Отговори на тема
 Проблем с АТ или нещо друго?! 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 196
Рейтинг: 6
Разчитай на мен
Отговори с цитат
Здравейте колеги!
Имам следния проблем,който никой не може да установи точно от къде идва и реших да се допитам и до форума дали някой колега не се е сблъсквал със същия.
Автомобила ми е subaru legacy 2003 год. 156 к.с. АТ.
Проблема е следния:
Когато натисна кик дауна и не чакам двигателя да стигне до 6000 оборота за да превключи сам на по-висока предавка,а сам отпусна педала на газта по-рано,при самото превключване на по-високата предавка се чува механично почукване,придрънкване,все едно вибрина някаква много тънка ламаринка за около секунда.Същото го прави като задържа педала на газта точно на 1500 оборота. На мен ми се струва,че въпросното дрънчене,потракване идва точно откъм скоростната кутия,но въпроса ми е дали причината е в нея или наистина е възможно някъде някоя разхлабена ламаринка да ми създава целия проблем.
Сменил съм масло,двата филръра-вътрешен и външен,при смяната направиха и промивка,нямаше стружки в маслото,но.....дрънченете го има.
Даже сипах някаква добавка дъралюб,която оправяла нещата,ама ако проблема не е оттам как да го оправи.
Ходих при трима от най-известните майстори тук във форума!Според единия е ламаринка или нещо подобно,което не можем да открием.Другия съответно няма време да го кача в колата и да го водя на някое тихо място за да го чуе и казва ако искам да я отваряме по мое усмотрение.
Иначе скоростите превключват изключително плавно и меко,няма никакво "ритане" или придърпване,кикдауна работи префектно и въобще никакви оплаквания.
Искам да Ви помоля за мнения и дали има някой сблъсквал се с подобен проблем,защото ми предстои дълъг път,а не ми се иска да рискувам ако имам проблем с АТ.
Предварително благодаря и желая само безаварийни километри!

Пон Сеп 17, 2012 7:02 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 148
Автомобил: '99 Subaru Legacy 2.0 AWD Sedan
Рейтинг: 4
Нов фен
Отговори с цитат
Колега,аз съм с ръчни скорости и при мен се появи такъв шум като от вибрираща ламаринка и също като че ли някъде около скоростната кутия беше...еми оказа се вибрираща ламаринка :D (иначе тогава не би беше до смях де)И при мен шума се появяваше като я форсирах леко,преминавайки през определени обороти,при които явно влизаше в резонанс.Най-елементарното е да пробваш да я форсираш леко на свободна,докато някой стои до колата отвън и виж той какво ще каже.При мен така се установи откъде е шумът.За потвърждение на канал пак същата процедура и някой отдолу да наблюдава кожусите на изпускателната система-от корозията някой болт се разпада и започват да дрънчат.Поздрави и дано е нищожен проблема!

Пон Сеп 17, 2012 7:22 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Разчитай на мен
Отговори с цитат
Благодаря за съпричастността Firestarter,но при мен проблема го няма,когато е на неутрална скорост и форсирам.Казаха ми,че въпреки това може да е от ламаринка и и трябвало натоварване,т.е. да е в движение за да дрънчи.
Не знам какво да правя и къде да я търся вече тази ламаринка.

Пон Сеп 17, 2012 7:54 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5906
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ламаринката я търси точно под подлакътника има една на кардана...

Пон Сеп 17, 2012 8:56 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Разчитай на мен
Отговори с цитат
По-скоро бих искал да си отговоря на въпроса дали това са симптоми на разваляща се АТ?Ако е някаква ламаринка каква е логиката да се "обажда" само,когато колата е на скорост и в движение.Това ме навежда на мисълта,че е от АТ!
Благодаря Боби и там ще търся следващия път като вдигна на крик.

Пон Сеп 17, 2012 9:00 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Мисля че няма какво да се притесняваш. Както го описваш е резонанс и то на малка част.
Симптоми са включване с удар, нежелание да превключи предавки, просуркване на задните колела при маневриране...

Пон Сеп 17, 2012 9:07 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Разчитай на мен
Отговори с цитат
Отново благодаря инж.Александров!
Дано си прав.
Можеш ли да кажеш каква е причината това потракване да се случва само,когато колата е в движение и на скорост?

Пон Сеп 17, 2012 9:10 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2163
Автомобил: Subaru OBK 2.5 SVT 2011
Телефон: 0888492747
Рейтинг: 261
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колега, качи я на крика и ще стане ясно...един в колата горе и един отдолу и ще хванете "полтъргайста" ;)

Пон Сеп 17, 2012 9:16 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Разчитай на мен
Отговори с цитат
Абе няма го,когато колата не е в движение!
Някой от всички майстори,при които ходих каза,че можело резонанса да се появява само,когато колата е в движение и когато имало натоварване.
Това възможно ли е според Вас?

Пон Сеп 17, 2012 9:18 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2163
Автомобил: Subaru OBK 2.5 SVT 2011
Телефон: 0888492747
Рейтинг: 261
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
е направи симулацията на крика де....ще се обади мисля :idea:

Пон Сеп 17, 2012 9:20 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Възможно е да е само в движение.

Пон Сеп 17, 2012 11:01 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Разчитай на мен
Отговори с цитат
Поради каква причина ще го прави само в движение а на място не?

Вто Сеп 18, 2012 12:52 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Когато си на място на неутрална повечето части на задвижването не се движат...
На подемник, включена на скорост по-вероятно е да се чуе, макар и не на 100%, защото не е напрегнато окачването

Вто Сеп 18, 2012 5:26 am
Върнете се в началото
Профил ICQ

Постове: 4
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
limona написа:
По-скоро бих искал да си отговоря на въпроса дали това са симптоми на разваляща се АТ?Ако е някаква ламаринка каква е логиката да се "обажда" само,когато колата е на скорост и в движение.Това ме навежда на мисълта,че е от АТ!
Благодаря Боби и там ще търся следващия път като вдигна на крик.

Логиката да се "обажда" е че изпада в резонанс. При мен на хлОпела е по същия начин само когато колата се движи, и когато мотора започва да се тормози започва да се "обажда" гърнето в моя случай :)
Погледни го все пак, но съм почти убеден че не е от АСК-то :)

Вто Сеп 18, 2012 9:31 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 40
Автомобил: Lexus IS 200
Нов фен
Отговори с цитат
и на мен ми дрънка, но е доста по-силно и е пак при определни обороти. Шума е от гърнето и по-точно ресонира в ламарината, с която е обвито...последния път Любо го полекува с чука ROFL , ама в последствие пак се появи.

Вто Сеп 18, 2012 10:30 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Отговори с цитат
limona написа:
Поради каква причина ще го прави само в движение а на място не?

Защото кардана не ти е на твърда връзка, a се движи нагоре-надолу при подаване на газ - много е възможно някоя от защитните ламарини на генерацията да влиза в резонанс в описаните обороти от теб / поне при мен беше така / или да опира, както ти подсказва Божо, а и е възможно някои тампони на двг да са омекнали...

Във всеки случай описанието не води към проблем със скоростната кутия. Щом избраните майстори ти отказват - насочи се към сервиз за ауспуси - примерно Фидо Дидо - Ем Комплект Павлово...

Вто Сеп 18, 2012 11:20 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1017
Автомобил: Volvo, Legacy 2.5 GT, A6 Allroad
Рейтинг: 70
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
При мен абсолютно същите симптоми имаше, когато няколко защитни ламаринки на гърнетата се охлабиха.

Вто Сеп 18, 2012 3:36 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Разчитай на мен
Отговори с цитат
Благодаря на всички за помощта!

Вто Сеп 18, 2012 7:07 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 64
Автомобил: Subaru Outback 2.5 2024
Рейтинг: 4
Нов фен
Отговори с цитат
Шума най-вероятно е от топлинните екрани около ауспуха. Разделени са от тръбата на ауспуха от някаква вата, която се разпрашава с времето и ламаринката опира в тръбата и резонира на 1300-1500. Лекува се с леко прикапване на СО. Нищо притеснително, но найстина дразнещо. :beer:

Вто Сеп 18, 2012 8:26 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 11
Автомобил: Subaru legacy 2.5
Телефон: 0878710702
Нов фен
Отговори с цитат
колега аз го имах същия проблем.майстора влезе отдолу и откри една ламаринка която при определени обороти вибрираше и дрънчеше, няколко капки с СО-то и проблема е решен

Нед Сеп 23, 2012 8:35 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема