И аз като нов собственик на Фори дизел съм притеснен от този дефект. Колкото повече чета толкова повече ми се изправя косата и се психирам. Малко по-нагоре в темата имаше зададен въпрос какво би струвало превантивно да се подмени коляновия вал, но никой не е коментирал. Моля ако някой от по-запознатите с колата и мотора може да даде информация, за приблизителна цена, къде и кой би могъл в БГможе да направи подобен ремонт, от къде може да се поръча нов вал.... всякакви подробности биха били от полза. Мерси предварително.
обясняват се причините за скъсването на КВ, която според Шведите е по-скоро в мазането на лагерите отколкото в здравината на вала. Има и една доста интересна статистика. Скандинавците са заменили 109 мотора при продадени 12000, само не става ясно за какъв точно период. Имайки предвид обаче, че статията е побликувана 2012г. то би следвало статистиката да отвазява период от 4-5 години (2008-2012).
От шведската статия е интересно твърдението на въпросния Fredrik Donner (собственик на сервиз специализиран в ремонт и ъпгрейд на субару мотори), че и масления филтър е проектиран погрешно, високо в горната част на мотора. Поради това не задържал масло и при всеки старт мотора работи 10-15 сек. без мазане. От Subaru Nordic отричат това да е проблем. Някой компетентен може ли да даде мнение по въпроса. Принципно има доста мотори с високо разположен маслен филтър, и незнам доколко изпразването му задължително води до липса на мазане при старт. Човека обаче работи с тия мотори години наред (фирмата е известна и с добро име), докато тея от Subaru Nordic (особено ПР-шефа и всякакви др шефове ) сигурно са ги гледали само по брошури и youtube ...
няма как двигателят да остане 10-15 сек без масло, дори филтъра да е горе. новите модели също са с горен филтър. двигател който няма мазане тропа юнашки - което не се случва на дизелите на субару. двигател без мазане няма как да изкара повече от 1000км, да не говорим за 100 000 и нагоре
според нашият шлайфист - проблемът е в опорните пети на коляновият вал. те са чугунени, изляти в алуминият. бензиновият двигател има 2 стоманени втулки, които центрират тунелът на коляновият вал, а при дизелът са 6 по спомен. но тази конструкция издържа доказано на много повече нютонметри отколкото е фабрично дизелът - същият двигател често се кара по състезания на моднати дизелови субара - и няма проблем. така че най-вероятно става дума за дефектна серия двигатели
_________________ SUBARULAND Ltd Диагностика, ремонт, обслужване и tuneup на SUBARU от 2007г насам. 0878 207 541 - Красимир 0899 612 719 - Венци https://www.facebook.com/redlineoil.bg
Мотора си е уникален и няма нищо конструктивно сбъркано. Каква е логиката от 12000 да се счупят 100-на. Дефектна серия си е това, както беше и 2.5 турбо от 2008-а.Дано повече не се повтаря...
15
Сря Дек 18, 2013 8:42 am
agent dust
Изгонен
Регистриран на: Пет Фев 16, 2007 12:50 am Постове: 3717 Рейтинг: 267
ми аз съм разглобил няколко такива дизели - единият даже беше чисто нов, на 200км пробег. нямаше никаква стружка - а няма как с лошо мазане да остане без стружка, и лагерите да са като нови. на всички точно стоманените петички бяха изкъртени, отлепени от алуминият.
_________________ SUBARULAND Ltd Диагностика, ремонт, обслужване и tuneup на SUBARU от 2007г насам. 0878 207 541 - Красимир 0899 612 719 - Венци https://www.facebook.com/redlineoil.bg
явно всеки минава през тия психози като прочете за проблемите; и аз бях така ама вече си давам газ и се кефя без да мисля за глупости за притеснени нови собственици препоръчвам терапия с 4-бутални спирачки и 22 мм стабилизираща щанга отзад - забравяш всякакви страхове и усмивката не иска да слезе от лицето
Здравейте колеги, Въпросното Фори което предъвкваме толкова страници, в крайна сметка го върнах на Субару. Изкупиха си го за 17500 лв, като заявих че ще купя кола пак от тях. Субару моторс София откликнаха веднага и така от 4-5 дни съм собственик на 2 литрово ХВ автомат, бензин. Възхитен съм, нищо общо с Форестъра. По отношение на ремонтите извършени по него. След смяна на шорт блока спря да пали сутрин....Полудявах около него докато запали...къде ли не го водих пак, за всяко влизане в бокса плащаш като поп и решение няма. Преди 4-5 дни като получавах новото, попитах техническия в сервиза какво стана с старото. Каза че 5 пъти е разглобявал мотора, сменил всичко и пак гаснело. Накрая съвет от сервиз в Германия да смени веригата и проблема се решил. Не знам какво да кажа....В инструкциите на Субару пише че верига се проверява на 300000 км, а уж ми докараха нов шорт блок.... Късмет и безпроблемно каране на вашите машини. За себе си знам че повече нафта няма да карам.... Поздрави.
Пет Мар 28, 2014 9:01 am
prizov
Регистриран на: Сря Апр 30, 2008 1:30 pm Постове: 411 Местоположение: София
Автомобил: XV 2.0i, '12 Lin.; 2 х SVX '93
Рейтинг: 253
Привет, Ами не знам дали е редно, да му пускам снимки точно в тази тема, пък и не съм му направил още. Фейс лифта е 14 г. поне така ми казаха в София...3те копчета за климатика дето са, били черни отдолу, не били като 13 година....да си кажа честно не разбрах, не съм и чел и разглеждал нищо от началото на годината, бях на кораб и от летище София направо в магазина, разписвах документи половин час и си тръгнах с нея. Не съм и карал автомат никога и в началото малко стреснато, ама свиква се бързо то си е глезотия наистина. София - Бургас без да надхвърлям 4000 оборота / 140 - 160 /, даде разход 9.8 л/100. Стори ми се прилично, струва ми се по пъргава, не се клати по завоите, определено усещането вътре е по приятно....Ако X-MODE е де мултипликатор ще излъжа дали има. В книжката мярнах нещо, но не съм се ровил в колата с подробности. Общо взето харесва ми повече, но не мога да приказвам в детайли...дано да не създава проблеми, че с колата и жената май всичко опира до късмета.... Поздрави
Съб Мар 29, 2014 5:48 pm
prizov
Регистриран на: Сря Апр 30, 2008 1:30 pm Постове: 411 Местоположение: София
Автомобил: XV 2.0i, '12 Lin.; 2 х SVX '93
Рейтинг: 253