Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема стр <  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  >
 Какво РЕАЛНО значи "автомобил, поддържан само в СМТ"?! 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 3414
Автомобил: wilderness outback
Телефон: 0877 40 43 30
Рейтинг: 613
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
....още повече като погледнете сухата статистика кой колко коли е продал спрямо всички отделни дилъри. ми то СМТ са продали в пъти повече коли от всичките останали дилъри взети заедно.

Това е нормално след като обслужват най големия пазар в страната.

Автомобилът е толкова проходим...."колкото го прежалиш!!"

Съб Мар 02, 2013 10:32 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 1285
Автомобил: V8 bi-turbo
Рейтинг: 504
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Soflab написа:
според мен трябва да се прави разлика между дилър и сервиз. като си купите телевизор от технополис ви казват къде да се обръщате за гаранционен и извън гаранционен сервиз. И при всички случаи не плюем по технополис.
...
Както Алекс отбеляза процесите за сбъркани, ама според мен само сервизния процес е сбъркан.

Борка, примерът с Технополис не е приложим в случая с автомобилните дилъри. При Технополис една компания продава, а съвсем друга - ремонтира, АКО се наложи. При автомобилите знаеш, че това са две неразривно свързани неща. Технополис няма нужда да има собствен сервиз, защото не се налага всеки месец да сменя маслото на пералните, които е продала.

При авто-дилъра pre-sales & post-sales (дори извършвани от различни екипи) са като дупе и гащи. Защото резултатът от екипната работа на двете заедно кара клиента да отива там, и пак там... И ако само едното от звената не работи дори на базово, задоволително ниво, то чупи резултатите и обезсмисля трудът на останалите. Знаеш, веригата е точно толкова силна, колкото е най-слабото й звено. Можеш да имаш 20 звена в тази верига от най-яката стомана на света, но само едно да е "пластмасово" и веригата вече ти е здрава, колкото всяка друга, пластмасова. Именно това става и там, добри (но за съжаление неискрени и подвеждащи) търговци, които аз поне вкарах в графата ненадеждни хора и супер некадърна техническа поддръжка от "сервиза" (ако изобщо може да се нарече така).

Т.нар. "buying factors", които карат човек да взема положително решение за покупка на нещо са различни, но не и безкрайни. Основно важи правилото "People are still selling to people". Ако е добър търговецът, той може да ти продаде всичко. И продажбата е най-лесното, повярвай ми. Лесно се продава еднократно на някой. Трудно, обаче, се задържа клиент. Особено, когато комбинираш подвеждаща (изопачена/неискрена) информация от търговеца с цел просто бърза продажба с тотално неадекватно и некомпетентно работещ сервиз, резултатът е това. Факт е, че повечето от "обслужванията" не бяха извършени реално, а това, което беше извършено - беше направено дори опасно некадърно (пример - сгрешената ролка на ангренажа, но несменени останалите неща, стар ремък и блокирал обтегач). Къде е проблемът, всеки сам може да си отговори. Дали частите са изписани, но си ги е откраднал механика в сервиза, дали е нещо друго - за мен това вече няма значение.

Може много да се пише по темата, но както и преди споменах - за мен там тотално липсва мениджмънт и добре обмислени процеси (визирам сервиза). А лъжливостта и неискреността на търговците с цел да направят услуга на някой им изигра лоша шега. Защото не може някой да си позволи луксът да залага по този глупав и аматьорски начин репутацията на един официален вносител. Има простички, но много верни принципи - когато искаш да стоиш сериозно на пазара, не правиш неща, за които нямаш добре обмислени и "полирани" процеси. Продажбата на автомобил 2-ра употреба от вносителя е съвсем различен ПРОЦЕС от това да продадеш чисто нова кола, на която после да й сменяш маслото и накладките 2 години. Що за технически капацитет ще отвори прегрят EJ25 и няма да погледне маслени сегменти и бутала, сменяйки само гарнитури?! Кой нормален и мислещ механик просто ще пълни няколко пъти климатична инсталация, без да му светне лампата, че очевидно има теч. И много други такива неща...

