| Автор |
Съобщение |
|
GIvanov_1975
Автомобил: Subaru Outback 2.2 4WD '98
Рейтинг: 4
|
Човъркам си от любопитство да чета за маслата и попадам на следният линк: http://www.infineum.com/Pages/ACEAandAPITables.aspx В него има подробно описание за интересуващите ни стандарти по API. В интерактивните презентация за API Sx има табличка където в забележката е упоменато, че API гр 3, легално можела да се обозначи като синтетика. Но което повече ми хвана окото е идващите нови стандарти по ILSAC GF-6A и GF-6B. Остарялата SAE J300 таблица е била ъпдейтната и са добавени новите 0W-16 и 5W-16 вискозитетенаи класове, wow. Някой има ли информация коя поредна буква от латинската азбука би била следващият стандарт по API след API SN? Защото стандартите по API и ILSAC вървят ръка за ръка (ILSAC GF3 = API SL; ILSAC GF-4 = API SM; ILSAC GF-5 = API SN, ILSAX GF-6 = ??? )  Поздрави
|
|
|
|
| Нед Май 25, 2014 4:27 pm |
|
|
|
Japsa
Автомобил: impreza
Рейтинг: 0
|
Четох доста за всеки модел всеки си има различно мнение аз карам импреза турбо 99та колата се кара на 1 бар спрях се на мотул но се чудя между 10в40 и 10в60 моля за съвет 
|
|
|
|
| Сря Май 28, 2014 1:25 pm |
|
|
|
=Alex=
|
Аз не разбрах питаш ли нещо, или просто казваш, че си избрал Мотул? Ако питаш - остава да кажеш и кой точно Мотул Иначе за вискозитетен индекс - 10-60 е предпоследното по "грешност" масло, което можеш да сложиш на само леко "надуто" Субару. Най-грешното е 20W-60 (освен ако някак не си я направил 700 коня на 1 бар). Хубаво е когато питаме, да има ясно формулиран въпрос и конкретно подадени параметри на сетъпа на колата, както и при какви условия се ползва возилото, но и това сме го дъвкали доста... Какви са ти температурите на маслото, че искаш да ходиш на толкова сериозно вискозно масло?!
|
|
|
|
| Сря Май 28, 2014 1:35 pm |
|
|
|
Japsa
|
|
благодаря за отговора мисля да покарам на Motul 10W40 6100 Synergie+
надявам се да не стане черно за по-малко от 2 месеца
|
|
|
|
| Сря Май 28, 2014 2:04 pm |
|
|
|
mitashki35
Регистриран на: Съб Яну 22, 2011 11:46 pm Постове: 517 Местоположение: Стара Загора
Автомобил: Outback H6 '01
Рейтинг: 66 
|
От прочетеното до тук ,мисля ,че ако старото масло е било черно и не ползваш някакви флъшове преди смяна ,има голяма вероятност и новото масло да почернее по-скоро от очакваното.Пробегът на маслото се измерва с моточасове или изминати километри.Ресурса му свършва като се променят физикохимичните свойства, или иначе казано започне да изчезва маслото внезапно. 
|
|
|
|
| Сря Май 28, 2014 2:10 pm |
|
|
|
=Alex=
|
@Japsa - човек, виж, ако искаш сериозно мнение - тогава просто ни кажи малко повече за колата ти - турбо Импреза 99 на 1 бар изобщо не е достатъчно, за да ти даде някой препоръка... Казваш, че си чел доста, но явно не е така - по-назад има доста писано какво е нужното инфо, което хората би следвало да дадат, за да получат адекватна препоръка  На всяка страница от темата ли трябва да го пускаме? Нека си уважаваме взаимно времето... Ако трябва да ти отговоря с тази информация, която даваш, би следвало да е нещо такова: - 10-40 Мотул 6100 може да ти е много подходящо, ако караш само на бензин, сменяш го на всеки 4-5,000км и температурите на маслото ти не се задържат в диапазона 115-120С. - 10-40 Мотул 6100 няма да ти е добре, ако караш на газ или ако колата редовно се настъпва здраво. - 10-40 Мотул 6100 може да ти е добре за стоков сетъп, само с ремап, но няма да ти е добре, ако си рибилдвал мотора с по-големи хлабини. - 10-40 Мотул 6100 няма да ти е добре, ако решиш да покараш в топъл ден на някоя писта. - 10-40 Мотул 6100 е минерално масло, микс от групи 2 и 3 (и двете са минерални) - с доста вакса, с много променлив вискозитет в зависимост от температурата. Ако ти харесва да караш с минерално масло - значи всичко е наред. Вадим ти думите с ченгел от устата 
|
|
|
|
| Сря Май 28, 2014 2:16 pm |
|
|
|
Japsa
|
Благодаря много за изчерпателния отговор и отделеното време реших се пак да пробвам с мотула колата е сток няма големи хлабини дори не е ремапната не се кара по писта затова мисля ,че маслото ще свърши работа 
|
|
|
|
| Чет Май 29, 2014 7:08 pm |
|
|
|
agent dust
Изгонен
|
|
Грешиш, и то доста сериозно.
