Отговори на тема стр <  1, 2
 Колко време кара съеднителя на 1.8 от 1992 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 446
Автомобил: SUBARU Legacy 2.5
Телефон: 0894 625 237
Рейтинг: 42
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Ivancho_moy написа:
agogov написа:
Предавам се :lol: :giggle: :smt082

не се предавай колега трябва да им обясним защото да не се излагат на други места и да кажат тея субараджии нищо не разбират

И аз ви подкрепям :smt023

Нед Апр 17, 2011 9:34 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5904
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
В предвид, че съединителя е преди скоростната кутия, усилието върху него е същото като на двигателя. Скоростната кутия като демултипликатор умножава усилието на ниските предавки към гумите, но и обратното, ако гледаме в обратна посока - намалява усилието към двигателя от съпротивлението на гумите. Така че в движение на 1-ва му е по-леко отколкото на 5та.
Нека си представим типичната ситуация на дръпната ръчна /и опряни в бурдюр гуми както някой съветват/ - тоест колата не мърда. Тогава е абсолютно без значение на коя скорост сме включили, единствено е различно усилието върху гумите и спирачките, но те така или иначе не мърдат.
На първа даже и да преплъзва може да не забележим, на 5та пък е лесно да изгасим двигателя...така че най-добре при бавно движение и включване на по-висока предавка.

Пон Апр 18, 2011 5:45 am
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 1880
Автомобил: Forester 2.0
Рейтинг: 133
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Има и по-ефективен начин без напъване на бордюр, че може да се прецака нещо. Засичаш си оборотите спрямо определена предавка на баир и си ги следиш. Примерно при мен на пета бавна с 40 км/2000 об. - Вземат ли да се вдигат оборотите при същата скорост е ясна работата. ;)

Пон Апр 18, 2011 1:31 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2780
Автомобил: ForesterS'02,Baja'03,Nissan EV
Рейтинг: 555
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ivancho_moy написа:
plaskom написа:
Точно обратното е [-X . При тръгване на 5-та усилието върху съединителя е = 0.8 Х спрямо двигателя. А на 1-ва е = 3.5 Х спрямо двигателя. Или 3.5 / 0.8 = 4.375 пъти по-голямо усилие на съединителя при 1-ва отколкото на 5-та. ;)

за този ти коментар мога да споря с тебе до сутринта :) значи по твоита логика щом му е по леко на съединитела на пета следователно и на двигатела ще му е по леко и следователно трябва да тръгваме на пета и така до първа :) в грешка си колега , помисли си пак

Колега, имаш двигател - съединител - скоростна кутия ( С ПРЕДАВАТЕЛНИ ЧИСЛА)- колела които трябва да преодолеят силата на сцеплението за да се превъртят. Ако искаш да тръгнеш на 5-та (тук си напълно прав) двигателя изпитва най-голямо усилие за да преодолее сцеплението на гумите, но проблема е че поради малкото (де факто отрицателно) предавателно число 0.87 - 0.8 вероятноста да угасне двигателя даже и при износен съединител е много голяма. А на 1-ва,ако е наред съединителя ще тръгнеш и на ръчна по всяка вероятност ;)

Пон Апр 18, 2011 6:33 pm
Върнете се в началото
Профил
Изгонен

Постове: 197
Автомобил: subaru impreza
Рейтинг: -15
Кофти...
Отговори с цитат
plaskom написа:
Ivancho_moy написа:
[="plaskom"]Точно обратното е [-X . При тръгване на 5-та усилието върху съединителя е = 0.8 Х спрямо двигателя. А на 1-ва е = 3.5 Х спрямо двигателя. Или 3.5 / 0.8 = 4.375 пъти по-голямо усилие на съединителя при 1-ва отколкото на 5-та. ;)

за този ти коментар мога да споря с тебе до сутринта :) значи по твоита логика щом му е по леко на съединитела на пета следователно и на двигатела ще му е по леко и следователно трябва да тръгваме на пета и така до първа :) в грешка си колега , помисли си пак