И друго - може ли цената на частите им да е 4-5 ПЪТИ (не %, а пъти) по-висока от нормалната пазарна, и при това - да нямат една скоба на склад?! Какъв официален представител си? На какво точно?! Така се работеше през 1993-та година. Няма друг такъв вносител, дори служебните Ситроени получават най-добра цена за (оригинални) части от Автомотор, а не от паралелни вносители. И с Ауди е почти така - ако ще има разлика в това да си купиш компонент от Порше, в сравнение с паралелен вносител, тя ще е 10-15%. И имат ВСИЧКО, дори невероятни компоненти, които едва ли ще могат да минат в графата консуматив.

Има други "компании" в БГ, свързани със Субару, които са милион пъти по-способни и достойни да бъдат "официален" представител. Едно нещо, в което не си сигурен, че го можеш, просто не го захващаш. Просто е. Иначе си личи, че го правиш просто да изкараш някой лев, ама не се получава... Не съм аз този, който ще тръгне детайлно да им анализира процесите - за това си има консултантски компании. Но е факт, че нещата не работят дори на минимално-задоволително професионално ниво.
 5

Съб Мар 02, 2013 12:28 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 3414
Автомобил: wilderness outback
Телефон: 0877 40 43 30
Рейтинг: 613
Отговори с цитат
В тази връзка когато си фирмен сервиз важи правилото: "Първата продажба прави търговеца, а останалите сервиза" Поне с коректните е така.

Автомобилът е толкова проходим...."колкото го прежалиш!!"

Съб Мар 02, 2013 1:07 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 599
Автомобил: Forester 2.5 STi
Рейтинг: 285
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Алекс, не бе мен, аз не адвокатствам на никого, нито нападам теб с това, че си недоволен без право. аз също съм търговец и много добре знам, че да продадеш веднъж е лесно, но втория път е важно (и много трудно). знам също, че доволен клиент ти довежда друг, а недоволния изпъжда много повече. но ще се съгласиш със следните факти: в СМТ търговците са едни и същи от бая години, за сервиза не знам, което е признак на добре вършена дейност. СМТ не е официален вносител, както и варненския дилър, както и нептун ауто, както и АММ и много други. просто всеки си купува откъдето намери за добре и продава. за съжаление субару няма един изключителен вносител както е аутомотор или балкан стар. за добро или лошо субару можеш да купиш от СМТ и да сменяш масла и гаранционни части в Пловдив. и понеже дотук съм имал 7 нови коли, според мен е за добро, защото аз пък ако си отворя устата за Мотопфое или Булвария ще пея твоята партитура. в мотопфое не ми бяха сменяли поленовия филтър една година (50к км) при положение, че го плащам на всеки 8000 км. така че при нас сега е по-добре, поне можеш да избереш къде да си обслужваш колата като нова. я питай някой с мерцедес или ауди (ти самия имаш). цената ли е ок, бързината ли или компетентността. нищо от това не е на лице. затова казвам: писмо жалба или каквото е там срещу сервиза да, ама всички под един знаменател не съм съгласен.

П.С. затова го има и Митака и Любо и още куп знайни и незнайни сервизи за субару.

Съб Мар 02, 2013 2:16 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1254
Автомобил: 2010 Mercedes E350 CDI 4Matic
Телефон: 0887999499
Рейтинг: 162
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Как е възможно да се сравнява СМТ с Порше БГ?!? Няма място за сравнение по НИТО един фактор...

Съб Мар 02, 2013 3:13 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
six_stars написа:
Как е възможно да се сравнява СМТ с Порше БГ?!? Няма място за сравнение по НИТО един фактор...

ти от личен опит ли знаеш? щото Алекс знае. а и за порше ще е крайно неприятно някой чичко да е дал 200к+ лева за кола и то да е кат навсякъде отношението. виж ауди е друга бира.

Съб Мар 02, 2013 4:41 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
От личен опит знам, да. Защо проблем е някакъв или? Само ти и Алекс ли знаете как е по официалните? И под Порше БГ разбирай точно Ауди и ФВ, Порше е друга бира. И сервиза им е сервиз и техниката им техника и отношението им отношение и т.н. Що ти от какво си останал недоволен от Порше БГ? Поне можеш да им намериш сервиза за разлика от ония катакомби на СМТ, дето вътре са едни смръдльовци с гащеризони на КИА...

Съб Мар 02, 2013 6:33 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Пичове, нека не превръщаме темата в хранилка. Бат Борко си има някаква гледна точка, ок - аз я уважавам, независимо дали я приемам...

