Отговори на тема
 Смяна на свещи на Субару 2.5 боксер EJ25 SOHC 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 2200
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Не видях друга тема описваща точно протцедурата и пускам такава, да я има в архива, ако някои някога му се наложи да не се чуди и мая как става и къде да ходи да му ги сменят понеже НЕЕ сложно.

От ляво 1-во свалих въздуговода има 4-ри болтчета и се открива много място.
Изображение

От другата страна се сваля акумолатора, и казанчето за течност за чистачките (желателно е да нее пълно или поне да е към средата) Откача се кабела на моторчето и казанчето се завърта настрани и аз го поставих до въздушния филтър без да му откачам маркуча.
Изображение

От страната на акумолатора мясторо е малко по малко но си е достатъчно да се бърка с каквото имате.
Изображение

От страната на въздуховода:
Изображение

Старите свещи и новите:
Изображение

Ключут които съм използвал е малко по интересен, ключ за всещи останал ми от старото Леоне.
Развиват се лесно, само че ваденето.... ключа нямаше гумен пръстен, но пък от преди си стоеше 1см парче гумен маркуч, когато обаче маркуча е вътре неможеше да захване свеща и да развива. Наложи се да вадя гумения пръстен развивам, слагам гумения пръстен натискам да се набие свеща и я вадя. Ако се развива с право рамо ще може да се повдигне свеща и да се извади, ама това е чупещо и не може да се повдигне свеща и тя се изхлузва.
Изображение

После по обратния ред събирате всичко.
Използвал съм малка гидория камък 10, камък 12, и дълго удължение, + ключа за свещи (но става и с голяма гидория с право удължение)

Това е сложната протцедура за която някои маистори искат да свалят мотора ;-) и става за 30мин.

first Love Leone '84 1.8 АТ
Facebook: Medovo Bee Farm

Последна промяна Mladen99 на Чет Авг 04, 2011 1:43 pm, променена общо 1 път

Чет Авг 04, 2011 8:51 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2506
Автомобил: Танк EJ22'94; EJ20G ; D15Z3
Рейтинг: 721
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Браво колега. Много обичам такива темички със снимков мат'рял.

Може би е важно са се каже, че завиването на свещите трябва да се прави на студен двигател и е добре с динометричен ключ?
Поне аз така знам, защото не е хубаво да ги затягаш прекалено много - да не превъртят, но пък като се загрее двигателя, ако не са добре стегнати може да се разхлаби свеща и да почне да 'духа'.
Ако нещо бъркам, моля някой да ме поправи.

Чет Авг 04, 2011 11:56 am
Върнете се в началото
Профил WWW

Постове: 1340
Рейтинг: 426
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
За стягането си прав. Просто да допълня,ако имате възможност да намажете резбите на свщите с Молекот (високо температурна грес-смазка).На следващата смяна няма да имате проблем с развиването. Успех. :smt023

Чет Авг 04, 2011 1:25 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5904
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Инструкцията за завиване на свещите си я пише на тях - затяга се с пръст леко и още 1/2-2/3 оборота с ключ /ще проверя точно/. Целта е пръстена да се смачка. Ако вече е смачкан /стари свещи/ тогава вече може и с динометричен...

Чет Авг 04, 2011 2:26 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 73
Автомобил: SUBARU Legacy 2.5 GX "99
Рейтинг: 3
Нов фен
Отговори с цитат
Супер темичка... Благодарско!!!

Сега единственото, което остана да се каже е какви свещи се слагат!!!

Пет Авг 05, 2011 10:47 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Ами този въпрос е малко разтеглив. В книжката си пише, но на по-старите EJ25 дават платинени NGK PFR6B-11, а на по-новите дават обикновени BKR6E-11. Това е доста безмислено според мен... Та най-добре платинени или дори иридиево-платинени. Слагаш и забравяш - сигурен си че дълго време няма да си променят характеристиките и да започнат да натоварват запалителната система.

Пет Авг 05, 2011 6:54 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Постове: 253
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Също и BKR5E-11 за EJ25 (99-03).

Пет Авг 05, 2011 7:43 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2200
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Аз смених свещите заради едно предърпване ама несе оправи от това старите ми са оригиналните Шампион, а сега сложих по каталог NGK BKR6E-11

first Love Leone '84 1.8 АТ
Facebook: Medovo Bee Farm

Пет Авг 05, 2011 8:12 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
BKR5E-11 мисля, че не са подходящи за нашите условия /твърде топли/, особено пък и ако има газова уредба...

Пет Авг 05, 2011 10:25 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Отговори на тема