|
Страница 1 от 2
|
стр 1, 2 > |
| Автор |
Съобщение |
|
melmux
|
Здравейте, някой знае ли причина представителите на Субару да са единствените в българия които не могат да регистрират нашите коли като 6+1? Колата от подписа е регистрирана така и изобщо не съм предполагал, че новия модел няма да е. Дойде време да сменям колата от подписа и от Субару София ме поляха със студения душ  , искам да карам пак Субару но това с непризнаване на 20% ми идва в повече. Някой има ли идея за решение на въпроса. Поздрави
_________________ Forester, 2.0, 4AT, 2004
|
|
|
|
| Пет Апр 15, 2011 3:50 pm |
|
|
|
ender
Perfect Stranger
Регистриран на: Вто Сеп 11, 2007 11:59 am Постове: 1285 Местоположение: Planet Earth
Автомобил: двойката
Телефон: 0888 831783
Рейтинг: 109  
|
melmux написа: Здравейте, някой знае ли причина представителите на Субару да са единствените в българия които не могат да регистрират нашите коли като 6+1? Колата от подписа е регистрирана така и изобщо не съм предполагал, че новия модел няма да е. Дойде време да сменям колата от подписа и от Субару София ме поляха със студения душ  , искам да карам пак Субару но това с непризнаване на 20% ми идва в повече. Някой има ли идея за решение на въпроса. Поздрави Решение на въпроса няма. Ако имаше - щяха ли да го крият и да си гонят клиентите зорлем. Ако някой ти обещава друго за същия автомобил - искай документи за вноса и прехомологацията, респ. пререгистрацията за да го докаже. На приказки, ако ти върши работа, и аз мога да обещая. Едно време минаваше, ама едно време беше първо светъл социализъм, после тъмен преход, после... пак преход, но нещата се променят. Говорим за промяна в закони и правилници и прочие, не за кефа на някой си.
_________________ https://www.catalogmachine.com/treasure-bulgaria/catalogs
|
|
|
|
| Пет Апр 15, 2011 6:04 pm |
|
|
|
melmux
|
|
Странно е че повечето СУВ-ове имат вариант за регистрация 6+1, само за Субару нещо не става. Ще ми се някой да ми обясни защо за X-trail е възможно а за Форестър не. От Субару просто ми казаха това е положението нищо не можем да направим.
|
|
|
|
| Пет Апр 15, 2011 8:09 pm |
|
|
|
agogov
Регистриран на: Съб Ное 01, 2008 9:59 am Постове: 1325 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Forester 2.0 MT
Рейтинг: 50 
|
|
А 1+1 не върши ли работа?
_________________ Електроника
|
|
|
|
| Пет Апр 15, 2011 8:24 pm |
|
|
|
stupid_boy
Регистриран на: Съб Дек 26, 2009 8:09 pm Постове: 449 Местоположение: София
Автомобил: Forester 2.0X 5MT 2003
Рейтинг: 23
|
ще му търсят каски в момента много са затегнали положението. предполагам, не само за данъчните, а и на други места са пипнали. това, дето е минавало до преди 1-ви март, вече не минава. все пак, отново за данък говориме.
_________________ Не казвай всичко, което знаеш, но винаги знай какво казваш!
|
|
|
|
| Пет Апр 15, 2011 9:11 pm |
|
|
|
ender
Perfect Stranger
Регистриран на: Вто Сеп 11, 2007 11:59 am Постове: 1285 Местоположение: Planet Earth
Автомобил: двойката
Телефон: 0888 831783
Рейтинг: 109  
|

melmux написа: Странно е че повечето СУВ-ове имат вариант за регистрация 6+1, само за Субару нещо не става. Ще ми се някой да ми обясни защо за X-trail е възможно а за Форестър не. От Субару просто ми казаха това е положението нищо не можем да направим. Става дума за вътрешни размери в багажника. Ако е фабрично 6+1 пространството никой не го гледа, но... ако трябва да се променя броя на местата си има строги правила, които следва да се спазват. Когато има минимални изисквания за размери, които даден модел не покрива не остава никакъв шанс колата да бъде призната за такава, която може да се прехомологизира. Което пък спъва всичко след това. 6+1 вървяха до декември 2006г. и тогава минаваха относително лесно подобни еквилибристики. Затова стария модел на Фори и ОБК си минаваха по тая линия. После навлезе модата на регистрация а леки автомобили като 1+1 товарни, но риска да возиш хора на задната седалка без да имат застраховка е много по-тежък за носене от дежурния рушвет за катаджиите, дето при всяко минаване ще те друсат по 20-50лв. На тоя етап в играта се включиха и производителите - първо Хюндай и КИА, след тях почти всички производители на масови автомобили. При определени условия един лек автомобил може да се регистрира като товарен със т.нар. сертификат N1 ( 3+1 места - издаван от производителя). Най-общо казано за да се случи това има изисквания въпросният модел да има товароносимост по-голяма от общото максимално тегло на пътниците в него. Добре, обаче държавата не обича да е прецакана и това кранче май го секнаха преди 2-3 месеца с новия ЗДДС. Ако не се лъжа и прехомологация 6+1 вече не върви. На финала - от 6-7 години вносителите на нови автомобили се борят да бъде признато поне частично ДДС на всички фирмени автомобили, както е във всички други страни в ЕС. НА 2 пъти закона мина на първо четене... и дотам. Не се очаква промяна в обозримо бъдеще. Най-вероятно е въпрос на лобизъм. P.S. Така е, когато всички други произвеждат или автомобили и голяма част от техните агрегати, а на нас ни се препоръчва да... садим компири...
