Отговори на тема
 mp3 в Legacy IV - как съм решил задачата 
Автор Съобщение

Постове: 9
Автомобил: Legacy '05 2.5
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте,

От няколко месеца съм собственик на Legacy 2005 година и да си призная, много и се радвам на колата :)
Най големия ми проблем беше че музиката в колата ми е ограничена до аудио сд или радио.
Алтернативи - почти никакви :) Уредбата в моята кола не е модел със cd changer (за да включа устройство което емулира cd-та а всъщност свири mp3), няма line in, няма нищичко.
Като за капак на всичко, не стига че аудиото си е вградено в таблото на колата и всяка смяна би развалила външния вид много... ами то всъщност аудиото и управлението на климатроника са в един неразделим блок - смяната е просто изключена :-D
По американските форуми се прави и продава един модул който се включва към уредбата и вече имаш поне line in букса по която можеш да подаваш звук от външен плеър, но пише че не е съвместимо с европейските модели. По руските форуми мисля че засичах някакви начини включващи отварянето на уредбата и жици и поялници, груби намеси от рода.
А и така или иначе не ми харесва особено идеята само за line in - това значи още едно устройство да кача после, след това и за тока му да се грижа... кабели, допълнително включване в запалката... хамалогия, не е елегантно решение.

Единствената приемлива алтернатива (поне единствената която аз открих!) се нарича Parrot bluetooth hand-sfree
Взех си най високия модел: http://www.parrot.com/catalog/products/parrot-mki9200/
Това в България може да се намери на цена 350-400лв.
Връзва се така:

|кабели на колата| ---> |parrot| ---> |аудио на колата|

Купува се допълнителен адапторен кабел точно за субару (около 30лв) и инсталацията протича точно по метода plug and play - няма рязане на кабели, нагаждане на конектори и каквото и да било от рода.
Устройството има ipod/iphone конектор, line in, usb вход (за флашка), SD card слот (слота е в екрана, по ниския модел е по евтин, с малък екран и не поддържа SD card)
А да - щях да забравя - освен гореизброените възможности, поддържа и Bluetooth stereo (A2DP) - ако телефона ви може да свири през bluetooth слушалки, значи може да подава звук и на parrot-a и да стриймвате mp3-та директно от него през bluetooth.
Идеологията е че когато слушате mp3 или говорите по телефона, Parrot-а управлява колоните, има си вграден усилвател (който съвсем добре се справя със захранването на моите колони) и звука въобще не минава през уредбата на колата. Съответно радиото дори няма нужда да е включено за да слушате mp3, естествено това значи че и усилването и всичко останало се управляват от дистанционното на Parrot, не от Volume бутона на уредбата. Когато Parrot-a не свири или не говорите по телефона, става пасивно устройство и пропуска звука от радиото (или CD-то), все едно че го няма.

Две думи и за другата основна функция - hands-free, то ми е като бонус, не говоря много в колата, но така или иначе получавам и тая екстра :) Микрофона е доста добър и вече ме чуват много по-добре отколкото преди с кабелното hands-free на телефона, дето се качи по врата. Има гласово разпознаване което естествено не работи много добре особено за нашия "изговор" на думите. Иначе като си свържете телефона с Parrot, той сваля всичките записани телефони и след това може да ги набирате директно от него, без да има нужда въобще да докосвате телефона.

Ми това е в общи линии, исках да споделя ако някой друг като мен отчаяно търси вариянти да си слуша човешки mp3 в колата :)
Сам успях да си направя монтажа, всъщност най сложната част беше да махам панели и неща по таблото за да прекарам кабелите на микрофона, кабела със конекторите за usb, ipod, line in и кабела за екрана.
При интерес съм готов да направя подробни инструкции със схеми и картинки как се отварят панелите на колата и как се извършва монтажа :)

Сря Дек 29, 2010 12:34 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5906
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
А самото устройство къде му намери място, дай е няколко снимки как изглежда де =D>

Сря Дек 29, 2010 3:27 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Нов фен
Отговори с цитат
Ето това е съдържанието на пакета:
http://www.allaboutphones.nl/photos/12567589703829/Parrot-MKi9200-Unboxing-1.jpg
Място е нужно за синята кутийка и цветния кабел (и кабела който прави конверсията на конекторите)
Под уредбата има достатъчно място - не е супер свободно, но като подредиш внимателно кабелите всичко си влиза без усилие
Снимки на външните части има на сайта който съм дал в първия пост, а снимки от моята кола както е инсталирано още не съм правил, че не мога да си намеря нещо зарядното за фотоапарата :)

Сря Дек 29, 2010 3:58 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5906
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Е нали има дисплейче - него къде си сложил?

Сря Дек 29, 2010 5:14 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Нов фен
Отговори с цитат
Точно над отвора за cd-тата на уредбата съм залепил стойката, то е по малко отколкото изглежда на снимки, всъщност е доста малко и симпатично, стига точно до под бутоните на навигацията.

Сря Дек 29, 2010 9:12 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 891
Автомобил: Outback '23 / 2.5 EU
Рейтинг: 383
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
яко!
по едно време и аз мислех да си слагам HF на Parrot, но ми подариха една мъничко bluetooth HF и с него съм предоволен :)

Пет Яну 07, 2011 4:03 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 239
Автомобил: OUTBACK 2.5 2001г, OUTBACK 3.0 2002
Рейтинг: 44
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Има един още по-безболезен метод, да ползваш GPS навигация с FM трансмитер, като на някой модели от TomTom

Пет Яну 07, 2011 6:26 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Не съм аудиофил, но щом звука не минава по кабел, не е същото. Още повече че антената на Легасито е отзад отпечатана на стъклото и едно че не е особено добра, второ като застане зад мен някой по наблизо и започва да шуми понякога.

Съб Яну 08, 2011 11:42 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема