Отговори на тема стр 1, 2  >
 Нов Форестър S-Тurbo във форума 
Автор Съобщение

Постове: 24
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте, аз съм новият горд собсвеник на този дзвер. Днес успях даже да я регистрирам в кат. Нямаше човек дето да не погледне талона и да пита "колко коня е?". И всеки й се изкефи, макар да не е лъсната :)

Сега е ред да се направи една профилактика и да си я карам.

Сря Мар 16, 2011 10:14 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 3414
Автомобил: wilderness outback
Телефон: 0877 40 43 30
Рейтинг: 613
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Да не забравиш да дойдеш на следващата среща, че Владо така му се точеше на Форито, поне да го повозиш малко :smt129

Автомобилът е толкова проходим...."колкото го прежалиш!!"

Сря Мар 16, 2011 10:23 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 674
Автомобил: Subaru impreza 2.0R,MY06
Телефон: 0897808143
Рейтинг: 4
Нов фен
Отговори с цитат
Честито колега,да си го караш със здраве! :smt023

Сря Мар 16, 2011 10:30 pm
Върнете се в началото
Профил YIM
Аватар

Постове: 1555
Автомобил: Forester 2.0 sf5 ,Outback 2.5 b13
Телефон: 0888 8едно7 81две
Рейтинг: 571
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Още един добре въоръжен фен :smt129
Честито колега ,да го покажеш на живо че ни изтекоха лигите по това Фори :lol:

Чет Мар 17, 2011 7:56 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2539
Автомобил: Н6'08SUBARcharged RAPTOR
Рейтинг: 179
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
avalon написа:
Здравейте, аз съм новият горд собсвеник на този дзвер. Днес успях даже да я регистрирам в кат. Нямаше човек дето да не погледне талона и да пита "колко коня е?". И всеки й се изкефи, макар да не е лъсната :)

Сега е ред да се направи една профилактика и да си я карам.

Поздрави колега.

с много кеф да я караш,много безаварийни километри ти пожелавам с новата резачка от отбора на " :smt136 горските"

Чет Мар 17, 2011 10:18 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 2211
Автомобил: Outback '00 AT
Рейтинг: 161
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колата е дзвер! Нябира яко и стои много стабилно напътя! :smt023
Ще доставя удоволствие на новия си собственик!

Чет Мар 17, 2011 12:18 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Мерси на всички за поздравленията!
Направих необходимата профилактика и утре ще го видим на дълъг път, как е.
Най- интересното при ремонта беше, че в таблото над касетофона бяха разменени 2 куплунга и като се цъкне копчето Bright, гореше бушона за огледалата. А този бутон Bright пък направо не мога да повярвам, че могат да сложат такъв голям бутон само за подсилване светлината на часовника, който е над огледалото за задно виждане?! Като ги сменихме, всичко си дойде на мястото, ама колко ровене докато го разберем...

Така и не успях обаче да прекарам колата през елкон. На 2 места пробвах и все нещо не я връзват. Взех да си мисля дали няма нещо не много скъпо, което да си купя и сам да си следя компютъра. Обаче за тази кола никакви спецификации или сервизни книги не намирам в интернет. След доста ровене вече предполагам, че връзката не е OBDII, ами SSM (Subary Select Monitor).
Някой знае ли, как да се сдобия със сервизна книга за моя модел автомобил? Някой има ли опит с такива устройства като http://www.the-obd.com/subaru-ssmiii/# или други, които не са скъпи и човек може да си ги позволи за лични нужди? Някъде да правят диагностика на Субару, като моето?

Сря Мар 23, 2011 3:13 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2527
Автомобил: Forester Boxer Diesel Lineartronic
Рейтинг: 428
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ми не ти ли се ходи до Субару Варна?
Ако не може и в Алекс Моторс преди разклона за Виница в ляво на бензиностанцията.
А и Честито!!! Да дойдеш да я видим :smt023

Сря Мар 23, 2011 6:46 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1187
Рейтинг: 68
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
а защо изобщо трябва да ходиш на елкон?

