Отговори на тема стр 1, 2, 3, 4  >
 какво е това 4х4 
Автор Съобщение

Постове: 3
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте на всички почитатели на Субару и по- точно на форестъра. Аз съм нов във форума и съм запален по тези коли, но ме разочарова проходимоста им и затова рекох да пиша и да се допитам за системата им 4х4. Това което видях е когато пребоксува диагонално ( задно дясно и предно ляво или задно ляво и предно дясно), друдите две гуми стоят на едно място. Защо така? Има каде, ладе по скапани марки автомобили където този проблем е решен, например Рено Сченик РХ4.
Много ми се искаше да си взема Форестър, но сега се зачудвам дали наистина е проходим.

Нед Фев 13, 2011 7:26 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2311
Автомобил: EA839,MA1.20
Рейтинг: 506
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Как е решен при Реното?

Нед Фев 13, 2011 9:43 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 119
Автомобил: Legacy,Tribeca
Нов фен
Отговори с цитат
Приятельо незнам какво си гледал и къде, но първо проучи добре въпроса, прочети в този или off-road форума ,какво е отворен диференциал, как се блокира и т. н. После ще обсъждаме Рено. :giggle:

Нед Фев 13, 2011 10:10 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 228
Автомобил: XV 2.0 CVT 12"
Рейтинг: -15
Кофти...
Отговори с цитат
:smt139 как, какво рено бе, малко повече трябва да прочетеш и се позаинтерсуваш за Субару :smt131 и тогава с преценките !

Нед Фев 13, 2011 10:37 pm
Върнете се в началото
Профил YIM
Аватар

Постове: 32
Автомобил: subaru 1800 4wd
Нов фен
Отговори с цитат
Рено имат голяма традиция в4х4 :smt134 :subaru:

Нед Фев 13, 2011 10:49 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 65
Автомобил: outback 2.5 2004
Нов фен
Отговори с цитат
Рено не, но Нисан имат!

Нед Фев 13, 2011 10:54 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1217
Автомобил: предишен: Impreza 2.0R
Рейтинг: 140
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Тази статия на мен много ми харесва. Има интерактивни модели на ситуациите като за лаици. Това ми спести доста тъпи въпроси.
http://www.howstuffworks.com/four-wheel-drive.htm

сега:
    Daihatsu Sirion 4WD (full-fledged Justy)

Нед Фев 13, 2011 11:37 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 3
Нов фен
Отговори с цитат
Надявам се че не ме разбирате грешно. Аз харесвам много тези машини, но видях нещо от този род- http://www.youtube.com/watch?v=ahOofosx ... re=related и затова се почувствах странно.
Понеже на жената баща и има Scenic RX4 и знам от опит че при него такова боксуване като от това на линкчето няма.
Аз като цяло съм се насочил към Форестър 99г. двулитров 125к.с. и се надявам да не е истина това на клипчето.

Пон Фев 14, 2011 12:14 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 446
Автомобил: SUBARU Legacy 2.5
Телефон: 0894 625 237
Рейтинг: 42
От звездите одобрен
Отговори с цитат
speleologiq написа:
Надявам се че не ме разбирате грешно. Аз харесвам много тези машини, но видях нещо от този род- http://www.youtube.com/watch?v=ahOofosx ... re=related и затова се почувствах странно.
Понеже на жената баща и има Scenic RX4 и знам от опит че при него такова боксуване като от това на линкчето няма.
Аз като цяло съм се насочил към Форестър 99г. двулитров 125к.с. и се надявам да не е истина това на клипчето.

Честно казано това 4х4 на субару и аз него разбирам ама тоя на клипа определено има по скоро проблем с гумите от колкото с задвижването на двата моста :subaru:

Тоя номер не мога да го направя и със сеата на жена ми какво остава с 4х4 а било то и на рено

Пон Фев 14, 2011 2:02 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 596
Автомобил: ПIV'14; ТЛК200'14; SF2,0XT'2017
Рейтинг: 79
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Re: какво е това 4х4 :shock:

Последна промяна ф-008 на Пон Фев 14, 2011 3:17 am, променена общо 1 път

Пон Фев 14, 2011 2:25 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 596
Автомобил: ПIV'14; ТЛК200'14; SF2,0XT'2017
Рейтинг: 79
Отговори с цитат
Всъщност ето ти и един линк: http://www.youtube.com/watch?v=0QkuBsbpjPY с изкачване на Беклемето от наш виден съфорумец :smt023 - за да добиеш представа, че субару с лошо 4х4 няма!!!

Пон Фев 14, 2011 2:29 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2507
Автомобил: Танк EJ22'94; EJ20G ; D15Z3
Рейтинг: 721
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Абе, едвам се сдържах да пиша предния път, понеже не ми се четеше Рено дали имат само халдекс или не... Загледах се в техния форум, че RX4 имал раздатка и диф отзад, та може и да има някакво добро 4х4.
Тук говорим за AWD. Проблема на Форито, което си дал на клипа всички субара (и AWD коли), които нямат Шпер, LSD или както му се казва на блокажа на диференциала/ите/ си го имат.
AWD != 4x4. Има джъсти и леоне-та с копче на лоста и са си 4x4, а не AWD. Въпроса е какво търсиш.
Има форита с LSD отзад, вземаш си такова, и няма да имаш този проблем. (viewtopic.php?f=7&t=5177)
Друг е въпроса дали ще работи, защото му даваха към ?100 000? км живот. Колко издържа и работи вече е трети въпрос. Като купуваш - тестваш! Иначе 1500лв за нов.
Вземи поразгледай из форума има доста писано.
viewtopic.php?f=3&t=429

И немога да се сдържа - разказ за фори (вярно е турбо... ама): viewtopic.php?f=1&t=7911

Пон Фев 14, 2011 11:52 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 2211
Автомобил: Outback '00 AT
Рейтинг: 161
Отговори с цитат
Това, което съм чел за Рено Сеник РХ4 е, че е кола с предно, която има вискомуфа, която прехвърля въртящ момент назад само когато предните колела пробуксуват.
Форестър от 1999 година е 4х4 през цялото време, мощността е разделена 50/50 - преден/заден мост (ръчна скорстна кутия), като между двата моста има виско блокировка. На моделите без турбо, предния и задния диференциал са отворени, и за това си видял колата да върти по едно колело отпред, и отзад, и да не мърда. Форестърите с турбина имат ЛСД посредата и отзад и този ефект няма да го има. Отделно форестърите с ръчни скоростни кутии имат демултипликатор (бавни скорости). Тези с автоматик вместо виско имат многодисков съединител, който използва налягането на маслото от скоростната кутия да прехвърля мощност на задните колела с промеливо съотношение през цялото време. Там съотношението варира от 90/10 до 50/50.
Т.е. ако грубо разделим 4х4 системите на On demand AWD и Full time AWD от една страна и pro-active и re-activе от друга, Сеника е on-demand, ре-актив система, Форестърите с ръчна скоростна кутия са фул-тайм, реактив, а тези с автоматична са фул-тайм, про-актив.
4х4 системата на Реното най вероятно използва АБС-а на колата за да блокира едно колело и така да имитира сцепление и да прехвърли въртящ момент към другото. Форестърите от първо поколение нямат тази система (доколкото ми е известно).

Пон Фев 14, 2011 3:48 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1325
Автомобил: Forester 2.0 MT
Рейтинг: 50
Отговори с цитат
krass написа:
Това, което съм чел за Рено Сеник РХ4 е, че е кола с предно, която има вискомуфа, която прехвърля въртящ момент назад само когато предните колела пробуксуват.
Форестър от 1999 година е 4х4 през цялото време, мощността е разделена 50/50 - преден/заден мост (ръчна скорстна кутия), като между двата моста има виско блокировка. На моделите без турбо, предния и задния диференциал са отворени, и за това си видял колата да върти по едно колело отпред, и отзад, и да не мърда. Форестърите с турбина имат ЛСД посредата и отзад и този ефект няма да го има. Отделно форестърите с ръчни скоростни кутии имат демултипликатор (бавни скорости). Тези с автоматик вместо виско имат многодисков съединител, който използва налягането на маслото от скоростната кутия да прехвърля мощност на задните колела с промеливо съотношение през цялото време. Там съотношението варира от 90/10 до 50/50.
Т.е. ако грубо разделим 4х4 системите на On demand AWD и Full time AWD от една страна и pro-active и re-activе от друга, Сеника е on-demand, ре-актив система, Форестърите с ръчна скоростна кутия са фул-тайм, реактив, а тези с автоматична са фул-тайм, про-актив.
4х4 системата на Реното най вероятно използва АБС-а на колата за да блокира едно колело и така да имитира сцепление и да прехвърли въртящ момент към другото. Форестърите от първо поколение нямат тази система (доколкото ми е известно).

