Темата е заключена, не можете да променяте постове. стр 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  >
 Dacia Duster нов - Forester не_чак_толкова_нов ? 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 148
Автомобил: Subaru Forester SH 2.0 MT
Рейтинг: 60
Субару ФеноменСубару Феномен
Здравейте,

Имам една дилема, и се надявам наред с обичайната доза оплюване/ирония/т.н. да получа някои друг съвет/идея - полезно е да чуе човек другите какво мислят :good:
Идеята е, че имам един бюджет в интервала 30-35K лева. Та чуденката ми е - Dacia Duster 1.5 dCi или някакъв Forester (SH) от порядъка на 50тина (макс. 60) хил. км. Знам, че всеки вариант си има плюсове/минуси. Искам да карам стабилна и здрава (като купе също) семейна кола със висок клиренс (интересно, че и на Duster-a и на Forestera e 215mm, Duster-a AWD изпълнението де)

Няколко думи за моя шофьорски профил:
- не съм офроудер, поне дотолкова доколкото 1)живея в България, и 2)ходя по нормалните пътища до някои хижи в планините
- правя от порядъка на 10-15 хил. км на година
- времената в които ми се вдигаше адреналина с бързо каране си мисля :-? , че са отминали

П.С. Имам идея какво е задвижването и на двата автомобила, без да претендирам да съм експерт

Благодаря много и поздрави

Пон Мар 12, 2012 2:37 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1800
Автомобил: '97 Impreza GF AT, 2.0, 115, SOHC
Рейтинг: 91
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
НЕ взимаи жалкото подобие на кола дачия, ще съжаляваш до карая на живота :facepalm: :facepalm: :facepalm:

СУБАРУ има традиции в автомобилостроенето и моторните спортове, световно известна и призната марка в ЦЯЛ СВЯТ.

субару е симетрикал алл уилл драйв, за ръчни скорости е 50:50, автоматика е повече на предния мост.

Пон Мар 12, 2012 2:58 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Колега,
Благодаря за мнението ти, виж П.С.-а ми все пак :hello:

Все пак набързо някой детайли, Duster/Forester:
- двигатели: 1.5 dCi (от Рено е, за този дизел се знае доста, дуракоустойчив и изпитан), за боксеровите двигатели на Субару също (2.0, 2.5 (въпреки, че за там не мога ценово да се класирам, май))
- окачване: Dustera лично съм карал, на Forester само съм се возил. Детайлите сравнително са ми известни, за здравината ... :-~ Лошото при Duster-ите е, че са първо поколение от своя модел и времето не е показало техните недостатъци
- задвижване: 4x4 на Субару е едноличен победител, мисля, че няма спор по въпроса
- разходи за гориво: тук като че ли Duster-a е по-добре... Имам познат със Forester 2.0 - казва, че 11-12-13-... си е съвсем нормален разход на бензина.. А доколкото изчетох из форумите - газифицирането не е от най-тривиалните занимания.. Пък и за газова уредба със лапе на задната седалка.. не знам предразсъдъци ли, що ли..
- разходи за ТО: Duster-a е по-добре, нормално
- разходи за ремонти: Forestera като го гледам във TUV класациите на какви хубави места седи...
- загуба на стойност: Като първи собственик на Duster-a ще платя началната загуба на стойност, която загуба със Субару няма да я има и ще е платена от предишния собственик. Пък и като по-престижна марка Subaru-то със времето ще има по-слаба загуба на стойност

Та това са на прима виста мислите дето се блъскат из главата ми :idea:

Пон Мар 12, 2012 3:14 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2200
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Liv написа:
Като първи собственик на Duster-a ще платя началната загуба на стойност,

Подготви се психически това да наближи 100%
За мен Дачия си е Дачия, каквато и да е след 4-5г. всичко започва да хлопа, трака, и започват главоболията.
До тогава може и да си късметлия и да я караш повече от колкото да я правиш.
Но ако искаш истински автомобил на които и наи малкия детаил да те радва определено това нее Дачия.
А газта... ако всичко ти е направено в реномиран сервиз както трябва няма да имаш ядове и миризми и предубеждения за децата на задната седалка....