_________________ https://www.catalogmachine.com/treasure-bulgaria/catalogs
|
|
1
|
|
| Пет Апр 15, 2011 9:22 pm |
|
|
|
dif2
Регистриран на: Пет Дек 10, 2010 9:06 pm Постове: 65 Местоположение: varna
Автомобил: outback 2.5 2004
Рейтинг: 0
|
И аз ,когато си търсих аутбек 2007 питах в СМТ и ми казаха ,че само трибеката била 6+1. Затова си взех аутбек 2004 ,който беше вече регистриран 6+1.В същото време можеше да се вземе нов пасат с регистращия 6+1. Когато излезе новия форестър , навивах тъста да си го вземе ,но той избра Рав4 заради ДДС.Аз съм сравнявал и двата багажника и на виждам как този на форестър е по-малък от тойотата.Сега гледам и волво ХС60 също се уредиха с ДДС кредит в началото не предлагаха тази екстра. Само от СМТ не могат да се уредят! 
|
|
|
|
| Пет Апр 15, 2011 10:02 pm |
|
|
|
ф-008
Регистриран на: Пет Сеп 26, 2008 12:02 pm Постове: 596 Местоположение: София
Автомобил: ПIV'14; ТЛК200'14; SF2,0XT'2017
Рейтинг: 79 
|
Е и какво се получи?? В "Българския фен форум" сте на субару, а ви отказва, че не може да го регистрирате субито 6+1 и това ви отказва от него??? Странно!!! Субару не е далавера, а мания и удоволствие /поне за мен/! А и се споменават некви бангии за сравнение ... пасат, рав и тем подобни. 
|
|
|
|
| Пет Апр 15, 2011 11:19 pm |
|
|
|
steling
|
ф-008 написа: Е и какво се получи?? В "Българския фен форум" сте на субару, а ви отказва, че не може да го регистрирате субито 6+1 и това ви отказва от него??? Странно!!! Субару не е далавера, а мания и удоволствие /поне за мен/! А и се споменават некви бангии за сравнение ... пасат, рав и тем подобни.  Не е точно така колега и аз искам служебно фори ама кат не дават ДДС лошо. Не е задължително да е 6+1, може и 3+1 като Дачия Дъстър( няма го колана на средната седалка), или дори като Новия Туарег с регистрация 4+1 тоеварен автомобил от завода си идва така, и не се занимаваш с решетки щори или 5 лева на катаджиите. Тука става дума за служебна кола щото 20% са си 20% откъдето и да ги погледнеш.
_________________ www.karcher-cleanteh.com
Автомобилът е толкова проходим...."колкото го прежалиш!!"
|
|
|
|
| Съб Апр 16, 2011 8:28 am |
|
|
|
valadares
Регистриран на: Съб Юли 17, 2010 10:44 am Постове: 2539 Местоположение: варна
Автомобил: Н6'08SUBARcharged RAPTOR
Рейтинг: 179   
|
steling написа: ф-008 написа: Е и какво се получи?? В "Българския фен форум" сте на субару, а ви отказва, че не може да го регистрирате субито 6+1 и това ви отказва от него??? Странно!!! Субару не е далавера, а мания и удоволствие /поне за мен/! А и се споменават некви бангии за сравнение ... пасат, рав и тем подобни.  Не е точно така колега и аз искам служебно фори ама кат не дават ДДС лошо. Не е задължително да е 6+1, може и 3+1 като Дачия Дъстър( няма го колана на средната седалка), или дори като Новия Туарег с регистрация 4+1 тоеварен автомобил от завода си идва така, и не се занимаваш с решетки щори или 5 лева на катаджиите. Тука става дума за служебна кола щото 20% са си 20% откъдето и да ги погледнеш. много си прав колега,немога да разбера защо е така и аз,като в германия има до колкото си спомням PKW -товарни регистрирани форита....?
_________________ ако пътят пред нас свърши,нека го направим..
|
|
|
|
| Съб Апр 16, 2011 8:40 am |
|
|
|
bubaru
|

Случката с ДДС през последните 7-8 години всъщност е едно постоянно надлъгване межу вносители и държава. По средата стои купувача, който се чуди каква кола да си вземе и в повечето случаи си взима не такава каквато иска и му трябва, а такава на която се връща ДДС-то. Това съгласете все пак е леко глупаво. Не много рядко, даже се купува накрая сравнително скъп автомобил, главно заради психологическия елемент, че си на далавера, защото е без ДДС.Примерно джип. В началото без ДДС минаваха повечето Сув-чета, големите такива, много комбита и т.н. Регистрираха се и Ламборджинита като 1+1 (то си е така де  ) и им се връщаше ДДС-то. Сега позатегнаха нещата, но още има врътки. Примерно ВАГ групата си издействаха N1 и сега Тигуани, Пасати, Кю5-ци и какво ли още не са без ДДС. Опцията 1+1 за нормален автомобил не искам да коментирам, това за мен е ебсолютно престъпление с цената на някакво ДДС. Какво правим при преминаване на граница или да не се случва, катастрофа с жертви отзад-дали няма да се съжалява доста за спестените 20%. В крайна сметка , когато една фирма или частно лице(през фирма) тръгва да купува нова кола, то очевидно не става въпрос за крайна пристиснатост във финансово отношение. Ако говорим за чисто фирмен автомобил съм съгласен, че трябва да се вземе най-добрия компромис между цена, приложимост за дадения случай и качество. Ако пък се купува през фирма кола за лично ползване все пак е добре да сравнят цените на всички алтернативи с еднакво оборудване и тогава да се мисли. Това , че на някоя кола и пада ДДС-то не значи винаги, че е по-изгодна от подобна, но с ДДС , защото началните цени са различни, екстрите и серийното оборудване също... Не е добре да сме коне с капаци-няма ДДС, значи това е, хубаво е да се помисли и какво искате да карате все пак.Това прилича малко и на дилемата дизел или бензин. Българинът винаги е обичал да е на далвера. Да вземе нещо , ама по-евтино, да не би да се прецака. То затова най-много купваха Шевролет Каптива , а сега ревът. Навремето се избиха за Деу-та, сега Корейско-Китайски Шевита, Дачии Дъстър ... - това са за мен тестовете за лузърство-имаш относително количество пари и ги наливаш в посредстен продукт заради началната ценова далавера.После караш скучен кошник, който след 3 години струва в пъти по-малко от кола, която е струвала с 20% повече е началото. Мога да ви дам един пример-преди 3-4 години, купувахме служебна кола-решихме да бъде Авенсис комби дизел за 50000 лева, на който му падаше ДДС-то тогава-значи излизаше грубо 41-42000.В същото време в Субару продаваха последни останали бройки от предишния Форестър-базово оборудване(напълно достатъчно всъщност) за 36000 лева с ДДС (без възможност за връщането му) Сега Авенсиса е на 140000 км (много добър и здрав автомобил иначе) и на пазара върви за макс. 14-15000 лв. Форестъра спокойно ще се го вземат за 20000 лв. при положение , че е бил по-евтин в началото. Да не говорим за общата му приложимост, която е насравнима с Авенисиса.Отбележете все пак, че ви давам пример с 2 добри автомобила, а не за измислени марки. Който иска Субару, трябва да намери начин да си вземе Субару. Всички ние сме пример за това. 
|
|
8
|
|
| Съб Апр 16, 2011 11:56 am |
|
|
|
evg3
Регистриран на: Нед Фев 21, 2010 10:05 am Постове: 1217 Местоположение: София, Троян
Автомобил: предишен: Impreza 2.0R
Рейтинг: 140   
|
bubaru написа: ... Който иска Субару, трябва да намери начин да си вземе Субару. Всички ние сме пример за това.  bullseye!  +1
_________________преди: Impreza 1.8 '94 F4WD Impreza 2.0R '06 Symmetrical AWD сега: Daihatsu Sirion 4WD (full-fledged Justy)
|
|
|
|
| Съб Апр 16, 2011 12:05 pm |
|
|
|
rado25
Регистриран на: Съб Ное 20, 2010 2:56 pm Постове: 446 Местоположение: Варна
Автомобил: SUBARU Legacy 2.5
Телефон: 0894 625 237
Рейтинг: 42
|
Много добре казано, браво напълно те подкрепям и аз бих дал няколко примера ама ще оспамим темата 
|
|
|
|
| Съб Апр 16, 2011 12:06 pm |
|
|
|
melmux
|
Който иска Субару, трябва да намери начин да си вземе Субару. Всички ние сме пример за това. Много съм съгласен с това изказване  Не може да става дума за 1+1. Все пак благодаря на висчки колеги които се опитаха да ми разаснят причината. Явно 5-тата кола във фирмата ще е различна от Субару.  Не съм сигурен (трябва да се консултирам със счетоводството) но май и всичко друго покрай колата (бензин, части, ремонти) може да се възползва от тези 20%. P.S В крайна сметка ще си купя ей това http://nfs.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?to ... f1=details да си правя кефа поне 
|
|
|
|
| Съб Апр 16, 2011 3:37 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
Животът е един 
|
|
|
|
| Съб Апр 16, 2011 3:51 pm |
|
|
|
dif2
Регистриран на: Пет Дек 10, 2010 9:06 pm Постове: 65 Местоположение: varna
Автомобил: outback 2.5 2004
Рейтинг: 0
|
|
Не е точно така колега Ф-008!Специално дадох пример с пасата понеже и като габарити и като обем на багажника са еднакви с аутбек 2004-2010 а актуалния аут е даже с по-голям обем.Форестър и Раф е същата работа!20% са си 20%. Не виждам нищо лошо да искам да си ползвам данъчния кредит за автомобила, горивото и частите. Ако ги сумираш за целия период на експлоатация на един автомобил се получава сума , която в никакъв случай не е за пренебрегване!!
|
|
|
|
| Съб Апр 16, 2011 4:44 pm |
|
|
|
rado25
Регистриран на: Съб Ное 20, 2010 2:56 pm Постове: 446 Местоположение: Варна
Автомобил: SUBARU Legacy 2.5
Телефон: 0894 625 237
Рейтинг: 42
|
|
То мисля че пак можеш да си ползваш ДДС-то за гориво и части. Купуваш я на частно лице и после я отдаваш под наем на фирмата.Аз имах една дърта вектра и я направих служебна и за да мога да и ползвам горивото за разход я отдадох под наем на собствената си фирма.
|
|
|
|
| Съб Апр 16, 2011 5:15 pm |
|
|
|
danko23
Регистриран на: Съб Сеп 20, 2008 6:57 pm Постове: 253 Местоположение: Пловдив Рейтинг: 0
|
|
ДДС се възстановява само за коли 6+1 места, както и на компании с основен предмет на дейност транспорт и спедиция, така че ако искаш да си регистрираш леката кола на фирмата ще ти се признават само разходи но не и ДДС.
_________________ Legacy 2.5 AT Sedan Limited - 2000
|
|
|
|
| Съб Апр 16, 2011 8:41 pm |
|
|
|
Flat 6
Регистриран на: Съб Юни 10, 2006 10:58 am Постове: 1040 Местоположение: София
Автомобил: '98 Legacy 2.5 Limited II
Рейтинг: 22
|
Накратко: 1. Преоборудване вече не върви, нез оглед на багажници, обеми и други глупости; 2. 6+1 ползва данъчен кредит по презумпция, но само фабричен такъв! 3. N1 също ползва кредит, но се точат да го махат... 4. За да имаш N1 практически завода трябва да седи зад вносителя. Тоест да има доста продажби, за да може въобще някой в завода да се ангажира с родната бюркрация. Такива са Киа, Хюндай, ФВ... Точният отговор на твоя въпрос - Субару ще има данъчен кредит, когато започне да продава, като КИА 
_________________ https://selectparts.bg/
|
|
|
|
| Съб Апр 16, 2011 10:32 pm |
|
|
|
Greg4o
|
|
Колата може да се купи като Рент а Кар и тогава се тегли ддс ,но трябва да го имате като предмет на дейност.Няма нужда от 6+1 и т.н.
_________________ Продава се 2015 Forester Boxer Diesel Lineartronic
|
|
|
|
| Нед Апр 17, 2011 12:35 am |
|
|
|
|
Страница 1 от 2
|