| Автор |
Съобщение |
|
GapstaR[13]
Регистриран на: Чет Мар 28, 2013 1:12 pm Постове: 25 Местоположение: Шумен
Автомобил: Subaru Outback V (BS) 2.5i (175 Hp)
Рейтинг: 13
|
Извинявам се за глупавия въпрос, но е по-добре да попитам, отколкото да счупя нещо, защото съм лаик Става дума за Outback с механична скоростна кутия и лост за смяна на бързи и бавни предавки, а въпросът ми е: Мога ли да сменям двата режима (от бързи към бавни и обратно) в движение (както съм на скорост), примерно при спускане по заледен наклон, стръмни изкачвания и други подобни ситуации? На кои предавки е допустимо това и при каква максимална скорост на движение, както и колко дълго може да продължи карането на бавни предавки? Благодаря предварително! Поздрави!
|
|
|
|
| Сря Окт 09, 2013 4:45 pm |
|
|
|
stan4o
Регистриран на: Вто Юли 05, 2011 2:37 pm Постове: 87 Местоположение: София
Автомобил: Форестер SG, 5MT, 125HP
Телефон: 0887969876
Рейтинг: 14
|
|
При всякаква скорост може да включваш/изключваш бавните стига да го правиш при натиснат съединител!
|
|
|
|
| Сря Окт 09, 2013 5:06 pm |
|
|
|
deadman
|
|
Предполагам, че колегата иска да каже на всяка предавка може да включваш бавни с натиснат съедините. Аз ти препоръчвам да не правиш такова превключване при повече от 60 км/ч. Също така ако слизаш опасен участък или изкачваш такъв си Подготви автомобила Предварително, т. е. включи бавни преди да започнеш изкачване или спускане. Пример ще ти дам със спускане. Ако вече си започнал спускане по кален или заледен наклон, с натискане на съединител и задържане на спирачки рискуваш да се подхлъзне колата. Също така при отпускане на съединителя колата ще се подхлъзне със сигурност защото рязко намаляш оборотите на колелата.
_________________ Не ми казвай колко си учил, кажи ми колко си пътувал
|
|
|
|
| Чет Окт 10, 2013 8:11 am |
|
|
|
GapstaR[13]
Регистриран на: Чет Мар 28, 2013 1:12 pm Постове: 25 Местоположение: Шумен
Автомобил: Subaru Outback V (BS) 2.5i (175 Hp)
Рейтинг: 13
|
Благодаря и на двама ви! Аз досега винаги правех превключването при спрял автомобил и на свободна предавка. Съществува ли опасност от прегряване на трансмисията при продължително каране на бавни и необходимо ли е след това да се покара малко на бързи автомобила, за да се охлади евентуално?
|
|
|
|
| Чет Окт 10, 2013 9:34 am |
|
|
|
evg3
Регистриран на: Нед Фев 21, 2010 10:05 am Постове: 1217 Местоположение: София, Троян
Автомобил: предишен: Impreza 2.0R
Рейтинг: 140   
|
_________________преди: Impreza 1.8 '94 F4WD Impreza 2.0R '06 Symmetrical AWD сега: Daihatsu Sirion 4WD (full-fledged Justy)
|
|
|
|
| Чет Окт 10, 2013 9:51 am |
|
|
|
mashbob
Регистриран на: Пон Яну 30, 2012 9:21 am Постове: 105 Местоположение: София
Автомобил: Outback EJ25 MT
Рейтинг: 32
|
|
Аз лично не бих карал дълго време на бавни. Те са необходими при лоши условия и особено с ниските 1 и 2 предавка. Тогава и при пресечен терен (например Руски паметник в София) е много удобно да караш на 2-ра бавна. Тази аз много я харесвам и изобщо зависи какво правиш с колата. При мен 2-ра бавна и бърза + 3-та бавна е най-честото явление. Нормално е да се чува едно виене при включени бавни - нали се развърта редуктора.
_________________ 2005 Outback 2.5 5MT/DR
|
|
|
|
| Чет Окт 10, 2013 1:09 pm |
|
|
|
valqk
|
Аз като изпреварвам на магистралата и ме мързи и няма нужда от 5-3 връщам бавните както съм на 5та.  Понякога съм забравял да върна от бавни на нормални - примерно на дерето си карам само на бавни... и до варна съм ходил на бавни... не е имало ядове... 
_________________ http://www.hostit.bg/
|
|
|
|
| Чет Окт 10, 2013 1:38 pm |
|
|
|
jafaar
Регистриран на: Пет Ное 06, 2009 9:53 pm Постове: 1162 Местоположение: СОФ
Автомобил: Impreza 2.0GRR!
Рейтинг: 71 
|
Превключването при мен поне става както при смяна на предавки. В движение, при подходящи обороти. Всичките му там прийоми на минаване на по ниска предавка си важат при минаване на бавни. Така пише в дебелата книга valqk написа: Аз като изпреварвам на магистралата и ме мързи и няма нужда от 5-3 връщам бавните както съм на 5та.  При валяците е друго бе 
|
|
|
|
| Чет Окт 10, 2013 5:22 pm |
|
|
|
deadman
|
|
А каква е максималната препоръчителна скорост при включени бавни скорости?
_________________ Не ми казвай колко си учил, кажи ми колко си пътувал
|
|
|
|
| Пет Окт 11, 2013 7:50 am |
|
|
|
Geo_Plam
Регистриран на: Вто Яну 24, 2012 9:47 am Постове: 259 Местоположение: София
Автомобил: OBW
Рейтинг: 80 
|
|
Допустима (не препоръчителна) - 140 км/ч.
_________________ Subaru Forester SF first love Subaru Forester SH Subaru Outback Wilderness
|
|
|
|
| Пет Окт 11, 2013 1:25 pm |
|
|
|