Отговори на тема
 Първа тема в форума - проблем с VDC (ASR/ESP?) 
Автор Съобщение

Постове: 6
Автомобил: Subaru Legacy '99
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте колеги
преди 1 месец се сдобих със Субару Легаси 2.5 автомат с въздушно окачване, колата е внос от швейцария със сервизна книжка и всички документи (99-та година). Колата много ми хареса, на прегледа при Митака излезнаха само 2 тампончета на задния мост, който не са спешни. Но след 10 дена почна въпросния проблем - при потегляне с ниска скорост - например при излизане от тесен завой или потегляне след бабуна - светва лампата за приплъзване (иконката е кола с криви ивици зад нея) , колата 1-2 секунди не рагира на газта, след това се оправя и потегля все едно нищо не е станало. Имам съмнения в некой от датчиците в колелата - може би не прави контакт?

Мерси предварително за съветите!

Пон Окт 25, 2010 8:38 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1040
Автомобил: '98 Legacy 2.5 Limited II
Рейтинг: 22
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Принципно точно това й е работата на системата. Може да индикира приплъзване и затова да се включва. Как са ти гумите - ако са износени, всичко трябва да е наред!

Пон Окт 25, 2010 8:43 am
Върнете се в началото
Профил WWW

Нов фен
Отговори с цитат
Flat 6 написа:
Принципно точно това й е работата на системата. Може да индикира приплъзване и затова да се включва. Как са ти гумите - ако са износени, всичко трябва да е наред!

Мерси за бързия отговор - значи нямам никакво усещане за приплъзване. Прави го и при съвсем леко потегляне. Гумите са с около 2 мм грайфер - за смяна са но не са галоши в никакъв случай. И го прави върху асфалт, до блока има една кал през която минавам чат-пат - в нея нито свети нито се задейства нещо, колата минава съвсем спокойно.

Пон Окт 25, 2010 8:47 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5904
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Смени ги и тогава го мисли. Галошите са с по-голям грайфер :lol:

Пон Окт 25, 2010 9:05 am
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 2163
Автомобил: Subaru OBK 2.5 SVT 2011
Телефон: 0888492747
Рейтинг: 261
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
За пореден път - летни гуми под 3мм и зимни под 4мм не си вършат работата...за подмяна :smt023

Пон Окт 25, 2010 9:12 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Не е проблема в гумите, правил съм й кик-даун няколко пъти на павета - няма никакво приплъзване. Какво мислите за замърсен датчик или някой кабел дет дава късо при навит докрай волан?

Пон Окт 25, 2010 1:02 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1040
Автомобил: '98 Legacy 2.5 Limited II
Рейтинг: 22
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
stani76 написа:
Не е проблема в гумите, правил съм й кик-даун няколко пъти на павета - няма никакво приплъзване. Какво мислите за замърсен датчик или някой кабел дет дава късо при навит докрай волан?

Колега,
съгласно законите на физиката, системата ще се активира най-лесно точно при подаване на газ с навит волан. На това Субару систеата е доста консервативно настроена и се включва при най-леко пробуксуване на някое от колета. Освен това, често се включва и при преминаване през бабуни или легнали полицаи, защото някое от колета "овисва" за части от секундата - тоест всички признаци на описания от теб проблем!
Както ти се каза вече, започни от гумите и после го мисли... :smt023

Пон Окт 25, 2010 1:26 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Нов фен
Отговори с цитат
Flat 6 написа:
Колега,
съгласно законите на физиката, системата ще се активира най-лесно точно при подаване на газ с навит волан. На това Субару систеата е доста консервативно настроена и се включва при най-леко пробуксуване на някое от колета. Освен това, често се включва и при преминаване през бабуни или легнали полицаи, защото някое от колета "овисва" за части от секундата - тоест всички признаци на описания от теб проблем!
Както ти се каза вече, започни от гумите и после го мисли... :smt023

Мерси отново - проблема се появява като излезна от завоя. тоест в самия завой не се усеща никакъв проблем, излизам да кажем на булеварда и започвам да подавам газ и увисвам. Свети 1-2 сек иконката и всичко се оправя? Няма никакво приплъзване, кажете какво друго може да е?
ПП забелязвам че го прави ако съм спрял и съм изчакал да кажем 5-10 секунди, ако само забавя няма никакви проблеми.

Пон Окт 25, 2010 7:53 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Днес ми направи същия номер след преминаване през гърбица, абсолютно никаква газ не съм подавал така че приплъзване на колелата отпада, и волана не съм въртял :(

Вто Окт 26, 2010 6:48 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1017
Автомобил: Volvo, Legacy 2.5 GT, A6 Allroad
Рейтинг: 70
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
При мен като ударя яка дупка с яка скорост се случва същото, при теб е по-чувствително. Струва ми се, че някой датчик губи контакт. :?

Вто Окт 26, 2010 11:26 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
BrainStormeR написа:
При мен като ударя яка дупка с яка скорост се случва същото, при теб е по-чувствително. Струва ми се, че някой датчик губи контакт. :?

Да нещо подобно е явно - но при мен при движение с над 15-20 км не се появявало, само при много ниски скорости. Ти с автоматик ли си колега, и VDC?

Сря Окт 27, 2010 8:22 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1017
Автомобил: Volvo, Legacy 2.5 GT, A6 Allroad
Рейтинг: 70
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Да, 2.5 АТ със въздушно.

Сря Окт 27, 2010 2:00 pm
Върнете се в началото