Течна фаза? Помощ и мнение?
| Автор |
Съобщение |
|
bandit_boy
Регистриран на: Вто Дек 21, 2010 1:31 pm Постове: 13 Местоположение: пазарджик
Автомобил: subaru forester
Рейтинг: 0
|
|
Здравеите колеги.Нов съм във форума но отдавна собственик на Субару.В момента карам актуалния форестър 2.0.Наскоро разбрах за опция на субару за фабрично монтиране на газова система с течна фаза но е само за нови автомобили и няма опция за употребявани а имам голямо желание за такава система.Ако може някои от вас да сподели мнение къде в близост до Пловдив се монтират газови системи с течна фаза в лицензиран сервиз ще съм много благодарен. Благодаря предварително.
|
|
|
|
| Вто Дек 21, 2010 3:59 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
|
Ако е в гаранция трябва да говориш с представителя на Субару за това.
|
|
|
|
| Вто Дек 21, 2010 4:02 pm |
|
|
|
bandit_boy
|
|
Още е в гаранция но скоро изтича и мисля да я монтирам веднага след като изтече.Но без да съм напълно сигурен няма да го направя.А в субару ме отчаяха че скоро няма да предложат опцията за монтаж на употребяван автомобил и реших да го направя в сервиз които вече са имали работа с такъв автомобил защото колегите от субару ми казаха че имало такива коли в пловдив с множество проблеми след това като светещи лампи на таблото изгорели бутала и други такива.Та за това питам дали някои от вас не си е имал работа вече с такава операция.
|
|
|
|
| Вто Дек 21, 2010 4:23 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
|
Става въпрос за доста голяма инвестиция, не се ограничавай с Пловдив. Проучи добре, виж мненията и от тази тема - въпросът за избор на качествена уредба си стои. По принцип лидерите в това са Виале, но и при тях също има проблеми с помпа, инжектори... сложна си е системата.
|
|
|
|
| Вто Дек 21, 2010 4:37 pm |
|
|
|
bandit_boy
|
|
Благодаря колега.Инвестицията не ме притеснява искам да е лицензиран сервиз и да нямам проблеми защото колата е на 45000 км.А относно проблемите според мен е по скоро до потдръжка.Субару монтират фабрично същата система която спомена ти (виале) така че предполагам отговаря на качеството на автомобила.А дали имат сервиз в България предстои да проберя.Прочетох и в другите форуми на субару за Митака,дали имаш инфо от каде е и как стоят нещата при него.
|
|
|
|
| Вто Дек 21, 2010 5:02 pm |
|
|
|
bandit_boy
|
|
Питах чичо гугъл но не знае нищо за виале в Бг,което значи че търсенето продължава.
|
|
Последна промяна bandit_boy на Вто Дек 21, 2010 5:17 pm, променена общо 1 път
|
|
| Вто Дек 21, 2010 5:14 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
|
Те имат един представител, но по-добре търси друг вариант. Може би в Гърция/Турция също - ей къде са. Имаше някакъв вариант за смяна на главата на двигателя, когато се слага газова уредба при дилъра, но не помня дали за твоя модел точно.
Направи си и сметката добре - колко ще караш, защото до сега си карал доста малко. При тази цена на уредба течна фаза - няма да я избиеш скоро. Един хубав газов инжекцион също не е лошо и два-три пъти по-евтино.
|
|
|
|
| Вто Дек 21, 2010 5:17 pm |
|
|
|
bandit_boy
|
На мен ми казаха че причината поради която не могат да ми монтират е че нямат подготвен механик за целта и веднага изникна една друга мисъл,ами как ще поправят вече монтирана уредба като нямат нужния човек.Общо взето искат да си купиш друга кола защото е им се занимава излишно което мен не ме радва.Ще търся вариант.Ще продалжавам да чета и ако изникне нещо ново ще деиствам.Благодаря за помоща и мнението колега BAleksandrov  .А ако колегата valadares може да сподели нещо за неговата система и въпросния Митак,ще съм му благодарен.
|
|
|
|
| Вто Дек 21, 2010 5:26 pm |
|
|
|
bandit_boy
|
|
По принцип не го карам много защото имам mondeo с газов инжекцион и на дълги растояния пътувам с него.Иначе на година изминавам средно 35 - 40 000 км. което по мои прости изчисления значи че след първата година вече ще е избита уредбата.Но по голямата причина поради която искам такава система е че не искам да жаля средства за автомобила защото много ме радва и не искам да се разочаровам от нашите "маистори".