@Soflab, батя, аз нямам против никой, дотолкова, доколкото не ми пречи/не ме лъже/мами и прочее. За другите "фирмени" (София/Варна/Пловдив) не мога да говоря, защото не съм стъпвал там. А към "онези" търговци, за които говориш, имам само едно против (всичко друго си им е ок) - деликатно пропуснаха да ми кажат какво всъщност продават, а знаеш, че и двамата са знаели много добре колко много са убили колата в "техния" сервиз... това е. Иначе - отдавна съм се отказал да очаквам хората да се държат с мен така, както аз с тях. Но да продаваш нещо като "being perfect", при условие, че много добре знаеш, че 'Арчи по 2 кила мАсло на 1000 км, не, мерси - не споделяме еднаква ценностна система с тези хора. В моя свят дефиницията за точност и надеждност има други измерения и нещата не се случват по този начин.
Знаеш добре, че докторът се е сджафкал точно за това с тях и им е казвал изрично, че са си оставили ръцете и колата харчи масло като за световно, а те - не. И понеже му писна на ****, отиде и си взе Ево. Кво да говорим повече.
Знам също, че ако тези бяха мъжки момчета и компания с ценности, щяха още тогава да направят ресто или поне да си оправят проблема, да върнат колата в бокса и да направят мотора както си трябва. Да, ама не. Ако на мен някой ми вземе почти 3,500 жълтици, за да ми "оправи" мотора и ми я върне с разход 2 кила масло/1,000км, и има наглостта да ми каже, че тя "масло не харчи", вярвай ми, ще му извадя душата с клечка за зъби. Просто това си е начин на работа и поведение там.
Да бъдат живи и здрави, аз и това ще излекувам другата седмица, и колата наистина ще си стане перфектна, но по моите дефиниции. Губещите са те =D>
 7

Съб Мар 02, 2013 7:48 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 256
Автомобил: Subaru Forester 2.0 Diesel MY2009
Рейтинг: 120
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Стига вече с "политически коректните" изказвания, след като някаква подобна фирма, като СМТ се държи по този начин, трябва да бъде "нахранена", за да няма още пострадали, а и за да вземат мерки!

И в този случай не става въпрос на гледна точка, като например на вас харесва ли ви червения цвят или не, а става въпрос за поредица ФАКТИ и защита на подобна фирма е доста нелепо, меко казано, особено когато фактите говорят!

Ако се променят за добро, ще съм първия, който ще ги поздрави, но сега си заслужават плюенето.

#-o
 5

Съб Мар 02, 2013 9:39 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 223
Автомобил: Subaru Forester 2.5 XT - EX
Рейтинг: 97
Отговори с цитат
Здравейте колеги,

И аз имах злата участ да си купя същия модел форестер 2.5хт втора ръка, с пълна история от СМТ преди година. В какъв филм безкраен се забърках просто не е истина. Мотора беше на 130х км и на 140х км ми се наложи да го ремонтирам. Харчеше ми 1л масло на 1000км. Смених всички - бутала и биели взех на виоснер за сти, лагери ацл, косуорд гарнитури, полирах вала и главите, оправих леглата на клапаните и ги смених и тях, съединител комплект(сменян в СМТ на 125х) агренаж комплект с помпата( уж сменян на 100х, но нямаше вид на такъв и беше зацепен неправилно), заден диферниял, задни амортесиори( сложих без реглаж с нови пружини каиаби), ревизия спирачни апарати, нови дискове и апарати на 4те колела, радиатора се спука отгоре, свещи, масла в скорости и дифове и скоби на манщоните с нови манщони(нямаше ги), биалетките бяха някакви незнаини, аиде и тях, тампоните стаб щанга и тях, прахоуловителя на предните амове го нямаше... Нищо по колата не беше оригинално - накладките бяха некви китаиски едвам спираше колата, но смених и дисковете не мога да им вярвам на тия псевдо официални сервизи, съединителя беше някво по малко по размер ексиди, как беше паснало не знам, но преди смяната въртеше яко след 4000 оборота. Толкова време и средства... Никога повече кола втора ръка с история в СМТ. И съм сигурен че изпускам много!

пс. Щипки по кори липсващи, рапидки( по брони и подкалници), запушени канали на шибидаха... На гаранционна кола сервизирана само там...

Нед Мар 03, 2013 10:56 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Отговори с цитат
Е, не е истина просто. Явно това си е начин на мислене и работа там. Тези трябва някой да ги спре. Никъде го няма това безхаберие и престъпна немърливост. Тези вместо да развиват бранда, му разказват играта тотално. То бива, то може, ама това е подигравка с хората и някакъв вид ултра-селски тарикатлък на дребно.

Май доста хора са поизгорели покрай тях. Подканвам всички останали, които са се опарили от "капацитетите", да споделят тук, в тази тема, както и всички, които ми писаха на лични с техните проблеми покрай СМТ. Поемам ангажимента за трансформиране на моето писмо до FHI в групово такова. Явно има нужда.
Само от нас зависи какви фирми ще оперират на БГ пазара на Субару. И ако FHI, като собственик на бранда не интерферира (в което се съмнявам), то от момента, в който хората са информирани какво реално се случва там, такива фирми ще трябва да си "внасят" клиенти от Марс.

В началото си мислех, че е просто въпрос на незнание, после - леко започнах да се убеждавам, че е и немърливост, сега вече е ясно, че е безскрупулен селски тарикатлък, комбиниран с техническа неграмотност, незнание и немърливост. Аз лично им пожелавам успех с този им начин на работа.
Както гласи една мъдра поговорка - пътят към ада е покрит с добри намерения.

Нед Мар 03, 2013 11:24 am
Върнете се в началото
Профил ICQ

Постове: 223
Автомобил: Subaru Forester 2.5 XT - EX
Рейтинг: 97
Отговори с цитат
:good:

Трябва да се организираме потърпевшите, да си подадем оплакване и да не ходим до бирената фабрика в горубляне по никакъв повод. Ще ви разкажа допълнително за моите лични преживявания там. Персонала е антикапацитет и полезно деиствие не извършва. Интересно с киите как е? Трябва да се поинтересуваме в кия форума.

Нед Мар 03, 2013 11:59 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Отговори с цитат
Ама те, Киа(я) и форум ли имат? ROFL Това е в кръга на шегата.
Мен специално изобщо не ме интересува Киа как е. По-важно ми е какво се случва със Субару. На Киа-та и менте китайска скоба на маншона да й сложиш, едва ли ще й е проблем, но с 300-400 понита на Субаруто да развърти полуоските, вече е драма и почва да мята грес "евриуеър". А и Киа си е съвсем конвенционален автомобил, където механикът стига да е вменяем, едва ли ще има драми. Докато при Субару си иска доста четене/учене и познаване на спецификите на марката и в частност - боксерите. А след като знам кой седи и зад тази марка, няма шанс някога да разгледам Киа и като марка за служебни коли. Така, че Киа ми е през диагонала.

За мен потресаващото в случая е как може един "марков" сервиз, самопровъзгласил се за официален на дадена марка, да използва каквито и да са неоригинални компоненти и да издава автомобил с проблемен, основно-ремонтиран двигател. Иначе, при мен бая крепежи свалих, дето Субару никога не са чували за тях :D

Няма да питам СМТ за смененото челно стъкло през есента на 2012, което е толкова начукано от камъчета, че на другите ми коли фабричните им челни стъкла на по 5-6 години са в много по-добро състояние. Мога само да се досещам, че са сложили някакво оригинално, но N-та употреба. Така, де, никъде не е изрично написано, че е сменено с ЧИСТО-ново. Пише само, че е сменено за едни пари. Нито ще ги питам дали след "инцидентите" са оправили/сменили еърбеците, че нещо не ги виждам из "историята" - сам ще видя и това тази седмица, че имам и там известни съмнения. И защо ли няма да остана изненадан, ако всъщност се окаже, че от еърбеците са останали само надписите :hello: (но застрахователите ще са ги платили) :idea: Нека да видим и там какво ще се окаже - засега е само предположение.

Няма и да ги питам защо не работи подгряването на седалките, при условие, че по проводниците, които влизат в седалките има захранване, когато се включат бутоните. И то - и на двете предни седалки. Кой ли точно дух ще излезе и от там? :lipseal: :facepalm: Момчета, а там какво сте правили, беееее... Не, че не мога да живея и без да ми топли на задника, но това е показателно за тоталното отсъствие на всякаква мисъл, която тече в кратуните на механиците ви...

Като цяло - невероятни сте, само така. Това е то - брилянтно качество на работа. И такива компании оперират с години на този пазар. Направо не е за вярване колко тъп народ сме... Да помолиш изрично даден сервиз умишлено да работи толкова недъгаво, едва ли ще успее да ги настигне...

Нед Мар 03, 2013 1:25 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Постове: 782
Рейтинг: 223
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
b3lq7a написа:
Интересно с киите как е? Трябва да се поинтересуваме в кия форума.

Имам познат с киа закупена нова и поддържана в конкретния сервиз.Положението е общо взето същото.Чакаше с нетърпение да излезе от гаранция(при киите е и по-дълга).Знам,че като ходеше дори и за консумативи,след това ходеше допълнително да е погледнат в друг сервиз за негово успокоение(при някакъв негов познат или нещо такова).Киата му е дизел,сменяха му турбина на около 12-15000км.,но покрай турбината бяха пипали и нещо друго и след това ходи в сервиз на Киа в Търново или Габрово (не си спомням вече,за да му дооправят колата).Тези неща за които пиша обаче се случиха преди около 2 години,сега незнам какво е положението.Поста ми е чисто информативен и се базира изцяло на разговора ми с въпросния собственик на киата,аз нямам лични впечетления от сервиза в София.

И да добавя нещо http://www.kia-bg.com/smf/index.php/topic,1605.0.html

Нед Мар 03, 2013 1:47 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
как може FHI да се скара/вземе отношение, когато те не продават директно на нито един дилър тук? всеки дилър в БГ си внася от някой директен дилър на субару.

Нед Мар 03, 2013 9:19 pm
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Постове: 1100
Автомобил: Legacy 2,0 AT
Телефон: 0889808309
Рейтинг: 323
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Soflab написа:
как може FHI да се скара/вземе отношение, когато те не продават директно на нито един дилър тук? всеки дилър в БГ си внася от някой директен дилър на субару.

http://www.subaru-global.com/europe.html - с "радост" ще установиш,че са официални представители ... тъй че,FHI могат да ги наврат - сещаш се къде ! Друг е въпроса ,дали не го правят умишлено за да си прекратят договора като техни представители ;) Да изтупаме старата тема за дизела viewtopic.php?f=18&t=10972&hilit=%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%B2%D0%B0%D0%BB&start=40 и както се разбра,проблемът не е във FHI а в "нашенския" представител ,който си мислеше да мине метър ;)

Нед Мар 03, 2013 11:18 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 674
Автомобил: Subaru impreza 2.0R,MY06
Телефон: 0897808143
Рейтинг: 4
Нов фен
Отговори с цитат
Айде пишете го това писмо най-накрая де.Аз лично ще съм сред първите в подписката която е редно да прекрепите все пак.Така насоката и посоката на писмото би имала шанса да поеме по правилния път в Субару-производителя,маркетинговия отдел,търговския отдел и т.н.
:idea: Бебето ревяло за да яде,а го хранели като се разреве!!!! :hello:

Нед Мар 03, 2013 11:46 pm
Върнете се в началото
Профил YIM
Аватар

Отговори с цитат
pradabg написа:
Soflab написа:

http://www.subaru-global.com/europe.html - с "радост" ще установиш,че са официални представители ... тъй че,FHI могат да ги наврат - сещаш се къде ! Друг е въпроса ,дали не го правят умишлено за да си прекратят договора като техни представители ;) Да изтупаме старата тема за дизела viewtopic.php?f=18&t=10972&hilit=%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%B2%D0%B0%D0%BB&start=40 и както се разбра,проблемът не е във FHI а в "нашенския" представител ,който си мислеше да мине метър ;)

я пак да помислим кой внася и кой продава и на кой е сервиза: http://www.subaru.bg/dilarska-mrezha
СМТ е гръцкия вносител. или по друг начин казано досега беше аз съм СМТ и СМ купува от мен, варна също и т.н. И всеки си има сервиз и т.н. И като стане нещо на дизела СМ или варненския/бургаския/т.н. дилъри искат да помогнат, но СМТ (гърците) се опъват. и сега СМ внася от Германия вече. дали ще се направи разлика между СМТ (гърците) и Субару Моторс (шоурума на симеоновско шосе) някога от съфорумните специалисти или пак ще ме обвините в "политически коректен". Баси....