Турбо двигател на субару трябва да се кара само с пълна синтетика - т.е ако е Мотул, поне да е синтетичната серия 8100, а не 6100. Хлабините на двигателя нямат нищо общо с качеството на маслото, а само с вискозитета му.
_________________ SUBARULAND Ltd Диагностика, ремонт, обслужване и tuneup на SUBARU от 2007г насам. 0878 207 541 - Красимир 0899 612 719 - Венци https://www.facebook.com/redlineoil.bg
|
|
|
|
| Пет Май 30, 2014 12:00 am |
|
|
|
zearendil
Регистриран на: Пон Май 16, 2011 1:04 pm Постове: 62 Местоположение: Ямбол
Автомобил: legacy'04
Рейтинг: 40
|
Четох, четох и още повече се обърках  . Затова ще напиша какво е положението при мен, пък дано някой се намери да помогне: Колата е Легаси 2.5 бензин 2004, няма газ. Маслото е Titan 5в30, ако не се лъжа GT1. Ако е важна конкретната версия, мога да я проверя. Купих колата от автокъща преди около 5000км, маслото беше под минимума, но не много. Тогава сложих 4л. масло и оттогава съм долял още литър, като в момента малко над минимума. Въпросът е: 1. Нормално ли е да гори толкова от това масло, при положение, че не съм „състезател“? 1.1. Ако отговорът е „да“, какво масло би трябвало да опитам? 1.2. Ако отговорът е „не“, каква е най-вероятната причина за „ненормалното“ държане? Доколкото видях няма течове в системата и аспухът не е омазнен. Моля, ако има по-подходяща тема (тази ми се вижда вече претрупана, може би ето тази е по-подходяща), модераторите да преместят въпроса ми там.
|
|
|
|
| Пон Юни 02, 2014 9:03 pm |
|
|
|
DDD
Регистриран на: Нед Дек 11, 2011 7:20 pm Постове: 782 Местоположение: София Рейтинг: 223    
|
Колега,какво означава zearendil написа: Тогава сложих 4л. масло ...ти когато купи колата,не я ли обслужи както трябва?Не смени ли маслото и филтъра(всички масла и филтри) или просто доля масло  .Така написано,не се разбира много ясно.Ако не си направил обслужване на автомобила-направи го,смени маслото с подходящо такова(масово се полвзва 5w40),но както сам си разбрал сигурно от огромната тема за маслата-вискозитета и марката на маслото са доста относително нещо.След обслужването-следи за маслото и ако усетиш,че не е наред...на майстор да погледне. zearendil написа: Въпросът е:1. Нормално ли е да гори толкова от това масло, при положение, че не съм „състезател“? По принцип не е нормално.
|
|
|
|
| Пон Юни 02, 2014 9:35 pm |
|
|
|
zearendil
Регистриран на: Пон Май 16, 2011 1:04 pm Постове: 62 Местоположение: Ямбол
Автомобил: legacy'04
Рейтинг: 40
|
DDD написа: Колега,какво означава zearendil написа: Тогава сложих 4л. масло ...ти когато купи колата,не я ли обслужи както трябва?Не смени ли маслото и филтъра(всички масла и филтри) или просто доля масло  .Така написано,не се разбира много ясно.Ако не си направил обслужване на автомобила-направи го,смени маслото с подходящо такова(масово се полвзва 5w40),но както сам си разбрал сигурно от огромната тема за маслата-вискозитета и марката на маслото са доста относително нещо.След обслужването-следи за маслото и ако усетиш,че не е наред...на майстор да погледне. Да, не съм обяснил добре. Масла, филтри, ангренаж, ролки някакви - всичко, което стандартно се сменя при купуване, беше сменено. При закупуването наляхме някакво масло от бензиностанция, колкото да я закараме до сервиза и това беше. От форума разбрах, че може маслото да идва твърде „тънко“, та се надявам да ми кажете нещо такова  . Иначе колата си ходи на майстор, не съм ѝ „майстора“ аз, но всичко изглежда наред. На компютърна диагностика дава някакви грешки на ламбда сондата, предполагам защото ѝ е махнат катализатора, но не ми се вярва от това чак пък да гори масло.