|
|
|
|
| Вто Дек 21, 2010 5:34 pm |
|
|
|
krass
Регистриран на: Пон Юли 21, 2008 7:45 am Постове: 2211 Местоположение: Варна
Автомобил: Outback '00 AT
Рейтинг: 161   
|
bandit_boy написа: На мен ми казаха че причината поради която не могат да ми монтират е че нямат подготвен механик за целта и веднага изникна една друга мисъл,ами как ще поправят вече монтирана уредба като нямат нужния човек. Докато си подготвят хора, ремонтите ще се извършват в Румъния. viewtopic.php?f=1&t=7136&p=86721
|
|
|
|
| Вто Дек 21, 2010 5:56 pm |
|
|
|
miroslavmark
Регистриран на: Вто Авг 24, 2010 1:55 pm Постове: 843 Местоположение: Шумен
Автомобил: 2008 Tribeca 3.6
Рейтинг: 186    
|
Течна, твърда...все едно...Колеги, аз съм с газов инжекцион, и честно ви казвам...ако не минавах по около 5000-6000 км месечно, НИКОГА нямаше да го сложа, ама никога... 2000 лв, Ловато, омаслители, отоплители, всякакви екстри и само настройки, настройки, направо ми писна...вече съм минал повече от 5000 км и продължавам да настройвам...Няколко пъти вече ми светва CheckEngine лампата...Да не говорим,че на всяка газстанция ми слагат колкото им скимне, и на една и съща да отида пак има разлика, откачена работа, изобщо не можеш да разбереш колко гори тая кола...Да не говорим, че при моето каране, смятам че ще се избие след 5-6 месеца... Ако не карате повече толкова, не развалайте колата... Вече с газаджията сме големи приятели, всяка сутрин кафе пием заедно  и после настройваме БЕНЗИНА Е НАЙ-ДОБРОТО ГОРИВО!!! Това е! Владо, не сме се виждали и чували скоро, ама помисли си пак 
|
|
|
|
| Вто Дек 21, 2010 7:12 pm |
|
|
|
BOBI_27M
Регистриран на: Нед Ное 15, 2009 9:55 am Постове: 165 Местоположение: Дупница/Благоевград
Автомобил: Forester 2001g
Рейтинг: 15
|
Форестъра ми е 2001г 2.0 125к.с. и си карам с обикновена но нова уредба,без никакви проблеми,ако искам мощност/понеже имам и карвана/ имам бързи бавни,ако искам стартове като изтребител то съм с грешната кола  .Иначе имам рено 19 1,8 на метан,обикн.газова,гори ми между 4,60 и 6.50лв,в зависимост колко работи сутрин да загрее за детето парното.Но аз карам само на реното по над 2500км на месец,отделно имам фори и една баничарка,така че който кара повече има си метанови инжекциони и спи града...
_________________ WORK IS FOR PEOPLE THAT DON'T HAVE A CARAVANS...
|
|
|
|
| Вто Дек 21, 2010 7:51 pm |
|
|
|
mitoko
Регистриран на: Сря Юли 02, 2008 11:41 pm Постове: 1800 Местоположение: Sofia
Автомобил: '97 Impreza GF AT, 2.0, 115, SOHC
Рейтинг: 91  
|
miroslavmark написа: ...БЕНЗИНА Е НАЙ-ДОБРОТО ГОРИВО!!! ...  не е
_________________ METHANE LIMITED EDITION (CNG)
|
|
|
|
| Вто Дек 21, 2010 7:57 pm |
|
|
|
valadares
Регистриран на: Съб Юли 17, 2010 10:44 am Постове: 2539 Местоположение: варна
Автомобил: Н6'08SUBARcharged RAPTOR
Рейтинг: 179   
|

miroslavmark написа: Течна, твърда...все едно...Колеги, аз съм с газов инжекцион, и честно ви казвам...ако не минавах по около 5000-6000 км месечно, НИКОГА нямаше да го сложа, ама никога... 2000 лв, Ловато, омаслители, отоплители, всякакви екстри и само настройки, настройки, направо ми писна...вече съм минал повече от 5000 км и продължавам да настройвам...Няколко пъти вече ми светва CheckEngine лампата...Да не говорим,че на всяка газстанция ми слагат колкото им скимне, и на една и съща да отида пак има разлика, откачена работа, изобщо не можеш да разбереш колко гори тая кола...Да не говорим, че при моето каране, смятам че ще се избие след 5-6 месеца... Ако не карате повече толкова, не развалайте колата... Вече с газаджията сме големи приятели, всяка сутрин кафе пием заедно  и после настройваме БЕНЗИНА Е НАЙ-ДОБРОТО ГОРИВО!!! Това е! Владо, не сме се виждали и чували скоро, ама помисли си пак  аз съм го поръчал,днес трябваше да е тук ама тръбите не стигнали,и остана за другия понеделник,бандит_бой другата седмица ще ти кажа как се дръша и как сме я направили.а аз за една година към 50000км..мисля че и при мен за 5-6 месеца ще се избие:) другата седмица дано дойде...
_________________ ако пътят пред нас свърши,нека го направим..
|
|
|
|
| Вто Дек 21, 2010 8:14 pm |
|
|
|
miroslavmark
|

Как го смяташ за 5-6 месеца...Ако минаваш по 50 000 на година, да кажем че минаваш средно по 4000 км на месец...Ако ти гори средно 12 на 100 на бензин - ако безина е 2.15 = 25.80 лв за 100 км, Ако ти гори същото на газ 1.35 лв * 12 = 16.20 лв...разликата е 9.6 лв, тази сума спестяваш на 100 км. Значи ако минаваш по 4000 км на месец, ще спесяваш по 416 лв, ама като се има впредвид че ще дадеш около 5000 лв, и го разделим на 416 лв = 12 месеца...Освен това не забравай, че същевременно ще зареждаш и бензин. А за 5000 лв можеш да заредиш около 2300 л безнзин, с които при тоя разход ще минеш доста км... Може и да не смятам правилно, даже ще се зарадвам ако не е така А и доколкото те познавам, не съм сигурен че и 5 месеца ще изкараш още с Аутбека...Дотогава може да избухнеш с някоя доста по-бързичка Субару-бегачка + Някакъв танк за ОфРоуд Ама ти така и така си го поръчал, не искам да те разубеждавам, а и както казваш че може да се направи да върви още повече с течната фаза, няма да е излишно...  А това го написах и заради другите колеги, които някои от тях минават доста малко на година и пак си развалят автомобилите с газови уредби... Той японеца си го е измислил 
|
|
|
|
| Сря Дек 22, 2010 8:34 am |
|
|
|
bandit_boy
|
|
Благодаря на всички колеги за отговорите.Ще изчакам още малко за повече инфо от Валадарес.А относно километрите и японците те щом сложиха на новите коли газ значи има за какво,а за километрите аз съм си направил сметка.
|
|
|
|
| Сря Дек 22, 2010 1:56 pm |
|
|
|
Двигателист
Регистриран на: Чет Окт 21, 2010 10:55 pm Постове: 159 Местоположение: София
Автомобил: Toyota Avensis , TOYOTA RAV4
Рейтинг: 114  
|

Изминал съм над 70000 км на пропан-бутан за две години. Плюсът е, че за това време да кажем съм дал 8500 лв за гориво, вместо примерно 14000. Икономията определено не е малка. Средния разход на газ при правилно настроена уредба е 1 до 2 литра над бензиновия, мощността леко занижена (особености на стехоиметрична смес на пропан-бутан с въздух). Цифрите са ориентировъчни, не съм ги смятал съвсем точно. А в началото съм имал и доста изнервящи проблеми – празен ход, бедна смес, невъзможност да се изпълни целия оборотомер при пълно натоварване… Газовите инжекциони, които се предлагат на пазара са много примитивни уредби. Можете да си представите колко моточаса е минала една горивна уредба на Бош примерно, за да се осигури правилна гориво-въздушна смес на абсолютни всички товарни и честотни режими на двигателя и да нямаме проблеми при работа на бензин дълги години. Газовите инжекциони често изискват продължителни настройки за да се доближат поне до основната горивна карта заложена в електронния управляващ блок на бензиновата уредба. И точно тук идва основния проблем – много хора които монтират ГИ не са достатъчно компетентни да направят настройките, не са им ясни понятия като горивна смес – бедна/стехиометрична/богата и по-лошо – не са съвсем наясно как бензиновата горивна уредба формира или коригира тази смес при необходимост. Затова светват чек-лампи и двигателите не работят както трябва. Затова аз си взех комуникационен кабел и започнах да настройвам. Първо разбира се, се наложи да се отстранят грешки при монтажа. Промених мястото от което си взима вода за подгряване на изпарител-редуктора – температурата му падаше при големи натоварвания. Бяха взели вода не от най-правилното, а от най-лесното място, нищо, че им си плащат над 1800 лв. После поставих по-големи инжектори. После пристъпих към настройки, с втори човек до мен (сам е малко трудно) с лаптопа… Може би ми бяха необходими над 200 км за да изгладя почти всичко. Казвам почти, защото използвах пиратски софтуер на уредбата (оригиналният е много скъп) и можех да променям горивните коефициенти не във всяка точка, а в осем диапазона на горивната карта. Целта е времената които генерира бензиновият управляващ блок да не се променят с над 10% при работа на пропан-бутан. Не знам как е при японските автомобили, защото не съм запознат с техните горивни уредби, но при европейските (Бош) при над 20 процента да определено време се записва грешка за бедна или богата смес, а след още малко време (не спомням стойностите) се игнорира сигналът от ламбда-сондата и се преминава в нещо като авариен режим по основна горивна карта без корекция по ламбда, при което колата съвсем се спъва или харчи… Може да ви се наложи да се пипне и корекцията в зависимост от температурата на изпарения пропан.бутан… Само при правилно настроен ГИ ще се радвате на икономията, в противен случай ще намразите газта завинаги и ако имате ресурс ще карате на бензин (не че лошо) или ще вземете дизел. Вярно е, за съжаление, че често партидите пропан-бутан се различават по състав, което също води някои проблеми. Казаното дотук е валидно основно за ГИ, които подават изпарен пропан-бутан в цилиндрите. Уредбата, която монтират на Субару е Виале. При нея в електрония блок на газовата уредба се зарежда горивна карта специално писана за конкретен двигател от производителя на уредбата, което изключва донякъде опити за настройка от некомпетентни лица. Виждал съм работещо Виале на Алфа Ромео 164, и имаше известни проблеми със светване чек, които изглаждаше сравнително бързо на база сигнал от ламбда сондата. Но пък и уредбата си е на над 200000 км, така че е нормално. Другото нещо – Виале се избива по-бавно – все пак струва 3-4 хил лв. Но Виале харчи доста по-малко бензин (особено изразено зимата), защото не чака достигане на температура на охлаждаща течност, най-често изчаква около 180 сек за да се появи коректен сигнал от ламбда сондата и преминава на пропан-бутан. Виале използват помпа за гориво, разположена в газовата бутилка, със собствен смазваш възел. Въпросната помпа е много претенциозна към качеството на горивото… В Холандия проблеми май няма, но в България може да се скапе за 50000 км. Затова при нас е задължително, ако не е монтиран, да се постави филтър, който пречиства газта при зареждане на бутилката. Та така за газовите – ако се зачете са все крайни мнения – много недоволни, и много доволни, а май истината е някъде по средата. Весели празници!
_________________ Лудия
|
|
5
|
|
| Пет Дек 24, 2010 12:11 pm |
|
|
|
miroslavmark
|
mitoko написа: miroslavmark написа: ...БЕНЗИНА Е НАЙ-ДОБРОТО ГОРИВО!!! ...  не е Добре колега, за мен е:) Просто много повече ме кефи миризмата му от тази на газта Само цената му да беше като в Щатите...нямаше да я има темата за газта 
|
|
|
|
| Пет Дек 24, 2010 10:21 pm |
|
|
|
valadares
Регистриран на: Съб Юли 17, 2010 10:44 am Постове: 2539 Местоположение: варна
Автомобил: Н6'08SUBARcharged RAPTOR
Рейтинг: 179   
|
[/quote] Добре колега, за мен е:) Просто много повече ме кефи миризмата му от тази на газта Само цената му да беше като в Щатите...нямаше да я има темата за газта  [/quote] виж само колко си прав миро..в варна ли си?
_________________ ако пътят пред нас свърши,нека го направим..
|
|
|
|
| Пет Дек 24, 2010 10:36 pm |
|
|
|
Greg4o
|
Добре колега, за мен е:) Просто много повече ме кефи миризмата му от тази на газта Само цената му да беше като в Щатите...нямаше да я има темата за газта  [/quote] виж само колко си прав миро..в варна ли си?[/quote] Хи Хи аз съм във Варна 
_________________ Продава се 2015 Forester Boxer Diesel Lineartronic
|
|
|
|
| Пет Дек 24, 2010 11:21 pm |
|
|
|