first Love Leone '84 1.8 АТ
Facebook: Medovo Bee Farm

Пон Мар 12, 2012 3:29 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 79
Автомобил: outback
Рейтинг: 0
Нов фен
Здравей Колега,
За Дъстара има и 4x4.Сега карам такъв служебен,мисля че цената е 32000лв.Системата 4Х4 е взета от Нисан и бих казал е доста добра.Има положение бавни(50:50),твърдо на предно и автомат.Средния разход на гориво е около 7/100.Колата върви страхотно,но интериора е доста грозен.А иначе,че е първо поколение не е толкова лошо.Имам личен опит с TOYOTA RAV4.Първата е страхотно здрава за разлика от последното поколение.За Субару нещата са ясни.
П.П.В Инфинити център продават един Форестър.Аз от тях си купих OUTBACK.Колите са проверени а и ще смъкнат 1000-2000 лв.

Пон Мар 12, 2012 3:45 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 773
Автомобил: FORESTER SH
Рейтинг: 67
И на двете системи 4х4 – и на Нисан и на Субару може да се довери човек, но въпросът според мен е в платформата.
Опитай се да си представиш двата автомобила след 4-5 години, тоест плоюсове и минуси след 4-5 години за Дъстър и за Форестър.
Така по-лесно ще вземеш решение.

ПП
10 годишни Форестъри можеш да видиш на живо
Допускам, че 7 годишен Дъстър ще е овехтял колкото 15-20 годишен Форестър.
А 15 годишен Дъстър на какво ли ще прилича?

Пон Мар 12, 2012 4:13 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

@dodicha: Знам, че Duster-a има AWD, в режим Auto е на принципа slip-then-grip т.е. предно, и при загуба на сцепление предава и "назад". Карал съм Duster в дълбок сняг - гази определено.

@sk67: Това не мога да си го представя за Duster-a, дори и в Румъния на повече от 100к километра Duster-и просто няма. Предполагам, че си имате някои гуру и фен на марката, който ви спасява от ценовия шок на официалния сервиз?

Пон Мар 12, 2012 4:33 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 773
Автомобил: FORESTER SH
Рейтинг: 67
Liv написа:
@sk67: Това не мога да си го представя за Duster-a, дори и в Румъния на повече от 100к километра Duster-и просто няма...

Ето, че се доближаваш до решението... :)
Просто няма как да сравниш рационално нещата ...
Остава да решиш дали да избереш по "предположения за Дъстър" + "реални екземпляри Форестър" - тоест предположения срещу факти или само факти срещу факти - тоест Форестър срещу друг Форестър.
Може и да не e Форестър - примерно X-Ttial или нещо друго доказано в експлоатация...
Просто се поставям на твое място...

Пон Мар 12, 2012 4:43 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 843
Автомобил: 2008 Tribeca 3.6
Рейтинг: 186
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
От това, което прочетох, си мисля че повече клониш към Дачията...Със сигурност тя е по ефтина и като автомобил, и като разход и като подръжка, затова спор няма...НО удоволствието от шофирането на Субару не го ли усетиш, все едно не си живял :) Кефа, цена няма!!!

А за разхода, мисля че за тези пари които си си приготвил, един Форестър дизел втора ръка ще ти влезе в лимита.

Решението си е твое, независимо, че все пак това е форум на Субару, и не очаквай някой да подкрепи Дачия или пък каквато и да била друга марка... :good:

Пон Мар 12, 2012 4:53 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 166
Автомобил: V7 STI, Outback 3.6
Рейтинг: 90
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
SH имат 2.0 Тдизелов двигател, вярно все още не доказан от страна на пробег, но не мисля, че е по-малко надежден от 1.5 то на рено. При това 1.5 :lipseal: . Возил съм се на Дачиа комби някакво, но не Дъстър, и този мотор бе крайно слаб за тази кола, представям си какво ще е на Дъстър.
За задвижването няма какво да говорим. Не знам какво са направили Нисан, но имах възможност да покарам X-trail. 2.2 Tдизел добре, ама дотам, системата им 4х4 ама въобще не ме очарова. Имах момент, когато предните колела бяха във въздуха и задните да не полагат никакво усилие да ме измъкнат назад.
При SH говорим за последно поколение AWD на субару, доказана, сравнявана и т.н.. А колеги тук говорят за разходи от типа на 7/100 дизел.
Успех!

