Отговори на тема
 Слаби спирачки или нормално за автомат? 
Автор Съобщение

Постове: 143
Автомобил: Legacy 2.5 AT 98г.
Рейтинг: 40
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Здравейте,

Вчера за пръв път ми се наложи да понатисна колата по завои от както я карам. Легаси 2.5 АТ.
Тръгнах от Алеко надолу, като целта беше да опитам да изпреваря приятели, които слязоха с лифта. Карах на 2-ра и по моя преценка доста под лимита на колата и моите шофьорски умения. Тъкмо започна да ми харесва как колата взима завоите, не бях минал и половината път и спирачките се запалиха. Миризмата на феродо беше нетърпима направо, спирането естествено също се влоши усезаемо. Опитах веднъж и преди намаляне да сменям на 1. Тогава обаче автомата не превключи доакто скоростта не падна до явно някакъв лимит. Реших, че е някаква защита и не посмях да рискувам с такива експерименти повече.
Та, нормално ли е за колата, изобщо за автомобил с автоматични скорости и такъв тип каране или имам някакъв проблем със спирачките?
За сравнение, предишните ми коли с ръчни скорости на подобно каране съм намалял основно с връщане на скорости и проблеми с прегрели накладки не е имало. Ама пък и поведението им в завой не е позволявало такава скорост :D

Нед Авг 19, 2012 6:46 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5906
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Може да включиш на 1, но то ще превключи на по-ниска предавка когато реши - има защита да не вкара двигателя в червената зона. Трябвало е по-рано да го направиш и да не палиш спирачките. На завоите спускаш на 2ра, на правите може и 3та.
Щом си ги запалил лесно - помисли за по-качествени накладки.

Нед Авг 19, 2012 7:24 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 159
Автомобил: Subaru Legacy '09 2.0R, MT
Рейтинг: 15
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
По принцип спирачките са средството, с което се спира или се намаля скоростта. Не е препоръчително да се използва двигателя като спирачка, защото се натоварва излишно, и то не само той, но и останалите елементи и възли по трансмисия и задвижване. Много хора, са се хвалили едва ли не, като че владеят някаква висша форма на майсторство и шоферлък, като спирали с преминаване на по-ниска предвка и като не ползвали почти въобще спирачка, без да си дават сметка за натоварването по другите елемнти и възли, което се получава.
Предполагам, че при теб оборотите на по-високата предвка са биле по-високи и евентуално превключване на по-ниска би ги вдигнало до опасни граници, и е сработил "мозъка" на автомобила, като е "изчаквал" да паднат, за да стане възможно безопасно превключването...

Сря Авг 22, 2012 12:24 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2780
Автомобил: ForesterS'02,Baja'03,Nissan EV
Рейтинг: 555
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
wizzow написа:
По принцип спирачките са средството, с което се спира или се намаля скоростта. Не е препоръчително да се използва двигателя като спирачка, защото се натоварва излишно, и то не само той, но и останалите елементи и възли по трансмисия и задвижване. Много хора, са се хвалили едва ли не, като че владеят някаква висша форма на майсторство и шоферлък, като спирали с преминаване на по-ниска предвка и като не ползвали почти въобще спирачка, без да си дават сметка за натоварването по другите елемнти и възли, което се получава.
Предполагам, че при теб оборотите на по-високата предвка са биле по-високи и евентуално превключване на по-ниска би ги вдигнало до опасни граници, и е сработил "мозъка" на автомобила, като е "изчаквал" да паднат, за да стане възможно безопасно превключването...

Колега, тук си грешиш. Препоръчва се точно обратното - по дълъг и стръмен наклон да се използва двигателя за спирачка и да си предпазиш спирачките от прегряване. Прилагам цитат от ръководство на Субару:
. On steep downgrades, downshift the
transmission to 4th, 3rd or 2nd gear as
necessary; this helps to maintain a safe
speed and to extend brake pad life.
In this way, the engine provides a braking
effect. Remember, if you “ride” (over use)
the brakes while descending a hill, they
may overheat and not work properly.
;)

Сря Авг 22, 2012 1:03 pm
Върнете се в началото
Профил

От звездите одобрен
Отговори с цитат
Хора, не съм написал, че съм свикнал да спирам само на моторна спирачка. Ползвал съм това в комбинация с натискане на спирачките защото така е много по-ефикасно и бързо. А и си на предавка с подходящите обороти за ускорение след влизане в завоя.
Разбирам и защитата на автомата при сваляне на предавка.
Въпроса е, как да се кара "динамично" (не знам как да го напиша по-точно, не говорим просто за бързо) с резки намаляния и ускорения по път с много и бавни завои с автомат.
Ако се намаля плавно и по-отрано, скоростта на правите ще е ниска и се губи време.
Ако се спира както описах, спирачките не издържат явно.
Ако се кара само със скорост, на която моторната спирачка е достатъчна (1-а или 2-а), то в единия случай скоростта е прекалено ниска за правите (1) или прекалено висока за някои от завоите (2)
Ако опитвам за сменям лоста между 1 и 2 в зависимост от завоя, то тази защита на кутията не позволява превключването и това става когато вече съм в завоя или дори излязъл и вече няма смисъл.
И пак повтарям, говорим чисто хипотетично. За над 6 месеца с тази кола, чак сега се случи такова каране. Едва ли и скоро ще се повтори. Просто ми е любопитно как се предполага да се кара тази кола по-динамично.

