Ок, съгласен съм, прави сте че има всякакви. То всъщност антифризът (какъвто и да е, на базата на етиленгликол, пропиленглигол и т.н.) е безцветен. Добавят му после боички, овкусители (да е силно горчив, защото етиленгликолът е силно отровен, та някой да не се прилъже).
Значи важното е на опаковката производителят да е написал, че отговаря на спецификация G12. Или G12+
В никакъв случай G11.
Аз като казах за син и червен, имах предвид, че най-често (прави сте, не винаги, но най-често) G11 е син, G12 е червен, а новият "дълготраен" и "вечен" G12+ e искрящо зелен, жълто-зелен, виолетов или подобен.
Цветът е въпрос на боичка, така е. Значи трябва да се гледа опаковката – за двигатели с алуминиеви сплави трябва да е G12/G12+ и да не е G11.
Иначе антифриз може да се направи и в домашни условия – купуваш си пропиленгликол от аптека (за разлика от етиленгликола не е отровен и така пазиш и природата, като го изливаш после) и го разреждаш. Остава само антикорозионна добавка да избере човек – и готово.
Офтопик и само между другото: някои смятат, че антифризът не е подходящ за охладителна течност, защото намалява топлообмена. И специално през лятото карат с дестилирана вода плюс антикорозионни добавки и мъничко глицерин (примерно) за мазане на водната помпа.
Абе весела тема е тая за антифриза. Но няма да отклонявам повече, извинявам се и дано с нещо от горното съм бил полезен някому