| Автор |
Съобщение |
|
nomad
Регистриран на: Пон Окт 17, 2011 7:29 pm Постове: 21 Местоположение: София
Автомобил: Legacy 3th
Рейтинг: 0
|
|
Здравейте колеги. Подсветката на таблото ми не работи. Нито една лампичка не свети. Странното е, че всички останали (сервизни) работят. Единствено подсветката не. Разглобих цялото табло с надеждата ако някой го е пипал (за да превърти километража примерно) да не е наместил хубаво куплонгингите. Уви не е в това проблема. Колата е Legacy трета генерация 2000 година. Дано някой има идея в какво се състои проблема. Благодаря ви.
|
|
|
|
| Съб Окт 29, 2011 1:46 pm |
|
|
|
kikaha1
Регистриран на: Вто Апр 12, 2011 7:40 pm Постове: 113 Местоположение: Варна
Автомобил: Forester 2.0 MT 2001
Рейтинг: 6
|
Виж си регулатора на осветеноста , при мен е на лоста за светлините/мигачите , една врътка по средата на лоста. Преди няколко дни и аз се вкарах във филм щото на автомивката като чистили и го завъртели до положение да не свети 
_________________ Не е лесно да си жив Всичко трябва да се прави толкова просто,колкото е възможно.Но не по-просто. Алберт Айнщайн Ако има котешки рай, моето сиво коте със сигурност е там. R.I.P. Грей, липсваш ми.
|
|
|
|
| Съб Окт 29, 2011 1:57 pm |
|
|
|
nomad
|
|
За съжаление не е от това. Преди да разглобя таблото светеше една единствена лампичка от ляво на оборотомера. Тогава открих къде е ключа за регулирана на силата на осветеността. Той работи работи. Лампичките обаче не. Сега е светло на вън, но си мисля че вече не свети и тази единствена останала.
|
|
|
|
| Съб Окт 29, 2011 2:05 pm |
|
|
|
kikaha1
|
Провери ли си бушоните - може да има изгорял. И нещо друго да провериш - когато включиш фаровете освен подветката на таблото трябва да светне и панела за парното/климатика, бутона за фаровете за мъгла, надписа "Auto" на бутона за шофьоското стъкло - въобще всички бутончета които имат подсветка. Ако те светят просто трябва да си смениш лампичките в таблото, които няма как да разбереш дали работят на око а само с уред. Най-вероятно те да са изгорели при теб , а ако не е от тях вече навлизам в дълбоки води и не мога да ти дам друг съвет освен да отидеш при специалист да погледне за какво става дума. Успех и пиши ако решиш проблема 
_________________ Не е лесно да си жив Всичко трябва да се прави толкова просто,колкото е възможно.Но не по-просто. Алберт Айнщайн Ако има котешки рай, моето сиво коте със сигурност е там. R.I.P. Грей, липсваш ми.
|
|
|
|
| Съб Окт 29, 2011 2:53 pm |
|
|
|
nomad
|
|
Благодаря ти колега. Ходих и проверих бушоните. Няма изгорял. Всички бутони светят, както и всички лампи по таблото. Подсветка обаче не. Мисля си че ще се наложи повторно разглобяване на таблото. Дали някой може да намери електрическата му схема. Много ще съм ви благодарен.
|
|
|
|
| Съб Окт 29, 2011 4:57 pm |
|
|
|
stupid_boy
Регистриран на: Съб Дек 26, 2009 8:09 pm Постове: 449 Местоположение: София
Автомобил: Forester 2.0X 5MT 2003
Рейтинг: 23
|
|
схемата май няма да ти свърши много работа. моето поне е писти в найлон ( аз така му казвам, сигурно си има и друго име ). следващия път като свалиш таблото, мерни ламбетата и ако нямаш здрави, мога да ти услужа с 2-3. тея крушки не се намират лесно, за това предпочитам да ти услужа ( за неопределен период от време ), а не да ти подаря. мери ги, защото не винаги се вижда прекъсналата жичка. дано е това. ако ламбетата са здрави, започваш по пистите да търсиш прекъснало. имай предвид също така, че не във всяка дупка има крушка.
_________________ Не казвай всичко, което знаеш, но винаги знай какво казваш!
|
|
|
|
| Съб Окт 29, 2011 6:03 pm |
|
|
|
nomad
|
|
Благодаря ти колега за предложението, но съм решил да сменя крушките със светодиоди, но само при положение че са изгорели.
|
|
|
|
| Съб Окт 29, 2011 7:24 pm |
|
|
|
kikaha1
|
Не знам за София, но във Варна лампите за подветката на таблото ги има във всеки читав магазин за авточасти/ел компоненти и струват 70-80 стотинки( виж тея по-малкия размер за подсветка на бутони са доста кът ). Както каза колегата ако няма прекъсната някоя писта сменяш си лампите(оригиналните мисля бяха 1,5W но и 2W стават) и си ОК. Ако все пак ти трябва схема виж тук - раздел J: COMBINATION METERПС светодиода е елегантно решение 
|
|
|
|
| Съб Окт 29, 2011 7:26 pm |
|
|
|
stupid_boy
|
nomad написа: съм решил да сменя крушките със светодиоди щом си решил, сменяй. защо трябва да ги чакаш да изгорят ( всички )? с диоди губиш екстрата 'регулиране'. може да се направи, но едва ли си заслужава. лично аз си държа подсветката в намален режим и ако ми блесне, няма да бъда много щастлив.
|
|
|
|
| Съб Окт 29, 2011 9:49 pm |
|
|
|
agogov
Регистриран на: Съб Ное 01, 2008 9:59 am Постове: 1325 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Forester 2.0 MT
Рейтинг: 50 
|
stupid_boy написа: щом си решил, сменяй. защо трябва да ги чакаш да изгорят ( всички )? с диоди губиш екстрата 'регулиране'. може да се направи, но едва ли си заслужава. лично аз си държа подсветката в намален режим и ако ми блесне, няма да бъда много щастлив.
Не, нищо не правиш и не я губиш екстрата! Само използвай диоди с разпръсната светлина. На мен лично ефекта не ми хареса. Ако слагаш крушки, по-големите са 2 Вата. В никакъв случай не слагай 6(5) Вата, ще подпалиш таблото и шапчицата.
|
|
|
|
| Съб Окт 29, 2011 10:02 pm |
|
|
|
nomad
|
|
Благодаря ви колеги. Остава само да се разбере какъв е проблема. Дано да е от крушките.
|
|
|
|
| Съб Окт 29, 2011 10:45 pm |
|
|
|
stupid_boy
|
agogov написа: Не, нищо не правиш и не я губиш екстрата!
извинявам се на колегата, че в неговата тема, но е до някъде свързано и е полезно да се знае. този регулатор и сега ли е PWM? регулират нажежаема жичка с PWM? не че е невъзможно, но си мислех че поне това е по-простичко. само от любопитство питам.
|
|
|
|
| Нед Окт 30, 2011 8:38 am |
|
|
|
agogov
Регистриран на: Съб Ное 01, 2008 9:59 am Постове: 1325 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Forester 2.0 MT
Рейтинг: 50 
|
|
Щом ти свети една крушка от подсвета, ще светнат и другите най-вероятно, след като ги смениш. Те са вързани успоредно. 90% несветещите са изгорели , 9% не контактуват добре, 1% някоя писта не е наред.
|
|
|
|
| Нед Окт 30, 2011 11:20 am |
|
|
|