Отговори на тема стр <  1, 2, 3, 4, 5, 6  >
 Субару Форестър с автоматични или ръчни скорости 
Автор Съобщение
Active AWD
Аватар

Постове: 551
Автомобил: Subaru
Рейтинг: 171
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Цитат:
Примерно при мен /давам примера щото колегата се е насочил към фори 2006-та/ ръчката ускорява за 9,7, а автомата е с около 1,5сек. по-бавен /над 11 сек е/. Спомням си че 2,5ХТ 2006-2007г. беше така: ръчка - 6,0, а автомата цели 7,1!

Аз имам един въпрос тук - автоматика със или без Sportshift е, и ако е с такова - с него ли е мерено, или на D ? Щото разликата в ускорението си е сериозна. Ако не греша - Sportshift го има в по-късните серии на 2003-2008 модела.

Вто Сеп 13, 2011 8:57 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2211
Автомобил: Outback '00 AT
Рейтинг: 161
Отговори с цитат
Тези числа са ускорение 0-100 км/ч, което няма реално практическо приложение, освен ако ще се дърпате по светофарите. Аз говоря за доускорение, от 80 до 120 (примерно). Тогава почти няма разлика между ръчка и автомат. А това е ситуацията, в която изпадаш всеки път когато искаш да изпревариш на извънградско пътуване.
Ivancho_moy, Точно за това дадох примера, който наистина не е най-подходящ по-принцип, но Импресата я дават 0-100 за 9.7 , а Аутбека 10.6, но при доускорението нещата се обръщат, за това примерът си е точно на мястото.

Вто Сеп 13, 2011 9:03 am
Върнете се в началото
Профил
Active AWD
Аватар

Отговори с цитат
Единственото, което ме е дразнило някога в автоматика е, че когато съм на D, и реша да изпреваря с ускорение 80-120, той се мъчи на 3-та, и ако има и изкачване, става зле работата, докато се сети да включи на 2-ра. Ако е на Sport си включва веднага на 2-ра. Но пък затова си има и ръчен режим - там си е истинско удоволствие да се изпреварва по завои. Смяната става много по-бързо, отколкото би станала с ръчна кутия. Така че за мен автоматика(този със Sportshift) е 2 в 1 - хем автоматик, като ви мързи, хем ръчка ако ви се иска нещо по-спортно. За по-старите модели, без Sportshift - там вече нещата стоят по друг начин ...

Вто Сеп 13, 2011 9:12 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1021
Автомобил: Legacy 2.5 MT, 03
Рейтинг: 246
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Моя Форестър, макар и от стария модел, е с ръчна кутия. По черните пътища се държи перфектно, но в града и на асфалта ръчката има недостатъци. За мен следващото ми суби ще е автомат.
За модела от 2006-та... ако ръчната кутия не е със заден LSD диф, по-добре да избереш автомат! При нормална експлоатация в ежедневието вкл. на сняг ще се чувстваш по-добре.

Вто Сеп 13, 2011 9:20 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Отговори с цитат
Ето няколко стари дискусии по подобни теми:
viewtopic.php?f=1&t=3211
viewtopic.php?f=7&t=1515

Вто Сеп 13, 2011 9:25 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 596
Автомобил: ПIV'14; ТЛК200'14; SF2,0XT'2017
Рейтинг: 79
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
tisho написа:
Цитат:
Примерно при мен /давам примера щото колегата се е насочил към фори 2006-та/ ръчката ускорява за 9,7, а автомата е с около 1,5сек. по-бавен /над 11 сек е/. Спомням си че 2,5ХТ 2006-2007г. беше така: ръчка - 6,0, а автомата цели 7,1!

Аз имам един въпрос тук - автоматика със или без Sportshift е, и ако е с такова - с него ли е мерено, или на D ? Щото разликата в ускорението си е сериозна. Ако не греша - Sportshift го има в по-късните серии на 2003-2008 модела.

Не знам с какво е, просто гледам данните изложени от производителя, а проивзодителя предполагам, че не иска да дава по-слабите показатели на автомобилите си.

Вто Сеп 13, 2011 10:16 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 120
Автомобил: Subaru Forester 2.0X 5MT
Телефон: 0898412770
Рейтинг: 31
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Благодаря на всички за изчерпателните и искрени отговори!

