Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема
 Проблем с подсветката 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 21
Автомобил: Legacy 3th
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте колеги. Подсветката на таблото ми не работи. Нито една лампичка не свети. Странното е, че всички останали (сервизни) работят. Единствено подсветката не. Разглобих цялото табло с надеждата ако някой го е пипал (за да превърти километража примерно) да не е наместил хубаво куплонгингите. Уви не е в това проблема. Колата е Legacy трета генерация 2000 година. Дано някой има идея в какво се състои проблема. Благодаря ви.

Съб Окт 29, 2011 1:46 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 113
Автомобил: Forester 2.0 MT 2001
Рейтинг: 6
Разчитай на мен
Отговори с цитат
Виж си регулатора на осветеноста , при мен е на лоста за светлините/мигачите , една врътка по средата на лоста. Преди няколко дни и аз се вкарах във филм щото на автомивката като чистили и го завъртели до положение да не свети :smt033

Съб Окт 29, 2011 1:57 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
За съжаление не е от това. Преди да разглобя таблото светеше една единствена лампичка от ляво на оборотомера. Тогава открих къде е ключа за регулирана на силата на осветеността. Той работи работи. Лампичките обаче не. Сега е светло на вън, но си мисля че вече не свети и тази единствена останала.

Съб Окт 29, 2011 2:05 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Разчитай на мен
Отговори с цитат
Провери ли си бушоните - може да има изгорял. И нещо друго да провериш - когато включиш фаровете освен подветката на таблото трябва да светне и панела за парното/климатика, бутона за фаровете за мъгла, надписа "Auto" на бутона за шофьоското стъкло - въобще всички бутончета които имат подсветка. Ако те светят просто трябва да си смениш лампичките в таблото, които няма как да разбереш дали работят на око а само с уред. Най-вероятно те да са изгорели при теб , а ако не е от тях вече навлизам в дълбоки води и не мога да ти дам друг съвет освен да отидеш при специалист да погледне за какво става дума. Успех и пиши ако решиш проблема :smt023

Съб Окт 29, 2011 2:53 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Благодаря ти колега. Ходих и проверих бушоните. Няма изгорял. Всички бутони светят, както и всички лампи по таблото. Подсветка обаче не. Мисля си че ще се наложи повторно разглобяване на таблото. Дали някой може да намери електрическата му схема. Много ще съм ви благодарен.

Съб Окт 29, 2011 4:57 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 449
Автомобил: Forester 2.0X 5MT 2003
Рейтинг: 23
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
схемата май няма да ти свърши много работа. моето поне е писти в найлон ( аз така му казвам, сигурно си има и друго име ). следващия път като свалиш таблото, мерни ламбетата и ако нямаш здрави, мога да ти услужа с 2-3. тея крушки не се намират лесно, за това предпочитам да ти услужа ( за неопределен период от време ), а не да ти подаря. мери ги, защото не винаги се вижда прекъсналата жичка. дано е това. ако ламбетата са здрави, започваш по пистите да търсиш прекъснало. имай предвид също така, че не във всяка дупка има крушка.

Съб Окт 29, 2011 6:03 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Благодаря ти колега за предложението, но съм решил да сменя крушките със светодиоди, но само при положение че са изгорели.

Съб Окт 29, 2011 7:24 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Разчитай на мен
Отговори с цитат
Не знам за София, но във Варна лампите за подветката на таблото ги има във всеки читав магазин за авточасти/ел компоненти и струват 70-80 стотинки( виж тея по-малкия размер за подсветка на бутони са доста кът ). Както каза колегата ако няма прекъсната някоя писта сменяш си лампите(оригиналните мисля бяха 1,5W но и 2W стават) и си ОК. Ако все пак ти трябва схема виж тук - раздел J: COMBINATION METER
ПС светодиода е елегантно решение :smt023

Съб Окт 29, 2011 7:26 pm
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
nomad написа:
съм решил да сменя крушките със светодиоди

щом си решил, сменяй. защо трябва да ги чакаш да изгорят ( всички )?
с диоди губиш екстрата 'регулиране'. може да се направи, но едва ли си заслужава. лично аз си държа
подсветката в намален режим и ако ми блесне, няма да бъда много щастлив.

Съб Окт 29, 2011 9:49 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1325
Автомобил: Forester 2.0 MT
Рейтинг: 50
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
stupid_boy написа:

щом си решил, сменяй. защо трябва да ги чакаш да изгорят ( всички )?
с диоди губиш екстрата 'регулиране'. може да се направи, но едва ли си заслужава. лично аз си държа
подсветката в намален режим и ако ми блесне, няма да бъда много щастлив.

Не, нищо не правиш и не я губиш екстрата!
Само използвай диоди с разпръсната светлина. На мен лично ефекта не ми хареса. Ако слагаш крушки, по-големите са 2 Вата. В никакъв случай не слагай 6(5) Вата, ще подпалиш таблото и шапчицата.

Съб Окт 29, 2011 10:02 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Благодаря ви колеги. Остава само да се разбере какъв е проблема. Дано да е от крушките.

Съб Окт 29, 2011 10:45 pm
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
agogov написа:
Не, нищо не правиш и не я губиш екстрата!

извинявам се на колегата, че в неговата тема, но е до някъде свързано и е полезно да се знае. този регулатор и сега ли е PWM? регулират нажежаема жичка с PWM? не че е невъзможно, но си мислех че поне това е по-простичко. само от любопитство питам.

Нед Окт 30, 2011 8:38 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1325
Автомобил: Forester 2.0 MT
Рейтинг: 50
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Щом ти свети една крушка от подсвета, ще светнат и другите най-вероятно, след като ги смениш. Те са вързани успоредно. 90% несветещите са изгорели , 9% не контактуват добре, 1% някоя писта не е наред.

Нед Окт 30, 2011 11:20 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема