| Автор |
Съобщение |
|
Vmax
|
Четох малко от първата, че ми трябваше една стойност на HTHS, която никъде не намерих - действително там я има и то цитирана от вносителя. Не цитирам Равенол или др. масла, за да не спамя темата. Хареса ми обаче, директният подход в линка с ладата на автора - човека си казва, това което Алекс ни обучава от самото начало, изразил го е с примери, сбито и прегледно. Хубаво е да знаем, кое масло е истинска синтетика, подходящо за различните Субара, и вече премиум рейсинг маслата - кое с какви добавки е, и каква е ползата от тях.
|
|
|
|
| Чет Сеп 26, 2013 12:47 pm |
|
|
|
=Alex=
|
Vmax написа: ... като Редлайн е единственият с група 5 POE.
Да, Стани, Red Line са единствените, които използват изцяло Polyol-ester base-stock. Но въпреки това добавят и РАО за стабилност, баланс, и милост особено към гумените уплътнения/гарнитури (естерите ги "смилат" и раздуват, а РАО-то ги втвърдява). Когато ги събереш заедно РАО и естери става чудно и всичко е ок. PAO се добавя към естерите и по други причини (например резистивността на РАО базата към влага и анти-хигроскопичните й свойства, което е слабо място на естерите и т.н.). NEO също прави изцяло естерни масла (е, отново с малко РАО за стабилност), но те работят с di-esters. Въпреки, че диестерите са по-долен "клас" от POE, с NEO карат масово във F1 и гледам, че нямат особени проблеми заради масло М1 също работи с Polyol естери, даже те (Exxon-Mobil) са един от най-големите производители на POE, но ги ползват само за добавки. Хубави линкове към руските сайтове, момчета.
|
|
|
|
| Чет Сеп 26, 2013 2:18 pm |
|
|
|
GIvanov_1975
Автомобил: Subaru Outback 2.2 4WD '98
Рейтинг: 4
|
Аз не можах да си обясня следното. Във параграф: Шаг второй – разбираемся с ACEA, гледаме шарената табличка на руски и по специално последният ред "Группьи базовьих масел". Отворих ACEA 08 ( http://www.acea.be/images/uploads/files ... _Final.pdf ), но не можах да намеря вътре където точно са групите. Вие намирате ли ги? И това не е ли спирачка, посочените са предимно до група III и в A3/B4 от 1-ва до 4-та. Ами ако искам Mid SAPS C3 масло, значи ли това че не мога да го намеря като гр 4 и 5? Поздрави
|
|
|
|
| Чет Сеп 26, 2013 8:23 pm |
|
|
|
Jores
Автомобил: Subaru Forester 2.0 Diesel MY2009
Рейтинг: 120  
|
Вчера смених маслото, сипах Ред Лайн 5W-30 (старото беше Мотул Еко Клийн 5-30) и...не вярвах, че разликата ще е толкова фрапираща! Нямаше щракане тая сутрин като запали, двигателя утихна и вибрации няма, почна да работи почти като бензинов мотор. Да си призная - не очаквах чак такъв резултат! Мърка, като коте (прегракнало коте, щото е дизел, ама мърка) Ще видим как ще е и разхода... 
|
|
12
|
|
| Пет Сеп 27, 2013 7:41 pm |
|
|
|
GIvanov_1975
Автомобил: Subaru Outback 2.2 4WD '98
Рейтинг: 4
|
|
| Пет Сеп 27, 2013 9:45 pm |
|
|
|
=Alex=
|
GIvanov_1975 написа: ...Аз не можах да си обясня следното... ... Ами ако искам Mid SAPS C3 масло, значи ли това че не мога да го намеря като гр 4 и 5? Не, съвсем не значи това. Има доста масла от групи 4 и 5 на пазара, които покриват MID / LOW / MID-LOW-SAPS (АСЕА Сх) Пример за mid-saps ACEA C3 микс от РАО и естери (гр. 4 и 5) - Amsoil European Car Formula 5W-40 Synthetic Motor OilДруг пример за mid-saps ACEA C3, който е polyol ester (base stock gr. 5) - Red Line Euro-Series 5W30 Motor Oilи т.н. Jores написа: Вчера смених маслото, сипах Ред Лайн 5W-30 (старото беше Мотул Еко Клийн 5-30) и...не вярвах, че разликата ще е толкова фрапираща! Нямаше щракане тая сутрин като запали, двигателя утихна и вибрации няма, почна да работи почти като бензинов мотор. Да си призная - не очаквах чак такъв резултат! Мърка, като коте (прегракнало коте, щото е дизел, ама мърка) Ще видим как ще е и разхода...  Жоре, изчакай го малко да си направи "магията"  Тепърва ще заработи това масълце. Хората обикновено виждат постоянна промяна към по-добро през първите 20,000км, след което си остава така...  Поне 1,000км ще имаш депозиране на добавките и естерите... в резултат на което ще ти "изчезнат" 200-300 грама - ще си останат по металните части вътре в мотора. За разхода - литър - литър-и-половина надолу при бензиновите, при дизелите очаквам да е по-малко, вероятно 0.8-1.0л. градско и 0.3-0.5л/100 - извънградско ще е надолу... Пиши, след като го проследиш. Иначе, да, ефектът е нещо такова - както каза Андро - все едно си извадил мотора от колата и си го потопил в басейна, там да си работи  Така работят маслата от група 4 и 5, без никакво наличие на спекулативната група 3. 
|
|
|
|
| Пет Сеп 27, 2013 10:08 pm |
|
|
|
agent dust
Изгонен
|
|
мда, отзивите от редлайн в дизелите на субару са много добри - и votolom коментира почти по същият начин, че няма никакво чаткане сутрин като запали, а и двигателят работи доста по-мазно
_________________ SUBARULAND Ltd Диагностика, ремонт, обслужване и tuneup на SUBARU от 2007г насам. 0878 207 541 - Красимир 0899 612 719 - Венци https://www.facebook.com/redlineoil.bg
|
|
|
|
| Пет Сеп 27, 2013 11:07 pm |
|
|
|
mcrae
Регистриран на: Съб Дек 17, 2011 6:46 pm Постове: 88 Местоположение: Skokloster, Sverige
Автомобил: Subaru Forester 2.0D XE
Рейтинг: 26
|
ее, текат ми лигите като ги чета тия работи ... Обаче няма никъде такива мърди - в понеделник поръчах РЛ-а, никаква реакция, вчера му звъня да попитам - не знае нищо за поръчката, пътувал бил но се прибирал вечерта и щял да реагира в петък... днес нищо ... някакъв пълен хобист е вносител на Red LIne за швеция  и не е само тоя - където питах за синтетични маслени филтри ме гледаха като застреляни; инереса и познанията им стигат до там да ти вкарат рег. номер и да кажат "за твоята кола ето тоя филтър излиза", точка...
_________________ http://www.spritmonitor.de/en/detail/487414.html
|
|
|
|
| Съб Сеп 28, 2013 12:19 am |
|
|
|
=Alex=
|
Колегата, въпреки строгия контрол на Red Line относно селекцията на партньори, със сигурност има и хобисти сред тях  Защо не си го поръчаш от Англия - да беше дошло при теб 100 пъти вече. За филтрите - според мен ги търсиш на погрешните места  Синтетик филтри ще намериш почти ексклузивно в топ местата за бутиково обслужване и доста от добрите тунинг гаражи. Ако в Швеция това е някаква драма, просто си поръчай филтър от ebay Аз останах учуден от топ-гамата на Fram (Ultra) - все съм очаквал, но чак такава ювелирна изработка за маслен филтър, не бях виждал... дори на външен вид е по-апетитен от първоизточника (Амсойл) 
|
|
|
|
| Съб Сеп 28, 2013 12:31 am |
|
|
|
mcrae
Регистриран на: Съб Дек 17, 2011 6:46 pm Постове: 88 Местоположение: Skokloster, Sverige
|
=Alex= написа: За филтрите - според мен ги търсиш на погрешните места  Синтетик филтри ще намериш почти ексклузивно в топ местата за бутиково обслужване и доста от добрите тунинг гаражи. Ако в Швеция това е някаква драма, просто си поръчай филтър от ebay Аз останах учуден от топ-гамата на Fram (Ultra) - все съм очаквал, но чак такава ювелирна изработка за маслен филтър, не бях виждал... дори на външен вид е по-апетитен от първоизточника (Амсойл)  незнам, ама се чувствам като в оня виц с кучето-птичар - "незнам то ли не може да лети, или аз не го хвърлям достатъчно високо"  ... брадясах пред браузъра но не намирам почти нищо за синтетични маслени филтри, да не говорим за дизела на субару ... някой колега ако си е купувал, може ли да пусне директен линк към ebay или някакъв UK сайт! @=Alex= за Голфа, за който те питах мин седмица, не намерих абсолютно нищо и понеже ме притиска времето купих филтър Mahle OC 593/4 Micro-star®
|
|
|
|
| Съб Сеп 28, 2013 12:18 pm |
|
|
|
=Alex=
|
Извинявай, явно вчера вече ми е било късно и съм бил с "тъпата глава" - изключих, че търсим ф-р за дизелов боксер... a за синтетик филтър за Голф-а - сега проверих - Амсойл не прави за VW освен за 1.8Т и някои от 2.5/3.0 моторите... сори, бро. Ще трябва да смениш колата, за да им ползваш филтрите  Американците гледат по някакъв специален, техен си начин на мотори <2.0 
|
|
|
|
| Съб Сеп 28, 2013 1:27 pm |
|
|
|
Joro
Регистриран на: Пон Май 14, 2012 11:11 pm Постове: 59 Местоположение: София
Автомобил: Forester 2.5XT 230 '06, 2.0 122 '98
Рейтинг: 6
|
|
| Нед Сеп 29, 2013 1:22 am |
|
|
|
=Alex=
|
Joro написа: Това ли е това-то...? Жорка, не знам кое е "това-то", но това от линка изглежда като да е RL 5W30  Ако това ти трябва, значи това е "това-то" 
|
|
|
|
| Пон Сеп 30, 2013 12:25 pm |
|
|
|
mcrae
|
=Alex= написа: Joro написа: Това ли е това-то...? Жорка, не знам кое е "това-то", но това от линка изглежда като да е RL 5W30  Ако това ти трябва, значи това е "това-то"  най-после малко повече единодушие в тая тема и аз мисля радикално да си реша маслено-филтърните проблеми - ще поръчам най-добрия синтетичен филтър и ще тръгна из автокъщите - каквато кола успеят да му завият, тая ще да е
|
|
|
|
| Пон Сеп 30, 2013 1:22 pm |
|
|
|
=Alex=
|
mcrae написа: ...ще поръчам най-добрия синтетичен филтър и ще тръгна из автокъщите - каквато кола успеят да му завият, тая ще да е  да де, аз ти казах - сменяш колата, ако искаш да караш с нано-синтетик-филтър, т'ва е Ами, брат, това са американци, к'во да прай'ш... ама и ти, егаси, свалИ моторчето от кухненския робот на жената, завря й го в Голфа и с'я търсим ф-р за него... 
