Японците(естествено) счупиха рекорда за пробег на електричка с резултат 1003.18 километра с едно зареждане. The car then broke the Guinness World Record of longest range on a single charge by travelling 1003.18 KM on a single charge !
Прикачени файлове:
japanevclubmakesworldrecord.jpg [ 51.67 KiB | Прегледано 603 пъти ]
Само да ми падне една.... без двг и да имам пари за ел.двигател...
+1
И аз така... ама пари да има и време да намираме.
Аз още се ядосвам на проблемите с регистрацията – знаеш ли, оказва се, че в нашата България не може да си сложиш дори спойлер или прагове, да не говорим за промени по двигател или окачване, какво остава пък за електромобилна конверсия, без да ходиш на изпитания в Технотест и после в КАТ?
И за всичко – яко пари. Тоест подразбира се – хем такси, хем подкупи на всеки ъгъл. Е, може и без и да се кара ей-така, но винаги остава "късметът" някое ченге да реши да се прави на уставно и да погледне под капака, за да се заяжда после.
Аз не знам изобщо някой да си е "узаконявал" така спойлера, светодиодите, ксеноните или повдигането с различни пружини, ама черно на бяло като изисквания така пишело. "Хомологация" за всички – нямаш право да пипваш нищо по "конструктивната цялост" на автомобила. Което включва всичко, не само двигател и окачване.
Направо се чудя, че в тая обстановка изобщо има тунинг-форум... Какво да говорим за електро-конверсии... да му се доповръща на човек направо
_________________ http://electriclub.com]Електромобилен клуб http://yasen.lindeas.com]блог
Така е знам от личен опит че институциите ни са зле, само не мога да разбера защо всички са такива песимисти и оплаквачи, бил съм и в държави където е в пъти по-зле и хората даже не се оплакват. Примерно във финландия е 200 евро да си узакониш електричка, само че всички коли на гориво различно от бензина плащат такса дизел която е към 300 евро, и електричките плащат такава. Във Дания всички карат по-стари коли от колкото в БГ щот данъка е 180 % от стойноста на колата и плавно пада, а ако искаш да караш на газ или метан данъка ти е около 20 пъти повече от на бензин.
Защо почти всички мислят че тук е най-зле от целия свят и навсякъде другаде е в пъти по-добре? На всякъде има и предимства и недостатъци, разберете идеално място не съществува на нашата планетка.
Съгласен съм, не казвам, че тук е зле, а другаде е рай – казвам само, че е зле това, че конкретната тема на практика се блокира в България. Поне в легален смисъл, иначе е ясно, че всеки си прави някакви доработки по колата и си я кара.
Не знаех за конкретните държави, които споменаваш, но виж – сам казваш, че във Финландия (примерно) можеш да си регистрираш електричка. 200 евро – ОК, 200 евро съм готов да дам на драго сърце, ама да има изобщо начин да се регистрира у нас.
Иначе аз не мрънкам – даже напротив, поддържам български форум за електромобили. Ще кажеш "ама то там почти никой не пише" – да, не пише, защото пишем тук и както виждаш, сме няколко човека в тая тема и другите колеги сигурно ни гледат с малко или повече любопитство (или досада, знам ли), но едва ли с голям ентусиазъм.
Когато имам заделени достатъчно пари (колкото и малко или много да са, криза е, поне при мен), веднага ще започна да си правя конверсия. Или доработки за електро-асист на задните колела. Или аеродинамични подобрения, като плътни гладки тасове, поли на задните калници, смяна на външни с вътрешни огледала, затваряне на предни решетки и т.н.
И директно електрическа конверсия, разбира се. Моят проблем не е неуредицата в България, продажността на пътните ченгета и мафията в Технотест – макар да са кофти тия неща, няма да ме спрат да си конвертирам колата.
Това, което мен ме спира (засега), са парите.
За другото, за неуредиците мрънкам, защото ги има и трябва всички да почнем да "мрънкаме" по въпроса, че да се оправи поне нещо.
А нещо трябва да се оправи, безумие е да се робува на тая система КАТ-Технотест и всеки да знае, че работа в КАТ се върши с пари на ръка. Най-малкото крайно време е фирмата Технотест да има конкуренция и да не е монополист... Примерно, това е идея... знам ли.
_________________ http://electriclub.com]Електромобилен клуб http://yasen.lindeas.com]блог
За другото, за неуредиците мрънкам, защото ги има и трябва всички да почнем да "мрънкаме" по въпроса, че да се оправи поне нещо..