Пон Мар 12, 2012 5:11 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

@miroslavmark: Не клоня към Dacia, наникъде клоня - в едно устойчиво състояние съм ROFL Понякога се побърквам колко практично трябва да гледам на нещата, а не би ми се искало... А за Forester дизел - лошото е, че няма оферти налични (виждал съм комай - 1 или 2 макс.), а и за тези пари са с повечко километраж навъртян ...
За разхода на дизела от първа ръка - някакви прибл. стойности имате ли - град/изв.град/сред. ?

Пон Мар 12, 2012 5:11 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 64
Автомобил: Subaru Outback 2.5 2024
Рейтинг: 4
Нов фен
На първо четене мисля, че единственият плюс на Дъстъра е цената, което пък е показателно за плюсовете на Форестъра.
1. Двигател - 1.5dCI не е толкова безпроблемен и дурако-устойчив. Имам богат опит от служебните ни коли - 4бр. Канго и 3 Логана с 1.5dCI. Като цяло ми се струва, че трябва да харчи по-малко. Като динамика - до 100-110 сравнително прилично ускорение като за 1.5, но като цяло спънат. Вариантите при Форестъра, в които се вписваш с твоя бюджет са по-скоро бензиновия 2.0 ( за дизела не съм сигурен, че е възможно да се намери на малко киломери за тези пари, но знае ли човек). Като динамика определено ще е по-добър от 1.5dCI. Като надежност е дори обидно да ги сравняваме. За разхода при 10-15к км на година не би трябвало да се притесняваш. Средно около 3л/100 повече при бензиновия Форестър за 15000км годишно прави 1170лв/година или около 100лв. на месец повече за гориво.
2. Система 4х4 - без да съм експерт съм сигурен, че за предимно шосейно шофиране и лек офроуд е определено по-добре да си с перманентно задвижване на четирите колела. Пълния блокаж на Дъстъра е приложим само при ниски скорости.
3. Интериор и Есктериор. Тук мисля, че Форестъра категорично е пред Дъстъра.

Избора е твой колега, но за мен сравнението на надежността на автомобил произведен в Румъния по френска технология със Субару звучи смешно. Надежност е това, което прави Субару - Субару както се казваше в рекламата. :beer:

Пон Мар 12, 2012 5:44 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 49
Автомобил: subsru Forester XT 2017
Рейтинг: 16
Приятел всеки ден
Разход среден за сега 7.6 л нафта смесено каране. 70/30 в полза на градското. Това е за последните 10000 км

Пон Мар 12, 2012 5:46 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 129
Автомобил: trabant-impreza
Нов фен
Да не бъда разбран погрешно искам само да кажа за един факт.А той е че повечето преобладаващи таксита са Дачии-на Рено.И като гледам бая се карат вече около 6-7 год,а всеки знае колко много се кара едно такси и по точно как се кара.Според мен не са от най ненадежните автомобили.Ноо СУБАРУ си е СУБАРУ-доказано :bow:

Пон Мар 12, 2012 7:59 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 111
Автомобил: Forester 2.0 S-Turbo AT '99 (EJ205)
Телефон: 0885837806
Рейтинг: 5
Разчитай на мен
2T POWER написа:
Да не бъда разбран погрешно искам само да кажа за един факт.А той е че повечето преобладаващи таксита са Дачии-на Рено.И като гледам бая се карат вече около 6-7 год,а всеки знае колко много се кара едно такси и по точно как се кара.Според мен не са от най ненадежните автомобили.Ноо СУБАРУ си е СУБАРУ-доказано :bow:

Те хубаво ,такситата са Дачий,ама забелязал ли си какво пише отзад "1.4 МПИ" на метан.И не мисля ,че 1.5 дци са чак толкова дуракоустойчиви.Я дюзичка ще се обади (хич не е евтина и трудно се ремонтира понеже е Делфи),я шайбата на разпределителния вал ще се разхлаби (може и да бъркам мотора,бензиновите със сигурност го правят),я регулатора на помпата ще даде фира.
П.С както са казали братята Македонци Пичка,мачка и борче (Рено,Пежо и Ситроен) да не си взимаш.

Пон Мар 12, 2012 8:29 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 2200
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Таксита, максита......
Дачия е добра оферта но ако искаш да я хвърлиш след 7-8г. Ако искаш да я караш и да и се радваш не става след 2-та година със сигурност ще започнеш да се питаш защо не взех Форестър.... но ще е твърде късно.

Голяма работа че ще седнеш на седалка на която някои е пръднал 2-а пъти преди тебе. Стига да върви и да не създава грижи.

И в краина сметка всеки сам си претценя какво иска и харесва.

first Love Leone '84 1.8 АТ
Facebook: Medovo Bee Farm

Пон Мар 12, 2012 8:54 pm
Върнете се в началото
Профил
Think. Feel. Drive.

Постове: 1849
Автомобил: Outback H6
Рейтинг: 253
Хахахаха, колега драсни едно лично и ела да покараш боксер-дизел, после пак си мисли за дачи..... :D

Пон Мар 12, 2012 8:56 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 129
Автомобил: trabant-impreza
Нов фен
П.С както са казали братята Македонци Пичка,мачка и борче (Рено,Пежо и Ситроен) да не си взимаш. Значи нищо френско ROFL .Ама де са казали хората-вземи си жена французойка :pardon: Не бях чувал че са толкова калпави тези дизели на Дачия,че те тогава и 30000 лв дето и искат са мноо-няма смисъл :(

Пон Мар 12, 2012 9:29 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1254
Автомобил: 2010 Mercedes E350 CDI 4Matic
Телефон: 0887999499
Рейтинг: 162
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Имам наблюдения над 30-тина такива подобия на коли - логан, сандеро и канго (което е рено, но с нищо не е по-малко зле от дачиите). Вуйчо ми ги поддържа. Всеки ден-два има по една минимум в бокса. Бих си купил, ако нямаше никаква друга марка останала на пазара. Да не говоря, че има и няколко от тия малко по-старите на 7-8 години - соленца ли са не знам какви са. Ужасен ужас ви казвам. По-скоро бих имал чудене за нов Грейт Уол Хувър, отколкото за това румънско извращение.
А за колегата с такситата дачиа - колко са останали от тия по-старите? Беше пълно, ама след 6-7 години изчезнаха напълно. Румънците съм ги отписал от много отдавна, когато имах "щастието" да се докосна до друг лицензионен френско-румънски френгяв боклук - Олтсита. Бягай много далече от чаушесковците...

Пон Мар 12, 2012 10:08 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2527
Автомобил: Forester Boxer Diesel Lineartronic
Рейтинг: 428
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
И като заключение: Колега дето се чудиш !?! В този тука форум добра дума за ДАЧИЯ няма да прочетеш или поне не в сравнение с нашата МАРКА. :love: Ние тука 95% целенасочено сме си я избрали заради всичко,което предлага. И най добре ще сториш ако вземеш и ти да го направиш особено на една 2-3 годишна машина която вече е преживяла първоначалното обезценяване,на новия автомобил и да идваш по срещи да обсъждаме кой по-надълбоко се заровил,кой кого извадил от ...... и колко хора е учудил с еди какво си. :good:

Пон Мар 12, 2012 10:26 pm
Върнете се в началото
Профил
Темата е заключена, не можете да променяте постове.  стр 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  >