Лично аз разбрах със сигурност следното:
valadares написа:
...
колега и едното да вземеш няма да сгрешиш и другото - все е религия:)

:smt023

Вто Сеп 13, 2011 10:36 am
Върнете се в началото
Профил ICQ WWW
Аватар

Постове: 1880
Автомобил: Forester 2.0
Рейтинг: 133
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Това ще е вечния спор винаги, като за "кокошката или яйцето". Явно си зависи от клиента на какви нужди ще му отговаря автомобила. Аз се спрях на ръчка твърдо, дори пропуснах 2-3 много добри оферти само защото са автомат. Та доводите ми са следните, които повечето от тях бяха оправдани и след покупката:

- по-нисък разход на гориво, макар че в ръководството за моя модел МТ извънградско дават 6,8л а за АТ -6,6 л, в което не вярвам автомат да гори по-малко. ;)
- консуматива масло за АТ е сериозно перо.
- по труден и скъп ремонт на АТ - дано не се налага на никой.
- извънградско - перфектна кондиция от точка А до точка Б можеш да стигнеш само на 5-та. Правя го подсъзнателно, намалям на 60 км и от 60 - нагоре си набира еваш, еваш без проблем, макар да дават да се превключва 5-а след 73 км/ч.
- изпреварване - не на магистрала естествено- там е ясно, скорост 70-90 км и карам на 5-та, няма мощ, ни на 5-та, ни на 4-та, на трета и при зор... и четири чифтета ме удрят отзад, а звука на боксера 4-5К оборота дори троши психиката и на най-големия инат. :evil:
- градско - Някой да кара на понижаващи в градски условия? :giggle: От първа до 5-а се изреждат за 10-15 м и си на 2000 об и 40 км/ч, а на първа можеш да си пъплиш и в най-големите задръствания.
- извън пътя - няма равен на понижаващи - изписано е доста по темите.

Какво може да се желае - 6-та предавка и LSD - някое STI сигурно ще покрие този тъмен сегмент. :smt134

P.S. Едно време императорите са държали жезъл в дясната ръка, войниците копие или меч, сега ако няма, какво да се държи в дясната ръката ще е все в гащите :smt033 , ако дойде времето да няма ръчки - май ще трябва да ходя на психиатър. :giggle:

Вто Сеп 13, 2011 11:02 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2780
Автомобил: ForesterS'02,Baja'03,Nissan EV
Рейтинг: 555
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Тъй като едната ми кола е ръчка, а другата е автомат аз нямам никакви пристрастия и предубеждения по въпроса. Най-важното е да е СУБАРУ :smt023

Вто Сеп 13, 2011 3:58 pm
Върнете се в началото
Профил
Active AWD
Аватар

Отговори с цитат
Yco написа:
- по-нисък разход на гориво, макар че в ръководството за моя модел МТ извънградско дават 6,8л а за АТ -6,6 л, в което не вярвам автомат да гори по-малко. ;)

Разхода е наистина по-нисък, но само при идеални условия - ако се кара на равно, без изкачвания, без ускорения, примерно с 80км/ч. Сливен-Карнобат(към 35 км) съм го правил на 6.6 с включен климатик. Ако имаме изкачване и спускане - там трябва задължително на ръчен режим, за да се прави икономия. На автоматичен не може да се ползва "моторна спирачка".

Yco написа:
- консуматива масло за АТ е сериозно перо.

Консуматива "съединител" също не е малко перо.

Yco написа:

Няма равен на кое? На ръчка без бавни? Мда, няма. Автоматика си работи като бавни с променливо съотношение на предвавателното число. Мога с 2000 оборота да си карам с 5 км/ч, мога и с 20. Само дето при 5 км/ч ще имам много повече въртящ момент на колелата.

Вто Сеп 13, 2011 4:14 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1162
Автомобил: Impreza 2.0GRR!
Рейтинг: 71
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Yco написа:
в ръководството за моя модел МТ извънградско дават 6,8л а за АТ -6,6 л, в което не вярвам автомат да гори по-малко. ;)
- консуматива масло за АТ е сериозно перо
- по труден и скъп ремонт на АТ - дано не се налага на никой.

И моята я дават с 0.2 на 100 по-икономочна от ръчния модел. Предполагам се очаква тази икономия заради една идея по-голямото предавателно на 4та АТ в сравнение с 5та МТ, но не знам на градско как очакват да е по-икономична. Както и да е, 0.2 е доста имагинерна величина :)
- маслото направо ме плаши с цена, сега трабва да слагам ново и вече събирам в касичката :) но е прав тишо, че се компенсира от съединителя
- 4АТ кутията казват, че била дуракоустойчива, затова има и толкова дълъг период в който я монтират на всякакви модели. Ама според мен толкова стара технология й е време да си ходи, защото има загуби и е бавна.

Вто Сеп 13, 2011 4:19 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2200
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Yco написа:
Това ще е вечния спор ................

Така е, много зависи кои какво иска, на какво е свикнал, и т.н.т.
Аз лично щях много да се кефя на автоматик.....