То и на мен парите са ми основния проблем, но това не ми пречи да си мечтая за Субару електричка.
Въпроса е защо всеки път когато човек започне нещо да прави, веднага се появяват 5-6 човека и почват да ти обясняват как не може да стане това което правиш. Еми мен ме интересува как може да стане, аз знам хиляди варианта как не може да стане, но не ме интересуват.
Познавам толкова много умни, талантливи и способни хора в БГ, не вярвам това което е в момента да е максимума на възможностите на нацията ни. Трябва всеки един да действа до колкото може, а не да седи и чака на някой друг. Казано е "Съединението прави силата"
И докато си говорим празни приказки за липсата на организация и мотивация и т.н. В Швейцария измислиха пътна помощ за електрички.
Прикачени файлове:
ev-charging-car-angel1_rfRdq_18770.jpg [ 41.86 KiB | Прегледано 555 пъти ]
Прикачени файлове:
angel-car-first-mobile-charging-station-from-nation-e-24314_1-600x400.jpg [ 79.21 KiB | Прегледано 555 пъти ]
Един проблем не видях да се споменава, а е важен. Всичките тези електрически мотори и автомобили са прекалено тихи. Водачът не знае кога е включен автомобила/мотора и по-важното - пешеходците. Колко пъти ви се е случвало като пресичате да се огледате или да се спрете, защото сте чули приближаващата кола? На мен лично доста често. Дори когато ходя по тиха улица разчитам на слуха си повече отколкото постоянно да се обръщам на всички посоки.
Не ме разбирайте погрешно. Електрическите возила са нещо хубаво. Просто не видях коментар по въпроса и ми е интересно и какви ще са евентуалните му решения. Safety first!
Според мен въпросът с шума се представя превратно из сайтовете – мисля, че важното трябва да е не колите да са шумни, а хората да внимават. Ако това означава и да се оглеждат – ок, да се оглеждат.
Колко пъти ти се е случвало през деня в оживен град да не чуеш приближаващата се по уличката кола? На мен ми се случва постоянно.
Колите се чуват само нощем, когато е по-тихо – но тогава пък има фарове и преди да бъдат чути, вече са видени.
Така че хората трябва да внимават (те и сега го правят, иначе в градовете щеше да е касапница по кръстовищата) и да се оглеждат поне малко, когато стъпват на платното.
В защита на обратната теза – тези дни в САЩ приеха на първо четене някакъв закон, с който задължават всички електромобили и хибриди да имат специален високоговорител по посока на движението, който да бръмчи при ниски скорости (градско каране). Основният аргумент "за" е заради слепите. Но и това не е добро решение. Имаше предложения за хората с увредено зрение да се продават масово някакви прости детектори, които като уловят сигнал от устройство в приближаваща се кола, да бръмчат в ухото на самия пешеходец. Даже може да ги ползват не само слепи, а и всички, които преценят, че са разсеяни.
Но засега май ще прокарат това изискване в самите коли да се слагат бръмчилки. Тъпо според мен, защото и без това градовете са звуково замърсени до небето... но кой ме пита мен – индустрията и лобитата решават...
Един проблем не видях да се споменава, а е важен. Всичките тези електрически мотори и автомобили са прекалено тихи. Safety first!
Има система която генерира звук, разработена е специално заради слепите. Казва се VSP (Vehicle for Sound for Pedestrian) и не е само за електричките но и за хибридите. Карал съм Приус и от 0 до 50 км/ч се движи само на ток и нищо не се чува а ускорява много прилично за 1700 кг семейна кола, има 440 Нм
Има система която генерира звук, разработена е специално заради слепите. Казва се VSP (Vehicle for Sound for Pedestrian) и не е само за електричките но и за хибридите. Карал съм Приус и от 0 до 50 км/ч се движи само на ток и нищо не се чува а ускорява много прилично за 1700 кг семейна кола, има 440 Нм
Вярвам, че с годините тия изисквания ще отпаднат и хората просто ще носят устройства, които да ги предупреждават за наближаващи коли. Щото така със звуците проблемът се решава наполовина – виж например ситуацията, в която на една кола изведнъж й се поврежда тая система. И шофьорът, и пешеходецът за момент не знаят, че не работи. А й се доверяват. И белята става.
Така че независимо какви шумове издава една кола, винаги си остава най-важно човек да внимава и да се оглежда. Аз поне така мисля