Темата е заключена, не можете да променяте постове. стр <  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  >
 Dacia Duster нов - Forester не_чак_толкова_нов ? 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 1217
Автомобил: предишен: Impreza 2.0R
Рейтинг: 140
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
little_spiro написа:
малко офтопик, но видях, че стана дума за района който ме интересува и... ще ходим след седмица на х.дерменка на 2 рождени дни. помолиха да ме да им кача малко провизии с форестъра. като цяло вярвам, че ще успея, защото не го пазя от драскотини, но ако някой има скорошен или какъвто и да е опит с маршрута от прохода да си признае :D минавал съм го няколко пъти, но само зимата и то пеша. не мога да се сетя има ли големи струпвания от камъни(което не е желателно) или прекалено тесни участъци.
благодаря за всяко мнение!
виктор

Няма да имаш никакви проблеми, колега. Пътят е детска игра за форестър. Ние сме го взимали преди години с голф2. Единственото "приключение" е на изкачването преди хижата, но за форестър това е нищо. Пътят е широк и сравнително равен като за такова място.
Имай впредвид, че малко след началото вече се води резерват и е забранено за превозни средства освен на горско стопанство.

сега:
    Daihatsu Sirion 4WD (full-fledged Justy)

Пет Юли 06, 2012 1:50 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1075
Автомобил: Forester 2010, 2.0 D
Телефон: 08осем20четири6044
Рейтинг: 577
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Темата е доста стара, но ми сe иска и аз да оставя мнение, понеже гледам, че повечето коментари са по-скоро хапливи към Dacia, отколкото да се прави реално сравнение, още повече, че се говори повече за Dacia като цяло и другите й модели, отколкото за Duster-a, за който всъщност се пита в темата. Не видях мнение на колега, който е карал и двата автомобила, затова се надявам да помогна на някой изпаднал в бъдеща такава дилема. Все пак има хора с различни нужди, и колкото и прекрасен автомобил да е Subaru според мен, все пак не може да предложи всичко за всеки, и е нормално отделни хора да имат дилеми.
Ще започна с това, че изразявам мнение от наблюдения в момента от личен Forester 2010-та Diesel и служебен Duster 2016-та 4x4, 1,5 DCI - 110 кс., като живея в планината на 1300 м. надморска височина.
За да не ме оплюят всички Subaru фенове, ще кажа първо, че аз лично за 34 000 лв., колкото струва нов Duster с всички необходими екстри, ще си купя без да се замисля 3-4 годишен Forester, но трябва да отбележа, че двата автомобила са с различна насоченост и Duster-a показва преимущество в гората на по-сериозен офроуд. "Мечата стъпка"(1-ва скорост), в комбинация с блокажа на централния диф, по-мекото окачване с по-дълъг ход, по-високото купе и по-скосените брони като цяло го правят по-подходящ, ако човек търси чести по-сериозни забавления на силно пресечени терени, разбити от Краз-овете горски пътища и т.н. Другият му плюс са ниските експлоатационните разходи. Много се плюе по Dacia, но трябва да отбележа, че това ми е първият служебен автомобил, с който не съм имал никакви проблеми през първата година на експлоатация, а съм минал през Опел Астра, Шкода Октавия и Тойота Ярис, които се водят по-класни марки, но с всички тях съм имал някакви проблеми, макар, че са били нови.
В момент, в който говорим за използване масово върху нормалната пътна мрежа(до колкото е нормална в БГ :) ) и лек(до среден) офроуд, нещата драстично и категорично се променят, и Forester-a печели в абсолютно всички показатели и категории за сравнение.
Единственото сравнение, което още не съм им правил е газене в дълбок сняг. Duster-a според мен по-трудно ще легне "по-корем" заради по-високия от земята под и блокажа на централния диф., но пък задвижването на Subaru e пословично, а и Forester-а си носи поне 5 см. лифтинг на купето, което би изравнило силите.
Макар, че Forester-a ми е на 7 години, а Duster-а на 1, Forester стои и изглежда много по-актуален и класен автомобил, да не говорим, че го купих за 12 300 лв. и с още 2500 лв. е като нов. И аз съм на мнение, че няма как Duster-a на 7 години да е в същата форма, но е факт, че първите Duster-и, които СОТ компаниите накупиха за селата и вилните зони около Витоша преди 3-4 години, са си още в движение и шофьорите им са доволни от тях( говорил съм с не един патрул за отзиви ), така че чак трошки не са.
След предстоящата зима ще мога да дам по-пълна картина относно сравнение при зимен офроуд в планината.
 25

Сря Авг 02, 2017 4:09 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 158
Автомобил: Forester SH 2.5X Premium 2011, AT
Рейтинг: 109
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Ами да, субективизъм винаги ще има.
Въпреки че голяма част от собствениците на Субару виждат леки и не до там леки проблеми в колите си (и си го признаваме открито в темите, не като немските премиуми дето са здрави, докато не ги разпиташ по-сериозно за болежките им), смятам че Дачия може и да се наложи някой ден, но има бая хляб да изяде още.
Самия факт, че сравняваш фори на 7 години с дъстър на една, е показателно.
Просто двете марки и модели имат коренно различен таргет клиенти. Дачия залага на разумния компромис цена/качество/възможности, Субару май никога не са гонили топ продажби, а са създали своя ниша. Не че са топ и най-добрите, но са различни.
Дачия е масовка и от там клиентите са други. Едните търсят оптимума за парите си (служебни коли), другите емоция, сигурност и до някъде премиум усещане.
С други думи Дъстър е практичен за парите си, форестър е кеф и по-добро качество.
Ти сам заключи очевидното от предишните постове - Форестър изглежда по-актуално дори и на седем години!
За офроуд качества - ще ми е интересен един обективен тест (дано има сняг). Бих участвал!
:)

Sent from my iPhone using Tapatalk

https://www.facebook.com/Promachines.tools.bg/

Сря Авг 02, 2017 5:22 pm
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Постове: 888
Автомобил: VW Touareg 7P
Рейтинг: 418
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Поздравление за труда да опишеш разликите между двата автомобила. Обаче според мен двата автомобила са в различни класове - според производителя, Дъстър не е кросоувър, а SUV, за това има и блокаж. Въпреки сходството в размерите, тя влиза в класа на Трибеката, а не на Форестъра.

Сря Авг 02, 2017 5:47 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Точно това исках да изразя с мнението си - че акцентът не е редно да бъде върху "Duster-ът е боклук", a върху това, че просто двата автомобила са с различна таргет група, най-вече откъм употреба(къде ще се карат преобладаващо) и дали правят избор между нови автомобили, или само втора ръка.
Съгласен съм с коментара на колегата kronos, но не смятам, че на практика някой ще седне да се двоуми между Tribeca и Duster.
Относно цената смятам, че за разумен компромис за Duster-а може да става въпрос само, ако се сравняват нови цени от шоурум. Duster-a го купуваш нов за 34 000 лв. и след 4-5 г. струва 14-15 000 лв.
Forester-a го купуваш нов за около 75-80 000 лв.( Дизел с подходящи екстри) и след 6-7 г. втора ръка струва също 14-15 000 лв. Всеки може лесно да пресметне така нареченото овехтяване, т.е. - колко ни струва на месец(или година) притежанието и шофирането на определен автомобил, и дали може да си го позволи.
За мен изводът е, че Duster-ът не е изгоден(разумен избор) за покупка втора ръка на тези години при тези цени спрямо Forester-a, освен ако не ни трябват изрично по-изразените му SUV(офроуд) качества. Ако 4-5 годишен Duster струваше 7-8 000 лв., тогава нещата биха стояли малко по-различно. Може би причината е, че все още Duster-a е млад като концепция и няма масов внос втора ръка от чужбина, който да дърпа цените му надолу. В момента в mobile има точно 3 обяви за Duster 4x4, 110 к.с. дизел.

