|
Страница 1 от 2
|
стр 1, 2 > |
| Автор |
Съобщение |
|
lekoq
Регистриран на: Чет Ное 01, 2012 6:52 pm Постове: 47 Местоположение: Добрич
Автомобил: Subaru Impreza 2.0 125
Телефон: 0878200244
Рейтинг: 0
|
Здравейте,от две седмици съм собственик на Аутбек 2000г. колата вдига температура дори и при спокойно каране а парното духа съвсем леко топло,днес смених термостат но стана по-зле!Някой ако може да каже какви действия мога да предприема за отстраняване на проблема,как се обезвъздушава системата?Дали може да е запушен радиатора(и ако е така ка мога да го отпуша?)?Дали има общо с парното или е отделен проблем?Ще съм много благодарен на всеки,който даде идеи за отстраняване на проблема и естествено начини на действие 
|
|
|
|
| Съб Ное 10, 2012 9:48 pm |
|
|
|
DDD
Регистриран на: Нед Дек 11, 2011 7:20 pm Постове: 782 Местоположение: София Рейтинг: 223    
|
Колега,пиши от къде си,за да може да те насочат колегите към правилното място(сервиз). lekoq написа: как се обезвъздушава системата Започнете наистина от там-обезвъздушете системата и след това започни да търсиш по веригата,ако обезвъздушаването не помогне.Така или иначе посети сервиз,нека погледнат колата,защото така от разстояние едва ли някой ще може да ти помогне.Успех 
|
|
|
|
| Съб Ное 10, 2012 11:46 pm |
|
|
|
Soflab
Регистриран на: Сря Авг 03, 2011 8:26 am Постове: 599 Местоположение: София
Автомобил: Forester 2.5 STi
Рейтинг: 285      
|
|
Малко вероятно е да е от необезвъздушаване. По скоро направи тест за изгорели газове в антифриза. Да не кажа, че 100% е духнала гарнитура на глава. Ремонта не от най-приятните, но се случва.
_________________ www.soflab.eu www.torcousa.com www.redlinezone.eu
|
|
|
|
| Нед Ное 11, 2012 12:29 am |
|
|
|
six_stars
Регистриран на: Пон Апр 02, 2007 10:26 am Постове: 1254 Местоположение: София
Автомобил: 2010 Mercedes E350 CDI 4Matic
Телефон: 0887999499
Рейтинг: 162   
|
Soflab написа: Малко вероятно е да е от необезвъздушаване. По скоро направи тест за изгорели газове в антифриза. Да не кажа, че 100% е духнала гарнитура на глава. Ремонта не от най-приятните, но се случва. И аз така си мисля - ядох дървото, както и ти. И все пак: А вода губи ли? В обороти има ли парно? Колко вдига стрелката.
_________________ Всички видове застраховки. Отстъпки за членовете на форума и пълно съдействие за завеждане на щети.
|
|
|
|
| Нед Ное 11, 2012 1:15 am |
|
|
|
lekoq
|
|
колата наистина няма парно(съвсем леко топло),ходих до един сервиз и ми слагаха някаква сонда на радятора за изгорели газове,но нищо не показа(не си смени цвета)!Проблема е че долната страна на радиатора си стои студен съответно и долния маркуч.Има ли нещо по обезвъздушаването на колата,че не съм сигурен дали правя всичко както трябва?
п.п. От Добрич съм!
|
|
|
|
| Нед Ное 11, 2012 12:28 pm |
|
|
|
Явор Жечев
Регистриран на: Пон Дек 14, 2009 6:45 pm Постове: 141 Местоположение: София
Автомобил: Subaru legacy 2.5 L
|
|
Дано не съм прав но и аз мисля.че е гарнитура. Това е слабото място на двиг. 2.5. Не е болка за умиране и въпреки врътнята става на полеви условия..без канал или подемник. Поне при мен беше така. Като инструмент си купих само една вложка за болтовете на главите. Динамометричен ключ взех назаем. Гарнитури японски/задължително/ за 140лв . Проверка на главите при шлайфист-30 лв. Но най-важното условие е стягането на главите.За там има схема която е по-различна от другите видове автомобили. Успех и дано няма повече изненади !
|
|
|
|
| Нед Ное 11, 2012 12:41 pm |
|
|
|
Pacone 4X4
Регистриран на: Пон Фев 09, 2009 5:45 pm Постове: 2163 Местоположение: София
Автомобил: Subaru OBK 2.5 SVT 2011
Телефон: 0888492747
Рейтинг: 261     
|
|
Термостата може да не работи коректно,започни от него и обезвъздушете системата добре...щом на тестера с газовете мълчи,пак не е гаранция с гарнитурите,а маркучите много ли са твърди!?
_________________ Subaru Outback 3.0 2002, Subaru Outback 2.5 2011 Пламен Маринов
|
|
|
|
| Нед Ное 11, 2012 1:23 pm |
|
|
|
jafaar
Регистриран на: Пет Ное 06, 2009 9:53 pm Постове: 1162 Местоположение: СОФ
Автомобил: Impreza 2.0GRR!
Рейтинг: 71 
|
Хмм, за парното - виж дали филтъра му не е задръстен  Това в случай, че не са свързани двата проблема 
|
|
|
|
| Нед Ное 11, 2012 5:24 pm |
|
|
|
denislav971
Напуснал форума
Регистриран на: Пет Мар 26, 2010 11:11 pm Постове: 875 Рейтинг: 60 
|
lekoq написа: колата наистина няма парно(съвсем леко топло),ходих до един сервиз и ми слагаха някаква сонда на радятора за изгорели газове,но нищо не показа(не си смени цвета)!Проблема е че долната страна на радиатора си стои студен съответно и долния маркуч.Има ли нещо по обезвъздушаването на колата,че не съм сигурен дали правя всичко както трябва?
п.п. От Добрич съм! Обади ми се щом си от Добрич 0898381598- Дидо
|
|
|
|
| Нед Ное 11, 2012 5:45 pm |
|
|
|
lekoq
|
|
Днес се установи,че освен долната част на радиатора и маркучите към парното не се затоплят а маркучите от газовото минават от там горещи горещи,и първото което ще се провери е за запушване и проходимост на тръбите! п.п. Ще пиша за ресултат по проверката! между другото и този майстор каза че не е издухана гарнитура(дано да е така)!
_________________ 1-st Subaru Outback 2.5 156 hp; 2-nd Subaru Impreza 2.0 125hp
|
|
|
|
| Пон Ное 12, 2012 9:27 pm |
|
|
|
lekoq
|
вече всичко е супер  промихме системата,сменихме тройниците на парното и изпарителя на газовото с хром никел(вечни)!Имаше тиня и ръжда по радяторите(от старите тройници) Нов термостат,нови тройници,промивка на системата и всичко заспа 
|
|
|
|
| Съб Ное 17, 2012 12:20 am |
|
|
|
Явор Жечев
Регистриран на: Пон Дек 14, 2009 6:45 pm Постове: 141 Местоположение: София
Автомобил: Subaru legacy 2.5 L
|
lekoq написа: вече всичко е супер  промихме системата,сменихме тройниците на парното и изпарителя на газовото с хром никел(вечни)!Имаше тиня и ръжда по радяторите(от старите тройници) Нов термостат,нови тройници,промивка на системата и всичко заспа   Радвам се,че не съм познал и всичко е ОК ! Поздрави и много,много безавариини км. !
|
|
|
|
| Съб Ное 17, 2012 7:45 am |
|
|
|
didoya
Регистриран на: Сря Апр 25, 2012 7:40 am Постове: 454 Местоположение: София
Автомобил: TDI
Рейтинг: 140   
|

Браво, малкият дявол:)
Аз вчера пък забелязах следното нещо - наложи ми се да вися в едно задръстване около 10 минути без да помръдна и колата си работеше на празен ход. Температура на мотора 92-93 градуса. Забелязах, че след известно време парното започна да духа по хладко. Форсирах до около 1500 оборота и веднага стана жега, ама яка жега, както си трябва така че надали е запушено радиаторчето:) Имам подозрения, че изпарителят дърпа топлото и оказва влияние върху потока на водата на обороти по-ниски от 1000. Вързан е успоредно на парното, но преди него и е логично да краде топлото при ниски обороти, когато водната помпа не прави такова налягане.
Прибрах се у нас, отворих капака и опипах маркучите - при по-дълго време на празен ход маркучите към парното изстиват. В същото време тези за изпарителя са си горещи както трябва. Форсирам ли до 1500 оборота стават горещи и тези на парното и всичко си идва на мястото.
Някой има ли идея как може да се пребори този досаден проблем? Наблюдава се само при продължително стоене на празен ход. Температурата на мотора си е 6, нямам ядове със загряване.
Ако има значение - с рейсинг термостат съм, който отваря по-раничко.
|
|
|
|
| Съб Ное 17, 2012 4:20 pm |
|
|
|
Двигателист
Регистриран на: Чет Окт 21, 2010 10:55 pm Постове: 159 Местоположение: София
Автомобил: Toyota Avensis , TOYOTA RAV4
Рейтинг: 114  
|

didoya написа: Браво, малкият дявол:)
Аз вчера пък забелязах следното нещо - наложи ми се да вися в едно задръстване около 10 минути без да помръдна и колата си работеше на празен ход. Температура на мотора 92-93 градуса. Забелязах, че след известно време парното започна да духа по хладко. Форсирах до около 1500 оборота и веднага стана жега, ама яка жега, както си трябва така че надали е запушено радиаторчето:) Имам подозрения, че изпарителят дърпа топлото и оказва влияние върху потока на водата на обороти по-ниски от 1000. Вързан е успоредно на парното, но преди него и е логично да краде топлото при ниски обороти, когато водната помпа не прави такова налягане.
Прибрах се у нас, отворих капака и опипах маркучите - при по-дълго време на празен ход маркучите към парното изстиват. В същото време тези за изпарителя са си горещи както трябва. Форсирам ли до 1500 оборота стават горещи и тези на парното и всичко си идва на мястото.
Някой има ли идея как може да се пребори този досаден проблем? Наблюдава се само при продължително стоене на празен ход. Температурата на мотора си е 6, нямам ядове със загряване.
Ако има значение - с рейсинг термостат съм, който отваря по-раничко. Ти си с Н6 и мощен редуктор-изпарител с явно голям дебит на течност през него (ниско съпротивление – по-ниско от това на радиатора на парното). Предполагам, че диаметъра на маркучите на изпарителя е колкото на тези за парното. При мен, например щуцерите на изпарителя са ф10 мм, а тези на парното ф20 мм и този неприятен ефект е слабо изразен (също е свързан паралелно с тройници). Имах една служебна Астра, преди години и при нея радиаторчето на парното изстиваше на празен ход. Възможните решения според мен са две. Първото – увеличаваш съпротивлението на байпаса чрез който циркулира водата през изпарителя. Примерно с дросели 6,8,10 мм, например. Това е нож с две остриета и е малко на принципа проба-грешка. Примерно дроселираш с ф6 мм, включваш се в ОБД-то, излизаш на магистралата и натоварваш колкото може повече. Температурата на изпарителя не трябва да пада под 35-40 градуса, а температурата на изпарения пропан-бутан под 10 градуса. Ако се случва минаваш на по-голям дросел и т.н. Втория начин (така реших проблема с Астричката) – включваш изпарителя последователно във веригата на парното. Приложим е само, ако парното (по-точно топло-студено режима) се управлява с само клапите, без кран. Също така е добре, ако изпарителя е с дебелите щуцери (като тези за парното), така ще е по малко съпротивлението му. Въпроса е, че не помня дали първо беше изпарителя или първо парното  П.П.: За да видиш тези температури, не се включваш в ОВД-то , а в буксата на газовата уредба. Леко съм се объркал.
_________________ Лудия
|
|
|
|
| Съб Ное 17, 2012 5:36 pm |
|
|
|
didoya
|
|
Със същото "фи", че и малко по-дебели са маркучите за изпарителя.
Засега ще си я карам така, ако вземе много да ме дразни ще експериментирам с това дроселиране.
|
|
|
|
| Съб Ное 17, 2012 6:59 pm |
|
|
|
lekoq
|

didoya написа: Браво, малкият дявол:)
Ако има значение - с рейсинг термостат съм, който отваря по-раничко. първо виж какви са ти тройниците,ако са пластмасови са с доста малко сечение и при тея обстоятелства ти предлагам моето решение с никелови тройници за да може водата да циркулира спокойно!
|
|
|
|
| Нед Ное 18, 2012 12:13 am |
|
|
|
didoya
|
|
| Нед Ное 18, 2012 8:59 am |
|
|
|
lekoq
|
didoya написа: Някакви метални са. Моите също бяха метални,но единия направо беше запушен от ръжда! А когато свалих жабката за да проверя филтъра ,такъв изобщо нямаше! Добре почистих радиатора от наслоените мръсотии и естествено си сложих филтър 
|
|
|
|
| Нед Ное 18, 2012 11:54 am |
|
|
|
vasko9999
Регистриран на: Пон Дек 12, 2011 11:35 am Постове: 64 Местоположение: Batak
Автомобил: SUBARU LEGASY 2.2 128ks
Рейтинг: 13
|

Колеги предната ми кола беше Опел,с поставянето на газовата ми я бяха свързали с ТРОЙНИЦИ.От там почнаха проблемите с слабо парно.С лед като по изчетох доста по темата взех нещата в свои ръце и САМ си ги преправих на ПОСЛЕДОВАТЕЛНО свързване-ДВИГАТЕЛ-ПАРНО-ИЗПАРИТЕЛ-ДВИГАТЕЛ.Според мен това свързване е най добро от факта че еднакво количество антифриз преминава-каквото мине през парното такова минава и през изпарителя(няма опасност от запушване на питата на парното).Така карах Опела си 11 години без никакви проблеми.Правил съм си и експеримент по магистралата зимата,карам с 120-140,спирам и веднага пипам изпарителя,НАЛИ ТОЙ Е ВТОРА ТОЧКА ЗА СТОПЛЯНЕ,някой ще каже че няма да може достатъчно да се стопля(не мога да си задържа ръката на него,достатъчно топъл).Следователно че топли първо парното антифриза не пречи на затоплянето на изпарителя.Това според мен е най-добрия начин за свързване на изпарител.Има една голяма тънкост да разберем първоначално когато колата няма още газова какъв е пътя на движение на антифриза(разбира се изискват се и малки технически познания)Първоначално оглеждаме къде са двата маркуча който влизат в радиаторчето на парното и СУТРИН КОГАТО КОЛАТА Е НАПЪЛНО СТУДЕНА СЛЕД КАТО ЗАПАЛИМ ДВИГАТЕЛЯ ПИПАМЕ И ДВАТА МАРКУЧА който маркуч стопли по-бързо там е ВХОДА на радиатора на парното от там на сетне системата е ясна-другия маркуч изход,след него изпарител вход,изпарител изход и двигател.Също газаджийте както се казва се ЗАСТРАХОВАТ С ТОВА СВЪРЗВАНЕ С ТРОЙНИЦИ ИЛИ У -ОБРАЗНИ ВРЪЗКИ ОТ ФАКТА ЧЕ ПАРНОТО МОЖЕ ДА Е ЗАПУШЕНО И ДА НЕ МОЖЕ ДА ПРЕКАРА ДОСТАТЪЧНО КОЛИЧЕСТВО АНТИФРИЗ НЕОБХОДИМ ЗА ЗАТОПЛЯНЕТО НА ИЗПАРИТЕЛЯ.
|
|
|
|
| Пон Ное 26, 2012 11:46 pm |
|
|
|
lekoq
|

vasko9999 написа: Колеги предната ми кола беше Опел,с поставянето на газовата ми я бяха свързали с ТРОЙНИЦИ.От там почнаха проблемите с слабо парно.С лед като по изчетох доста по темата взех нещата в свои ръце и САМ си ги преправих на ПОСЛЕДОВАТЕЛНО свързване-ДВИГАТЕЛ-ПАРНО-ИЗПАРИТЕЛ-ДВИГАТЕЛ.Според мен това свързване е най добро от факта че еднакво количество антифриз преминава-каквото мине през парното такова минава и през изпарителя(няма опасност от запушване на питата на парното).Така карах Опела си 11 години без никакви проблеми.Правил съм си и експеримент по магистралата зимата,карам с 120-140,спирам и веднага пипам изпарителя,НАЛИ ТОЙ Е ВТОРА ТОЧКА ЗА СТОПЛЯНЕ,някой ще каже че няма да може достатъчно да се стопля(не мога да си задържа ръката на него,достатъчно топъл).Следователно че топли първо парното антифриза не пречи на затоплянето на изпарителя.Това според мен е най-добрия начин за свързване на изпарител.Има една голяма тънкост да разберем първоначално когато колата няма още газова какъв е пътя на движение на антифриза(разбира се изискват се и малки технически познания)Първоначално оглеждаме къде са двата маркуча който влизат в радиаторчето на парното и СУТРИН КОГАТО КОЛАТА Е НАПЪЛНО СТУДЕНА СЛЕД КАТО ЗАПАЛИМ ДВИГАТЕЛЯ ПИПАМЕ И ДВАТА МАРКУЧА който маркуч стопли по-бързо там е ВХОДА на радиатора на парното от там на сетне системата е ясна-другия маркуч изход,след него изпарител вход,изпарител изход и двигател.Също газаджийте както се казва се ЗАСТРАХОВАТ С ТОВА СВЪРЗВАНЕ С ТРОЙНИЦИ ИЛИ У -ОБРАЗНИ ВРЪЗКИ ОТ ФАКТА ЧЕ ПАРНОТО МОЖЕ ДА Е ЗАПУШЕНО И ДА НЕ МОЖЕ ДА ПРЕКАРА ДОСТАТЪЧНО КОЛИЧЕСТВО АНТИФРИЗ НЕОБХОДИМ ЗА ЗАТОПЛЯНЕТО НА ИЗПАРИТЕЛЯ. Колега, в момента имаш ли газ на Легасито?И ако имаш по какъв начин ти е свързано парното?
|
|
|
|
| Вто Ное 27, 2012 10:29 am |
|
|
|
|
Страница 1 от 2
|