|
Страница 1 от 2
|
стр 1, 2 > |
| Автор |
Съобщение |
|
grate
Автомобил: Subaru Impreza
Рейтинг: 0
|
Здравейте! Съвсем новоизлюпен фен съм на субару от София съм. От около месец карам легаси комби 96г (старата кола на бащата..не е подържана много добре:) ) , не ми работи километража.Закарах я в един сервиз на субару и се оказа, че не е жило ами някаква част в скоростната кутия,която не е скъпа(20ина лева), но ми искат адски много пари за работата, защото трябва да разглобяват кутията. 300лв за работа, 100 за масло ...което ми се вижда малко множко...по-добре маи да си взема навигация:). Ще се радвам за някой съвет. Btw имам книжка от 6 месеца и общо взето нищо не разбирам почти та реших, че ми е време малко да се пообразовам във форума  първата ми кола е това, но общо взето всичките ми приятели казват че е доста добра и аз засега съм доволен.
|
|
|
|
| Сря Сеп 08, 2010 1:04 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
|
Автоматик ли е? Добре е все пак да му смениш маслото по някое време...
|
|
|
|
| Сря Сеп 08, 2010 1:49 pm |
|
|
|
grate
Автомобил: Subaru Impreza
|
|
не, ръчна е. Общо взето ми се струва малко скъпо, но сигурно толкова е нормално..
|
|
|
|
| Сря Сеп 08, 2010 3:41 pm |
|
|
|
plamen86
Регистриран на: Сря Сеп 17, 2008 12:12 pm Постове: 84 Местоположение: Sofia/Kozloduy
Автомобил: Subaru Outback 2,5i AWD
Телефон: 0888 433 742
Рейтинг: 1
|
|
В кой сервиз си бил? Погледна ли списъците на сервизи във форума? Жилото на съединителя не е ли от 2 части?
_________________ SUBARU Legacy 2.0GL-BF5 SUBARU Outback 2.5i AWD
|
|
|
|
| Пет Сеп 17, 2010 8:12 am |
|
|
|
Impreza94
Confidence in Motion
Регистриран на: Пон Дек 04, 2006 9:32 pm Постове: 6482 Местоположение: BG, Горна Оряховица
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219    
|
|
Какво се е строшило ВЪТРЕ в кутията ? Да не е проблема само в куплунга, който излиза от кутията ? Между другото при неработещ километраж трябва да ти светва CHECK ENGINE ..... ?
_________________ All-Wheel-Drive
|
|
|
|
| Пет Сеп 17, 2010 11:25 pm |
|
|
|
zahariev
Регистриран на: Чет Мар 03, 2011 12:51 pm Постове: 1 Местоположение: Перник
Автомобил: Subaru Legacy
|
Здравейте! Аз също съм нов във форума и реших вместо да започвам нова тема да продължа тази, защото скоро си купих същия автомобил Subaru Legacy 96г комби с ръчна скоростна кутия и на мен също не ми работи километража. Impreza94 написа: Какво се е строшило ВЪТРЕ в кутията ? Да не е проблема само в куплунга, който излиза от кутията ? Между другото при неработещ километраж трябва да ти светва CHECK ENGINE ..... ? На мен ми свети CHECK ENGINE, но когато я откарах на майстор (не знаех за споменатите във форума и я откарах на друг) той провери дали датчика работи и се оказа, че е здрав. Въпросът ми е може ли проблемът да се отстрани без да се разглабя скоростната кутия, защото майсторите твърдят, че проблемът е там. Благодаря предварително.
|
|
|
|
| Чет Мар 03, 2011 1:31 pm |
|
|
|
mimo13
Регистриран на: Съб Май 03, 2008 8:56 pm Постове: 741 Местоположение: Варна
Телефон: 0894484248,052600585
Рейтинг: 134  
|
|
След като свети Check Engine, разбери каква грешка дава.
_________________ Варна, ул. Васил Чекаларов 14 0894484248, 0879484247 0895432143
|
|
|
|
| Пет Мар 04, 2011 5:37 pm |
|
|
|
vepara
Регистриран на: Пон Яну 18, 2010 9:04 pm Постове: 76 Местоположение: ПЕРНИК
Автомобил: VIVIO FORESTER
Рейтинг: 10
|
zahariev написа: Здравейте! Аз също съм нов във форума и реших вместо да започвам нова тема да продължа тази, защото скоро си купих същия автомобил Subaru Legacy 96г комби с ръчна скоростна кутия и на мен също не ми работи километража. Impreza94 написа: Какво се е строшило ВЪТРЕ в кутията ? Да не е проблема само в куплунга, който излиза от кутията ? Между другото при неработещ километраж трябва да ти светва CHECK ENGINE ..... ? На мен ми свети CHECK ENGINE, но когато я откарах на майстор (не знаех за споменатите във форума и я откарах на друг) той провери дали датчика работи и се оказа, че е здрав. Въпросът ми е може ли проблемът да се отстрани без да се разглабя скоростната кутия, защото майсторите твърдят, че проблемът е там. Благодаря предварително. Колата беше при мен ако не бъркам колегата . И след проверка на датчика и уредите на таблото се оказа че вала на скоростометъра в скоростите въобще не върти..