Legacy 2.0Gl 98г. МТ
Legacy 2.2GX 98г. BG5 MT
Forester 2.5X 2003г. AT

Сря Мар 23, 2011 11:03 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2527
Автомобил: Forester Boxer Diesel Lineartronic
Рейтинг: 428
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
blatimir написа:
а защо изобщо трябва да ходиш на елкон?

Добър въпрос =D>

Чет Мар 24, 2011 1:48 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
От ето този човек си взех K-line адаптер USB за 80 лева (http://autodiag.hit.bg/ 0885736913). С ecuexplorer (безплатен) хващам автомобила. Мога да виждам данни от разните там датчици на автомобила. Също грешки, ако има записани, могат да се четат и трият (това не съм правил). Има и за регулиране на обороти и още някакви дето не съм ги гледал. Основното, което исках е да мога да си меря в реално време разхода на гориво, за да се науча да карам :)

Та след часове четене най- накрая мисля, че намерих правилния метод за автомобила. Има доста начини да се мери разход. Основните използвани в разните програми по интернет е по MAF или MAP+air temperature+Air/Fuel ratio сензорите. Обаче при мен MAF излиза, като волтаж, а A/F съотношение и температура нямам показани и трябва да го замествам с константа, което прави нещата неточни. То такива сензори очевидно има, но не излизат като показател, какъвто да ми върши работа.

Други методи, които намерих са:
специален датчик за мерене на течащото гориво (нямам такъв показател)
fuel trim

Трудното беше да разбера, че fuel trim всъщност кореспондира с нещо, което имам като показател /Fuel Injector #1 Pulse Width (ms)/.

Това е времето в милисекунди, горивните дюзи стоят отворени за един цикъл на двигателя.

Та формулата от википедиа (Fuel flow rate) ≈ (pulsewidth) × (engine speed) × (number of fuel injectors) определено и налягането на горивото играе роля, но то трябва да е константа, ако бензиновата помпа и датчиците там работят нормално.

Та последния въпрос беше, как да превърна тези данни в L/100km. Много лесно! Знам, че fuel rate/speed ще ми даде разхода в обеми на разстояние. За да обърна неизвестен обем за неизвестно разстояние във литри на 100 километра ми трябва само някаква константа. Понеже съм засичал, че колата харчи малко над 10 на 100, си избирам някаква константа и гледам дали по време на каране горе-долу разумно изглежда показателя за разход. За начало 1/36 за тази кола ми изглежда приблизително вярна.

Не съм измислил още, как мога да меря разход примерно за цялото пътуване, но това не ми трябва особено. Може лесно да се измери на бензиностанцията... Също трябва да измисля, как да изкарвам разхода в реално време докато карам, защото засега правя сметките на openoffice calc от логовете, които съм записал при каране.

----------

Мисълта ми е, че на който му се занимава, 80 лева не са много (за преглед ми взеха 30 лева преди да си купя това) и може сам да си е елкон и да си мери разни неща по колата, ако му трябва. След 2001 колите трябва да имат ODBII или EOBD. Но четох, че K-line адаптера работел на субару до 2008 като допълнение към OBDII. Не знам дали показват едни и същи данни обаче. Този човек на същата цена продава и OBD-та. Има и по- евтини в e-bay от китай, но аз предпочитам да купя нещо, което видя че работи...

Пет Апр 29, 2011 12:57 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5904
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Отговори с цитат
Браво! Направи и снимки да видим как изглежда.

В интерес на истината инжектора пръска един път на два оборота и константа така или иначе ти трябва, а там може да иде и броя инжектори ;) Остават обороти и injector duty cycle както го водят някъде. Работата е, че не е и съвсем линейно ама... като се има в предвид, че GPS-a ми смята разход и след малко калибриране го прави доста точно само според данните от движението на колата се преживява :smt023

Пет Апр 29, 2011 3:21 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Нов фен
Отговори с цитат
BAlexandrov написа:
Браво! Направи и снимки да видим как изглежда.

То какви снимки... един кабел, един лаптоп и някакви неразбираеми цифрички :)

BAlexandrov написа:
В интерес на истината инжектора пръска един път на два оборота и константа така или иначе ти трябва, а там може да иде и броя инжектори ;) Остават обороти и injector duty cycle както го водят някъде. Работата е, че не е и съвсем линейно ама... като се има в предвид, че GPS-a ми смята разход и след малко калибриране го прави доста точно само според данните от движението на колата се преживява :smt023

Да, дебит на инжекторите, вариации в налягането на гориво, брой инжектори. "injector duty cycle" мисля, че е точно това, което записвам обаче с друг термин. Според мен променлива е само налягането на гориво, което би трябвало да не мърда много. Вярно, че и получените данни са точка във времето и от там също може да мъдра малко резултата (дори RPM не се чете в същата милисекунда както % отвореност на дюзите). Всичко друго е линейна зависимост, поради което една константа би трябвало да е точен показател...

Пет Апр 29, 2011 3:57 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 843
Автомобил: 2008 Tribeca 3.6
Рейтинг: 186
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Сашо, и аз ти казвам браво, ама ако питаш мен стига си го засичал и стига си смятал, давай газ и това е. :smt129 10 на 100 разход за тая кола е супер, с това вървене...

Я кажи, справя ли се с пресечената местност където каза, че ходиш постоянно?

Пет Апр 29, 2011 4:52 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 112
Нов фен
Отговори с цитат
Take a look my friend : http://hobdrive.com/

Ако знаеш от кога чакам/е фен като теб .
Имам 3 излишни смартфона и ще ми свършат работа ако си намеря нещо да чете OBD-to и да праща по блутут

OBD-II link adapter (ELM327 based) трябва да е четеца за горната програма.
Ти какъв си взе че стана (аз пробвах 2 и нищо....) дай линка , модела...

Пет Апр 29, 2011 5:49 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 228
Автомобил: XV 2.0 CVT 12"
Рейтинг: -15
Кофти...
Отговори с цитат
:smt023 Честито, без аварийно и много да те радва!
:subaru:

Пет Апр 29, 2011 8:12 pm
Върнете се в началото
Профил YIM
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Отговори с цитат
ABB_BG написа:
Take a look my friend : http://hobdrive.com/

Ако знаеш от кога чакам/е фен като теб .
Имам 3 излишни смартфона и ще ми свършат работа ако си намеря нещо да чете OBD-to и да праща по блутут

OBD-II link adapter (ELM327 based) трябва да е четеца за горната програма.
Ти какъв си взе че стана (аз пробвах 2 и нищо....) дай линка , модела...

Хайде да ви светна - http://www.dealextreme.com/p/elm327-blu ... ngle-16921 :smt129

Сря Май 04, 2011 11:28 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1159
Автомобил: с EWG
Рейтинг: 379
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Подсетихте ме да споделя и моя опит по темата:

viewtopic.php?f=1&t=8551

Сря Май 04, 2011 11:52 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Отговори с цитат
taipan написа:
Подсетихте ме да споделя и моя опит по темата:

viewtopic.php?f=1&t=8551

точно за това става дума - не съм видял темата ти.
Ако можеш дай линк на безплатната версия за Ipnohe, че платената е към 74 евро :smt131
Не знам обаче как ще работи с Ай фона, защото блутуута му не подържа пренос на данни...

Сря Май 04, 2011 2:04 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1159
Автомобил: с EWG
Рейтинг: 379
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Aз видях от вашата дискусия и се сетих да пусна. :smt023
Хм, за Iphone не знаех, че няма free версия, ако намеря ще пратя. За Андроид платената е 4,5 $.

Сря Май 04, 2011 2:45 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Отговори на тема  стр 1, 2  >