|
Страница 1 от 1
|
|
Евентуален проблем с ъгъла на предварение/закъснение
| Автор |
Съобщение |
|
Ickoov
Регистриран на: Нед Окт 30, 2011 1:41 pm Постове: 209 Местоположение: SHUMEN
Автомобил: Forester 2.0 122
Телефон: 0889043252
Рейтинг: 15
|
Здравейте колеги! Мисля, че имам проблем с коригирането на 'аванса'. Ситуацията е следната: На празен ход на място предварението е 10 градуса. При форсиране в първия момент дава закъснение(придружено с леко заглъхване на мотора) от -2 до +4 градуса (всеки път различно), след което стига до предварение в порядъка между 20 и над 40 градуса. В движение ситуацията е идентична. Това е на газ. На бензин разликите са по малки, но пак ми се струват не в норма отклоненията. Другият проблем е, че при движение на скорост без газ колата тресе(придърпва). Чекът не свети и няма запаметени грешки. Въпросът ми е колко е допустимата корекция при моят двигател 2.0 16V 125 к.с. П.П. Ползвах търсачката и не открих конкретни данни. Благодаря ви предварително 
|
|
|
|
| Пет Мар 08, 2013 10:57 am |
|
|
|
pradabg
Напуснал форума
Регистриран на: Пет Фев 12, 2010 6:46 pm Постове: 1100 Местоположение: София
Автомобил: Legacy 2,0 AT
Телефон: 0889808309
Рейтинг: 323       
|
|
Моторът,тресе ли като стой на празен ход ?
_________________ http://www.dek.bg/main.php
|
|
|
|
| Пет Мар 08, 2013 12:27 pm |
|
|
|
Ickoov
|
Няма тресене. И да допълня нещо: едната програмка отчита гореспоменатите отклонения и забелязах, че има право пропорционална зависимост от оборотите (пр.3000 об/мин 30 градуса, 4000 об/мин. 40 градуса). А другата програмка не отчита никаква корекция на 'аванса'. Стои 7 градуса и нито на горе нито на долу. Май ще ми трябва по-сериозна диагностика 
|
|
|
|
| Пет Мар 08, 2013 1:21 pm |
|
|
|
deadman
|
|
Колега първо кажи с какво гледаш предварението. Ако програма за мобилен телефон може едната да не е сетупната правилно и затова да не ти показва реални стойности. Предварението доколкото си спомням зависи точно от оборотите. Градусите зависят от вида гориво, което се изпозва. Ако не ме лъже паметта при карта за 95 запалването на свободен ход е 17 градуса, а при карта за 98 е 10 градуса. И в двата случая предварението би трябвало да варира от обототи и натоварване.
За падането на предварението до -2 трябва някой от хората, които се занимават с диагностика да ти кажат от къде може да идва проблема (доста възможноти има според мен).
_________________ Не ми казвай колко си учил, кажи ми колко си пътувал
|
|
3
|
|
| Пет Мар 08, 2013 1:27 pm |
|
|
|
Ickoov
|
deadman написа: Колега първо кажи с какво гледаш предварението. Ако програма за мобилен телефон може едната да не е сетупната правилно и затова да не ти показва реални стойности. Предварението доколкото си спомням зависи точно от оборотите. Градусите зависят от вида гориво, което се изпозва. Ако не ме лъже паметта при карта за 95 запалването на свободен ход е 17 градуса, а при карта за 98 е 10 градуса. И в двата случая предварението би трябвало да варира от обототи и натоварване.
За падането на предварението до -2 трябва някой от хората, които се занимават с диагностика да ти кажат от къде може да идва проблема (доста възможноти има според мен). Гледам предварението с две програми за Android - Scanator и Torque Pro. Като първата отчита промените на ъгъла, а втората не реагира. Ситуацията е еднаква на газ и на бензин(95) с тази разлика, че на бензин ги няма тези пропадания при кикдаун. На свободна е 10 градуса и на моменти пада на 7 без явна причина.
|
|
|
|
| Пет Мар 08, 2013 1:37 pm |
|
|
|
Ickoov
|
Здравейте! Да споделя, днес бях на диагностика и се оказа, че всичко по електрониката работи в нормите  освен свещите. Но преди да ги сменя не мога да съм сигурен. Поздрави. ПП deadman написа: предварението би трябвало да варира от обототи и натоварване.
Точно това разбрах със сигурност днес, напълно си прав 
|
|
|
|
| Сря Мар 13, 2013 4:42 pm |
|
|
|
RADOb
Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 7:46 am Постове: 21 Местоположение: s.Banj Рейтинг: 0
|
|
Здравейте,аз имам почти същият проблем.Не съм гледал центровката но ми се иска да я мръдна на някъде за да видя ще имали някаква промяна.Това можели да стане без някакви уреди по точно от къде се мести центровката?Не знам имали значение но оборотите на празен ход на газ и бензин са около 600.Колата е импреза 1.6 '98г..Благодаря предварително.
|
|
|
|
| Чет Мар 14, 2013 9:33 am |
|
|
|
Ickoov
|
RADOb написа: Здравейте,аз имам почти същият проблем.Не съм гледал центровката но ми се иска да я мръдна на някъде за да видя ще имали някаква промяна.Това можели да стане без някакви уреди по точно от къде се мести центровката?Не знам имали значение но оборотите на празен ход на газ и бензин са около 600.Колата е импреза 1.6 '98г..Благодаря предварително. Центровката мисля, че механично(ръчно) не се мести. Освен в случай на неправилно зацепен ремък 
|
|
|
|
| Чет Мар 14, 2013 5:17 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
|
Аз си мисля, че вероятно кнок сензора прави номера...
|
|
|
|
| Чет Мар 14, 2013 5:39 pm |
|
|
|
RADOb
Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 7:46 am Постове: 21 Местоположение: s.Banj Рейтинг: 0
|
|
Кноксензора е сменен с нов от мимо13 преди 1 година.
|
|
|
|
| Чет Мар 14, 2013 5:54 pm |
|
|
|
Kenshin
Регистриран на: Сря Юли 16, 2008 10:13 am Постове: 831 Местоположение: Варна
Автомобил: Outback 2.5 CVT Limited
Рейтинг: 43
|
|
Ignition timing се мери на празен ход и е напълно нормално да е 10 градуса и малко по - малко. Причината да пада по 10 градуса е че нок сензора сваля ъгъла докато чуе детонациика и после пак го връща, което ест. не се усеща по никакъв начин. Както и е нормално при повишаване на оборотите ъгъла да расте, щото скоростта на буталото е мн по голяма.
|
|
|
|
| Нед Мар 17, 2013 12:06 am |
|
|
|
Mladen99
Регистриран на: Пет Дек 21, 2007 8:57 pm Постове: 2200 Местоположение: Бургас
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263     
|
|
Сега си спомням че когато закачах моята и тя правеше така. първо дава закъснение и след това голямо предварение. няма много логика да дава закъснение, но.... факт.
_________________ Outback 2001 3.0 H6 - продаден Outback 2001 2.5 AT VDC - продаден Subaru Baja МТ - продадена first Love Leone '84 1.8 АТ Facebook: Medovo Bee Farm
|
|
|
|
| Нед Апр 07, 2013 2:22 pm |
|
|
|
Двигателист
Регистриран на: Чет Окт 21, 2010 10:55 pm Постове: 159 Местоположение: София
Автомобил: Toyota Avensis , TOYOTA RAV4
Рейтинг: 114  
|

Според мен няма проблем. Или по-точно няма проблем с ъгъла на изпреварване. Ъгъла зависи от много фактори, но основната карта и триизмерна и зависи от обороти и от натоварване. За да мериш коректно и да сравняваш с опорни стойности трябва или да елиминираш единия фактор (навремето, когато имаше само центробежен и вакуумен регулатори, ставаше посредством затапване на вакуумния регулатор) или да държиш единия константен, така че да не ти обърква измерването. Иначе става манджа, като при теб, защото ъгъла нараства с увеличаване на оборотите, а намалява с увеличаване на натоварването. Винаги когато пипаш (отваряш) дросела ще предизвикваш намаляване на ъгъла, а последващото нарастване на оборотите предизвиква обратно увеличаване. И на практика нямаш коректен резултат. Отделно към тази карта се добавят най-често три корекционни коефициента на ъгъла в зависимост от температурата на въздуха, температурата на водата, интензивността на детонационно горене. Ако първите два се променят сравнително бавно, то третия влияе доста динамично ъгъла. Бош управленията обикновено приемат за гранична интензивност, ако над 10-20% от горивната смес изгарят детонационно. Тогава на следващия цикъл (демек след 720 градуса или два оборота на коляновия вал, когато въпросния цилиндър пали отново) ъгъла се увеличава скокообразно с 5 градуса, а на всеки следващ цикъл с по 1 градус при условие, че интензивността на детонационното горене все още е над праговата. В момента в който вече детонациите с норма, започва стъпково увеличаване на ъгъла през градус. Предполагам и японците процедират така, не ми се вярва да мислят по-различно от германците Поради тези причини в днешно време се дава една стойност за проверка - примерно на празен ход, а някои дават и второ контролна точка при повишени обороти, но пак на празен ход без товар - примерно 3000. И още нещо - не очаквай да постигнеш същия тротъл респонс с газов инжекцион както на бензин. Просто винаги има разлика при форсиране от празен ход. Единствения начин по който успях да го постигна беше със силно (ненужно силно) обогатяване на сместта, но само при рязко отваряне на дросела, а не по общата горивна карта (20% повече пропан-бутан). Но след такова форсиране ми светваше чек-лампата за кратко и ме дразнеше и затова не го приложих за постоянно. Иначе има вариант с отделен модул да емулираш ламбда сондата само около този момент, но трябваше да се правят някакви самоделни схемички, а вече ми мина мерака, а и нямам време за такива неща. А и това е извън темата.
