Отговори на тема
 Смяна на свещи на 3.0 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 323
Автомобил: 08 outback 3.0
Рейтинг: 24
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Доста мнения в нашия и други форуми потърсих по темата... в книжката пише 105.к - сменяй свещи. Ще сменям,но някои описания на процедурата ми се виждат прекалено сложни. Откъде идва сложното...ОК-неудобно е и няма място,ама ако има подходящ ключ,удължение,нещо..,което върши работа, какво е то? В сервиза на субару и те ли "олабват" мотора,че да ми сменят свещите ...? Вижда ми се прекалено " енергоемко" ;) Нали уж едни свещи само..... :-D

2010 guzzi griso 1100

Пон Авг 01, 2011 12:29 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2539
Автомобил: Н6'08SUBARcharged RAPTOR
Рейтинг: 179
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
да ти кажа,моя бек и той стана на 105ккм и ще му сменя свещите,усеща се неравномерна работа на двигателя.ще ги сменям в сервиза на Субару във Варна,но да ти кажа нямам си понятие как става #-o

Пон Авг 01, 2011 2:54 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 5906
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Е чаак пък толкова...
Кофти ми е нета и не мога да видя големите ръководства за следващите години, та ето за H6 от 2003
http://jdmfsm.info/Auto/Japan/Subaru/Le ... A32007.pdf

Пон Авг 01, 2011 7:00 am
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 2200
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Малко множко ми се вижда олабване на мотор.
Аз съм с 2.5 и изобщо нее сложно, е нее като на някои друга кола да вдигнеш капака и да ги развиеш, има известна хамалогия. Отдясно свалям казанчето за вода на чистачките, а от ляво всалям всички въздуговоди, дълго удължение с дълбок камтк и си излизат без ядове. Предполагам при Н6 ще е същата работа само дето там има и един капак над мотора.

first Love Leone '84 1.8 АТ
Facebook: Medovo Bee Farm

Пон Авг 01, 2011 8:03 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Подхванах темата ,защото си мислех да се оправям сам. Кефи ме да ровя по колата обаче голям страх ме налегна като попрочетох тук-там какви тежки процедури били. Сега съм пак куражлия ;)
Освен това обичам да си купувам разни джаджи и играчки, исках а съм подготвен,ако нещо по-специфично ще върши работа...уикенда ще се пробвам. Изглежда,че имам всичко засега :)

2010 guzzi griso 1100

Пон Авг 01, 2011 9:55 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
1-во извади някоя лула която е на по лесно и виж дали камъка ще влезе в отвора за свеща че има някои гидории са с по дебели, да нее напразно останалото. А лулата, поне моята 1-ят път излезе супер трудно, по едно време си мислех че ще скъсам кабела, но с леко завъртане става.
После поразкачи каквото там ти пречи и деистваи, щтракни някоия снимчица да се порадваме на Н6 :D
Ако имах под ръка щях да ти кажа какво точно ще трябва да се свали, но не мисля че ще е кои знае колко сложно.
А избрал ли си свещи? Понеже аз още немога да сеша иридиеви, платинени, и какви ли още не....
------------------------------------------------------
Поогледах малко снимки пак, ами да това което съм казал се сваля, отляво всички пластмави въздуховоди, повечето са на щипки, има 1-2 болтчета 10, а от дясно акумолатора и казанчето за вода на чистачките, пак с 2-е болтчета, за да не сваляш маркуча само го издърпаи леко и го завърташ над мотора, и туи то. Единствено на наи вътрешните цилиндри немога да претценя какво е разстоянието и дали ще се бърка лесно, но...
Ще се справиш!

Пон Авг 01, 2011 10:08 pm
Върнете се в началото
Профил
Confidence in Motion
Аватар

Постове: 6482
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Mladen99 написа:
1-во извади някоя лула която е на по лесно и виж дали камъка ще влезе в отвора за свеща че има някои гидории са с по дебели, да нее напразно останалото. А лулата, поне моята 1-ят път излезе супер трудно, по едно време си мислех че ще скъсам кабела, но с леко завъртане става.
После поразкачи каквото там ти пречи и деистваи, щтракни някоия снимчица да се порадваме на Н6 :D
Ако имах под ръка щях да ти кажа какво точно ще трябва да се свали, но не мисля че ще е кои знае колко сложно.
А избрал ли си свещи? Понеже аз още немога да сеша иридиеви, платинени, и какви ли още не....
------------------------------------------------------
Поогледах малко снимки пак, ами да това което съм казал се сваля, отляво всички пластмави въздуховоди, повечето са на щипки, има 1-2 болтчета 10, а от дясно акумолатора и казанчето за вода на чистачките, пак с 2-е болтчета, за да не сваляш маркуча само го издърпаи леко и го завърташ над мотора, и туи то. Единствено на наи вътрешните цилиндри немога да претценя какво е разстоянието и дали ще се бърка лесно, но...
Ще се справиш!

Аъъм, колега, на 251/253 свещите са далеч по-удобни от всеки DOHC boxer.
А всички H6 с изкл. на ER27 са двувалки и свещите стоят на 90 градуса в главата, което си е супер неудобно предвид разположението му в коша. Мисля, че в Аутодата има номер на специален инструмент, но не съм сигурен.

Вто Авг 02, 2011 7:21 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 674
Автомобил: Subaru impreza 2.0R,MY06
Телефон: 0897808143
Рейтинг: 4
Нов фен
Отговори с цитат
Здрвейте,всичко става с мерак и свободно време.На мойто Суби свещите са лазерно иридиеви-NGK,на свещ ми отне по 45м мин.,за всичките ми отне 4 часа с почивките,свалям само въздухопровода,после бубините,после с два камъка и рамо на прав ъгъл,камъните ги купих къс и дълъг,защото като развия свеща не излизат с камъка поради липса на място,иначе свещите са много гадни,ако падне или се удари се чупи,кофти а?За такива пари да ти се ратреперят чак ръцете???Интерестно тия Япончета как ги сменят?На всички които ще сменят пожелавам късмет и здрави нерви. :smt023

Вто Авг 02, 2011 9:24 pm
Върнете се в началото
Профил YIM
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Имам къси и дълги "глухи ключове", имам и мерак ,ама времето ми нещо много накъся напоследък .
Един ден си е обречен,все пак съм "амбициозен непрофесионалист" :) .
Мисля да взема оригиналните NGK- според кода в книжката на колата.
Благодаря за отговорите.

2010 guzzi griso 1100

Чет Авг 04, 2011 12:00 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
den4o написа:
Имам къси и дълги "глухи ключове", имам и мерак ,ама времето ми нещо много накъся напоследък .
Един ден си е обречен,все пак съм "амбициозен непрофесионалист" :) .
Мисля да взема оригиналните NGK- според кода в книжката на колата.
Благодаря за отговорите.

Аз също взех оригинални по каталог, никакви иридиеви, платининени т.н.т.
Обаче не разбрах колегата какво е правил 4 часа, сигурно на всяка свещ е пил по 1 бира с картофки ;-)
Моите вчера ги смених за 20-25 мин. Ще кача снимки малко по късно в тази тема: http://www.subaruclubbg.com/forum/viewtopic.php?f=5&t=8637&start=80

Чет Авг 04, 2011 7:36 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
При мене оригиналните се оказаха иридиеви платинени...ILF6bkr, или нещо такова...днес най-накрая дойдоха от Англия,че в Субару искаха 140 евро само за свещите,от ибей за 60 евро с доставката. Сервиз обаче избрах, времето ми се оказа по-важно от мерака да се пробвам сам. И на тях им отне 2 часа и 45 мин. Това включи преглед на окачване и спирачки,смяна на масло и свещи.... Става дума за неофициален сервиз,мои доверени момчета уж :) Гаранцията мина и реших да не ходя повече.

2010 guzzi griso 1100

Сря Сеп 07, 2011 8:25 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
den4o написа:
и реших да не ходя повече.

Еми няма смисъл да се дават по 36лв. на час ако не се лъжа....
:idea:

Чет Сеп 08, 2011 2:32 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 150
Автомобил: Outback 3.6 B14
Рейтинг: 242
Отговори с цитат
den4o написа:
Доста мнения в нашия и други форуми потърсих по темата... в книжката пише 105.к - сменяй свещи. Ще сменям,но някои описания на процедурата ми се виждат прекалено сложни. Откъде идва сложното...ОК-неудобно е и няма място,ама ако има подходящ ключ,удължение,нещо..,което върши работа, какво е то? В сервиза на субару и те ли "олабват" мотора,че да ми сменят свещите ...? Вижда ми се прекалено " енергоемко" ;) Нали уж едни свещи само..... :-D

Здрасти,

Моите свещи ги смени приятел автомонтьор без никакви "специални" инструменти.
Смени ги при кола вдигната на крик. Проблем с кофти място му създадоха само най-вътрешните.

Приблизително 30-45 минути трая "манипулацията".

Сря Ное 16, 2011 1:53 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
В крайна сметка отидох в сервиз,наистина последните 2 са най-трудно достъпни,тези откъм купето. Без подемник си е кофти за почти всяка работа по колата....

2010 guzzi griso 1100

Сря Ное 16, 2011 5:38 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема