Отговори на тема стр 1, 2, 3, 4  >
 Колата тресе при натискане на спирачка (скорост над 90км/ч) 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 66
Автомобил: Forester 2.0 / 2006
Рейтинг: 12
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Здравейте,
днес установих, че при натискане на спирачка при скорости над 90, а може би над 100, колата тресе яко, най-вече волана (така тресе, че се вижда вибрацията с просто око, освен, че се усеща). Най-силно тресе около 120-130, над тази скорост имам чувството, че намалява, или просто не натискам толкова силно педала. Малко прилича на ABS, но без почукването. Създава се и известно усещане за нестабилност. Установих тресенето днес, но имам чувството, че се появи преди да кажем 2000 км, но по-слабо и го отдадох на неравности по пътя, а и последния месец карам само в града и рядко вдигам скорости над 90-100. Какви следва да са вероятните причини? Аз се сещам за изкривени дискове, евентуално накладки?

Нед Ное 20, 2011 7:27 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1414
Автомобил: STI (GVB)
Рейтинг: 225
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Да най вероятно дискове! Най вероятно при първо спиране не тресе почва да тресе като стоплят,провери дали не ти задържа някои апарат :smt023

Нед Ное 20, 2011 7:46 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Мисля, че да, в началото не тресе, почва като се загреят, слизах днес от гълъбец и след това почна да тресе. Дисковете изглеждат като нови между другото, а и са на 65 хил. оригинални. Какво може да ги е сполетяло?

Нед Ное 20, 2011 8:10 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1414
Автомобил: STI (GVB)
Рейтинг: 225
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Прегряни и са се изкривили. Не се славят с особена издражливост доколкото съм чувал,сега като сложиш афтър маркет същия размер и няма проблем разбиращите да кажат точната марка :waste:

Нед Ное 20, 2011 8:16 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1187
Рейтинг: 68
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
100% изкривени дискове, ще ти се наложи пълна профилактика на апаратите (водачи, уплътнения и почистване на цилиндърчетата) + нови дискове или бай стругар на старите (ако позволяват)

Legacy 2.0Gl 98г. МТ
Legacy 2.2GX 98г. BG5 MT
Forester 2.5X 2003г. AT

Нед Ное 20, 2011 8:20 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
"особена издръжливост" :D те направо с нищо не би трябвало да се славят, ако сте прави, а най-вероятно сте и много благодаря за бързите отзиви. Къде и как се проверяват дискове?

Нед Ное 20, 2011 10:02 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2780
Автомобил: ForesterS'02,Baja'03,Nissan EV
Рейтинг: 555
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Дисковете можеш да ти ги провери и евентуално да ги оправи стругар.
Има вече няколко теми относно този проблем! Ползвайте търсачката и четете преди питате за нещо. В този форум има много полезна информация, но трябва да се отдели малко време за търсене и четене и сам ще намерите решение на много проблеми.
;)

Пон Ное 21, 2011 8:37 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 674
Автомобил: Subaru impreza 2.0R,MY06
Телефон: 0897808143
Рейтинг: 4
Нов фен
Отговори с цитат
Колега спирачната течност сменял ли си я?Пробвай,хем сменяш и същевременно обезвъздушаваш,при мен си прояви благоприятен ефект с такъв проблем като твоя.Добре е да радвижиш и цилиндрите,почистване и смазване,да не би това да е фактор за проблема.И двете манипулации ми костваха към 25-30 лв,но в сервиз на познати.Иначе бях тръгнал да сменям накладките но се оказа ,че са като нови. :smt023

Пон Ное 21, 2011 9:44 am
Върнете се в началото
Профил YIM
Аватар

Постове: 2200
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263
Отговори с цитат
blatimir написа:
пълна профилактика на апаратите (водачи, уплътнения и почистване на цилиндърчетата)

Eто с това може да започнеш, ако не ти се дават излишни пари за нови дискове и накладки.
Един колега от региона се видя в чудо докато наи накрая си свали и почисти апаратите :smt023

Има и нещо друго, провери си предните гуми как са балансирани.

first Love Leone '84 1.8 АТ
Facebook: Medovo Bee Farm

Пон Ное 21, 2011 2:21 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2527
Автомобил: Forester Boxer Diesel Lineartronic
Рейтинг: 428
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
gy74 написа:
Колега спирачната течност сменял ли си я?Пробвай,хем сменяш и същевременно обезвъздушаваш,при мен си прояви благоприятен ефект с такъв проблем като твоя.Добре е да радвижиш и цилиндрите,почистване и смазване,да не би това да е фактор за проблема.И двете манипулации ми костваха към 25-30 лв,но в сервиз на познати.Иначе бях тръгнал да сменям накладките но се оказа ,че са като нови. :smt023

По предписание на Субару спирачна течност се сменя на 30к км.Първо това :smt129 .Поема влагата от въздуха и като се нагрее при употреба влагата става на пара и се получават подобни ефекти.

