|
Страница 1 от 1
|
|
Въпрос за HILL HOLDER и автоматични скорости!!!
| Автор |
Съобщение |
|
limona
Регистриран на: Вто Ное 24, 2009 2:55 pm Постове: 196 Местоположение: София Рейтинг: 6
|

Здравейте колеги и приятели на Subaru! Собственик съм на Subaru Forester с ръчна скоростна кутия,но ми предстои покупка на Legacy (2001 год.)с автоматична скоростна кутия,тъй като не можаха да намерят такова с ръчни скорости. Та въпроса ми е следния: Legacy (2001 год.) с автоматична скоростна кутия има ли въпросния HILL HOLDER? Как функционира той при положение,че автомобила е с автоматична скоростна кутия?Съответно,когато колата е на наклон и на режим "D" даже и без въпросния HILL HOLDER не би трябвало тя да се движи!!! Ако има HILL HOLDER как бих могъл да проверя дали функционира той и дали е в изправност? Ако можете да ми помогнете и с други съвети относно автоматичните скорости на този автомобил ще Ви бъда благодарен. Зная,че при автоматика предния и задния мост не са зацепени 50/50 както при ръчните скорости и тук въпроса ми е:при определени обстоятелства зацепват ли 50/50 и кога? И още един въпрос:колата ми я карат по поръчка и е седан!Съществува ли седан с въздушно окачване,защото не бих искал да е с такова? Благодаря на всички,които ще ми отговорят и поздрави от мен на целия форум!
_________________ limona
|
|
|
|
| Вто Ное 09, 2010 12:29 pm |
|
|
|
tisho
Active AWD
Регистриран на: Нед Май 18, 2008 7:31 pm Постове: 551 Местоположение: покрай морето
Автомобил: Subaru
Рейтинг: 171   
|
|
Няма Hill Holder. Няма как да има такова допълнително устройство, защото автоматика си има вграден такъв. Той просто не тръгва назад, ако си на скорост и си на баир. Относно зацепването, според модела, прехвърлянето на въртящ момент може да е 90/10 до 60/40 в режим на спокойно каране, до към 50/50 при ускорение или при някаква рязка маневра. Там коефициента на зацепване се контролира от компютър, и не може да се каже че е 50/50 или 70/30 примерно. Той се променя за части от секундата според условията на пътя. За разлика от виското на ръчната кутия, където има едно забавяне, докато 'зацепи' LSD-то.
_________________ 4x4
|
|
|
|
| Вто Ное 09, 2010 12:39 pm |
|
|
|
thebrainless
Регистриран на: Съб Окт 24, 2009 10:01 pm Постове: 239 Местоположение: София
Автомобил: OUTBACK 2.5 2001г, OUTBACK 3.0 2002
Рейтинг: 44
|
|
До колкото знам, когато си на първа винаги е 50/50 иначе има един бутон HOLD който изпълнява функцията "бавни" скорости Когато е много голям наклона май ми се случвало и леко да потдаде назад (не съм сигурен), но нямаш принципно проблем с тръгването на баир
_________________ stay hungry, stay foolish
|
|
|
|
| Вто Ное 09, 2010 5:14 pm |
|
|
|
winndy
Регистриран на: Пон Фев 15, 2010 3:41 pm Постове: 118 Местоположение: София
Автомобил: Legacy 2.5 AT LIMITED '97, AirSus
Рейтинг: 0
|
|
На моята /но тя е предишната модификация - от 97г./ бутон HOLD твърдо зацепва 50/50% иначе нормално е 90/10%, но не съм сигурен дари варират процентите. Аз за въздушното знам че само комбитата имат такова, така се и оказва..
Прикачени файлове:
sedan-air sus.jpg [ 49.34 KiB | Прегледано 1247 пъти ]
|
|
|
|
| Вто Ное 09, 2010 6:34 pm |
|
|
|
subaru prodrive
Регистриран на: Съб Апр 19, 2008 8:41 am Постове: 762 Местоположение: ВАРНА,БЪЛГАРИЯ
Автомобил: legacy2.5AT GX sedan MY99
Рейтинг: 8
|

Здрасти лимона..аз съм с седан,въздушно окачване няма.. седана,и дори си мисля че няма седан и с VDC, @ticho,много точно е обяснил зацепването как е и съотношението спрямо натоварването,така дори и при много голям наклон след като пуснеш спирачката и ако си D колата не би трябвало и милиметър да мръдне,,мойта поне е така,,ако мръдне значи може би има проблем с кутията,,,,,като стоиш на светофара повече от 45 сек или ако спираш някъде хубаво е кутията да минава в режим неутрален или на паркинг,,ми това е общо взето,упс с кой двигател ще 2.0 или 2.5,,,ако е 2.5 до лоста си има копче,с позиций power i hold,като ти се вдигне адреналина натискаш паура и колата сменя предавките на 5500-5900 обората ,с мойта съм вдигал 230.00 км час..2.5 е мотора,от 3 години нямам почти никакви проблеми с колата освен обичайните консумативи,,,съвет от мен,,сложи си в скоростната кутия масло Субару,,сменя се на 60000 к,разход в града около 13 като аз съм в Варна и е нормално,,извън града с нормално каране в диапазона 50-200 к час ми даде разход 7.5 литра това лято минах 1322 км на разходка из Бг и за бензин дадох 205.00 лв,,при бутон холд колата от място тръгва на 2-ра скорост може да го ползваш при по тежки условия като има повече кал или повече сняг по дълбок,, ти си знаеш ,нали си имаш Форко...това е общо взето,,,+1 седан в форума 
_________________ не е леко да се вдига тежко..................казал щангистът +359894313437
|
|
|
|
| Сря Ное 10, 2010 7:42 am |
|
|
|
BAlexandrov
|
|
Това с мърдането назад на баир не мисля, че е точно така. Много е трудно да тръгне назад, но не невъзможно - качи я на 30-40 градуса наклон и ще видиш.
|
|
|
|
| Сря Ное 10, 2010 11:46 am |
|
|
|
limona
Регистриран на: Вто Ное 24, 2009 2:55 pm Постове: 196 Местоположение: София Рейтинг: 6
|

Привет отново и благодаря на всички,който ми отговориха толкова компетентно и грамотно!!! И понеже сте доста компетентни и любезни ще си позволя да понахалствам с още няколко въпроса  . Колата е 2,5 литра,156 к.с. 2001 година. Не съм технически награмотен,карал съм доста автоматици,но тук явно нещата са малко по-различни и е необходимо някой да ми ги каже. Не,че няма да го разгадая,когато колата попадне в мойте ръце,но ми е любопитно да знам от сега. В тази връзка бих помолил subaru prodrive ако може да ми разясни какво точно представлява това VDC,което според Вас е по-вероятно да го няма на модела седан? С режим POWER и HOLD съм наясно,но тук искам да попитам само на тези два режима ли може да се кара колата или има и трети,който се използва в нормални условия? С разхода на гориво съм абсолютно съгласен със subaru prodrive! Като чета в форума за Forester колегите споменават за разход 15,17,20 даже и нагоре при модела с турбо  и според тях това е в границите на нормалното,защото колата много вървяла,носели обувки номер 44,тежали по над 100 кг. и т.н.!!!Аз тежа 115 кг. и с прикачена лодка от 900 кг.с колесара ми даде разход под 12 литра,но това е друга тема.Честно казано немога да се начудя как го докарват този разход и какво и правят на тази кола за да харчи като ЗИЛ? За максималната скорост само ще кажа,че на тази кола по каталог и дават 203 км.ч.,на forester 202 км.ч.,но аз също съм вдигал 210 с него(повече от скоростта по каталог)! Още веднъж хиляди благодарности затова,че задоволявате любопитството ми и най-добри пожелания на всички от мен!
_________________ limona
|
|
|
|
| Сря Ное 10, 2010 1:58 pm |
|
|
|
manata
Регистриран на: Вто Юли 24, 2007 8:15 pm Постове: 310 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Forester 07 2.0
Рейтинг: 0
|
BAlexandrov написа: Това с мърдането назад на баир не мисля, че е точно така. Много е трудно да тръгне назад, но не невъзможно - качи я на 30-40 градуса наклон и ще видиш. И аз съм на същото мнение, карал съм Нисан автоматик с хил холдер. Едва ли при Субару има голяма разлика. На сериозен наклон колата си тръгва назаде като е на Д и хил холдера е отпуснал. Хил ходера задържаше може би около 2 секунди някъде след като пусна спирчката и след това колата си търгваше лекичко назад.
_________________ http://www.climatech-eng.com
|
|
|
|
| Сря Ное 10, 2010 3:12 pm |
|
|
|
plaskom
|
@limona Power и Hold са ти допълнителни опции, които се включват с отделни бутони и колегите обясниха по-горе за какво служат. На бутона Hold има нарисувана снежинка, защото най-успешно се прилага при спускане на стръмен заснежен/заледен наклон 
_________________ www.plaskom.com
|
|
|
|
| Сря Ное 10, 2010 3:39 pm |
|
|
|
subaru prodrive
Регистриран на: Съб Апр 19, 2008 8:41 am Постове: 762 Местоположение: ВАРНА,БЪЛГАРИЯ
Автомобил: legacy2.5AT GX sedan MY99
Рейтинг: 8
|
Да,колата нормално си е в гардски режим,,паур и холд са допълнителни опций,,,мойта съм е пробвал дали тръгва назад в Варна в шоурума,,там си има един много як наклон,,и така аз си спрях,,,пуснах си спирачката ,,колата стои после леко газ и отлепи напред......за по-голям наклон може и да тръгне,,в клипа се вижда наклона в началото от където слиза червения Фори http://www.youtube.com/watch?v=y41q9xKbIng ,какво е VDC,това е система която предпазва колата от пребуксуване и поднасяне на мокри заледени настилки при евро моделите и викат ESP..ето клипче.. http://www.youtube.com/watch?v=DuLInwz7suE
_________________ не е леко да се вдига тежко..................казал щангистът +359894313437
|
|
|
|
| Съб Ное 13, 2010 9:38 am |
|
|
|
bubaru
|
|
От всички коли автомат, които съм карал, само Мерцедес (разни модели) не тръгват назад при голям наклон. Субарута, хонди, тойоти, при малко по-голям наклон си се връщат назад при D режим. Може обаче да има разлика при моделите през годините, не знам.
|
|
|
|
| Съб Ное 13, 2010 11:02 am |
|
|
|
|
Страница 1 от 1
|
|