Правила за пускане на обяви в раздела
Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.
| Автор |
Съобщение |
|
Impreza94
Confidence in Motion
Регистриран на: Пон Дек 04, 2006 9:32 pm Постове: 6482 Местоположение: BG, Горна Оряховица
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219    
|
Със диодните мигачи се боря от доста време. Ходих на много места, жичкаджии, електрончици, алармаджии - мериха, слагаха съпротивления по релето, по крушките, се'кви циркове - резултата е греене, прекомерно греене, което ще доведе до проблеми. Щом не искат да ми вземат парите, значи наистина ще има проблем. Единия уж беше поръчал някакво реле специално за целта, но трябва да се сменят всички крушки на мигачите с диодни такива - отпред, отзад, отстрани - всички, а и то така и не дойде. Има и вариант да си покриеш оригиналната крушка и паралелно на нея да се върже диода с нова букса. Не е най-добрия вариант, но честно казано го предпочитам пред интервенциите по релетата. Всичко останало ми е LED... BTW. Със сменени само задни/предни LED мигачи, на аварийни работят добре - интервала на мигане се запазва 
Прикачени файлове:
kdk_2125.jpg [ 484.75 KiB | Прегледано 1096 пъти ]
_________________ All-Wheel-Drive
|
|
|
|
| Пет Фев 25, 2011 7:53 pm |
|
|
|
Pacone 4X4
Регистриран на: Пон Фев 09, 2009 5:45 pm Постове: 2163 Местоположение: София
Автомобил: Subaru OBK 2.5 SVT 2011
Телефон: 0888492747
Рейтинг: 261     
|
Аз още търся качествени LED за мигачи,стопове и габарит.Вътре на плафоните(централния и в багажника), сложих и свети идеално,пробвах едни за стоп+габарит...ама много некачествени..все едно от 2-те не светеше нещо Темата е яка,ако някой с Форестър 1-во поколение си е правил диодизация...ще се радвам да покаже кое, как и от къде 
_________________ Subaru Outback 3.0 2002, Subaru Outback 2.5 2011 Пламен Маринов
|
|
|
|
| Пет Фев 25, 2011 8:04 pm |
|
|
|
BrainStormeR
Регистриран на: Сря Яну 27, 2010 11:01 pm Постове: 1017 Местоположение: Варна
Автомобил: Volvo, Legacy 2.5 GT, A6 Allroad
Рейтинг: 70 
|
Имам 2 такива диодни крушки: http://luxima.bg/SVETODIOD-PLG09MW.htmlКупих... ама нито станаха, нито оставих ксенона... Дали на някой от форума биха вършили работа? Такъв цокъл на Субару-та дали има?
_________________ BMW e 'религия' като SUBARU, но докато едните са в небето, другите са при звездите.
|
|
|
|
| Съб Фев 26, 2011 1:20 am |
|
|
|
miroslavmark
Регистриран на: Вто Авг 24, 2010 1:55 pm Постове: 843 Местоположение: Шумен
Автомобил: 2008 Tribeca 3.6
Рейтинг: 186    
|
|
Paco, кажи откъде си взе LED крушки за плафоните...Аз търсих, ама все или са по-дълги или са по-къси...Предполагам на Форито са същите като на Аутбека?
|
|
|
|
| Съб Фев 26, 2011 10:58 am |
|
|
|
Greg4o
|
miroslavmark написа: Paco, кажи откъде си взе LED крушки за плафоните...Аз търсих, ама все или са по-дълги или са по-къси...Предполагам на Форито са същите като на Аутбека? Дрънни като си във Варна да те заведа на Гарвана аз оттам си взех и свети яко
_________________ Продава се 2015 Forester Boxer Diesel Lineartronic
|
|
|
|
| Съб Фев 26, 2011 11:10 am |
|
|
|
miroslavmark
|
Ок, Вторник 
|
|
|
|
| Съб Фев 26, 2011 11:16 am |
|
|
|
Pacone 4X4
Регистриран на: Пон Фев 09, 2009 5:45 pm Постове: 2163 Местоположение: София
Автомобил: Subaru OBK 2.5 SVT 2011
Телефон: 0888492747
Рейтинг: 261     
|
Вземи си с максимално много диоди...аз обичам да е светло в купето и така постъпих...разширих пластините на плафона и заврях по големия размер 
_________________ Subaru Outback 3.0 2002, Subaru Outback 2.5 2011 Пламен Маринов
|
|
|
|
| Съб Фев 26, 2011 12:03 pm |
|
|
|
plaskom
|
|
| Съб Фев 26, 2011 5:57 pm |
|
|
|
Impreza94
Confidence in Motion
Регистриран на: Пон Дек 04, 2006 9:32 pm Постове: 6482 Местоположение: BG, Горна Оряховица
|
|
Не е скъпо, жалко че не са някъде из България.