Колега, имаш двигател - съединител - скоростна кутия ( С ПРЕДАВАТЕЛНИ ЧИСЛА)- колела които трябва да преодолеят силата на сцеплението за да се превъртят. Ако искаш да тръгнеш на 5-та (тук си напълно прав) двигателя изпитва най-голямо усилие за да преодолее сцеплението на гумите, но проблема е че поради малкото (де факто отрицателно) предавателно число 0.87 - 0.8 вероятноста да угасне двигателя даже и при износен съединител е много голяма. А на 1-ва,ако е наред съединителя ще тръгнеш и на ръчна по всяка вероятност ;)[

но при износен съединител с натиснат педал на газта няма как да изгасне колата ще потдаде съединителя :) гаранция ти давам пробвал съм го много пъти :) това ми е работата

Пон Апр 18, 2011 6:52 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Зависи колко е износен. Ако е напълно е "свършил", да няма да угасне ;)

Пон Апр 18, 2011 7:06 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1325
Автомобил: Forester 2.0 MT
Рейтинг: 50
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пример :
За да се завъртят автомобилните гуми, към трансмисията трябва да се подадат примерно 10 Нм въртящ момент. Ако сме на пета с коеф 0.8, двигателят трябва да отдаде Х *0.8=10 Нм, ако сме на първа с коеф.3.5>> Х*3.5=10 м, където Х е необходимия въртящия момент от двигателя. Съединителя понася въртящия момент, който двигателя отдава, съответно на пета 12.5Нм, на първа 2,86Нм. Ако съединителя започва да боксува при натоварване например 5 Нм, на пета няма да може да предаде необходимите 12.5 Нм и ще боксува, а на първа няма да боксува. ;)

ПП За простота едни повтарящи се коефициенти липсват. :smt033

Пон Апр 18, 2011 8:18 pm
Върнете се в началото
Профил
Изгонен

Постове: 197
Автомобил: subaru impreza
Рейтинг: -15
Кофти...
Отговори с цитат
хареса ми обяснението ти колега agogov

Пон Апр 18, 2011 8:24 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 335
Автомобил: Outback B12 H6, Outback B13,B14 2.5
Рейтинг: 124
Отговори с цитат
Браво най-сетне колегата agogov обясни това което някои от нас бяха изпитали на практика(един от тези бях аз), но не можаха да обяснят на теория защо е така.
И в продължение на казаното от него само бих добавил, че явно в случая когато теста с 5-та скорост се проваля явно съединителя не е бил чак толкова износен или тестващия не му е приложил достатъчно сила, от което поне за мен следва че трябва да знаем точно каква сила е необходима да завърти колелата и до какъв е допъстимия праг на сила която може да приложим върху изправен съединител без той да пребуксува, след което да знаем при какви обороти на двигателя се отделя тази сила и едва тогава ще можем да изпълним правилно теста, което на мен поне ми звучи доста непосилно или прекалено сложно :), а и при неправилно изпълнение на този тест може да има и два неприятни за нас изхода - 1. Да излезе че здравия ни съединител е износен и боксува или обратното 2. че вече износения ни съединител който дори боксува при някой ситуации излиза напълно работещ според теста :)

Вто Апр 19, 2011 9:48 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1880
Автомобил: Forester 2.0
Рейтинг: 133
Отговори с цитат
За да потегли от място една кола със здрав съединител на първа скорост е необходимо примерно 1000 об. на 2-а - 2000 об , на 3-та 3000 об на 4 -та - 4000 об, на 5-та - 5000 об., не виждам никаква логика да я мъчиш на 5000 об., за да се опиташ да докажеш нещо, от 3000 об. нагоре работата намирисва на шмиргел, а както и препоръчват на бордюр и ръчна, ама никой не казва при колко оборота да се тества, ами ако е някой WRX, който при 2000 об. има въртящ момент 350 Nm ще си останеш само по гол маховик и бандаж и финансово олекнал с 300 броя слипове. :smt129
Никога не съм вярвал в стари шофьорски легенди, създадени от ония дето си държаха снимка на Сталин на сенника. :smt129

