| Автор |
Съобщение |
|
voneg
Регистриран на: Пет Дек 11, 2009 6:17 pm Постове: 197 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Subaru Forester SF STurbo 2001 АТ
Рейтинг: 17
|
|
Колеги, трябва ми малко помощ- искам да проверя дали бобината ми е напълно изправна по най-сигурния начин - със замяна с доказано читава такава. Ако някой колега се съгласи да се срещнем и да ги разменим за няколко минути ще бъда мнооого благодарен. Причината за тази операция е едно лекичко, но много дразнещо прекесване на двигателя. Сменил съм свещи, кабели (от mimo 13), остана само бобината да проверя и приключвам със запалителната система. Автомобилчето е Форестър 2,0 МТ,122 кс, а бобината е с 4 крачета на буксата. Не знам кои други модели са с такава, но сравнявах с Легаси 2, с мотор 2,2 - там е с 3 крачета на буксата и не стана проверката. От Пловдив съм, моб. тел 0899 123 067. Благодаря предварително на отзовалите се колеги.
|
|
|
|
| Чет Дек 02, 2010 6:50 am |
|
|
|
Valio
|
Този лек проблем явно е доста разпространен  ,и аз съм в същата позиция има едно леко придърпване....Та и аз търся колега да направя този тест. Пробвахме с колегата Krass неговата бобина но се разбра че за 125к не става ,т.е. трябва за 122коня ..Колеги помогнете че тази бобинка нова струва 443лв. доста скъпа проба грешка,като се има предвид че никой майстор не гарантира че проблема е в нея...
|
|
|
|
| Чет Дек 02, 2010 8:45 am |
|
|
|
voneg
|
Valio написа: Този лек проблем явно е доста разпространен  ,и аз съм в същата позиция има едно леко придърпване....Та и аз търся колега да направя този тест. Пробвахме с колегата Krass неговата бобина но се разбра че за 125к не става ,т.е. трябва за 122коня ..Колеги помогнете че тази бобинка нова струва 443лв. доста скъпа проба грешка,като се има предвид че никой майстор не гарантира че проблема е в нея... Абсолютно си прав за гаранцията - ходих на няколко майстора и всичките едно и също "...кабели , свещи, и ако не е от тях остава бобина" . Питам ги как точно се разбира дали е бобина или не , а те ми разправят, че при различни обороти може някъде да работи добре, а другаде не, и затова искам да пробвам с РАБОТЕЩА добре бобина на колега със същия автомобил.
|
|
|
|
| Чет Дек 02, 2010 10:01 am |
|
|
|
mastara71
Регистриран на: Вто Авг 24, 2010 5:16 am Постове: 58 Местоположение: Burgas
Автомобил: Subaru Forester 2.0x
|
наи вероятно не е бобина и аз го имам същия проблем сменени кабели свещи и бобина взех от колега за проба няма никаква разлика сега смятам да изолирам egr клапана защото има вероятност оттам да взема въздух и ве4е незнам 
|
|
|
|
| Чет Дек 02, 2010 1:02 pm |
|
|
|
shoni
Пресен - пресен
|
|
Някой от вас ходил ли е на ЕЛКОН ?
|
|
|
|
| Чет Дек 02, 2010 3:34 pm |
|
|
|
voneg
|
|
Какъв е този egr клапан и каква функция изпълнява?
|
|
|
|
| Чет Дек 02, 2010 3:35 pm |
|
|
|
voneg
|
shoni написа: Някой от вас ходил ли е на ЕЛКОН ? Аз!!! А отговора, който получих съм цитирал по-горе.
|
|
|
|
| Чет Дек 02, 2010 3:37 pm |
|
|
|
mastara71
Регистриран на: Вто Авг 24, 2010 5:16 am Постове: 58 Местоположение: Burgas
Автомобил: Subaru Forester 2.0x
|
|
egr клапана връща една част от изгорелите газове за доизгаряне в колектора не съм сигурен дали твоята има
|
|
|
|
| Чет Дек 02, 2010 3:43 pm |
|
|
|
SubBox
Автомобил: Subaru Forester
Рейтинг: 15
|
И аз имам същия проблем. Ходих при майстор, и смело ми заяви, че бобина или работи или не работи. Метнах се до една морга и оттам съответно помолих за проба една бобина от фори, но пак си го имаше проблема. ПС. Аз също смених кабели (TESLA) и свещите (BOSH). В г/д читав сервиз ходих първо и там кабелите за субито бяха от порядака на 140 лева. Реших че не си заслужава и закупух TESLA за 20, дали в крайна сметка козата не си иска пръч? 
|
|
|
|
| Чет Дек 02, 2010 5:15 pm |
|
|
|
Valio
|

Ами възможно е :да е пръч  при положение че и аз съм с неоригинален вариант на кабели/някакви италиански/.Колегата Кrass беше описал в една тема за неговите ядове по този повод и решението при него оригинални кабели и проблема решен/даже я пробвах,върви си чудесно и няма помен от това дразнещо леко придърпване/..Но като ходих на диагностика началото на годината при Кожухаров той изяви съмнения за бобината ,че нещо не било съвсем както трябва,но без да се сложи друга  ,така че пак в изходна позиция...Най интересното е че колата като цяло си върви прекрасно/като изключим лекото придърпване/,разхода си е нормален и на бензин и на гас,но като се форсира на място сякаш леко се зачудва аааааоооо и тогава се изрязва  При вас колеги има ли такова нещо? Все си мисля че каквито и да са кабелите поне докато са чисто нови проблема не трябва да се появява,но при мен си остана..../пробвах и със старите оригинални ,пише си годината,на единия лулата беше пробила,но нещата си останаха така... Не ми се купува нещо което не е сигурно че е проблемно/дали кабели ,дали бобина или каквото и да е/,че може да стане доста солено 
|
|
|
|
| Чет Дек 02, 2010 6:11 pm |
|
|
|
stupid_boy
Регистриран на: Съб Дек 26, 2009 8:09 pm Постове: 449 Местоположение: София
Автомобил: Forester 2.0X 5MT 2003
Рейтинг: 23
|
|
значи, единствения начин да се тестват тея неща се нарича волтмер. проблема е че тези високоволтови волтмери са бая скъпи ( всъщност, ако човек работи с уреда, хич не е скъп ) и почти никой майстор няма такъв. другия проблем е че на субару трудно се слага такъв волтмер. всичко друго е гадаене и щастливо стечение на обстоятелствата. там няма компютри, няма чудеса. колкото до кабелите, те са с високо линейно съпротивление, което ще рече че малка разлика в дължината им води до голяма разлика в искрата за съответния цилиндър. не твърдя че оригиналните са с еднакво съпротивление, но може би са по-читави в това отношение. при положение че 'оригиналните' са 120+ лева, неоригиналните са около 20, за мен поне има нещо мнооого гнило.
_________________ Не казвай всичко, което знаеш, но винаги знай какво казваш!
|
|
|
|
| Чет Дек 02, 2010 6:40 pm |
|
|
|
Valio
|
Накрая ще взема едни оригинални кабели поне да се разбере ........... Това ще е по нататък,че идват празници Но дотогава съм готов да почерпя всеки който се" престраши" да помогне с неговата бобина за 15 мин.. 
|
|
|
|
| Чет Дек 02, 2010 6:52 pm |
|
|
|
voneg
|
Valio написа: Накрая ще взема едни оригинални кабели поне да се разбере ........... Това ще е по нататък,че идват празници Но дотогава съм готов да почерпя всеки който се" престраши" да помогне с неговата бобина за 15 мин..  Всичко ОК , ама моите са оригинални за 145лв+доставка и проблема пак си го има..., така че помагайте с бобина и ако и тя не е... 
|
|
|
|
| Чет Дек 02, 2010 7:01 pm |
|
|
|
Yco
Регистриран на: Вто Мар 30, 2010 10:14 am Постове: 1880 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Forester 2.0
Рейтинг: 133  
|

В ръководството е записано, как се мери бобината и колко е съпротивлението, каквото пише там го приемайте, като чиста монета, никой не знае повече от ръководството. Ама ми се струва, че е друг проблема. Моята препоръка е - почнете от най-лесното и ще караме стъпка по стъпка. Почнете от писанието на mastara71 в viewtopic.php?f=7&t=7101&start=0Това изречение изчерпва всичко с почистването на моторчето. Браво! Изпробвах го лично - един дава на контакт, друг държи, како е описано по-горе, само без да дърпаш стержена, движението е напред и малко връщане назад след 3-4 контакта го изплюва, прибирането става по същия начин, като се опре буталцето в гнездото си и се придържа здраво, докато се прибере. Браво! Ако прави този "аржентински танц- 2 напред - една назад" - означава, че е ОК! 2. Почистете Системата за управление на вентилацията картера (PCV), срещу колата отляво един маркуч, който идва от картера и влиза след дросела (влияе на вакуума), сваляте маркуча и отвинтете клапана ( двупосочен с пружина в средата) поставете го в коресилин или бензин за една нощ и го проверете дали затваря в двете посоки. 3. За EGR клапана съм писал. След ваша обратна информация продължавам с мерене на TPS (Throttle Position Sensor), вакуума и за друго, каквото се сетя......, Айде, че се уморих от писане, пък мисля да си сипя и една ичкия А който има OBD букса, да заповяда - естествено безплатно. P.S. Да добавя само, че всичко, което съм описал е тествано от мен - личен опит за нищо време 
Прикачени файлове:
PCV.JPG [ 28.01 KiB | Прегледано 2406 пъти ]
_________________ FSG - Alexander doesn't tested, but Yco did it! Нека вън да веят бури, ...а ний до дъбовото бури!
|
|
Последна промяна Yco на Чет Дек 02, 2010 7:20 pm, променена общо 2 пъти
|
|
| Чет Дек 02, 2010 7:01 pm |
|
|
|
stupid_boy
|
Valio написа: Накрая ще взема едни оригинални кабели поне да се разбере не казвам че е от тях! може те да нямат проблем! просто в тая област, още повече и през интернет, само боб хвърляме и като нищо може да се набуташ от всяко наше мнение.
|
|
|
|
| Чет Дек 02, 2010 7:03 pm |
|
|
|
voneg
|
|
[quote="Yco"]В ръководството е записано, как се мери бобината и колко е съпротивлението, каквото пише там го приемайте, като чиста монета, никой не знае повече от ръководствот....... Колега, къде можем да се видим за малко обмяна на опит? Естествено, бирата от мен.
|
|
|
|
| Чет Дек 02, 2010 7:18 pm |
|
|
|
Yco
|
Утре до 11.00 ч, че отивам на едно чуждо варене на ракия  . или след Никулден. На лично ще ти изпратя тел. за връзка.
_________________ FSG - Alexander doesn't tested, but Yco did it! Нека вън да веят бури, ...а ний до дъбовото бури!
|
|
|
|
| Чет Дек 02, 2010 7:25 pm |
|
|
|
stupid_boy
|
Yco написа: В ръководството е записано, как се мери бобината и колко е съпротивлението, каквото пише там го приемайте, като чиста монета, никой не знае повече от ръководството.
беее.... но за последното си прав, никой не знае повече от него. Yco написа: вентилацията картера WTF??? това пък какво общо би могло да има с подобен на описания проблем??? не че се сещам за коя точно система говориш, при положение че удушниците си влизат във филтърната кутия ( на нашите, на предишните не знам как е ). освен ако не говориме за компресионен семеринг, какво общо има картерното налягане? човека се оплаква от мисфайър в ниските обороти, неотчетен от компютъра, ние къде отидохме! ааа, да не пропусна, наздраве!
|
|
|
|
| Чет Дек 02, 2010 7:27 pm |
|
|
|
voneg
|
Айде утре...че нямам търпение до след Никулден 
|
|
|
|
| Чет Дек 02, 2010 7:28 pm |
|
|
|
Yco
|
ОК 
|
|
|
|
| Чет Дек 02, 2010 7:30 pm |
|
|
|