Пон Ное 21, 2011 2:51 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Интерестното е ,че горе в казанчето течноста беше бистра,а на апаратите си беше като ,,Каменица-тъмно,,използвах точно два литра спирачна течност за смяната,като започнах с задните колела като по- отдаличен кръг на системата.По каталог на производителя дават на две години смяна на сп.течност,при екстремни натоварвания на една година,или преминаване на по- висок клас. :smt023

Пон Ное 21, 2011 4:00 pm
Върнете се в началото
Профил YIM

Постове: 2311
Автомобил: EA839,MA1.20
Рейтинг: 506
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Абе масово си тресе заради дисковете, досега на 3 субарута + на още познати ги пращам на бай стругар и всичко заспива.Сток дисковете са недоизмислени като размер и материал, факт.

Пон Ное 21, 2011 4:01 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Да но мисля че все пак е по-добре да отхвърлиш по-ефтините работи,преди дискове.А баланс на гуми и джанти?Кофти гума също е вариант?Съгласен съм че може да има слаба част като производство,но по тази логика означава да сменяш най-скъпото,преди ефтината профилактика??? :smt023

Пон Ное 21, 2011 5:02 pm
Върнете се в началото
Профил YIM
Аватар

Постове: 128
Автомобил: Forester 2,5 XT
Телефон: 0888712625
Рейтинг: 11
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
освен друго добре е да се провери и налягане в гумите, на мен ми разтресе на 1000 км след смяна на дискове и накладки и се оказа че едната гума е доста мека....

Пон Ное 21, 2011 10:46 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 108
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Аз пролетта имах същия проблем с моята импреза след зимата започна да тресе малко, а след едно интензивно спиране на магистралата стана страшно при скорост над 120 км/ч. Смених дискове, накладки спирачна течност и сега спира перфектно. Реших, че щом оригиналните дискове немогат 50000 да изкарат ще сложа други. Избрах Цимерман с комплект меки накладки и определено съм доволен от избора.

Вто Ное 22, 2011 9:16 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Много благодаря за мненията и напътствията. Ако се окажат дисковете, според вас има ли смисъл да ги шлайфам? Искам да кажа има ли смисъл да шлайфам скапани дискове?
Спирачната течност е на 32 хил.км :) Накладките на 10. Налягането в гумите се проверява на 20-ина дни. Лошия баланс не би ли трябвало да има други проявления преди да тресе при натискане на спирачка. Днес при скорост от 110 нямаше никакво тресене при спиране, но сега пък ми се струва, че колата не спира "като хората".
Чух една препоръка за дискове цимерман, искам да питам и за избор между brembo и trw? А относно накладки някакви препоръки?
plaskom, ползвам търсачката, и знаеш ли какво мисля? Че е много полезно, това, което се прави в други форуми: когато един и същ проблем се третира периодично в няколко теми, обикновено темите се обединяват за да са леснодостъпни и очебиещи. Т.е. една базова тема, в която да се изчерпват симптомите и вариациите на даден често срещан проблем. Решението в една такава обща тема ще изплува много по-бързо, отколкото в 10 отделни.

Вто Ное 22, 2011 9:37 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1325
Автомобил: Forester 2.0 MT
Рейтинг: 50
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Lyubo написа:
plaskom, ползвам търсачката, и знаеш ли какво мисля? Че е много полезно, това, което се прави в други форуми: когато един и същ проблем се третира периодично в няколко теми, обикновено темите се обединяват за да са леснодостъпни и очебиещи. Т.е. една базова тема, в която да се изчерпват симптомите и вариациите на даден често срещан проблем. Решението в една такава обща тема ще изплува много по-бързо, отколкото в 10 отделни.

Точно така колега, затова тук навремето направиХ! златен фон, ма няма кой да систематизира и да го пълни, по-скоро се трие и от там. Но...."тук е така" :smt033
Къде, къде по-велико е да триеш теми и мнения, от това да систематизираш нещо....,пък и не е за всеки работа ;)

За шлайфането ще ти пусна ЛС!

Вто Ное 22, 2011 9:58 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 843
Автомобил: 2008 Tribeca 3.6
Рейтинг: 186
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Моето мнение е, че повече никога няма да шлайфам дискове...скоро направих това с моите, докато чакам да ми дойдат чисто новите, и много съжалявах...Майстора стругар прави на целия град и верно си е добър, обаче на задните дискове, видял че пише минимум 16 мм и ги направил точно толкова и освен това решил да шлайфа и отвътре барабана, където е за накладките на ръчната спирачка...и явно нещо там стана...ръчната хващаше, обаче като натискам рязко спирачка, страхотно тракане и чаткане се получаваше отзад...не ми се караше колата направо...бях се побъркал, свалях два пъти всичко и на четирите колела, и си беше стегнато и беше наред, не можах да разбера изобщо какво е...

Сложих чисто нови дискове, Пафката ми даде линк на EBC от Англия, поръчах ги и дойдоха за 10-тина дни...страхотни са. Все едно карам нова кола... :smt023

Вто Ное 22, 2011 10:18 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 391
Автомобил: Subaru под 13 сек на 402м
Телефон: 0888146602
Рейтинг: 198
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
ми колега най вероятно наистина са дисковете а и другото избягвай оригинални накладки мн са твърди и дисковете стават на гъз