Здравейте,
ще ви вкарам в малко размишления относно скоростните кутии, особено за турбо моделите 98-02 ...
Всичко започна, когато реших да си сложа воден радиатор с повешен капацитет (ОЕМ е 16мм пита), а и тъй като Форко претърпя и някои други промени в коша

. Ориентирах се към някои афтърмаркет варианти от тунинг - мунинг фирми, но навсякъде удрям на камък поради причината, че тунинг-мунинг вариантите на радиатори нямат предвиден вход и изход, както и "реотан" в долното казанче за охлаждането на маслото на скоростната кутия. И тук веднага - скоростната ми кутия е 5МТ стандартно оборуване по документите на колата със сериен номер TY755VN1AA, не съм АТ

. От както имам колата знам, че имам такова охлаждане, но си мислех, че си е стандартно за всички модели и не му обръщах внимание.
Е да ама сега се поразрових из нета да намеря нещо повече за тази кутия и намирам нищо, няма еднозначни отговори ... от ровеното намерих тези две картинки в scoobynet или subaruforester.org, ако не се лъжа, от които разбирам само, че ако има такова охлаждане то кутията трябва да има и помпа за маслото, а другото по - интересно са крайните предавателни числа пр. диф. 4.444, заден диф. 4.111 ...
Така че колеги моля собственици на турбо Форковци 98-02, ако е възможно да погледнат какво имат в колите си и да направим някакво сравнение, кой с каква кутия е (сериен номер, предавателни числа и т.н.), както и да разнищим тези предавателни числа. Че ако всичко това е истина то ще се окаже че Форковците са оборудвани с доста здрави и надежни 5МТ ск. кутии, които си имат охлаждане на маслото ...
Дали е така и при турбо импрезките ... ?