|
|
|
|
| Пон Сеп 30, 2013 1:30 pm |
|
|
|
dragoveli
Регистриран на: Пон Юли 16, 2012 4:40 pm Постове: 654 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Outback H6
Телефон: 0898612194
Рейтинг: 194    
|
|
| Вто Окт 01, 2013 1:11 pm |
|
|
|
=Alex=
|
красибг написа: здравейте и от мен , нов съм във форума и относно маслата ще пусна подробна информация за тях намерена из нета. дано да е полезна Добре дошъл във форума, Краси. Наистина не беше нужно да бързаш с този пост, а да се подготвиш добре за него. Без да се обиждаш, ще помоля някой просто да го изтрие, защото е пълен с ужасно стара и много невярна информация в почти всеки абзац, която може да подведе хората. За да бъда обективен и, за да не го приемаш лично, ще дам само няколко примера - в момента не API SM е "най-новото", а API SN - прилагам ти актуалната API класификация от 2010-та. Дефиницията за синтетични масла е крайно аматьорска, естерите присъстват при РАО (при условие, че са различни групи), дефиницията за РАО също не е вярна, а генерализирането, че масла като 10W40 & 15W40 са само минерални, буди искрен смях. И накрая - генерализиране на интервалите за смяна на маслото. Това е точния интервал за масла от група 3. И до там. Нито една кола няма да се разсърди, ако й сменяш хубаво масло (разбирай група 4 и 5) на 8,000км, дори на 1,000 ще те обича повече, но не е нужно, защото на практика ще изхвърляш масло, в почти перфектно състояние. Не може да се генерализира така - не е професионално, нито правилно. В тази тема се говори на много по-високо ниво, в случай, че не си забелязал и поне моят стремеж е да има изключително достоверна и надеждна, професионална информация за маслата, която е трудно достъпна в България. Вероятно си го преписал/copy-paste-нал от някъде, просто знай, че е прекалено старо и аматьорски написано.
|
|
2
Последна промяна =Alex= на Вто Окт 01, 2013 1:51 pm, променена общо 1 път
|
|
| Вто Окт 01, 2013 1:33 pm |
|
|
|
=Alex=
|
Само по себе си - това е хубаво масло - РАО с естери, но по малкото данни, които могат да се намерят за него в мрежата, мисля, че има и немалък % група 3 (сравнително ниска темп. на замръзване и кипене). Има и доста VIs (viscosity improvers, които също занижават предходните параметри). Производителят не посочва HTHS, което не ми харесва - това ти е един от най-важните показатели, за да знаеш какво слагаш. В рейсинговите масла, обаче, се слагат или минимално количество, или никакви почистващи добавки (защото водят до детонации в натоварените режими на мотора), което значи, че трябва да го сменяш сравнително често - стандартът за смяна на рейсингово масло е 3 месеца, независимо от пробега и начина на каране. Ако караш на газ, не бих препоръчал това масло, заради по-високия SAPS индекс (не, че е кой знае колко много висок, има и доста по-високи от тази 1-ца). Като цяло - бих казал добро масло, с висок TBN, ако караш леко модната кола, или просто караш агресивно (или в тежки режими - офроуд, теглене на разни неща и т.н.) и можеш да преглътнеш нуждата от по-честа смяна (може да изкара и повече - примерно 6 месеца, но този параметър трябва да се наблюдава с анализ на маслото). Ако успееш да намериш MSDS ще е по-лесно...
|
|
|
|
| Вто Окт 01, 2013 1:47 pm |
|
|
|
Vmax
|
|
| Вто Окт 01, 2013 2:53 pm |
|
|
|
=Alex=
|
30 год. стаж в ЦРУ намира всичко  Батя, това е хубаво местенце, но няма за RCS...
|
|
|
|
| Вто Окт 01, 2013 3:31 pm |
|
|
|