|
|
|
|
| Съб Фев 26, 2011 7:53 pm |
|
|
|
miroslavmark
|
Pacone 4X4 написа: Вземи си с максимално много диоди...аз обичам да е светло в купето и така постъпих...разширих пластините на плафона и заврях по големия размер  И аз ги бях разширил, ама остават под такъв ъгъл, че крушката пада  Ще видя вторник какви ше има във Варна. 
|
|
|
|
| Съб Фев 26, 2011 9:07 pm |
|
|
|
stupid_boy
Регистриран на: Съб Дек 26, 2009 8:09 pm Постове: 449 Местоположение: София
Автомобил: Forester 2.0X 5MT 2003
Рейтинг: 23
|
Impreza94 написа: Не е скъпо, жалко че не са някъде из България. 6 ома 50 вата едва ли е ненамираемо из родните магазини за елекронни компоненти. въпроса е, къде отива далаверата от икономията на ток??? или по-скоро, къде отива икономията?
_________________ Не казвай всичко, което знаеш, но винаги знай какво казваш!
|
|
|
|
| Съб Фев 26, 2011 9:57 pm |
|
|
|
krasimirStoqnov
Регистриран на: Съб Окт 02, 2010 7:56 am Постове: 72 Местоположение: Стара Загора
Автомобил: subaru impreza subaru forester '10
Телефон: 0883304033
Рейтинг: 4
|

Добър вечер на Всички колеги, следя темата с интерес, и реших да драсня няколко реда за диодите  .Като занимаваш се електрончик отдавна се занимавам с тях, работя в чужбина и от там съм си пазарил въпросните диодни крушки. Смело твърдя, разликата в цените и качеството на диодите няма!!! Обяснявам защо, много често се случва да вземете комплект и едната да не работи всичко се дължи на резистора които намаля напреженито  . Скоро започнах да сменям и на субаруто, но времето не ми достига и затова действам на етапи, щом го завърша обещавам снимки, притевавам една toyota селика 3 генерация изцяло с диоди един голф3  изцяло с диоди и след хилядито изгорени и преправяния и блъскания съм се справил със проглемите на мигачите и изгарянето на диодите. По темата с диодите 1 най-често срещаните диоди на пазара в бг са 3 волтовите диоди (като това им е максималното напрежение), според консумация и вида на кристала те излачват различен цвят.Всички знаем ,че колите са ни на 12 волтови което прави работата на диодите невъзможна без нужното съпротивлние .И тъи като по време на движение генератора работи и зарежда напрежението достига понякого 15 волта( това е в лошите случаи), но на повечето автомобили 14,3 14,4 волта, трябва да се подбере правилното съпротивление.По принцип стоиноста която се пада по формулата е 680 ома диодите често изгарят поради много прични и една от тях е че повечето елементи идват от китаи. Ако сложим по голяма стоиност примерно 1 килоом пък почват да светят твърде слабо .Затова от доста време насам слагам 820 - 860 ома съпротибление.Съпротивленията от своя страна имат товаропоносимост като наи малките започват 0.25вата (за нормален монтаж). СЪОТВЕТНО АКО СТЕ РЕШИЛИ ДА СЛОЖИТЕ 3 ДИОДА НА ЕДНО 0.25В СЪПРОТИВЛЕНИЕ ТО ЩЕ ИЗГОРИ И ЩЕ МИСЛИМ ЧЕ ДИОДИТЕ НЕ СТАВАТ, ЗА ЦЕЛТА ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ СЛОЖИ ПРИМЕРНО 1ВАТ ТОЕСТ 820 ОМА НА 1ВАТ (МОЖЕ ДА СИ ГИ НАБАВИТЕ ОТ ВСЕКИ ТЕЛЕВИЗИОНЕН СЕРВИЗ). Видове диоди : 1 диодете винаги имат посока - пропускат ток само в едната посока тоест от + към - , затова когато се свързват в колата трябва да се спазва поляритета. Свето диодите: най-разпростанените са един цвят в един корпус, но има в един корпус 2-3-4 свята.От скоро се предлагат в един корпус две еднакви светлини самоче с различна яркост( свички сме виждали на някои коли бмв-та как светят ) идеални са за нашите нужди за стоп и габарит .Диоди които мигат сами (не им е нужно реле за да мигат) при подаване на напрежение дида мига сам) който ползвам при мигачите,понеже релето което работи с лампи има товарна вилка която определя полсацията на мигачите, и няма как да се направи при диодите поради понижената консумация. ако се сложи последователно нужното съпротивление се губи ефекта на енергоспестяването . Такаче наи лесния вариант е с самомигащите диоди които в бг намирам за 0.90 лв. И така нужните диоди със правилните съпротивлния гарантират цял живот работа.Няма нищо сложно в това секи да запои с поялника въпросните неща и малко фантазия рабира се!!! П.С. скоро ще приложа снимки на интериорното табло и километража изцяло в диоди в бял и зелен цвят. Надупчил съм стопожите като на стопа и габарита използвам от диоде които са 2 в 1 корпус с различна сила на свететенепо по 10 броя. по 5 броя за задната. по 5 бр. за мигачите и по 4 бп за светлината за мъгла. Ако някои иска пояснение,помощ и мога да съм полезен,може да драсне едно лично или тук, ще се опитвам да помагам!!! 
|
|
|
|
| Съб Фев 26, 2011 11:18 pm |
|
|
|
Impreza94
Confidence in Motion
|
stupid_boy написа: Impreza94 написа: Не е скъпо, жалко че не са някъде из България. въпроса е, къде отива далаверата от икономията на ток??? или по-скоро, къде отива икономията? Реално погледнато да пестиш от мигачи е.....трудно. Аз лично търся единствено ефекта на мигновената реакция на диода - без загасващ ефект, нищо повече.
|
|
|
|
| Съб Фев 26, 2011 11:34 pm |
|
|
|
ender
Perfect Stranger
Регистриран на: Вто Сеп 11, 2007 11:59 am Постове: 1285 Местоположение: Planet Earth
Автомобил: двойката
Телефон: 0888 831783
Рейтинг: 109  
|
|
Дидо, не забравяй и яркостта на диодите... забелязват се много по-лесно и отдалеч.
_________________ https://www.catalogmachine.com/treasure-bulgaria/catalogs
|
|
|
|
| Съб Фев 26, 2011 11:47 pm |
|
|
|
agogov
Регистриран на: Съб Ное 01, 2008 9:59 am Постове: 1325 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Forester 2.0 MT
Рейтинг: 50 
|
krasimirStoqnov написа: Добър вечер на Всички колеги Нещо светодиод и напрежение...,, не ми звучи добре. 1.Светодиодите се смятат по ток.Този параметър се дава в описанието на диода. Смята се 14В-1В(пада на диода, диодите, ако са последователно свързани)/ работния ток = R -съпротивлението на резистора , смята се и мощността на резистора =напрежението по работния ток 2.Не знам как в мигачите ги синхронизираш мигащите светодиоди. 3.Сменя се или се преработва релето за мигачите и всичко е '6', по-простото е да се смени честотата на аварийния режим на мигане на релето, така че да изглежда като нормално мигане, чрез смяна на времезадаващия кондензатор(примерно 3,3 мФ се заменя с 10мФ, т.е. наличния с 2.5-3 пъти по-голям по стойност. По-прецизния вариант е да се премахне аварийния режим на релето(мигане с висока честота при по-малък товар). Заменя се наличния шунт в релето с диод или по друг начин се променя напрежението(пада) на едно краче на чипа.
_________________ Електроника
|
|
|
|
| Съб Фев 26, 2011 11:56 pm |
|
|
|
krasimirStoqnov
Регистриран на: Съб Окт 02, 2010 7:56 am Постове: 72 Местоположение: Стара Загора
Автомобил: subaru impreza subaru forester '10
Телефон: 0883304033
Рейтинг: 4
|
Колега agogov прав си, не съм обяснил със термини и подробно , а така че да се разбере от всички за какво става въпрос по въпроса с резистора разбира се е последователно, а за диоди на мигачите-не ползвам реле  един последователно решава проблемите иначе преправянета релето има много много начини и готови схемички които се слагат на мястото на релето.
|
|
|
|
| Нед Фев 27, 2011 12:21 am |
|
|
|
Impreza94
Confidence in Motion
|
ender написа: Дидо, не забравяй и яркостта на диодите... забелязват се много по-лесно и отдалеч. И това...
|
|
|
|
| Нед Фев 27, 2011 1:26 am |
|
|
|
stupid_boy
Регистриран на: Съб Дек 26, 2009 8:09 pm Постове: 449 Местоположение: София
Автомобил: Forester 2.0X 5MT 2003
Рейтинг: 23
|

agogov и krasimirStoqnov, за двамата един хинт ( неудобно ми е да давам такива на хора, които се занимават професионално с електроника ): P-MOSFET вместо резистор.... --> гугъл не е много по-скъпо, особенно за непромишлени количества. има доста предимства.
Impreza94, да, диодите светват и изгасват по-бързо, но това едва ли е някакъв фактор конкретно при ниската честота на мигачите. в момента по друг проект боря точно такъв проблем, но при по-висока честота и май ще се наложи да я намаля.
Impreza94 и ender, ярки диоди на нашия пазар и в сравнително приемлив ценови клас? ще ме изненадате! масовите светодиодни крушки са долнопробно китайско изделие, с редови указателни диоди или дори по-лошо, които трудно го докарват по този параметър. обикновенно за да се постигне по-голям интензитет, диодите са със сравнително малък ъгъл. с разширяване на ъгъла, интензитета много бързо намалява. ярки диоди с голям ъгъл = много висока цена. мигачите не би ли следвало да се виждат ясно от по-голям ъгъл, а не само от колата непосредствено зад нас? или се разчита на разсейването вътре в тялото ( което директно съсипва търсения ефект от фокусирането в самия диод )? поради физическия си строеж, диода е с много малка иззлъчваща повърхност. това кара мигача да свети като малка точица, вместо да изгрее целия. за това братята китайци ги редят във всички посоки, губейки страшно много от потенциалния сумарен интензитет ако ги сложат в една. друг проблем, както правилно agogov отбеляза, е загубата на аварииния режим, тоест, на начина, по който водача разбира за нередност по инсталацията, без да е необходимо да слиза и да си обикаля колата постоянно. има идруги проблеми.
не ме разбирайте погрешно, и аз съм фен на ДОБРЕ направени светодиодни светлини, но по мое мнение тук и за малко е почти невъзможно.
_________________ Не казвай всичко, което знаеш, но винаги знай какво казваш!
|
|
|
|
| Нед Фев 27, 2011 10:27 am |
|
|
|
tonizdravkov
Регистриран на: Сря Окт 18, 2006 7:53 pm Постове: 768 Местоположение: София,България
Автомобил: 5.7 HEMI
Рейтинг: 30
|
|
_________________ 2002 Subaru Legacy 2.5 GX luxe Sedan
|
|
|
|
| Нед Фев 27, 2011 3:08 pm |
|
|
|
agogov
Регистриран на: Съб Ное 01, 2008 9:59 am Постове: 1325 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Forester 2.0 MT
Рейтинг: 50 
|
stupid_boy написа: agogov и krasimirStoqnov, за двамата един хинт ( неудобно ми е да давам такива на хора, които се занимават професионално с електроника ): P-MOSFET вместо резистор.... --> гугъл не е много по-скъпо, особенно за непромишлени количества. има доста предимства.
Така и така си почнал, земи го доразвий....., пък ще помагаме ако се наложи..... 
_________________ Електроника
|
|
|
|
| Нед Фев 27, 2011 3:30 pm |
|
|
|