_________________ Лудия
|
|
|
|
| Нед Апр 07, 2013 5:18 pm |
|
|
|
Ickoov
|

Двигателист написа: Според мен няма проблем. Или по-точно няма проблем с ъгъла на изпреварване. Ъгъла зависи от много фактори, но основната карта и триизмерна и зависи от обороти и от натоварване. За да мериш коректно и да сравняваш с опорни стойности трябва или да елиминираш единия фактор (навремето, когато имаше само центробежен и вакуумен регулатори, ставаше посредством затапване на вакуумния регулатор) или да държиш единия константен, така че да не ти обърква измерването. Иначе става манджа, като при теб, защото ъгъла нараства с увеличаване на оборотите, а намалява с увеличаване на натоварването. Винаги когато пипаш (отваряш) дросела ще предизвикваш намаляване на ъгъла, а последващото нарастване на оборотите предизвиква обратно увеличаване. И на практика нямаш коректен резултат. Отделно към тази карта се добавят най-често три корекционни коефициента на ъгъла в зависимост от температурата на въздуха, температурата на водата, интензивността на детонационно горене. Ако първите два се променят сравнително бавно, то третия влияе доста динамично ъгъла. Бош управленията обикновено приемат за гранична интензивност, ако над 10-20% от горивната смес изгарят детонационно. Тогава на следващия цикъл (демек след 720 градуса или два оборота на коляновия вал, когато въпросния цилиндър пали отново) ъгъла се увеличава скокообразно с 5 градуса, а на всеки следващ цикъл с по 1 градус при условие, че интензивността на детонационното горене все още е над праговата. В момента в който вече детонациите с норма, започва стъпково увеличаване на ъгъла през градус. Предполагам и японците процедират така, не ми се вярва да мислят по-различно от германците Поради тези причини в днешно време се дава една стойност за проверка - примерно на празен ход, а някои дават и второ контролна точка при повишени обороти, но пак на празен ход без товар - примерно 3000. И още нещо - не очаквай да постигнеш същия тротъл респонс с газов инжекцион както на бензин. Просто винаги има разлика при форсиране от празен ход. Единствения начин по който успях да го постигна беше със силно (ненужно силно) обогатяване на сместта, но само при рязко отваряне на дросела, а не по общата горивна карта (20% повече пропан-бутан). Но след такова форсиране ми светваше чек-лампата за кратко и ме дразнеше и затова не го приложих за постоянно. Иначе има вариант с отделен модул да емулираш ламбда сондата само около този момент, но трябваше да се правят някакви самоделни схемички, а вече ми мина мерака, а и нямам време за такива неща. А и това е извън темата. Мисля,че темата се нуждаеше от точно такъв отговор 
|
|
|
|
| Пон Апр 08, 2013 10:21 am |
|
|
|
RADOb
|
|
Привет моите размисли идват от това,че когато ми слагаха газ майсторът(много кадърен човек) имаше проблем с настройката ми обясни че бензиновите дюзи пръскат по 2 пъти за един цикъл с цел мощност при ниски обороти,но аз освен забиване друго не усещам.За това си мисля че имам някакъв проблем.
|
|
|
|
| Вто Апр 16, 2013 9:16 pm |
|
|
|
|
Страница 1 от 1
|
|