Dacia Duster нов - Forester не_чак_толкова_нов ?
| Автор |
Съобщение |
|
Liv
Регистриран на: Пон Мар 12, 2012 2:22 pm Постове: 148 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Forester SH 2.0 MT
Рейтинг: 60 
|
Здравейте, Имам една дилема, и се надявам наред с обичайната доза оплюване/ирония/т.н. да получа някои друг съвет/идея - полезно е да чуе човек другите какво мислят Идеята е, че имам един бюджет в интервала 30-35K лева. Та чуденката ми е - Dacia Duster 1.5 dCi или някакъв Forester (SH) от порядъка на 50тина (макс. 60) хил. км. Знам, че всеки вариант си има плюсове/минуси. Искам да карам стабилна и здрава (като купе също) семейна кола със висок клиренс (интересно, че и на Duster-a и на Forestera e 215mm, Duster-a AWD изпълнението де) Няколко думи за моя шофьорски профил: - не съм офроудер, поне дотолкова доколкото 1)живея в България, и 2)ходя по нормалните пътища до някои хижи в планините - правя от порядъка на 10-15 хил. км на година - времената в които ми се вдигаше адреналина с бързо каране си мисля  , че са отминали П.С. Имам идея какво е задвижването и на двата автомобила, без да претендирам да съм експерт Благодаря много и поздрави
|
|
|
|
| Пон Мар 12, 2012 2:37 pm |
|
|
|
mitoko
Регистриран на: Сря Юли 02, 2008 11:41 pm Постове: 1800 Местоположение: Sofia
Автомобил: '97 Impreza GF AT, 2.0, 115, SOHC
Рейтинг: 91  
|
НЕ взимаи жалкото подобие на кола дачия, ще съжаляваш до карая на живота СУБАРУ има традиции в автомобилостроенето и моторните спортове, световно известна и призната марка в ЦЯЛ СВЯТ. субару е симетрикал алл уилл драйв, за ръчни скорости е 50:50, автоматика е повече на предния мост.
_________________ METHANE LIMITED EDITION (CNG)
|
|
|
|
| Пон Мар 12, 2012 2:58 pm |
|
|
|
Liv
|
Колега, Благодаря за мнението ти, виж П.С.-а ми все пак Все пак набързо някой детайли, Duster/Forester: - двигатели: 1.5 dCi (от Рено е, за този дизел се знае доста, дуракоустойчив и изпитан), за боксеровите двигатели на Субару също (2.0, 2.5 (въпреки, че за там не мога ценово да се класирам, май)) - окачване: Dustera лично съм карал, на Forester само съм се возил. Детайлите сравнително са ми известни, за здравината ...  Лошото при Duster-ите е, че са първо поколение от своя модел и времето не е показало техните недостатъци - задвижване: 4x4 на Субару е едноличен победител, мисля, че няма спор по въпроса - разходи за гориво: тук като че ли Duster-a е по-добре... Имам познат със Forester 2.0 - казва, че 11-12-13-... си е съвсем нормален разход на бензина.. А доколкото изчетох из форумите - газифицирането не е от най-тривиалните занимания.. Пък и за газова уредба със лапе на задната седалка.. не знам предразсъдъци ли, що ли.. - разходи за ТО: Duster-a е по-добре, нормално - разходи за ремонти: Forestera като го гледам във TUV класациите на какви хубави места седи... - загуба на стойност: Като първи собственик на Duster-a ще платя началната загуба на стойност, която загуба със Субару няма да я има и ще е платена от предишния собственик. Пък и като по-престижна марка Subaru-то със времето ще има по-слаба загуба на стойност Та това са на прима виста мислите дето се блъскат из главата ми 
|
|
|
|
| Пон Мар 12, 2012 3:14 pm |
|
|
|
Mladen99
Регистриран на: Пет Дек 21, 2007 8:57 pm Постове: 2200 Местоположение: Бургас
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263     
|
Liv написа: Като първи собственик на Duster-a ще платя началната загуба на стойност, Подготви се психически това да наближи 100% За мен Дачия си е Дачия, каквато и да е след 4-5г. всичко започва да хлопа, трака, и започват главоболията. До тогава може и да си късметлия и да я караш повече от колкото да я правиш. Но ако искаш истински автомобил на които и наи малкия детаил да те радва определено това нее Дачия. А газта... ако всичко ти е направено в реномиран сервиз както трябва няма да имаш ядове и миризми и предубеждения за децата на задната седалка....