И едно от мен "Всеки физически тест на съединител неминуемо води до покупката на нов" :-D

Вто Апр 19, 2011 11:45 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Тъй като не съм човек който си оставя магарето в калта, а и не ми е това работата за да ми вярвате прилагам извадка от Ръководство за обслужване, ремонт и диагностика на Субару Легаси 2005'МУ модел BL*****,BP****

Прикачени файлове:
scan0004-1.jpg
scan0004-1.jpg [ 463.23 KiB | Прегледано 375 пъти ]

Извинявам се , че е на английски, но ако трябва ще го преведа но с това само ще повторя казаното от мен в първия ми пост по темата.Само дето аз препоръчах да се прави теста на 2-ра скорост, а специалистите от СУБАРУ - на 1-ва ;)

Вто Апр 19, 2011 4:14 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1187
Рейтинг: 68
Отговори с цитат
Първо започва да буксува на 5-та

Legacy 2.0Gl 98г. МТ
Legacy 2.2GX 98г. BG5 MT
Forester 2.5X 2003г. AT

Сря Апр 20, 2011 8:55 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
blatimir написа:
Първо започва да буксува на 5-та

:lol: :lol: :lol: Не четеш колега, не четеш. Или едно си баба знае, едно си баба бае. Дискусията започна от това на коя скорост се тества съединителя, а за буксуването ето какво са написали по-горе в извадката от Subaru:
1. Clutch slippage (Буксуване на съединител)
It is hard to perceive clutch slippage in the early stage, but pay attention to the following symptoms.( Трудно се долавя буксуването на съединител в ранен етап, но внимавайте за следните симптоми.)
- Engine speeds up when shifting. (Двигателя се форсира при превключване на скоростите)
- High-speed driving is impossible; especially rapid acceleration is impossible and vehicle speed does not increase in proportion to the increase in engine speed.( Движението с висока скорост е невъжможно; по-специално рязкото ускоряване е невъжможно и скороста на автомобила не се увеличава пропорционално с увеличаването на оборотите на двигателя.)
- Power falls, particularly when ascending a slope, and there is a smell of burning of the clutch facing. (Мощноста пада, особено при изкачване на наклон и има миризма на изгорял съединител.)
;)

Никъде не прочетох нещо за 5th gear [-X , но нали ние българите разбираме от всичко (футбол, политика, жени, коли и т.н.) никога не е късно да открием топлата вода пак. :smt129

Сря Апр 20, 2011 12:09 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1187
Рейтинг: 68
Отговори с цитат
Този тест показва че вече нямаш съединител и няма как да минеш не 15000, ами и 500
Най-много се износва съединителя като се тръгва на първа, така е обаче само защото никой не тръгва на пета :-D който иска може да пробва дали на пета ще се износи по-бавно.

Legacy 2.0Gl 98г. МТ
Legacy 2.2GX 98г. BG5 MT
Forester 2.5X 2003г. AT

Сря Апр 20, 2011 1:37 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Явно говорим на различни езици и не можем да се разберем. :( Включих и английски - не помогна #-o . Обмислям варианта да пусна извадки от Субару ръководства на руски, японски и арабски. И ако това не помогне, след седмица се прибирам в БГ, сядаме на бира и продължаваме да дискутираме :beer02: :D

Сря Апр 20, 2011 5:36 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1414
Автомобил: STI (GVB)
Рейтинг: 225
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Темата ми се струва тъпа ама спора ми хареса \:D/ Какво значи колко кара то е различно от маниера на каране пък и за модела са казали хората колко е нормално да кара оригинален такъв! Пък ако имаш съмнения то теста гаранция ще те вкара в бокса. Спора-хаи спиид из инпосъбал,тоя хаи спиид е на най високата предавка Блатимир е прав! което не значи ,че ако искаш да тръгнеш на първа от4,5к оборота на полусъединител няма да превърти!

ПП-абе почниш ли да имаш чуството,че караш автомат заминал е :smt129

Сря Апр 20, 2011 6:42 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1, 2