Правила за пускане на обяви в раздела
Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.
| Автор |
Съобщение |
|
tony
|
Flat 6 написа: aboychev написа: Здравей колега. Тук се получава един парадокс. Говорих лично с управетеля на Субари-Габрово, и човека ми каза че маслото може да е отмен със същите спецификации. И никои не може да ме задалжи да слагам масло, на което само пише Субару и нещо си на гръцки. А и в книжката е указано: Масло може да се добавя (сменя) от РАЗЛИЧНИ МАРКИ- дотолкова, доколкото те имат същата класификация API и същия вискозитет по SEA. Това е консуматив, а не резервна част. Сега ще ми е интересно как ще коментираш това пак със зъбите и пломбите... Просто въпроса ми беше: Може или не може с масло със същите параметри, но закупено от мен. И отговора го получих. Благодаря на Субару-Габрово. Ако трябва, там ще го сменя  Колега, това че управителя на този сервиз ти е приятел, не означава много, защото освен тази книжка е хубава да се прочетат и условията, при които може да ти отпадне гаранцията... Утре недай си боже, ако имаш отново проблем с мотора и се окаже породен от лошо смазване, управителя ли ще си заложи главата пред централата на Субару? Защото тук не сме САЩ и ментета масла се бутилират във всички наши рафинерии. Без да искаш, може да се наиграеш за едни 50 лв икономия - това имах предвид! Ако бях, аз - никога няма да пестя по време на гаранцията, защото и без това нашите официални сервизи, носят от 9 кладенеца вода, само и само да не покрият голям ремонт по гаранция! Не съм достатъчно луд, да им давам допълнителни жокери...  И така колега смятам да приключа този диалог нормално. Първо хората от Субари Габрово не са ми приятели, а се запознахме с тях на Националната среща в Узана. И после разпитах за маслото. А и те ми казаха че маслото в двигателя, няма нищо общо с това което се продава..(цвят,вискозитет...) Второ ако имаш път към някой шоурум на Субару, погледни какво масло продават. След това пиши как ти се струва. Аз като главен корабен механик отговарящ за главен двигател с мощност над 12 000 KW (обърни в конски сили !) и с картерно (те са със сух картер) масло около 26 кубика или около 28 тона, много добре знам какво масло да слагам. Представи си че объркам тип масло и т.н. направо ще ме изтрелят от която и точка на земното кълбо да съм. Така че за мен масло на което е сложено етикетче Субару и нещо си на гръцки не може да ми вдъхне доверие. Няма нито вискозитет, нито качество по API. Ако на теб ти предложат такова масло, как ще реагираш? А чета из форума продаваш малсо на MOTUL и ARAL,трябва да си наясно с тези неща. В условията на гаранцията никаде не пише масло от:Shell, нафта от: OMW, антифриз от:Petrol...... Трето, за мен не са проблем 50 или 500 лв. Вапроса е принцепен. Какво слагам в моя автомобил. Искам данни и спецификации...На повечето клиенти нищо не им говорят тези данни, но на мен да....
|
|
|
|
| Пон Авг 09, 2010 11:18 am |
|
|
|
Flat 6
Регистриран на: Съб Юни 10, 2006 10:58 am Постове: 1040 Местоположение: София
Автомобил: '98 Legacy 2.5 Limited II
Рейтинг: 22
|
BAlexandrov написа: Flat 6 написа: Ако бях, аз - никога няма да пестя по време на гаранцията, защото и без това нашите официални сервизи, носят от 9 кладенеца вода, само и само да не покрият голям ремонт по гаранция! Не съм достатъчно луд, да им давам допълнителни жокери...  Именно заради това мислене правят каквото си искат! Кой ти говори за масло на Субару или някакви надписи? Става въпрос за масло, което сервиза доставя от някъде и по презумпция се смята за ОК. Дори да има проблем - теб като клиент не те интересува, защото ти си сменил маслото с такова предоставено от тях! В обратния случай, обаче дали ще е така...? Спирам по темата, че ти нещо май се зесегна, а не съм целял въобще такова нещо... 
_________________ https://selectparts.bg/
|
|
|
|
| Пон Авг 09, 2010 1:14 pm |
|
|
|
baljiika
Регистриран на: Вто Ное 16, 2010 11:21 am Постове: 8 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Outback 2,5i 2004
Рейтинг: 0
|
Здравейте господа, нов съм във форума и преди седмица се сдобих с Outback 2004 2,5i MT, при смяната на маслото му сложих именно Мотул 15w50 с това масло карах предната си кола - Голф 3 1,8 (осъзнавайки, че са несравними!) и все пак. Мога да споделя само изключително положителни неща за това масло. Голфа беше на газ и субаруто сега също е на газ. При голфа с 10W40 пищеше зумъра при поддържане на скорост над 140 повече от час. С 15w50 такъв проблем няма. Маслото е 75 % синтетика и мисля, че е наистина добро. Единственото, което е добре да се прави е при запалване да се изчака да го поразбие малко двигателя, а пали и тръгвай моментално, но мисля, че това е азбучна истина. Пиша тук колкото за да споделя мнение, толкова и да поискам съвет, т.к. четейки мненията за маслата масово на Субитата слагат доста по-редички масла, та реших и да попитам какво ще е вашето мнение за избора ми. Иначе монтьорът ми е автомобилен състезател с (поне по мои впечатления сериозни познания по автомобилите..., а също и такова образование). Чувайки притесненията ми ме успокои и посочи, че дори нормалната до някъде загуба на масло при Субару с това олио няма да я има (това последното мога да го потвърдя по личен опит от Голфио  ) и все пак, моля за мнения, т.к. това ми е първо Субару и осъзнавам, че може да има спицифики. Поздрави на всички.
|
|
|
|
| Вто Ное 16, 2010 3:19 pm |
|
|
|
Pacone 4X4
Регистриран на: Пон Фев 09, 2009 5:45 pm Постове: 2163 Местоположение: София
Автомобил: Subaru OBK 2.5 SVT 2011
Телефон: 0888492747
Рейтинг: 261     
|
Аз мисля че ще ти е гъстичко ...особенно за зимата/студа  - 10W40 сложи,или 5W40(зависи на колко пробег си),с гъстото масло рискуваш да не достига до всички краища на маслената магистрала,а това не е добре. Поздрави 
_________________ Subaru Outback 3.0 2002, Subaru Outback 2.5 2011 Пламен Маринов
|
|
|
|
| Вто Ное 16, 2010 3:25 pm |
|
|
|
baljiika
|
|
Ахаааа, това е добре да се знае... въпроса е, че вече сложих 15w50 ... тааа, сега ще видим какво ще се случва... И все пак, има ли някаква индикация, че не маже по високите части на двигателя, или по-скоро вредите ще се видят след време? (пази боже) щото ако ще поемам неоправдан риск да сменям докато е време.
Благодаря за мнението!
|
|
|
|
| Вто Ное 16, 2010 3:51 pm |
|
|
|
Pacone 4X4
|
|
Сега на топлото ще си ок...като стане студено ще си чуеш поредността на движението на клапаните(ще потропват 3-5мин на сухичко),дано не съм прав,но мисля че съм!
_________________ Subaru Outback 3.0 2002, Subaru Outback 2.5 2011 Пламен Маринов
|
|
|
|
| Вто Ное 16, 2010 3:55 pm |
|
|
|
thebrainless
Регистриран на: Съб Окт 24, 2009 10:01 pm Постове: 239 Местоположение: София
Автомобил: OUTBACK 2.5 2001г, OUTBACK 3.0 2002
Рейтинг: 44
|
|
Откъде да си купя маслен и въздушен филтър в София, че ми предстои смяна на масло? Преди това ходех до един магазин след околовръстното посока драгалевци, но видях че го няма вече.
Ползвам 10w40 6100 Motul и съм ок, ако всичко в двигатела е ок, не би трябвало да има загуба на масло.
_________________ stay hungry, stay foolish
|
|
|
|
| Вто Ное 16, 2010 4:04 pm |
|
|
|
baljiika
|
Хм, значи да изчакаме да видим студа как ще му се отрази, и ако не му хареса на Суби ще му сменим кръвчицата  )) Аз на голфа му чувах клапаните как претракват като запали, но то това си беше с всяко масло и буквално за 2 секунди, щото е с хидравлични повдигачи и било нормално при запалване. После отихваше и това е. Мога ли да очаквам същото поведение и от Субаруто или поради съществените разлики в двигателя и поведението ще е различно. И последен въпрос, ако изкарам така 5000 км примерно с това гъстото масло, какво се случва, скъпо струващ ремонт поради бърза и безсмислена амортизация? По въпроса на колегата thebrainless - има тук във форума теми много за магазини за части на Субару, мисля, че ще Ви бъдат полезни. Това, което аз разбрах относно частите на Субару е, че са точно толкова скъпи, колкото на всички други японски марки, но поради различни градски легенди, съчетани с липса на проучване от купувача цената може да скочи сериозно - малко извън темата...  Поздрави и отново благодаря за адекватния съвет на колегата Pacone 4X4
|
|
|
|
| Вто Ное 16, 2010 4:21 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
|
| Вто Ное 16, 2010 4:26 pm |
|
|
|
baljiika
|
Мда, именно това чартче видях в книжката си и аз и това ме накара да потърся мнения тук. Монтьора ми ми обясни, че заради голямата температурна амплитуда в БГ именно 15w50 е добро масло... интересно ми е дали някой не е слагал такова или аз съм единствения "специалист" решил да пробва такъв експеримент  ))
|
|
|
|
| Вто Ное 16, 2010 4:33 pm |
|
|
|
ivodanov
Регистриран на: Сря Дек 30, 2009 4:29 pm Постове: 512 Местоположение: София
Автомобил: Outback 3.6R B14
Телефон: 0899907501
Рейтинг: 117  
|
|
Колеги, някой слагал ли е масло Eneos (японско) и дали има впечатления от него?
|
|
|
|
| Вто Ное 16, 2010 4:38 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
Този Енеос тук е европейски 
|
|
|
|
| Вто Ное 16, 2010 4:45 pm |
|
|
|
ivodanov
Регистриран на: Сря Дек 30, 2009 4:29 pm Постове: 512 Местоположение: София
Автомобил: Outback 3.6R B14
Телефон: 0899907501
Рейтинг: 117  
|
|
До колкото разбрах само се бутилира в Белгия, но все пак дали е добро? Доста го хвалят в японските форуми...
|
|
|
|
| Вто Ное 16, 2010 5:04 pm |
|
|
|
plaskom
|
baljiika написа: ... Чувайки притесненията ми ме успокои и посочи, че дори нормалната до някъде загуба на масло при Субару с това олио няма да я има ... А откъде реши, че е нормално Субару да "губи" масло? Досега, никога не съм доливал масло на Субару от смяна до смяна на масло, а стария ми Аутбек преди да го продам беше на 200 хил. км. 
_________________ www.plaskom.com
|
|
|
|
| Вто Ное 16, 2010 6:48 pm |
|
|
|
danko23
Регистриран на: Съб Сеп 20, 2008 6:57 pm Постове: 253 Местоположение: Пловдив Рейтинг: 0
|
Мда и аз за 8000 км. не доливам грам масло, което в налалото чак ми се струваше странно но тва все пак е Субару  .
_________________ Legacy 2.5 AT Sedan Limited - 2000
|
|
|
|
| Вто Ное 16, 2010 7:48 pm |
|
|
|
Pacone 4X4
|
Как ще доливате,аз не съм имал кола която да ми е пипала и 500мл на 10 000км(което с много каране на дълго е нормално).Фори е на към 220 000км...мърка и масло не пипа,карам с пълна синтетика 10W40 (да пълна...има) и не го пипа 
|
|
|
|
| Вто Ное 16, 2010 7:57 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
Тая пълна синтетика, ако е HC Synthetic - няма много общо и аз карах с такова  Аз пък знам за доста субару-та, които си харчат масло, но не това е причина да кажеш, че дадено масло е лошо или друго добро, не е това критерия. Вече ако в началото не го харчи, а след 3-4 х км започне - това вече е нестабилно масло...
|
|
|
|
| Вто Ное 16, 2010 8:29 pm |
|
|
|
Pacone 4X4
|
|
|
|
|
|
| Вто Ное 16, 2010 10:12 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
Това си е полусинтетика  Лошо няма
|
|
|
|
| Сря Ное 17, 2010 10:27 am |
|
|
|
baljiika
|
|
Относно поста ми по-горе, че съм чувал, че горят масло - разни "специалисти" са ми говорили такива неща. Аз също не съм карал кола, на която да доливам, макар и двигателя да е бил над 300 000 км.
Между другото сега звъннах на Субару сервиза в Габрово за консултация по въпроса ми с 15W50 на Мотул, човекът ми каза, че няма хидравлични повдигачи, които да тракат при запалването, може сутрин в студа да е по-трудно паленето, но да не бързам да го сменям, да пробвам така, щото не рискувам почти нищо, от друга страна предвид вида на двигателя и хоризонталния ход на буталата нямало така високи точки, до които да достига трудно маслото ... та така реших и да направя. Ще изчакам да дойдат студовете, ако имам и най-малко съмнение за проблем, точа, сменям и това е.
Между другото предстои и смяна на масла в диференциалите гледам, че по книжка е 75w90, това ми предложиха в Габрово като маслото е на Тексако... Видях,че тук е писано относно него, но нищо конкретно като мнение. Някой има ли впечатления от марката конкретно за трансмисионно масло, иначе двигателно съм сипвал такова и съм доволен?
Благодаря предварително.
|
|
|
|
| Сря Ное 17, 2010 11:15 am |
|
|
|