_________________ Outback 2001 3.0 H6 - продаден Outback 2001 2.5 AT VDC - продаден Subaru Baja МТ - продадена first Love Leone '84 1.8 АТ Facebook: Medovo Bee Farm
|
|
|
|
| Пон Мар 12, 2012 3:29 pm |
|
|
|
dodicha
Автомобил: outback
Рейтинг: 0
|
|
Здравей Колега, За Дъстара има и 4x4.Сега карам такъв служебен,мисля че цената е 32000лв.Системата 4Х4 е взета от Нисан и бих казал е доста добра.Има положение бавни(50:50),твърдо на предно и автомат.Средния разход на гориво е около 7/100.Колата върви страхотно,но интериора е доста грозен.А иначе,че е първо поколение не е толкова лошо.Имам личен опит с TOYOTA RAV4.Първата е страхотно здрава за разлика от последното поколение.За Субару нещата са ясни. П.П.В Инфинити център продават един Форестър.Аз от тях си купих OUTBACK.Колите са проверени а и ще смъкнат 1000-2000 лв.
|
|
|
|
| Пон Мар 12, 2012 3:45 pm |
|
|
|
sk67
Автомобил: FORESTER SH
Рейтинг: 67 
|
|
И на двете системи 4х4 – и на Нисан и на Субару може да се довери човек, но въпросът според мен е в платформата. Опитай се да си представиш двата автомобила след 4-5 години, тоест плоюсове и минуси след 4-5 години за Дъстър и за Форестър. Така по-лесно ще вземеш решение.
ПП 10 годишни Форестъри можеш да видиш на живо Допускам, че 7 годишен Дъстър ще е овехтял колкото 15-20 годишен Форестър. А 15 годишен Дъстър на какво ли ще прилича?
|
|
|
|
| Пон Мар 12, 2012 4:13 pm |
|
|
|
Liv
|
|
@dodicha: Знам, че Duster-a има AWD, в режим Auto е на принципа slip-then-grip т.е. предно, и при загуба на сцепление предава и "назад". Карал съм Duster в дълбок сняг - гази определено.
@sk67: Това не мога да си го представя за Duster-a, дори и в Румъния на повече от 100к километра Duster-и просто няма. Предполагам, че си имате някои гуру и фен на марката, който ви спасява от ценовия шок на официалния сервиз?
|
|
|
|
| Пон Мар 12, 2012 4:33 pm |
|
|
|
sk67
Автомобил: FORESTER SH
Рейтинг: 67 
|
Liv написа: @sk67: Това не мога да си го представя за Duster-a, дори и в Румъния на повече от 100к километра Duster-и просто няма... Ето, че се доближаваш до решението... Просто няма как да сравниш рационално нещата ... Остава да решиш дали да избереш по "предположения за Дъстър" + "реални екземпляри Форестър" - тоест предположения срещу факти или само факти срещу факти - тоест Форестър срещу друг Форестър. Може и да не e Форестър - примерно X-Ttial или нещо друго доказано в експлоатация... Просто се поставям на твое място...
|
|
|
|
| Пон Мар 12, 2012 4:43 pm |
|
|
|
miroslavmark
Регистриран на: Вто Авг 24, 2010 1:55 pm Постове: 843 Местоположение: Шумен
Автомобил: 2008 Tribeca 3.6
Рейтинг: 186    
|
От това, което прочетох, си мисля че повече клониш към Дачията...Със сигурност тя е по ефтина и като автомобил, и като разход и като подръжка, затова спор няма...НО удоволствието от шофирането на Субару не го ли усетиш, все едно не си живял  Кефа, цена няма!!! А за разхода, мисля че за тези пари които си си приготвил, един Форестър дизел втора ръка ще ти влезе в лимита. Решението си е твое, независимо, че все пак това е форум на Субару, и не очаквай някой да подкрепи Дачия или пък каквато и да била друга марка... 
|
|
|
|
| Пон Мар 12, 2012 4:53 pm |
|
|
|
Vanyo
Регистриран на: Вто Дек 01, 2009 3:58 pm Постове: 166 Местоположение: Хасково, Кърджали, София
Автомобил: V7 STI, Outback 3.6
Рейтинг: 90  
|
SH имат 2.0 Тдизелов двигател, вярно все още не доказан от страна на пробег, но не мисля, че е по-малко надежден от 1.5 то на рено. При това 1.5  . Возил съм се на Дачиа комби някакво, но не Дъстър, и този мотор бе крайно слаб за тази кола, представям си какво ще е на Дъстър. За задвижването няма какво да говорим. Не знам какво са направили Нисан, но имах възможност да покарам X-trail. 2.2 Tдизел добре, ама дотам, системата им 4х4 ама въобще не ме очарова. Имах момент, когато предните колела бяха във въздуха и задните да не полагат никакво усилие да ме измъкнат назад. При SH говорим за последно поколение AWD на субару, доказана, сравнявана и т.н.. А колеги тук говорят за разходи от типа на 7/100 дизел. Успех!
