Отговори на тема
 Скоростна кутия - да разнищим някои съмнения 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 166
Автомобил: V7 STI, Outback 3.6
Рейтинг: 90
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здравейте,
ще ви вкарам в малко размишления относно скоростните кутии, особено за турбо моделите 98-02 ...

Всичко започна, когато реших да си сложа воден радиатор с повешен капацитет (ОЕМ е 16мм пита), а и тъй като Форко претърпя и някои други промени в коша ;) . Ориентирах се към някои афтърмаркет варианти от тунинг - мунинг фирми, но навсякъде удрям на камък поради причината, че тунинг-мунинг вариантите на радиатори нямат предвиден вход и изход, както и "реотан" в долното казанче за охлаждането на маслото на скоростната кутия. И тук веднага - скоростната ми кутия е 5МТ стандартно оборуване по документите на колата със сериен номер TY755VN1AA, не съм АТ :) . От както имам колата знам, че имам такова охлаждане, но си мислех, че си е стандартно за всички модели и не му обръщах внимание.
Е да ама сега се поразрових из нета да намеря нещо повече за тази кутия и намирам нищо, няма еднозначни отговори ... от ровеното намерих тези две картинки в scoobynet или subaruforester.org, ако не се лъжа, от които разбирам само, че ако има такова охлаждане то кутията трябва да има и помпа за маслото, а другото по - интересно са крайните предавателни числа пр. диф. 4.444, заден диф. 4.111 ...

Така че колеги моля собственици на турбо Форковци 98-02, ако е възможно да погледнат какво имат в колите си и да направим някакво сравнение, кой с каква кутия е (сериен номер, предавателни числа и т.н.), както и да разнищим тези предавателни числа. Че ако всичко това е истина то ще се окаже че Форковците са оборудвани с доста здрави и надежни 5МТ ск. кутии, които си имат охлаждане на маслото ... :pardon:

Дали е така и при турбо импрезките ... ?

Прикачени файлове:
Коментар на файл: Това уж е за Импрезките:
gearbox ratios1.jpg
gearbox ratios1.jpg [ 87.67 KiB | Прегледано 2280 пъти ]
Коментар на файл: Това е за Форковците:
gear ratio2.jpg
gear ratio2.jpg [ 80.21 KiB | Прегледано 2280 пъти ]
Чет Мар 28, 2013 4:44 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 463
Автомобил: XV 2018 1.6Comfort AT
Рейтинг: 164
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Аз мисля че само автоматиците имат охлаждане на маслото в ск.кутия.Не съм чувал на ръчна ск.кутия да има охлаждане на маслото то там май и няма нужда да има.

Чет Мар 28, 2013 9:40 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 599
Автомобил: Forester 2.5 STi
Рейтинг: 285
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
ето тук може да се види почети всичко за кутиите 5МТ и 6МТ:
Прикачени файлове:
Subaru%20Tranny%20Chart.pdf [16.71 KiB]
204 пъти

Чет Мар 28, 2013 9:49 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 599
Автомобил: Forester 2.5 STi
Рейтинг: 285
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Anton Yankov написа:
Аз мисля че само автоматиците имат охлаждане на маслото в ск.кутия.Не съм чувал на ръчна ск.кутия да има охлаждане на маслото то там май и няма нужда да има.

има охлаждане и на ръчки, но май там потока на маслото е на самотек, т.е. аз не виждам смисъл от него. мисля че спек ц импрезите имат такъв кулер.

Чет Мар 28, 2013 9:52 pm
Върнете се в началото
Профил
Изгонен
Аватар

Постове: 3717
Рейтинг: 267
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Soflab написа:
има охлаждане и на ръчки, но май там потока на маслото е на самотек,

не е на самотек, с помпа е - в опашката на кутията

0899 612 719 - Венци
https://www.facebook.com/redlineoil.bg

Чет Мар 28, 2013 10:07 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Soflab написа:
ето тук може да се види почети всичко за кутиите 5МТ и 6МТ:
Прикачени файлове:
Subaru%20Tranny%20Chart.pdf

Почти наистина е важна дума. Тази трани-чарт е всеизвестна, и все пак вътре няма спомената от мен кутия ...

Пет Мар 29, 2013 12:53 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
agent dust написа:
Soflab написа:
има охлаждане и на ръчки, но май там потока на маслото е на самотек,

не е на самотек, с помпа е - в опашката на кутията

:good: и да с помпа е ...

Пет Мар 29, 2013 12:54 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 11
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте, някой може ли да ми помогне за определяне на скоростна кутия и диференциал по номера на кутията и vin номер на автомобила. Не я откривам в линка, който колегата е споделил (малко по-нагоре ) нито в търсачка, която ми споделиха в една фейсбук група. :-? Автомобила е Импреза, ген 1 , комби, 125кс, 2000 година.

Чет Май 02, 2024 8:33 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Е дай номерата де

Пет Май 03, 2024 8:57 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 648
Автомобил: E180 2ZR-FXE/B14 EJ255/HT H27A
Телефон: 0886738903
Рейтинг: 698
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ако не е сменяна вероятно е 3.90 крайно предавателно за преден и заден диф с 39/10 зъби за корона/пиньон и трансфер в опашката 1:1
5та на тези кутии е 0.825 число, х1.447 са ти бавните

Можеш да сложиш всякаква кутия стига да спазиш крайните числа и преден и заден диф да са равни, като задния може и да е по-дълъг, когато имаш 1:1,08 или 1:1,1 трансфер в опашката. Например врх кутията е 3.90 преден диф, но е 3,54 задния, като с 1:1.1 в опашката също става 3.90. Форестър турбо мт е 4.44 орден и 4.11 заден, но с 1:1.08 в опашката пак става 4.44. Това е за турбо кутии за европа, атмосферните и японските почти винаги са 1:1 трансфер

Пет Май 03, 2024 7:11 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема