Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема стр 1, 2  >
 Избор на Субару – Impreza/Legacy/Outback 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 9
Автомобил: Suzuki DRZ 400S
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте,

Да започна с малко предистория по отношение на моя казус – Субару ми е мечта за кола. Мечта 2 години отпреди да си купя моята настояща кола и за съжаление все още неосъществена мечта :smt100 Това, което ми се иска е Outback след 2004 г. или Форестър същите години – и двете коли са невероятни на външен вид, като характеристики, здравина, абе с две думи …най-доброто. Най-странното от моята мечта е, че практически никога не съм карал Субару, но съм пределно зарибен по марката, здравината на тези автомобили, японския прагматизъм, пословичната сигурност и динамиката, предлагана от тези автомобили в комбинация с двойното предаване. Тоест, ако има марка като за мен, то това е Субару. Естествено до момента този извод съм направил основно на база четене за марката, отзиви от собственици, лични наблюдения и т.н. Стила ми на каране и местата, по които имам навика да се завирам изискват 4х4 – карам сноуборд зимата, обикалям по чукари лятото, карам и по много кофти планински пътища, просто защото обичам планината и разходка из нея винаги ми е била интересна. Преди няколко месеца се качвах с колата на Мургаш, ама Корсата, която карам няма нито мощност, нито 4х4 за подобни експерименти. Затъвал съм няколко пъти в сняг, веднъж увиснах с двете гуми в неприятен лед и тогава окончателно се убедих, че съм за 4х4. :smt134

За съжаление бюджета, с който разполагах при покупка на първата ми кола беше нищожен, а и сега положението не се е подобрило кой знае колко (криза уви). Това, което сега имам да отделя за кола е 5 000 лв. за колата и още хилядарка и малко за регистриране, първоначална смяна на консумативи и т.н. на автомобила. Принципно мисля сам да си я докарам от Германия или Швейцария като разходите за транспорта не влизат в тази сума. Важно условие за мен е колата да има климатик. Останалите екстри, така или иначе, са присъщи на Субару. За момента избора ми на автомобил се определя до следното:
- Субару Импреса SW от 1997 до 1999
- Субару Легаси SW от 1997 до 1999
- Субару Аутбек от 1997 до 1998 (ако успея да се вместя в цената)
- Тойота Корола комби от 1998 до 2000 (варианта 4х4)

Както виждате силно повлиян съм от Субару и много ми се иска да се сдобия с един хубав екземпляр, но преди да се втурна окончателно да търся са ми необходими няколко базисни съвета, касаещи любимата и на мен и на вас марка.

1. Към кой двигател да се ориентирам за да имам оптимален разход и нормална динамика на автомобила – 2.0, 2.2 или 2.5? Иска ми се разхода на газ да не бъде повече от 15-16/100, за да мога спокойно да карам колата на градско и като искам да си направя някое пътешествие да мина на бензин и да изпитам истинско удоволствие по завоите.
2. Коя комбинация е по практична – Импреса комби с 2.0 двг. или Легаси комби с 2.2/2.5 двг.? Колко е разликата в обема на багажниците с и без свалени седалки? За харченето горе-долу се ориентирах, че би варирало с литър и нещо на сто, в полза на Импресата (изчел съм цялата тема за разхода на гориво, но не ми отваря някой от диаграмите, че компа тук има някой ограничения).
3. Има ли значима финансова разлика в обслужването на Импреса и Легаси/Аутбек (тук включвам цена на ремъци, масла, накладки и други стандартни консумативи)?
4. Кои от трите модела е най-добре да бъде търсен в Германия/Швейцария по отношение на евентуална ръжда?
5. Кой от изброените е с най-голям пътен провес, че имам афинитет към офф роуд заигравки?
6. Дали ако изчакам до пролетта е възможно цените в чужбина малко да паднат, защото 4х4 задвижването е най-популярно зимата.

Това е което се сещам за момента, но съм убеден, че има още много неща, за които не се сещам сега, така че моля предварително да ме извините, ако пускам допълнителни въпроси в темата. :waste:

Принципно много ми хареса Outback-а на колегата от Тетевен, но както и да го смятам, ако го взема с този бюджет ще успея само да платя пререгистрацията и до там. Просто за този двг. Газовия инжекцион ми е задължителен поне за сега, както и нормалното обслужване в началото.

Благодаря предварително на всички отзовали се по темата!

Чет Яну 13, 2011 12:01 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 512
Автомобил: Outback 3.6R B14
Телефон: 0899907501
Рейтинг: 117
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Привет, колега, поздрави за избора на марка! Относно другите въпроси - струва ми се, че с този бюджет трябва да търсиш нещо под годините, които си писал. А за стилът ти на живот най-подходящи ми си струват Форестър и Аутбек - по-високи са от импресата. Най-близо до бюджета ти е аутбека, който предлага Vakko. Относно поддръжката едва ли има голяма разлика в цените на различните модели. Основен фактор е състоянието, в което е колата, която взимаш - от това зависи какво допълнително ще дадеш после (като изключим стандартната смяна на ангр. и обслужващи ремъци, масла и филтри). Разгледай и тукашните обяви преди да се впуснеш в пътуване до Германия. Тук е много по-лесно да се организира професионална консултация и преглед на колата при читав майстор, за да си наясно със състоянието на колата.

Чет Яну 13, 2011 3:02 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 843
Автомобил: 2008 Tribeca 3.6
Рейтинг: 186
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Аутбек 98 - 2.5 АТ е твоята кола :smt023 Ще се вместиш в цената със сигурност...

Чет Яну 13, 2011 10:43 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2163
Автомобил: Subaru OBK 2.5 SVT 2011
Телефон: 0888492747
Рейтинг: 261
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
И от мен колега мнение за Фори или Аутбек получаваш.... :smt023 успех и скоро да се видим по срещи,погледни на Vakko Аутбека според мен е повече от прекрасна оферта :smt023

Чет Яну 13, 2011 11:30 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2506
Автомобил: Танк EJ22'94; EJ20G ; D15Z3
Рейтинг: 721
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колега,
дано успееш да си вземеш Аутбек!

Щом мислиш за комби - Аутбек. :-)
При моя разхода на газ е 11.5-13 извън град и 15 град. Ръчка съм и затова 1л надолу (в град поне. още се опитвам да го докарам 10 извън, ама ми е тежичък десният крак).
Просвет на Аутбек 1 и 2 (нали и на 1 е 19?) е 19см. През доста места минава, въпреки че изглежда нисичък отстрани - за разлика от всичко останало на улицата - за пример Мици Аутленд е 21см. Разликата е, че на Аутбека отдолу му е прибрано всичко и ниските му части са повече отстрани по праговете (поне на 99-04).
Аутбек - усилено укачване и по-издръжливо от легаси на не-път. Горските също, но са осезаемо (видимо) по-малки при товарния отсек и ако си свикнал с комби - ще го усетиш.
Легаситата пък са или на въздушно или на нормални амортисьори. Ако са на нормални - ниски, а на старо 1 въздушна е 400лв. Нова - 1000-1200. Има някакво повдигане за Амове+Подложки, но нямам наблюдения.
Аз като избирах, много се колебах (идвам от Астра '94 комби - 1.6 100кончета) - както виждаш карам Аутбек и съм МНОГО доволен от него. Доста динамичен, за стабилност няма сравнение, пък на мокро и сняг и кал.... Единствен недостатък - разхода, че скоро ще почвам да правя по 2к км на месец поне и се замислям за Корса/Микра от сорта за градска.
За 4х4 възможностите - ако имаш възможност, ела утре на 7км при братчеда, ще се уговаряме за среща на Белмекен - токувиж си гост-навигатор на мен или някой друг (против нямам) и да се молим да има сняг :smt134 :smt134 :smt134

Ако намериш кола за 5хил. лв и нямаш идея от ремонти (сам) и тръгнеш да правиш:
1. Обслужване ~ 1000лв (ролки, ремъци, вод. помпа, масла ск. кут. диф. двг. още дребни).
2. Газ ~ 1400-2000лв (при Митака, карам вече 20к и НИКАКЪВ проблем, освен, че немога да смъкна под 10/100 но е от мен мисля)
3. Каско, ГО и данък на Аутбек 2.5 ~ 1000-1200лв. (всъщност тази година ми излезе към 900лв)

т.е. ти трябват поне 7-8х. лв. ако я намериш за 5. Аз като взех моя за 6 и веднаха дадох 7 и следв. месец още 1400 за газ (не сложиш ли газ веднага - не се избива нормално).

Друг вариант - вземаш си едно Легаси 1 за 3-4к и си го стягаш МНОГО за още 2-3-4-10... :-) Зависи какво искаш - колкото по-нова кола - толкова по-комфортна. Но си зависи и от оборудването де.
Примерно jovanni си взе Legacy '94 ама с кожи, автомат климатроници... всичко!!! Той да сподели ама за парите си беше много добра!
Лично наблюдение - старите каруци им куца обезшумяването основно, но целта им е била да са здрави. По-нова - по-чуплива, по-обезшумена и комфортна.

Успех с избора!

Пет Яну 14, 2011 1:07 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 239
Автомобил: OUTBACK 2.5 2001г, OUTBACK 3.0 2002
Рейтинг: 44
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Не ти препоръчвам да гледаш за автомобили които вече са с газова.
Както описа нещата, си мисля че си повече за Форестър и по-малко за Аутбек, а Легасито го изключи направо от сметките - много е ниско.

Пет Яну 14, 2011 10:18 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Много благодаря за навременните и изчерпателни отговори :smt023

Така и аз си отговорих на доста неща, най-важното от тях за бюджета, който трябва да отделя. Практически имам първоначален разход за привеждане в движение от минимум 3000 лв. след закупуване (нещата, които valqk много точно е описал и изброил :smt136)

Определенно Аутбека, предлаган от Vakko не ми излиза от главата, но за момента значително надхвърля бюджета, който съм предвидил #-o и си мисля, че може би е по-добре да купя втора нискобюджетна кола(да речем като тази), да заработя някой лев отгоре, за да се метна на Субару, което рано или късно ще стане [-o< :smt134

Другия вариант е да продължавам да търся някоя Импреза до 99г. (беше излязла една страхотна в немското мобиле за 2100 евро), но предполагам, че при нея пътния просвет е по-малък и след слагане на газова бутилка полезния обем на багажника би се намалил значително :smt131 Отделно, че не знам дали по разходи за първоначално обслужване не се доближава до Легаси/Аутбек, което би обезсмислило закупуването на по-малката Импреза, защото в сравнение с Аутбека ще спестя в най-добрия случай 1000 лв.

П.С. На Белмекен, ако няма сняг, значи няма никъде:) Пожелавам ви приятно изкарване там, особено ако тръгнете да се качвате откъм Сестримо, със сигурност ще има заигравка :smt023

Преди две седмици двама приятели ходиха до там, за да карат сноуборд и не бяха могли да се качат до горе, защото са отишли с Тойота Ярис без вериги. При всички случай, ако е било със Субаро или друго 4х4, този проблем би бил решен.

Пет Яну 14, 2011 12:13 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 512
Автомобил: Outback 3.6R B14
Телефон: 0899907501
Рейтинг: 117
Отговори с цитат
Тези първоначални разходи не е казано, че трябва в първия ден да ги направиш. Аз направих първо смяна на ремъците + маслото - около 800-900 лв. (с ръчна скоростна кутия съм, така че без масло за автоматика), другото задължително е гражданската, но можеш да я направиш на 2 вноски например - още 140 лв. приблизително + разходите в КАТ. В рамките на 1200-1300 лв. можеш да се вместиш и да я "пуснеш в движение". Другите неща според възможностите. Ти си знаеш най-добре, но огледай нещата още веднъж, ако колата е добре поддържана ще имаш по-малко първоначални разходи, някои може да се отложат малко във времето.

Пет Яну 14, 2011 12:32 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2506
Автомобил: Танк EJ22'94; EJ20G ; D15Z3
Рейтинг: 721
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Разходите, които съм писал са да ги смениш при Митака и да не се занимаваш. По-евтини варианти винаги има. Примерно в гаража на един приятел и действаме (водна помпа така сменихме последно - т.е. и ангренаж се маха).
Газовата я сложих месец по-късно, че нямах пари. Масла на диф и ск. кутия може и да не се сменят веднага. Може и да има схема в която не ги даваш на куп. Въпроса е да си наясно колко все пак ще дадеш...
За цени на части разпитай колегата mimo13 евентуално и да си сметнеш.
Ако имаш приятел който да разбира от коли и да мисли като прави нещата може да си спестиш доста пари от труд.

Пет Яну 14, 2011 3:02 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 2211
Автомобил: Outback '00 AT
Рейтинг: 161
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Kолегата Вако от форума продава един Аутбек 1998 година, защо не го погледнеш?
viewtopic.php?f=10&t=5405&start=140

Пет Яну 14, 2011 4:21 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2163
Автомобил: Subaru OBK 2.5 SVT 2011
Телефон: 0888492747
Рейтинг: 261
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Краска,не четеш батко... ;) :smt023

Пет Яну 14, 2011 5:11 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2211
Автомобил: Outback '00 AT
Рейтинг: 161
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
:oops:

Пет Яну 14, 2011 10:51 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 103
Рейтинг: 6
Разчитай на мен
Отговори с цитат
Според мен ако прескочиш до Италия с човек който е в час с Субару и знае какво да гледа с сигурност ще се вместиш в сумата която си отделил и ще е около 2000г., и ще е без ръжда.Лошото е ,че италиано са мнооого немарливи и трябва внимателен оглед за да не те боли главата после.И щом обичаш черния път не ти трябва автоматик и въздушно окачване,говоря от личен опит.И не разчитай,че по-нова година кола е по-здрава,не годината ще те вози,а и като ще движиш по черен път от шубраците ще заприлича на нищо.Мойте ги карам само по черен път и знам за какво говоря,повечето в форума имат за черен път паважа в София и идея си нямат какво е черен път затова и колите са им лъскави.Лично мое мнение е ако обобщя,че ти трябва кола от Италия (като чета какво си писал то трябва да е Форестър,той е най висок,здрава)с клима,без автомат и въздушни възглавници около 2000г.И ще се вместиш в цената и ще се радваш на невероятно здрава кола,а като видиш какво може извън пътя още повече ще се влюбиш в марката.

Чет Яну 20, 2011 4:48 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Титко, общо взето и аз стигнах до извода, че от Италия е добър компромис, стига да имам с мен човек, който наистина разбира от Субару и може да ми каже дали си заслужава даден екземпляр или не. Определено един форестър в прилично състояние е много добра опция за мен, стига да вместя някой приличен в бюджета. Това е трудната част, за съжаление, защото нямам никой "под ръка" така да се каже.

Междувременно, за следващите два месеца мисля много добре да си направя сметката по отношение на последващите разходи по подготовка на нова кола. Както спомена Валяк, разходите могат да бъдат поетапни, но аз съм на принципа, че колата е инвестиция и като завършена такава, трябва въпросните последващи разходи(регистрация, газова, обслужване, задължителни ремонти) да се правят наведнъж при закупуване, за да може в бъдеще сумите да бъдат само за стандатна подръжка.

От друга страна имам да подържам и мотор, който си е само и единствено разход...там инвестицията е само в собствения ми кеф и коефицента му на практичност клони към 0 :-?, но удоволствието от него е несравнимо :smt129 Всъщност, избора ми на Субару косвено зависи от това, че съм моторист - карам ендуро и ако закъсам някъде в гората с него ми трябва автомобил, който да стигне до въпросния чукар, както и да може да тегли ремарке с мотора по пресечен терен. :smt033

Пон Яну 24, 2011 1:13 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 103
Рейтинг: 6
Разчитай на мен
Отговори с цитат
Имам и още една идея,която ти предлагам от личен опит.Замислял ли си се за джипка Дайхацу Роки?Ако не си помисли и за този вариант.Имал съм две бройки.Невероятно здрави(спокойно може да се мери с Субару),ресори отпред и отзад,твърди мостове,разход 10/100л.нафта,бързи и бавни,як двигател,теглил съм бус Т-4 по нанагорнище с 5 човека вътре и джипката не го усети така,че ремарке с мотор в него няма да е никакъв проблем.Може и да не откачваш ремаркето без значение къде ходиш,няма въобще да се усети на динамиката.И най-важното е,че за около 4000-5000лв.ще си намериш перфектен екзепляр от посочения модел.Като минус(според мен маловажно)ниската максимална скорост,повече от 120км/ч.не вдигаха и твърдата возия.За повече инфо може да прегледаш и офф-роуд форума ако те интересува.
 6

Вто Яну 25, 2011 12:15 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
titko написа:
Имам и още една идея,която ти предлагам от личен опит.Замислял ли си се за джипка Дайхацу Роки?Ако не си помисли и за този вариант.Имал съм две бройки.Невероятно здрави(спокойно може да се мери с Субару),ресори отпред и отзад,твърди мостове,разход 10/100л.нафта,бързи и бавни,як двигател,теглил съм бус Т-4 по нанагорнище с 5 човека вътре и джипката не го усети така,че ремарке с мотор в него няма да е никакъв проблем.Може и да не откачваш ремаркето без значение къде ходиш,няма въобще да се усети на динамиката.И най-важното е,че за около 4000-5000лв.ще си намериш перфектен екзепляр от посочения модел.Като минус(според мен маловажно)ниската максимална скорост,повече от 120км/ч.не вдигаха и твърдата возия.За повече инфо може да прегледаш и офф-роуд форума ако те интересува.

Да, имам го и това предвид като вариант, както и Киа Спортидж, именно заради колегите от офф роуд форума (тук можеш да видиш), но проблема е, че с такава максимална скорост няма да издържа на магистралата :roll:, а все пак лятото колата я ползвам за да ида на къмпинг, на море, просто за разходка и поне два пъти в годината за по-дълъг път - сега не мога да ида до Германия, щото няма кола и мисля кви ли не варианти.

Отделно тук видях и една обява за първото Фори - добре обслужвано и гледано, но цената беше над 9к, което няма как да стане за момента.

Вто Яну 25, 2011 10:46 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2311
Автомобил: EA839,MA1.20
Рейтинг: 506
Отговори с цитат
В оффроуд форума не ги слушай, там само Киа и Хюндай им е в главата, аа да, а от скоро и Дачия Дъстър. :smt129. Страхотен джип.
Киа Спортидж, това пък даже не се сещам да съм го виждал скоро по улиците или е толкова незабележима, че я забравам веднага.
По-универсална кола от Субару за малко пари няма. Даже и обикновена Импреза да имаш, пак ще газиш без проблем цяла година. Е сега през канавки от 1 метър не минава, но това е самоцелна постъпка , а не належаща.
Успех!

Вто Яну 25, 2011 9:30 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 335
Автомобил: Outback B12 H6, Outback B13,B14 2.5
Рейтинг: 124
Отговори с цитат
bubaru написа:
В оффроуд форума не ги слушай, там само Киа и Хюндай им е в главата, аа да, а от скоро и Дачия Дъстър. :smt129. Страхотен джип.
Киа Спортидж, това пък даже не се сещам да съм го виждал скоро по улиците или е толкова незабележима, че я забравам веднага.
По-универсална кола от Субару за малко пари няма. Даже и обикновена Импреза да имаш, пак ще газиш без проблем цяла година. Е сега през канавки от 1 метър не минава, но това е самоцелна постъпка , а не належаща.
Успех!

Здравей, колега не знам колко теми си изчел в офроуд форума, но това че за тях има само КИА и Хюндай са пълни глупости, хората там в 90% от случаите са много обективни спрямо която и да е марка и когато търсиш съвет от тях. Аз се запалих по 4x4 именно благодарение на хората от офроуд форума, а да сравняваш леки коли с повдигнато самоносещо купе макар и с корейски джип е меко казано не сериозно. Определено субару е много повече от обикновен автомобил с предно или задно, но е много далече от джиповете.
Така че ако наистина човекът смята да има сериозни офроуд забежки и да тегли и ремарке по-добре да си потърси Витара дълга база 98-99 например която е горе долу на цената на форестър или аутбек същите години, но тя е на шаси и има по-здраво окачване от тях, по-голям просвет, може да избираш дали да караш на един или два моста което се отразява значително на разхода, а през лятото на сух асвалт не виждам нужда от 4x4. Офроуда с лека кола излиза по-скъпо, особено ако се практикува често, аз например съм ловец и рибар и в годината от 25 000км пробег сигурно навъртам не повече от 2-3 000км по черни пътища но и това е достъчно за да се разбият всички втулки по окачването, както и шарнирите. И леката кола е подходяща за леки терени, защото за разкопаните планински пътища си трябва просвет, а на колата не може да сложиш огромни гуми, както и вариянтите за "повдигане" са доста по ограничени от тези за джипа.
Затова мисля колегата е най-добре сам да прецени по какви терени ходи и дали наистина леката кола ще му свърши работа или после ще се наложи да си купи и малък джип с който да си тегли мотора, за да не си чупи колата.
Поздрави, Цанко.

Сря Яну 26, 2011 10:40 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1800
Автомобил: '97 Impreza GF AT, 2.0, 115, SOHC
Рейтинг: 91
Отговори с цитат
според мен товоята кола е форестер на метан или газ (2.0 115 коня едновалката)
немога да се сетя коло след 90та накоято задното да се включва когато ти искаш (имам предвид леоне)

Сря Яну 26, 2011 12:13 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 335
Автомобил: Outback B12 H6, Outback B13,B14 2.5
Рейтинг: 124
Отговори с цитат
mitoko написа:
според мен товоята кола е форестер на метан или газ (2.0 115 коня едновалката)
немога да се сетя коло след 90та накоято задното да се включва когато ти искаш (имам предвид леоне)

Имах предвид че голяма част от джиповете, като например витарата се задвижва единия мост(при витара задния мост), а 4x4, бавни и блокажи се включват само при нужда, докато при субару само джъсти съм виждал да не е full time, a с Леоне нямам опит.

Сря Яну 26, 2011 3:04 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2  >