|
|
|
|
| Пон Мар 12, 2012 5:11 pm |
|
|
|
Liv
|
@miroslavmark: Не клоня към Dacia, наникъде клоня - в едно устойчиво състояние съм  Понякога се побърквам колко практично трябва да гледам на нещата, а не би ми се искало... А за Forester дизел - лошото е, че няма оферти налични (виждал съм комай - 1 или 2 макс.), а и за тези пари са с повечко километраж навъртян ... За разхода на дизела от първа ръка - някакви прибл. стойности имате ли - град/изв.град/сред. ?
|
|
|
|
| Пон Мар 12, 2012 5:11 pm |
|
|
|
mytko
Регистриран на: Вто Фев 02, 2010 4:11 pm Постове: 64 Местоположение: Варна
Автомобил: Subaru Outback 2.5 2024
Рейтинг: 4
|
На първо четене мисля, че единственият плюс на Дъстъра е цената, което пък е показателно за плюсовете на Форестъра. 1. Двигател - 1.5dCI не е толкова безпроблемен и дурако-устойчив. Имам богат опит от служебните ни коли - 4бр. Канго и 3 Логана с 1.5dCI. Като цяло ми се струва, че трябва да харчи по-малко. Като динамика - до 100-110 сравнително прилично ускорение като за 1.5, но като цяло спънат. Вариантите при Форестъра, в които се вписваш с твоя бюджет са по-скоро бензиновия 2.0 ( за дизела не съм сигурен, че е възможно да се намери на малко киломери за тези пари, но знае ли човек). Като динамика определено ще е по-добър от 1.5dCI. Като надежност е дори обидно да ги сравняваме. За разхода при 10-15к км на година не би трябвало да се притесняваш. Средно около 3л/100 повече при бензиновия Форестър за 15000км годишно прави 1170лв/година или около 100лв. на месец повече за гориво. 2. Система 4х4 - без да съм експерт съм сигурен, че за предимно шосейно шофиране и лек офроуд е определено по-добре да си с перманентно задвижване на четирите колела. Пълния блокаж на Дъстъра е приложим само при ниски скорости. 3. Интериор и Есктериор. Тук мисля, че Форестъра категорично е пред Дъстъра. Избора е твой колега, но за мен сравнението на надежността на автомобил произведен в Румъния по френска технология със Субару звучи смешно. Надежност е това, което прави Субару - Субару както се казваше в рекламата. 
_________________ Subaru Outback'24
|
|
|
|
| Пон Мар 12, 2012 5:44 pm |
|
|
|
Bai Vladi
Регистриран на: Нед Фев 13, 2011 3:42 pm Постове: 49 Местоположение: Varna
Автомобил: subsru Forester XT 2017
Рейтинг: 16
|
|
Разход среден за сега 7.6 л нафта смесено каране. 70/30 в полза на градското. Това е за последните 10000 км
|
|
|
|
| Пон Мар 12, 2012 5:46 pm |
|
|
|
2T POWER
Регистриран на: Пон Ное 14, 2011 5:14 pm Постове: 129 Местоположение: kru6evo
Автомобил: trabant-impreza
|
Да не бъда разбран погрешно искам само да кажа за един факт.А той е че повечето преобладаващи таксита са Дачии-на Рено.И като гледам бая се карат вече около 6-7 год,а всеки знае колко много се кара едно такси и по точно как се кара.Според мен не са от най ненадежните автомобили.Ноо СУБАРУ си е СУБАРУ-доказано 
|
|
|
|
| Пон Мар 12, 2012 7:59 pm |
|
|
|
Iceman78
Регистриран на: Пон Яну 09, 2012 9:50 pm Постове: 111 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Forester 2.0 S-Turbo AT '99 (EJ205)
Телефон: 0885837806
Рейтинг: 5
|
2T POWER написа: Да не бъда разбран погрешно искам само да кажа за един факт.А той е че повечето преобладаващи таксита са Дачии-на Рено.И като гледам бая се карат вече около 6-7 год,а всеки знае колко много се кара едно такси и по точно как се кара.Според мен не са от най ненадежните автомобили.Ноо СУБАРУ си е СУБАРУ-доказано  Те хубаво ,такситата са Дачий,ама забелязал ли си какво пише отзад "1.4 МПИ" на метан.И не мисля ,че 1.5 дци са чак толкова дуракоустойчиви.Я дюзичка ще се обади (хич не е евтина и трудно се ремонтира понеже е Делфи),я шайбата на разпределителния вал ще се разхлаби (може и да бъркам мотора,бензиновите със сигурност го правят),я регулатора на помпата ще даде фира. П.С както са казали братята Македонци Пичка,мачка и борче (Рено,Пежо и Ситроен) да не си взимаш.