|
|
|
|
| Пон Юни 02, 2014 11:25 pm |
|
|
|
toncheff
|
|
Здравейте, Предстои ми смяна на маслото (първа, откакто аз съм собственик).Четох темата, както и други източници из интернет, обаче не мога еднозначно да разбера може ли спокойно да мина от 5w30 на 5w40, нужно ли е за нашите геграфски ширини и т.н. В мануала на субару 5w40 въобще не се споменава като опция за вискозитет, същевременно има мнения, че за нашия климат е по-добре и т.н. Става дума за импреза 2.0 125к.с 2004г.на под 100 000км пробег. Ако е по-добре да мина на 5w40 нужна ли е промивка и с какво, след като в момента съм с 5w30. Благодаря! Поздрави!
|
|
|
|
| Пет Юни 06, 2014 11:57 am |
|
|
|
=Alex=
|
Здравейте, съвсем спокойно можете да се придържате към вискозитетен диапазон 5-30  Разбира се, зависи и какво е маслото (минерално, полу-синтетика, пълна синтетика и истинска синтетика  , но с хубаво масло 5-30 е повече от достатъчен. Поздрави
|
|
|
|
| Пет Юни 06, 2014 8:01 pm |
|
|
|
toncheff
|
toncheff написа: Здравейте, Предстои ми смяна на маслото (първа, откакто аз съм собственик).Четох темата, както и други източници из интернет, обаче не мога еднозначно да разбера може ли спокойно да мина от 5w30 на 5w40, нужно ли е за нашите геграфски ширини и т.н. В мануала на субару 5w40 въобще не се споменава като опция за вискозитет, същевременно има мнения, че за нашия климат е по-добре и т.н. Става дума за импреза 2.0 125к.с 2004г.на под 100 000км пробег. Ако е по-добре да мина на 5w40 нужна ли е промивка и с какво, след като в момента съм с 5w30. Благодаря! Поздрави! =Alex= написа: Здравейте, съвсем спокойно можете да се придържате към вискозитетен диапазон 5-30  Разбира се, зависи и какво е маслото (минерално, полу-синтетика, пълна синтетика и истинска синтетика  , но с хубаво масло 5-30 е повече от достатъчен. Поздрави Привет пак, Изчетох абсолютно цялата тема от 54стр.  и имам само едно питане....  , че доста е дъвкано всичко.... това : http://syntheticoil-europe.eu/en/5w-30/58-red-line-5w30-full-synthetic-ester-motor-oil.htmlили това: http://syntheticoil-europe.eu/en/5w-30/184-amsoil-5w-30-signature-series-full-synthetic-motor-oil.html * да пробвам. Или да слагам един Motul 8100 X-Cess 5W40 и да не си тровя толкова мозъка с информация.....  *Amsoil-a го дават low-saps (колата няма газ...все още)
|
|
|
|
| Нед Юни 08, 2014 7:12 pm |
|
|
|
=Alex=
|
Което и от двете да изберете, би било отличен избор. 8100 X-cess е група 3 масло (т.е. с минерален произход) и няма как да се сравнява с масла от групи 4 и 5, каквито са първите 2. Амсойл сигничър е мид-сапс. Флъш с хубав препарат (Detergent-based) само ще помогне да запазите параметрите на новото масло за по-дълго време. 
|
|
|
|
| Пет Юни 13, 2014 10:52 pm |
|
|
|
DK performance
Регистриран на: Нед Фев 01, 2009 12:47 pm Постове: 391 Местоположение: София кв.Обеля ул.Илия Георгов
Автомобил: Subaru под 13 сек на 402м
Телефон: 0888146602
Рейтинг: 198    
|
toncheff написа: toncheff написа: Здравейте, Предстои ми смяна на маслото (първа, откакто аз съм собственик).Четох темата, както и други източници из интернет, обаче не мога еднозначно да разбера може ли спокойно да мина от 5w30 на 5w40, нужно ли е за нашите геграфски ширини и т.н. В мануала на субару 5w40 въобще не се споменава като опция за вискозитет, същевременно има мнения, че за нашия климат е по-добре и т.н. Става дума за импреза 2.0 125к.с 2004г.на под 100 000км пробег. Ако е по-добре да мина на 5w40 нужна ли е промивка и с какво, след като в момента съм с 5w30. Благодаря! Поздрави! =Alex= написа: Здравейте, съвсем спокойно можете да се придържате към вискозитетен диапазон 5-30  Разбира се, зависи и какво е маслото (минерално, полу-синтетика, пълна синтетика и истинска синтетика  , но с хубаво масло 5-30 е повече от достатъчен. Поздрави Привет пак, Изчетох абсолютно цялата тема от 54стр.  и имам само едно питане....  , че доста е дъвкано всичко.... това : http://syntheticoil-europe.eu/en/5w-30/58-red-line-5w30-full-synthetic-ester-motor-oil.htmlили това: http://syntheticoil-europe.eu/en/5w-30/184-amsoil-5w-30-signature-series-full-synthetic-motor-oil.html * да пробвам. Или да слагам един Motul 8100 X-Cess 5W40 и да не си тровя толкова мозъка с информация.....  *Amsoil-a го дават low-saps (колата няма газ...все още) колега сложи масло което познаваш и си сигурен в него ,до преди 2-3 години нямаше класове 1-2-3-4-5--6- и др такива и колите си бяха ОК .Просто уважавай колата си обслужвай я на време и я карай.Жена и кола от каране не се плашат плашат се от кофти поддръжка или менте Е...И
_________________ 0878146602/0888146602 power tuning repair and maintenance of Subaru powered by Dkperformance
|
|
|
|
| Съб Юни 14, 2014 1:16 am |
|
|
|
=Alex=
|
|
Групи 1-2 ги има от около 80 години, 3 и 4 от 30-40 години...и точно тези групи са основната и най-важна отличителна характеристика на маслата, просто защото представляват има-няма 85-90% от съдържанието в бутилката.
Четенето не е вредно...
|
|
|
|
| Съб Юни 14, 2014 1:25 am |
|
|
|
DK performance
Регистриран на: Нед Фев 01, 2009 12:47 pm Постове: 391 Местоположение: София кв.Обеля ул.Илия Георгов
Автомобил: Subaru под 13 сек на 402м
Телефон: 0888146602
Рейтинг: 198    
|
|
ДА четенето не вреди .Има една поговорка " като видиш колата на един човек , ще разбереш що за човек е " демек колата е КОСТЮМ Alex ти го знаеш.
_________________ 0878146602/0888146602 power tuning repair and maintenance of Subaru powered by Dkperformance
|
|
|
|
| Съб Юни 14, 2014 1:42 am |
|
|
|
=Alex=
|
|
| Съб Юни 14, 2014 1:58 am |
|
|
|
niki8800
Регистриран на: Вто Мар 31, 2009 6:21 am Постове: 312 Местоположение: Boston, USA
Автомобил: Forester 2005 2.5X
Рейтинг: 50 
|
Купих нова кола (чисто нова) тия дни. Имам лесен достъп до следните 0W20 масла - Mobil 1, Valvoline и Penzoil и не-толкова лесен до AmsOil (заради идиотската им система за дистрибуция). В крайна сметка се спрях на AmsOil Signature, и до 2-3 дни ще правя първа смяна. Надявам се да не съм сгрешил ( но ще се разбере скоро - колата е за работа и я карам по 350мили/550+км ежедневно  ) Това са причините да избера точно тази кола http://nine.snimka.bg/other/mitsubishi.823558.33421504 - 46 мили изминавам с галон бензин(5.1/100) и двигателя е с верига.
_________________ и парите се предават по полов път...
|
|
|
|
| Вто Юни 17, 2014 1:17 am |
|
|
|