Чет Авг 03, 2017 10:17 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1249
Автомобил: Legacy 2005 3.0 R Spec B
Рейтинг: 152
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Колега няма и да има поради причината че средната възраст на автомобилите на запад се вдига ...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Чет Авг 03, 2017 2:09 pm
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
nikentce написа:
Точно това исках да изразя с мнението си - че акцентът не е редно да бъде върху "Duster-ът е боклук", a върху това, че просто двата автомобила са с различна таргет група, най-вече откъм употреба(къде ще се карат преобладаващо) и дали правят избор между нови автомобили, или само втора ръка.
Съгласен съм с коментара на колегата kronos, но не смятам, че на практика някой ще седне да се двоуми между Tribeca и Duster.
Относно цената смятам, че за разумен компромис за Duster-а може да става въпрос само, ако се сравняват нови цени от шоурум. Duster-a го купуваш нов за 34 000 лв. и след 4-5 г. струва 14-15 000 лв.
Forester-a го купуваш нов за около 75-80 000 лв.( Дизел с подходящи екстри) и след 6-7 г. втора ръка струва също 14-15 000 лв. Всеки може лесно да пресметне така нареченото овехтяване, т.е. - колко ни струва на месец(или година) притежанието и шофирането на определен автомобил, и дали може да си го позволи.
За мен изводът е, че Duster-ът не е изгоден(разумен избор) за покупка втора ръка на тези години при тези цени спрямо Forester-a, освен ако не ни трябват изрично по-изразените му SUV(офроуд) качества. Ако 4-5 годишен Duster струваше 7-8 000 лв., тогава нещата биха стояли малко по-различно. Може би причината е, че все още Duster-a е млад като концепция и няма масов внос втора ръка от чужбина, който да дърпа цените му надолу. В момента в mobile има точно 3 обяви за Duster 4x4, 110 к.с. дизел.

Не знам дали Дъстъра е по-проходим, дори и да има блокаж. Ето един клип: https://www.youtube.com/watch?v=qIa1svbK0ZM
Естествено е руски и естествено е в кал, където гумите и уменията са най-важни. Ако Форко е автомат и с ESP, за мен Дъстъра няма да е по-проходим.
Просто така си мисля, може и да греша.

Чет Авг 03, 2017 5:47 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 469
Автомобил: Форестър 2.0 SG,06,Тойта Aурис 1.33
Телефон: 0894647025
Рейтинг: 251
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Все пак колегата nikentce шофира и 2-та автомобила и може би дава най- вярна преценка.Един автомобил да е проходим,първо трябва да има добър просвет.А какъв е той в Предната част на моделите на Субару до 2007?.
Тази зима отидохме с приятел да купуваме автомобил от с.Труд, Пловдив.Отбих със Субаруто, но отстрани е имало канавка със затрупан сняг.Колата се килна на една страна и легна по корем в предната си част.И до там.Поискахме една лопата от близката автокъща и след 20 минути чистене на сняг при -5 градуса,пара се вдигаше от нас,все едно от сауна излизаме.Подложиш гумените стелки на колата и излезе без чужда помощ.Но при създалата се ситуация,мога смело да заявя,че ако бях с автомобил с part taim задвижване нямаше да ми се наложи да рина толкова сняг,защото съм притежавал 2 такива до сега.

Пет Авг 04, 2017 5:32 am
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Несъмнено е така, само че Дъстъра и тя не е с голям просвет. В нета е пълно с клипове, в които Фори минава на места, на които и Ленд круизъри не могат. Просто няма универсална ситуация, в която да кажеш, че някой е по-добър. Аз със служебна Нива как съм закъсвал ако знаеш и добре, че имаше Хайлукс да ни издърпа ;)
Скоро тествах моето Фори в такъв тежък офроуд, че чак се чудя с кой акъл го направих. Добре, че беше сухо и не пукнах някоя гума. Справи се блестящо - не е Нива, но пък с автомат и 230 кончета, не му трябват бавни и блокажи, с условието, че е сухо разбира се.
В кал не се набива вече с нищо ;)

Пет Авг 04, 2017 8:46 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Колеги, в youtube могат да се намерят всякакви неща, но мисля всички с достатъчно богат опит зад волана ще се съгласят, че шофьорските умения и хубавите гуми могат да променят драстично сравнителната картинка между два автомобила, дори да са от различен клас. Аз затова не съм фен на стандартните сравнения, в които двама души в различни автомобили тестват паралелно. За мен истинският тест е когато един и същ шофьор тества два автомобила, и двата от които в изправно техническо състояние, при равни условия разбира се, и с еднакво екипирани гуми. И дори при този тест пак има условности при офроуд тест, като с кой автомобил си минал пръв например, защото вече си променил частично настилката(направил си коловози и др.).
По-горе описах вече защо според мен Duster-a е по-проходим на тежък терен. За съжаление чак тази година успях да се сдобия с дълго мечтания от мен Forester и това ще ми е първата зима с него, затова не искам да давам категорични коментари и становища за дълбок сняг. За мое щастие шефът ми е златен човек и Duster-a ми е екипиран с възможно на-добрите зимни гуми(поне според Adac за 2016 за този размер) - Dunlop Winter 5, от които бях изключително доволен миналата зима. От 7 години живея на в.з. Ярема покрай София(на 1300 м. надморска височина, и ежедневно минавам поне по 2-пъти 20 км. отсечка планински път с остри завои, а от асфалтовия главен път имам 200 м. черен път с наклон, който зимата не се разчиства от общината, та имам доста богат опит и материал за зимни тестове :).
Форко задължително ще го оборудвам през Ноември с възможно най-добрите гуми за тази година и това ще му е лекото предимство( с един сезон по-нови гуми) :). Говоря само за газене в дълбок сняг, защото за разчистен заснежен или заледен път със завои нямам дилеми, че Forester е безусловният фаворит.

Пет Авг 04, 2017 9:04 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

kronos написа:
Несъмнено е така, само че Дъстъра и тя не е с голям просвет. В нета е пълно с клипове, в които Фори минава на места, на които и Ленд круизъри не могат. Просто няма универсална ситуация, в която да кажеш, че някой е по-добър. Аз със служебна Нива как съм закъсвал ако знаеш и добре, че имаше Хайлукс да ни издърпа ;)
Скоро тествах моето Фори в такъв тежък офроуд, че чак се чудя с кой акъл го направих. Добре, че беше сухо и не пукнах някоя гума. Справи се блестящо - не е Нива, но пък с автомат и 230 кончета, не му трябват бавни и блокажи, с условието, че е сухо разбира се.
В кал не се набива вече с нищо ;)

Колега - за малко ни се разминаха последните коментари във времето :)
Ако се говори за пътен просвет, по фабрични данни Forester III е с 21,5 см., а Duster II е с 21 см., но това не е важният показател за кал и сняг. Просветът отчита най-ниската точка - може да е носач, диференциал и др. При условия на сняг и кал най-важно е колко ти е висок пода от земята, защото реално лягането на пода върху снега и калта е това, което те спира и закопава. Бих добавил и формата на предната броня, дължината на колесната база и теглото на автомобила. Затова и често тежки part time като Land Cruiser закъсват там, където аз например с Justy-то съм минавал :), което не означава разбира се, че Justy-то е по-добър офроудър като цяло. Както и двамата с теб вече писахме - всяка ситуация е относителна и по отделни ситуации не може да се категоризира цялостно кой автомобил е по-добър като цяло.
Duster-а в случая е с 0,5 см. по-малък просвет, но подът му(купето) е с поне няколко см. по-висок от земята и е с 400 кг. по-лек. Ще кача по-нататък снимки на двата един до друг. Според мен комбинацията от тези неща ще дава по-голямо предимство на Duster-a, отколкото part time блокажа на централния диф(отново подчертавам дебело - само за дълбоки сняг и кал), но ще видим. Като ти легне по корем колата, и на всяка свръзка да има блокажи все тая - колелата просто си въртят в нищото.

Пет Авг 04, 2017 9:24 am
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Напълно си прав. Но не винаги проблема е опирането на корем. Всъщност понякога само пробуксуване е достатъчно да си останеш някъде. А в кал за мен най-важни са гумите и после всичко останало. Със сликове няма система на света, която да ти помогне.

Пет Авг 04, 2017 10:11 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1869
Автомобил: LGT'10,Subaru Impreza 2.0 '97
Рейтинг: 1000
Чета, чета и вече ми се прииска да си купя Дъстър, честно. Имам доста познати с този автомобил, но за съжаление това са 99% служебни автомобили. Не знам защо не ги купуват за лична употреба. Все пак Дачията си е като Шкодата - всичко в нея е Рено/Нисан (В Шкода си е VW). Минаха годините, в които тия Дачии се чупеха на поразия - и имам предвид точно 4х4. Сега това си е обикновена автомобилна марка, която спасява Рено и дори го качи до производител №1 на планетата. Сега вече всичко е топ и Рено наложиха марката в сегмента на най-евтините служебни автомобили и таксита. А какво е важно за служебния автомобил - да има ГАРАНЦИЯ, да е икономичен и частите да са евтини. Да сравняваме Дъстър с Форестър е като да сравняваме Форестър с БМВ X3.
За пореден път търсим допирни точки в две различни концепции.
Колега niketce, ще те разочаровам, но окачването на Дъстър е по-близо до първото поколение на Форестър и поради тази причина ти се струва, че офроуд качествата са различни. С Форестър SH Субару направи завой и се помъчи да позиционира автомобила в друг клас. Заложи на многораменно окачване и дизел, премахна блокажа от бензин турбо версиите и изобщо се отдалечи от това, заради което хората си купуваха Субару Форестър (горски изпълнения). Намалиха и редукцията при бавните, но в крайна сметка са близки до това, което ти наричаш меча стъпка (4.45/1ск. за Дачия и 4.99/1ск за Форестър MT бензин). Колата е по-широка и по-тиха, но вече не толкова .... rugged.
Пожелавам ти безаварийно пътуване и с двете.

P.S. В заключение ще ти кажа какво ми каза един от познатите с Дачия (охранител) след кратко возене по черен път на Импрезата от подписа - "Ми Дъстъра е здрав човече, но при това твойто каране не знам как нещо би издържало .......". Верно, че беше малко на скорост по трапищата ама нали тестваме здравина :D

Пет Авг 04, 2017 3:16 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

ico_tech написа:
Чета, чета и вече ми се прииска да си купя Дъстър, честно. Имам доста познати с този автомобил, но за съжаление това са 99% служебни автомобили. Не знам защо не ги купуват за лична употреба. Все пак Дачията си е като Шкодата - всичко в нея е Рено/Нисан (В Шкода си е VW). Минаха годините, в които тия Дачии се чупеха на поразия - и имам предвид точно 4х4. Сега това си е обикновена автомобилна марка, която спасява Рено и дори го качи до производител №1 на планетата. Сега вече всичко е топ и Рено наложиха марката в сегмента на най-евтините служебни автомобили и таксита. А какво е важно за служебния автомобил - да има ГАРАНЦИЯ, да е икономичен и частите да са евтини. Да сравняваме Дъстър с Форестър е като да сравняваме Форестър с БМВ X3.
За пореден път търсим допирни точки в две различни концепции.
Колега niketce, ще те разочаровам, но окачването на Дъстър е по-близо до първото поколение на Форестър и поради тази причина ти се струва, че офроуд качествата са различни. С Форестър SH Субару направи завой и се помъчи да позиционира автомобила в друг клас. Заложи на многораменно окачване и дизел, премахна блокажа от бензин турбо версиите и изобщо се отдалечи от това, заради което хората си купуваха Субару Форестър (горски изпълнения). Намалиха и редукцията при бавните, но в крайна сметка са близки до това, което ти наричаш меча стъпка (4.45/1ск. за Дачия и 4.99/1ск за Форестър MT бензин). Колата е по-широка и по-тиха, но вече не толкова .... rugged.
Пожелавам ти безаварийно пътуване и с двете.

P.S. В заключение ще ти кажа какво ми каза един от познатите с Дачия (охранител) след кратко возене по черен път на Импрезата от подписа - "Ми Дъстъра е здрав човече, но при това твойто каране не знам как нещо би издържало .......". Верно, че беше малко на скорост по трапищата ама нали тестваме здравина :D

Далеч съм от идеята да налъхвам за Duster, и то точно в Subaru форума :), все пак и аз съм избрал за лична Fori, но както и ти пишеш - Дачиите не са това, което бяха едно време и не е редно да им се подиграва човек. 99% са служебни, защото фирмите купуват и експлоатират само нови автомобили, а все пак има лимити за цената и не знам фирма, която да купува служебни Subaru :).
Относно предавателните числа - мисля сравняваш 1-ва на Forester бензин при включен демултипликатор, нали?
Върху първите Forester нямам наблюдение честно казано, но мисля все пак е редно да сравняваме що годе по-нови автомобили.
За карането - ми то и пословичната със здравината си G-класа може лесно да я счупиш, ако слезеш по морените на Витоша, натискайки педала на газта, та камо ли Duster-a. Нали знаеш - и най-здравия и проходим джип не е трактор :)
За блокаж на турбо версиите визираш LSD-то в задния диф ли?

Пет Авг 04, 2017 4:31 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1869
Автомобил: LGT'10,Subaru Impreza 2.0 '97
Рейтинг: 1000
Да - за него говоря.
Виж сега, за да не се превръща тази тема като други подобни в затворен кръг само ще кажа:
Дачия, Грейт Уол, Тата и прочие няма кой да ги бие в съотношение цена/екстри/приложение. За тях си има клиенти, които ги купуват и хора, които ги карат (работници и служители). Хубаво е, че производителите посъбраха пари от първите им модели и почнаха мааалко да ги пооправят, че Дачия 1305(пикап) примерно приличаше (направо си беше) на кенеф. Но това са коли с предназначение, изключващо възбуждането на каквито и да било емоции у водачите, с двигатели влизащи в определени данъчни категории и тотално неподходящи за купетата. Един вид трябва да ти е гадно за да не забравяш, че си на работа дявол го взел. Най-хубавото им качество - не са Ваши, не трябва да ги оправяте и не трябва ги мислите пред блока/вилата/гората. Като средства за придвижване са тотално ОК, а ако има договорка шефа да плаща цялото или поне част от горивото за лично ползване се превръщат в прекрасни автомобили.
За Субару - определено не е кола за прагматици и "е"кономисти. Подобно на горните автомобили има нещо противоречиво в тяхната концепция. Заклетия Субару фен има по дефиниция по-особена подредба на сачмите в мозъчния сепаратор и често усмивката му при шофиране и избор на кола изглежда налудничаво в очите на средностатистическия купувач. Разхода на гориво може да фалира всяко микро предприятие направило грешката да избере Субару за служебен автомобил.
Това обаче, което определя Субару, е изключително простата конструкция пълноприводно задвижване, която си върши работата учудващо добре в определени граници. Тия копчалъци в Дъстър наясно ли си какво точно правят и как сработва системата? В гората на 1-ва ще имаш предимство (условно), но при аквапланинг на магистралата със 130 Auto lock-a на Дачията е доказано бавен.
В определен смисъл Субару действа като Епъл - ние знаем най-добре и копчета няма (от 1989). Не е добро, защото е най-напредничаво и с най-много възможности (като Terrain response на Ровър например), а защото е най-просто и безхаберно във времето (ръчната кутия).
В заключение - има фирми, които ползват Субару. Преди години работих във фирма със две служебни Субара. От 8 год работя със Субару в друга фирма. Вярно, че са на газ , но смея да твърдя, че разхода им в пари е по-нискък отколкото на Дачия дизел.

Пет Авг 04, 2017 6:17 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Аз не смятам, че имаме някакъв спор и разнопосочни мнения, че да заформяме затворен кръг от коментари, все пак и двамата сме Субаристи :). Емоцията изобщо дори не съм я отчитал в коментарите си, защото не е целта на конкретно тази тема. Ако авторът й отчиташе емоцията като фактор - дилемата Duster или по-стар Forester изобщо нямаше да се поставя като въпрос, особено в този форум. Тази тема и коментари са с насоченост да помогнат на хора, които имат специфична нужда от един автомобил, и определен бюджет, и съответната дилема да вземат правилното решение за себе си, поради което са решили да влезнат в този форум, но все още не ги е затресла Subaru треската :). Subaru е идеология, но за много хора не само за удоволствие, както са BMW дрифтаджиите например. Аз например винаги съм мечтал за Forester като комбинация от удоволствие и функционалност. Ако си търсех само тръпката - има по-подходящи автомобили.
Това, което много ме грабна за Subaru като марка, покрай Justy-то ми, беше точно този форум. Покрай първия си 4х4 автомобил изчетох и този форум и Suzuki, Toyota, Mitsubishi и Nissan. Смело твърдя, че Subaru феновете сме най-отзивчивите и най-коректните авто фенове, и това е най-добрият авто фен форум. То се вижда и по улиците каква е културата ни, в сравнение с другите премиум марки(основно немски :) )
Та да се върнем конкретно на функционалността: за авто режима на Duster си напълно прав - сработва бавно и при по-висока скорост не върши работа така, както Subаru, но при ниска скорост на лек офроуд става . Миналата зима го пробвах на около 40-градусово заледено нагорнище, потегляне от място, и като резултат - при бавни обороти на 2-ра буксува на място и дори тръгва назад(надолу) от пребоксуването, защото докато прехвърли по-сериозен въртящ момент на задните колела, вече е залъзгала. При активиране на блокажа обаче - тръгва от раз без грам пребоксуване. Part timer-ите с блокаж на централния диф си имат своите предимства на офроуд и няма как да минат без копчалъци :), но затова си има друга тема - разликата между AWD и 4WD.

Пет Авг 04, 2017 11:48 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 58
Рейтинг: 15
Приятел всеки ден
nikentce написа:

Специално за голямо овехтяване на Форестър- 80% за 6-7 години вина имат и проблемите с дизелите, които спохождаха модела 2008/9 година и това е наплашило доста хора. А и подобен автомобил в Германия върви по 9-10-хиляди евро.

Съб Авг 05, 2017 2:29 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

TCH написа:
nikentce написа:

Специално за голямо овехтяване на Форестър- 80% за 6-7 години вина имат и проблемите с дизелите, които спохождаха модела 2008/9 година и това е наплашило доста хора. А и подобен автомобил в Германия върви по 9-10-хиляди евро.

Не си прав колега. Дизела в момента е около 2-3 хил. лв. по-евтин. Що годе читав бензин 2009-2010 автомат може да се вземе за 16-17 000 лв. Овехтяването е почти същото. Това не е само със Субару, а с много от по-скъпите автомобили. BMW X3 2008-2009 дизел автомат също може да се намери за 16-17 000 лв.
Просто да си купиш хубав автомобил като нов - трябва да имаш стандарт, за да можеш да си го позволиш(като стойност притежание на месец, което е всъщност овехтяването).

Съб Авг 05, 2017 9:10 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 46
Автомобил: Subaru forester 2.0 S turbo AT
Рейтинг: 0
Нов фен
https://youtu.be/qIa1svbK0ZM

Нед Авг 06, 2017 10:42 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 161
Автомобил: Forester
Рейтинг: -23
Кофти...
Наистина ли дъстера има блокаж(истински с щифт)

Sent from my Redmi 3 using Tapatalk

Пон Авг 07, 2017 9:23 am
Върнете се в началото
Профил
Темата е заключена, не можете да променяте постове.  стр <  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  >