Сря Авг 22, 2012 1:10 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 159
Автомобил: Subaru Legacy '09 2.0R, MT
Рейтинг: 15
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Може би не съм се изразил достатъчно ясно. Под спиране с двигателя, което не е хубаво за другите елементи на трансмисията и задвижването визирам, ако искаме да намалим скоростта по-бързо и изреждаме предвките в низходящ ред, вместо да се натисне спирачката и "убие" скоростта. Инъче, това че при стръмен терен трябва да се избере малка предвка (2-ра или 1-ва дори в зависимост от наклона), за да се избегне претоварване на спирачките е дори извън всякаква дискусия. Но при последното, не се спира с двигателя, а той по-скоро служи като постоянно съпротивление, което не позволява на автомобила да развие голяма скорост надолу и не се налага често използване на спирачките.

Сря Авг 22, 2012 1:28 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5906
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Отговори с цитат
Спирането с двигателя при АТ в голяма степен е изключено, просто защото не превключва, ако оборотите ще превишат 4-5000. Имаше диаграми някъде.

За динамично каране с ускоряване и намаляване преди завой трябват добри/спортни накладки. Нормалните прегряват - направени са да работят добре в друг диапазон.

Сря Авг 22, 2012 2:09 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 657
Автомобил: аутбек 3.0R '05
Рейтинг: 31
От звездите одобрен
Отговори с цитат
BAlexandrov написа:
Спирането с двигателя при АТ в голяма степен е изключено, просто защото не превключва, ако оборотите ще превишат 4-5000. Имаше диаграми някъде.

За динамично каране с ускоряване и намаляване преди завой трябват добри/спортни накладки. Нормалните прегряват - направени са да работят добре в друг диапазон.

:good:

AT и динамично каране не вървят ръка за ръка, но АТ и пенсионерско каране например са абсолютно съвместими :)

Пон Авг 27, 2012 3:11 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 83
Автомобил: Outback 2005 H3 245 h.p.
Рейтинг: 10
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Еее не всички са пенсионери в града.Удобство си е в задръстванията.Не само в София ги има.

Пон Авг 27, 2012 10:14 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 39
Автомобил: Legacy '05 седан H6
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Аз превключвам на ръчен режим и намалявам на 3та и 2ра, когато спускам.
На 2ра спирачният ефект е доста сериозен.

Интересното е, че не винаги двигателя е в обороти съответстващи на предавката, нещо хитрува АТ.

Пон Сеп 10, 2012 11:45 am
Върнете се в началото
Профил

От звездите одобрен
Отговори с цитат
bobo21 написа:
Аз превключвам на ръчен режим и намалявам на 3та и 2ра, когато спускам.
На 2ра спирачният ефект е доста сериозен.

Ами и аз пусках на 2-ра, но се оказа висока за достатъчно намаляне. А оборотите пък бяха високи за да смени на 1-ва...

Пон Сеп 10, 2012 2:32 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2539
Автомобил: Н6'08SUBARcharged RAPTOR
Рейтинг: 179
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
по принцип са доста слаби (зле от към спирания)спирачките на субарутата ,като изключим врх и сти

Пон Сеп 10, 2012 3:45 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 39
Автомобил: Legacy '05 седан H6
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Нямам такива наблюдения на моята, след чести намалявания при изпреварване от 160 до 60.
По-скоро малко е тежък педала, в сравнение с други коли.

Пон Сеп 10, 2012 4:03 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1162
Автомобил: Impreza 2.0GRR!
Рейтинг: 71
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Както вече казаха колегите, може би е добре да провериш накладките и ако са калпави, да се замислиш за други.

Аз бих проверил течността също, просто за да съм сигурен, че съм елиминирал глупавите причини :)

Докато карах автомат и на мен понякога ми правеше впечатление, че спирателната сила на мотора не действа така, както помнех, че действа на ръчните. Може би е заради оная джаджа, която може да вдигне оборотите на мотора без да промени скоростта на автомобила.

Каквато и да е причината, комбинирането на лека спирачка + ниска предавка е едно решение, което на мен ми се струваше чудесно - нито сцепваш мотора от обороти, нито палиш накладките.

Бтв, правеше ми впечатление, че на газ моторната спирачка като че не беше както на бензин, но това може и да ми е било само в главата ;)

И минути за реклама - вече имам бавни, та този проблем е решен, за сметка на автомата, който и без това ми се струваше муден, макар че докато я карах, не ме дразнеше особено.

Пон Сеп 10, 2012 4:44 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2507
Автомобил: Танк EJ22'94; EJ20G ; D15Z3
Рейтинг: 721
Отговори с цитат
jafaar написа:
Както вече казаха колегите, може би е добре да провериш накладките и ако са калпави, да се замислиш за други.

Аз бих проверил течността също, просто за да съм сигурен, че съм елиминирал глупавите причини :)

Докато карах автомат и на мен понякога ми правеше впечатление, че спирателната сила на мотора не действа така, както помнех, че действа на ръчните. Може би е заради оная джаджа, която може да вдигне оборотите на мотора без да промени скоростта на автомобила.

Каквато и да е причината, комбинирането на лека спирачка + ниска предавка е едно решение, което на мен ми се струваше чудесно - нито сцепваш мотора от обороти, нито палиш накладките.

Бтв, правеше ми впечатление, че на газ моторната спирачка като че не беше както на бензин, но това може и да ми е било само в главата ;)

И минути за реклама - вече имам бавни, та този проблем е решен, за сметка на автомата, който и без това ми се струваше муден, макар че докато я карах, не ме дразнеше особено.

п.п. само да допълня - скоро бавните ще ти обързеят :cool: . И при мен на газ не спира толкова, колкото на бензин, а пък сравнено редови-боксер - редовия все, едно има накладки спира :-?
:beer:

Пон Сеп 10, 2012 7:43 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Отговори на тема