|
|
|
|
| Пон Мар 12, 2012 8:29 pm |
|
|
|
Mladen99
Регистриран на: Пет Дек 21, 2007 8:57 pm Постове: 2200 Местоположение: Бургас
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263     
|
|
Таксита, максита...... Дачия е добра оферта но ако искаш да я хвърлиш след 7-8г. Ако искаш да я караш и да и се радваш не става след 2-та година със сигурност ще започнеш да се питаш защо не взех Форестър.... но ще е твърде късно.
Голяма работа че ще седнеш на седалка на която някои е пръднал 2-а пъти преди тебе. Стига да върви и да не създава грижи.
И в краина сметка всеки сам си претценя какво иска и харесва.
_________________ Outback 2001 3.0 H6 - продаден Outback 2001 2.5 AT VDC - продаден Subaru Baja МТ - продадена first Love Leone '84 1.8 АТ Facebook: Medovo Bee Farm
|
|
|
|
| Пон Мар 12, 2012 8:54 pm |
|
|
|
zevzek
Think. Feel. Drive.
Регистриран на: Сря Фев 18, 2009 11:36 pm Постове: 1849 Местоположение: Стара Загора
Автомобил: Outback H6
Рейтинг: 253     
|
Хахахаха, колега драсни едно лично и ела да покараш боксер-дизел, после пак си мисли за дачи..... 
_________________ If in doubt, FLAT OUT!
|
|
|
|
| Пон Мар 12, 2012 8:56 pm |
|
|
|
2T POWER
Регистриран на: Пон Ное 14, 2011 5:14 pm Постове: 129 Местоположение: kru6evo
Автомобил: trabant-impreza
|
П.С както са казали братята Македонци Пичка,мачка и борче (Рено,Пежо и Ситроен) да не си взимаш. Значи нищо френско  .Ама де са казали хората-вземи си жена французойка  Не бях чувал че са толкова калпави тези дизели на Дачия,че те тогава и 30000 лв дето и искат са мноо-няма смисъл 
|
|
|
|
| Пон Мар 12, 2012 9:29 pm |
|
|
|
six_stars
Регистриран на: Пон Апр 02, 2007 10:26 am Постове: 1254 Местоположение: София
Автомобил: 2010 Mercedes E350 CDI 4Matic
Телефон: 0887999499
Рейтинг: 162   
|
|
Имам наблюдения над 30-тина такива подобия на коли - логан, сандеро и канго (което е рено, но с нищо не е по-малко зле от дачиите). Вуйчо ми ги поддържа. Всеки ден-два има по една минимум в бокса. Бих си купил, ако нямаше никаква друга марка останала на пазара. Да не говоря, че има и няколко от тия малко по-старите на 7-8 години - соленца ли са не знам какви са. Ужасен ужас ви казвам. По-скоро бих имал чудене за нов Грейт Уол Хувър, отколкото за това румънско извращение. А за колегата с такситата дачиа - колко са останали от тия по-старите? Беше пълно, ама след 6-7 години изчезнаха напълно. Румънците съм ги отписал от много отдавна, когато имах "щастието" да се докосна до друг лицензионен френско-румънски френгяв боклук - Олтсита. Бягай много далече от чаушесковците...
_________________ Всички видове застраховки. Отстъпки за членовете на форума и пълно съдействие за завеждане на щети.
|
|
|
|
| Пон Мар 12, 2012 10:08 pm |
|
|
|
Greg4o
|
И като заключение: Колега дето се чудиш !?! В този тука форум добра дума за ДАЧИЯ няма да прочетеш или поне не в сравнение с нашата МАРКА.  Ние тука 95% целенасочено сме си я избрали заради всичко,което предлага. И най добре ще сториш ако вземеш и ти да го направиш особено на една 2-3 годишна машина която вече е преживяла първоначалното обезценяване,на новия автомобил и да идваш по срещи да обсъждаме кой по-надълбоко се заровил,кой кого извадил от ...... и колко хора е учудил с еди какво си. 
_________________ Продава се 2015 Forester Boxer Diesel Lineartronic
|
|
7
|
|
| Пон Мар 12, 2012 10:26 pm |
|
|
|