Пон Мар 04, 2013 4:01 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Жалкото подобие на сервиз в бирената фабрика какво общо има с гърците? Тука никой не се оплаква от кирливия им шоурум, нито от нежеланието на гърците да помагат. Става въпрос за дребните далавери в гнусната им КИА сервизче, което пък няма общо с гърците... Гърците ли са виновни, че ния бастуни продават на тройни цени части и не държат абсолютно нищо на склад? Или са виновни, че са сложили менте части в колите на хората, или че на две коли са правили ремонти, а те харчат масло за световно? Това се опитват да обяснят "форумните" специалисти. А иначе, дилъри много, но само СМТ са със статус на официален. Нептун примерно няма нищо общо с тях и гаранциите му се обслужват от Митко Лефтеров.

Пон Мар 04, 2013 9:38 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Само искам да поясня, че не е задължително даден дистрибутор да работи директно с производителя, за да бъде "официален" и дори листнат на неговия сайт като такъв. Има производители, които оценявайки даден пазар на "малък" според собствените си критерии, предпочитат да пуснат дистрибутор, който да работи "под" друг техен т.нар. "мастър дистрибутор", който може да отговаря за 10 такива "измислени" държави. Обикновено дистрибуторите, работещи директно с производителя се радват на много повече ангажименти от негова страна - маркетингова и рекламна подкрепа (с бюджети) и прочее. Но там, където производителят смята, че би му било неизгодно да присъства с такова, директно партньорство, спокойно може да пусне един, който да го титулова "мастър" за Х държави и той да обслужва по-малките дилъри (да ги наречем така).

Така, че дали Българското дружество СМТ работи директно с FHI, Гърция или Германия, за нас няма никакво значение, има значение само за СМТ (предимно в количеството на "подкрепата", която ще получава от Субару). А често в бизнеса има и 3-странни договори за целта - Производител -> Мастър Дистрибутор -> Местен дилър.

Както и да е, този спор е безсмислен. Борка, аз не обвинявам хората от шоурума на Симеоновско в нищо различно, освен 2-те неща, споменати в няколко поста по-горе (липса на искреност и прикриване на сериозни проблеми, за които са знаели). Обвинявам ги най-вече в това, че не са направили необходимото и не са "натискали" собствениците на дружеството сервизът им да заработи по нормален начин, а не така левашки. Защото крайният резултат с минусов знак ще е в отчетите на Симеоновско. А сервизът се стопанисва от същото дружество, нали? За какво разграничаване става дума тогава - ние не говорим поименно. Ясно е, е че от тях се е искало да продадат колата, но аз на тяхно място много бих се замислил и бих говорил с "шефа", че това не е добра идея, защото колата има редица проблеми и това ще им се върне като бумеранг. И ако не може да се оправи - да се ангажира да си я продава в това състояние този, който я е карал. Но не СМТ. Това е. Както и преди казах - продажбата на коли 2-ра употреба е различен бизнес и изисква различни процеси от продажбата на чисто нови коли. И ако не са готови за това - не бива да го правят.

Пак ще дам пример с други авто-дилъри, които имат установени процеси за тест, оценка и продажба на коли 2-ра употреба (Камор, Порше и др). Представяш ли си какво ще стане, ако някой отиде и си купи 7-ма серия от БМВ Премиум селекшън, продавана като перфектна и сервизирана само там, а се окаже, че единственото здраво в нея е вътрешното огледало за обратно виждане и гори по 2 кила масло на 1000км? Ще ги вдигнат във въздуха, това ще стане (в преносен смисъл, разбира се). И няма да ги интересува дали търговецът, извършил физическата продажба е знаел и за 50% от проблемите. За това говорим, а ти като, че ли някак не искаш да прозреш проблема ;)
Същото важи и за автомобили 2-ра употреба, продавани от Порше - със затворени очи си купуваш и караш. Да не казвам, че повечето си имат и по 6 мес. гаранция точно, защото съответния дилът застава с името си зад тая кола. А "аз ти гарантирам, че колата е добра" се приема само под формата на писмена пълна гаранция за време и пробег. Това е :) И не правя сравнение между тях и СМТ, а казвам, че така трябва един сериозен авто-дилър да си направи процесите.
Защото иначе името му няма повече тежест от на Гочо Бико от някоя измамна Дупнишка автокъща.

Пон Мар 04, 2013 11:09 am
Върнете се в началото
Профил ICQ
Отговори на тема  стр <  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  >