:smt131

Пон Фев 14, 2011 4:30 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2211
Автомобил: Outback '00 AT
Рейтинг: 161
Отговори с цитат
agogov написа:
krass написа:

:smt131

:?:

Пон Фев 14, 2011 5:00 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
-"ЛСД посредата и отзад и този ефект няма да го има"-на практика понякога, понеже не е твърд блокаж и е малко проценти.....
-"Тези с автоматик вместо виско имат многодисков съединител"-едното е блокаж, другото вариант на предаване без диф....
-"Форестърите с ръчна скоростна кутия са фул-тайм, реактив, а тези с автоматична са фул-тайм, про-актив"-ако няма блокаж в междинния диф, фул тайм ли е и какъв актив?
Реактив( реакция) е блокажа на средния диф при МТ, ако буксува кое да е колело, при АТ процента на подключване на задния диф е проактивно (предшестващо)- ако има вероятност да буксува и то с водещо предно(не знам дали при някои модели не е реактив)....пак различни неща.

Пон Фев 14, 2011 8:02 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 132
Автомобил: Subaru Outback 3.0, 2007
Рейтинг: 19
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Разговора вече е на високо ниво, а човека само попита "какво е това 4х4"... :D
Предполагам, че би го удовлетворил следният отговор: "Субару такива неща не прави! Най-вероятно клипчето го е правил фен на волво или пък фен на волво е седнал за малко в субаруто... Абе, постановка!". :D

Пон Фев 14, 2011 9:06 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2311
Автомобил: EA839,MA1.20
Рейтинг: 506
Отговори с цитат
DARKO1 написа:
Разговора вече е на високо ниво, а човека само попита "какво е това 4х4"... :D
Предполагам, че би го удовлетворил следният отговор: "Субару такива неща не прави! Най-вероятно клипчето го е правил фен на волво или пък фен на волво е седнал за малко в субаруто... Абе, постановка!". :D

Не е точно постановка.Ако е с отворени диференциали, точно така се получава. Ако има задно LSD или поне VDC(като при по новите модели с отворени дифове),може и да излази.Все пак най-добре е да има лека засилка, за да не се влиза във филма. :)

Пон Фев 14, 2011 9:26 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 297
Автомобил: Subaru Impreza 2.0 115 HP
Рейтинг: -3
Кофти...
Отговори с цитат
хич не е постанонвка
аз за същото пуснах тема ТУК
за сходно поведение и извода е че трябва разни хитрини да се ползват със спирачките или LSD да се монтира :smt023

Пон Фев 14, 2011 9:32 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Хората са монтирали на Субару каквото трябва, то работи отлични и по-добро за сега няма! Има конкурентни системи 4х4 с различни '+' и '-', но практически не са по-добри.
При Субару липсват характерните за 'джип' твърди блокажи, рама, ходове. Последните обаче правят 'джипа' относително по-тежък и по-тромав, при определени условия и по-непроходим!, но общо взето идеята на един 'джип' е да е здрав и проходим извън пътя. При Субару се налагат компромиси, за да има настоящото завидно пътно поведение. Но това не пречи да е номер едно в класа си и извън пътя.
Блокажа е такъв, когато е твърд, за да се получи, това което повечето си мислят-блокаж и една гума на твърдо те вади. Диагонално Суби закъсва само при тест :smt033 , а това че някой не може да кара или експериментира....негов си проблем, това че някой иска да е най-бърз на пътя и най-проходим извън него-пак негов си проблем....
Та, "всяка жаба да си знае гьола". Моята жаба се казва Форестер..... :smt033 ,познавам си я и по-добра няма за мен :smt137 !

Пон Фев 14, 2011 10:12 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2, 3, 4  >