И двете ск.кутии ще понесат лек и среден офроуд, в разхода ще има разлика предимно на градското и извън пътя.
Ремонта и на двете сигурно е доста скъп и никому не го пожелавам.
Автоматика се обслужва и нее баш ефтино, ама пък е рядко (колегите ще кажат колко излиза и колко често)
А за разликата в ускорението 1сек. на дали някои ще я усети от 0-100
Като за финал ще кажа само че всичко зависи и от задкормилното устроиство....

first Love Leone '84 1.8 АТ
Facebook: Medovo Bee Farm

Вто Сеп 13, 2011 4:23 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
tisho написа:
..........
Yco написа:

Няма равен на кое? На ръчка без бавни? Мда, няма. Автоматика си работи като бавни с променливо съотношение на предвавателното число. Мога с 2000 оборота да си карам с 5 км/ч, мога и с 20. Само дето при 5 км/ч ще имам много повече въртящ момент на колелата.

Човек ходи пеша средно 3-4 км/ч, на 1-ва понижаваща и по наклон 30 градуса мога да карам с 1-2 км/ч без участието на съединител (в сравнение с хода на пешеходец, ..е не от ония дето бабанят пръсти-пети) - и е по моя субективна :D преценка, може да е и по-бавно, колегите с по-голям опит да кажат. :D

Вто Сеп 13, 2011 4:26 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5904
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ако приемем евентуално че при 30 градуса наклон ще вървиш с 2000 оборота, то тогава ще се движиш с 12 км/ч на първа бавна.
Това - без съединител, след като тръгнеш.
А при автоматика може и на място да си седиш, ако не ти достига мощността, докато вдигне достатъчно обороти - все едно на полусъединител ;)

Вто Сеп 13, 2011 4:56 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Отговори с цитат
BAlexandrov написа:
Ако приемем евентуално че при 30 градуса наклон ще вървиш с 2000 оборота, то тогава ще се движиш с 12 км/ч на първа бавна.
Това - без съединител, след като тръгнеш.
А при автоматика може и на място да си седиш, ако не ти достига мощността, докато вдигне достатъчно обороти - все едно на полусъединител ;)

12 км/ч на първа бавна е много висока скорост в сравнение с човешкия нормален ход, но нека да чуем и някои други колеги с каква скорост се движaт (естествено с бавни), че може и да греша. :D

Вто Сеп 13, 2011 5:14 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Добре, че си имам някой стар запис на 1-ва бърза. :D

Прикачени файлове:
speed1.JPG
speed1.JPG [ 33.17 KiB | Прегледано 1359 пъти ]
speed2.JPG
speed2.JPG [ 34.13 KiB | Прегледано 1359 пъти ]

Вто Сеп 13, 2011 5:52 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5904
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Отговори с цитат
Ами хубаво ама айде помисли, пробвай и тогава вярвай на това :smt023
1000 об/мин - 2 км/ч, а на 6000 колко ще е 12 км/ч? [-X

Но насоката е добра - да не си приказваме колко бързо вървял човек ами сметни или емпирично, ако ти е по-лесно - под ръка ти е :smt129

Вто Сеп 13, 2011 8:14 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Отговори с цитат
BAlexandrov написа:
Ами хубаво ама айде помисли, пробвай и тогава вярвай на това :smt023
1000 об/мин - 2 км/ч, а на 6000 колко ще е 12 км/ч? [-X

Но насоката е добра - да не си приказваме колко бързо вървял човек ами сметни или емпирично, ако ти е по-лесно - под ръка ти е :smt129

Направо ме убеди и уби, не случайно съм казвал, че човек в спор може да убеди, но не и да победи.
Направи си запис на скоростта на автомата, като мен, публикувай я и тогава ще говорим, а пък до тогава можеш да се повозиш на на някое МТ при 6000 об. на първа бавна, ......независимо на какъв баир. :smt129

Вто Сеп 13, 2011 9:48 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Автомата може и да стои на място докато е на скорост, ръчката - не. При МТ на Субару демултипликатора умножава върт. момент по 1,4-1,5, при АТ stall torque multiplication ratio се достига при умножаване на въртящия момент около 1,8 до 2,5 пъти (не знами при Субару точно колко е). Остана само да пробваме с две еднакви Субита, едното АТ, другото МТ, кое ще прегрее първо - олюто на автомата или феродото на ръчката... :giggle:

Вто Сеп 13, 2011 10:40 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2163
Автомобил: Subaru OBK 2.5 SVT 2011
Телефон: 0888492747
Рейтинг: 261
Отговори с цитат
Пържени картофи с бира....ай са :beer02: :smt125

Сря Сеп 14, 2011 12:09 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1, 2, 3, 4, 5, 6  >