_________________ Авточасти SUBARU втора употреба... 0895116276 0886292930
|
|
|
|
| Съб Мар 05, 2011 10:32 am |
|
|
|
legarski
Регистриран на: Пет Фев 23, 2007 12:22 pm Постове: 49 Местоположение: Русе Рейтинг: 3
|

Здравейте колеги! Да споделя и аз какъв проблем имах с километража и как елементарно го отстраних. Когато купих моето Субару преди три-четири години километража ми работеше нормално - електромеханичен. Сигнала от скроростната кутия да таблото е с датчик по кабел, а не с жило. И така до миналата година, когато изведнъж механичните броячи отказаха да се въртят, въпреки, че скоростомера си показва скоростта на движение. И поради това, че според мен скоростомера и километража получават сигнал от един и същ датчик реших, че проблема е в арматурното табло, а и някъде из форума преди време четох пост от колега, че същия проблем се е оказал в напукани писти на платката зад механичните броячи на километража на таблото. Разглобих арматурното табло (не е сложно) и свалих платката зад механичните броячи на километража. Оказа се, че осите на двата брояча са блокирали. След като с малка отвертка разбутах пластмасовите зъбчатки осите се разблокираха и цифрите започнаха да се въртят свободно. Сглобих по обратния ред арматурното табло, километража заработи нормално, и до момента няма проблеми.
|
|
|
|
| Вто Авг 02, 2011 2:01 pm |
|
|
|
sk67
Автомобил: FORESTER SH
Рейтинг: 67 
|
И моя километраж/спидометър днес отказа... На ръчната скоростна кутия на Форестър 98 къде са монтирани датчиците? Чета че били два - основен монтиран в картера на кутията и дублиращ монтиран на жилото... Чета всъщност в едно руско общо ръководство, та някаква неточност в описанието не е изключена По схемите жилото го намирам, но къде му е датчика? Датчик в картера пък изобщо не открих... http://opposedforces.com/parts/forester ... eter_gear/
|
|
|
|
| Чет Окт 20, 2011 7:18 am |
|
|
|
legarski
Регистриран на: Пет Фев 23, 2007 12:22 pm Постове: 49 Местоположение: Русе Рейтинг: 3
|

Колега sk67, мисля, че ако имаш жило няма да имаш ел.датчици за километража и спидомера. Старото ми Субару беше така. Имаше жило, което е от две части. Едната (по-късата) се монтира върху скоростната кутия (тази част не е гъвкава), а към нея се свързва другата (по-дългата, гъвкавата), която предава движението на километража и спидомера на таблото. Като го купих навремето липсваше долната част на жилото и не ми работеше нито километража, нито спидомера. Купих ново жило и след като го монтирах всичко си заработи както трябва. Ако имаш жило огледай скоростната кутия зад двигателя, близо до връзката с кожуха на съединителя, около сондата за маслото, отвора трябва да е вертикален и жилото е монтирано в него, мисля че беше на резба връзката (късата част на жилото е извита като дъга назад към купето. Знаеш какво представлява жило за километраж, виж да не е откачено от скоростната кутия. Възможно е ако си е на мястото нещо с връзката към скоростната кутия да е прецакано, може и жилото да се е скъсало вътре в обвивката му и да не върти километража и скоростомера.
|
|
|
|
| Чет Окт 20, 2011 8:46 am |
|
|
|
sk67
|

legarski написа: Колега sk67, мисля, че ако имаш жило няма да имаш ел.датчици за километража и спидомера. Старото ми Субару беше така. Имаше жило, което е от две части. Едната (по-късата) се монтира върху скоростната кутия (тази част не е гъвкава), а към нея се свързва другата (по-дългата, гъвкавата), която предава движението на километража и спидомера на таблото. Като го купих навремето липсваше долната част на жилото и не ми работеше нито километража, нито спидомера. Купих ново жило и след като го монтирах всичко си заработи както трябва. Ако имаш жило огледай скоростната кутия зад двигателя, близо до връзката с кожуха на съединителя, около сондата за маслото, отвора трябва да е вертикален и жилото е монтирано в него, мисля че беше на резба връзката (късата част на жилото е извита като дъга назад към купето. Знаеш какво представлява жило за километраж, виж да не е откачено от скоростната кутия. Възможно е ако си е на мястото нещо с връзката към скоростната кутия да е прецакано, може и жилото да се е скъсало вътре в обвивката му и да не върти километража и скоростомера. Ще проверя, но километража /брояча/ не е механичен, а дисплей. Стрелката на скоростомера не я знам как се задвижва...
|
|
|
|
| Чет Окт 20, 2011 8:54 am |
|
|
|
legarski
|
|
В такъв случай сигурно си с най-малко един ел.датчик, който трябва да е монтиран също върху корпуса на скоростната кутия на същото място, което ти описах за жилото на километража. На сегашното ми Субару е така, но моя километраж е механичен - ел.сигнала от датчика през платка на таблото с ел.моторче се преобразува в механично движение на цифрите и стрелката на спидомера.
|
|
|
|
| Чет Окт 20, 2011 9:25 am |
|
|
|
Valio
|
Колега най вероятно SPEED SENSOR се е прецакал -85082 http://www.auto-parts.spb.ru/cat/su/su2 ... Bt08cwEw==Намира се вдясно на скоростната кутия,мисля че се отвиваше с ключ 17,като се отвие от долната му страна има едно перо което предава движението нагоре към един магнит посредством малка осчица, който индуктира някакво напрежение и по кабела в таблото  ,именно тази ос задира в втулката си и се къса и оттам идва проблема..... Аз успях да го възстановя с помощта на стругар,който го разкапсулова,направих си нова ос ,която заварих за перото и воала вече 20 000км няма грижи,пък и спестих 200лв за нов  П.С. не ти ли свети и чека...? За да не се цапотиш напразно ако свети чека отиди да ти прочетат грешката за да знаеш по сигурно къде е проблема ,може да е лоша връзка ,прекъснат кабел и т.н. ...
|
|
|
|
| Съб Окт 22, 2011 6:45 am |
|
|
|
sk67
|
Прикачени файлове:
85082AC012.jpg [ 55.6 KiB | Прегледано 4176 пъти ]
Плоската част ли се чупи? Чека свети код 33. Показват го черните кабели за самодиагностика. Зелените не показват нищо.
|
|
Последна промяна sk67 на Съб Окт 22, 2011 4:55 pm, променена общо 1 път
|
|
| Съб Окт 22, 2011 4:14 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
|
Точно за това е този код - Датчик за скоростта.
|
|
|
|
| Съб Окт 22, 2011 4:20 pm |
|
|
|
sk67
|
|
Ще го смъкна утре. Като запали чека и започнаха да се включват вентилаторите на радиатора...
|
|
|
|
| Съб Окт 22, 2011 4:34 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
|
Не е ясно, че е датчика. Може да е колелцето, което го задвижва. Провери - има в документациите стъпка по стъпка за тази грешка какво да се провери, но най-лесното е да го свалиш, даваш контакт и завърташ датчика с винтоверт на някакви ниски обороти. Трябва да ти отчете скоростомера...
ПП. Имам такъв датчик, но не съм 100% сигурен, че ще стане - мини и ще пробваме.
|
|
|
|
| Съб Окт 22, 2011 6:54 pm |
|
|
|
sk67
|
BAlexandrov написа: ... и завърташ датчика с винтоверт на някакви ниски обороти. Трябва да ти отчете скоростомера... Това не се сетих. Добре че каза - утре ще го пробвам. Да махна тоя проблем, че дано с него изчезне и това включване на вентилаторите... Един колега беше писал, че при него се появявало от калпав датчик на разпределителния вал, чийто сигнал лъжел компютъра и тъй нататък... С омметъра проверявах през крачетата дали е затворена веригата на датчика като разединя от куплунга - затворена. Обаче на клемите на куплунга /към приборното табло/ омметъра не мръдна нито със нито без контакт - веригата отворена. Трябва да видя и предпазителя.
|
|
|
|
| Съб Окт 22, 2011 7:26 pm |
|
|
|
sk67
|
|
Смених датчика и нещата се оправиха. Километражът работи, вентилаторите спряха да се включват самоволно... Явно неизправността във веригата на датчика лъже някак компютъра и той ги включва...
|
|
|
|
| Съб Окт 29, 2011 1:50 pm |
|
|
|
|
Страница 1 от 2
|
стр 1, 2 > |