Темата е заключена, не можете да променяте постове. стр <  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 47  >
 Alex Is The Oil Guy 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 1285
Автомобил: V8 bi-turbo
Рейтинг: 504
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Честито и със здраве да си я търкаляш. Това е здравичко коле :)

За маслата, при този мултигрейд (0-20) което и от тях да избереш, ще е повече от ОК, но все пак зависи и кой точно модел ще избереш от дадените производители. Аз бих ги приоритизирал така за тази чисто нова кола:
1. Penzoil Ultra Platinum
2. Ams Signature
3. Penzoil Platinum
4. Mobil 1 Extended Performance

Valvoline бих го пропуснал, при наличие на горните...
:beer:

Вто Юни 17, 2014 2:17 am
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 312
Автомобил: Forester 2005 2.5X
Рейтинг: 50
Субару ФеноменСубару Феномен
=Alex= написа:
Аз бих ги приоритизирал така за тази чисто нова кола:
1. Penzoil Ultra Platinum
2. .........................
3. Penzoil Platinum
4..........................

Ти ме разби! Аз този Пензоил го имам за нещо като Приста Ойл на фона на останалите :giggle:
Явно ще трябва да се образовам допълнително.

Вто Юни 17, 2014 3:21 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Тези двата Пенза, които ти дадох хич не са Приста, a са им топ моделите, другото не става... А и Приста не е лошо масло :D Даже имат и модели с наличие на естерни бази :D

Вто Юни 17, 2014 3:35 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Постове: 23
Автомобил: nonsubaru
Рейтинг: 12
Приятел всеки ден
Здравейте niki8800, позволявам си да Ви отговоря в тази тема само защото колата, Ви е чисто нова и избора на масло от този момент нататък би бил определящ за надеждността на двигателя в дългосрочен аспект. Държа да отбележа че маслата от тип 0W20; 5W20; 5W30 са енергийно ефективни масла и са разработени за осигуряване на икономия на гориво, запазване на ниски нива на вредни емисии, умерена защита на ДВГ според начина на употреба, като в реда в който съм ги посочил последното е с най-подходяща защита при стила на шофиране който смятам че имате. Знам че вече разполагате с подобна информация за моторните масла, както и всички останали четящи този форум, но допълнително бих Ви насочил да търсите моторно масло, което запазва силата на потока си, не по-малко от 3.5 mPa.s, при достигната работна температура в маслената магистрала на ДВГ(обикновено това е параметър измерван и посочван в т.т. данни според стандарт ASTM D4741).

Доколкото става ясно от описанието за начина на употреба на автомобила, то вие сте с икономичен стил на шофиране с преобладаващо магистрално каране със средна скорост и по-малко градски трафик с интензивни задръствания (посочвате данни за разход от 5.1л/100км), допускам че липсват кратки шофирания от типа спри и тръгни (посочвате употреба на колата за достигане до работното място) т.е. колата не се стартира често през деня, за да достига работна температура и след това да бъде изключвана. При такива условия на експлоатация, както и отчитайки факта че колата е нова, Ви препоръчвам моторни масла от тип 5W30 или 0W40, които по своето естество на технически параметри са синтетични. Предимство при 5W30 е че в зависимост от производителя на маслото можете да ползвате и "Long life" продукти, които ще са дори по-изгодни на цена за изминат километър.

В Бостън има достатъчно голям избор на качествени масла, но все пак бих препоръчал продуктите на AMSOIL, MOBIL 1, CASTROL.

Желая Ви много безаварийни километри с новата кола.

Сря Юни 18, 2014 4:10 am
Върнете се в началото
Профил

Автомобил: Outback
Рейтинг: 0
Нов фен
Здравейте, колеги.
Някой има ли отзиви за следното масло.
http://www.eurol.com/en/37-products/669 ... 5w-40.html
Благодаря предварително. :bow: :bow:

Сря Юни 18, 2014 5:02 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 85
Автомобил: Subaru Impreza WRX GT GF8 MY00
Рейтинг: 14
Приятел всеки ден
Дойде време пак да сменявам масло, понеже го сменявам на 8 000км.
Спрял съм се на Motul 5W-40 или 10W-40, какво ще кажете вие аз мисля че за да се види дали е читав мотора да сложа 10W-40?
Предложете и модел на маслото :D , MOTUL 4100 TURBOLIGHT 10W40? :beer:

Сря Юни 18, 2014 7:08 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5904
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
:facepalm:

Сря Юни 18, 2014 9:00 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Wrofeel написа:
Спрял съм се на Motul 5W-40 или 10W-40, какво ще кажете вие аз мисля че за да се види дали е читав мотора да сложа 10W-40?

Слагай направо от тигана, като изпържиш рибата...

ПС: Прочети темата от началото, че направо.... :lipseal:

Сря Юни 18, 2014 9:04 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 517
Автомобил: Outback H6 '01
Рейтинг: 66
Хайде ,да не е от начало .От 20-та страница насам..... :hello:

Чет Юни 19, 2014 6:47 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 954
Автомобил: Impreza 2,0
Рейтинг: 470
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Vmax написа:
Wrofeel написа:

Слагай направо от тигана, като изпържиш рибата...

ПС: Прочети темата от началото, че направо.... :lipseal:

Аз мога да предложа подарък 5 л Мобил Mobilgear SHC XMP 320 - по принцип е за редуктори и на студено е като мед (тукмо по-хубаво маже), но с него със сигурност ще се види как е мотора... пък и без пари ще е...

Чет Юни 19, 2014 7:36 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 411
Автомобил: XV 2.0i, '12 Lin.; 2 х SVX '93
Рейтинг: 253
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Някой да е засичал по нашите географски ширини и дължини тези:

Genuine Subaru Synthetic Motor Oils

https://pictures.dealer.com/subaruofkee ... 1d5c9f.pdf

или пак само и изключително за хамериканците са специалните продукти?

Чет Юни 19, 2014 4:06 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 89
Автомобил: impreza
Нов фен
внимателно прочетох всичките 55 страници и останах още по объркан отколкото преди да вляза :(, днес отворих книжката на субару дето е с колата и там пределно ясно си пишеше :
при студен старт от под -30 до 0 градуса масло 5W30 , от -20 до +40 10W30 или 10W40 ,CCMC -G4 ili G5 i ACEA -A1,A2 ili A3, така имам само един въпрос защото тука времето за сменяне е от
7-14 000 по постовете, за инфо колко е точното? Може би -10 000? И още нещо н еразбрах откъде вземате тия оргинални маслени филтри- магазина на Субару на горубляне? И какви са проблемите с другите ?

Сря Юни 25, 2014 8:01 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Колегата, често споменавам 10W-30 и 10W-40 като препоръка именно поради температурите в БГ, но всеки сам си преценява. Хората се объркват много от надписа "SAE 5W-30" на капачката :D

Относно интервал на смяна - това вече е строго индивидуално и зависи горе-долу от следното:
1. Стокова ли е колата, или не.
2. Режим на шофиране (градско/stop & go, или извънградско) и натоварване - дава ли се цялата газ на света, или се кара по-умерено?
3. С какво гориво се кара?
4. С какви филтри се кара (маслен и въздушен)?
5. Марка и модел на маслото, и по-специално - базата и TBN индекса му.
6. Флъшван ли е мотора преди последната смяна, или не?
7. Кара ли се редовно колата (разбирай поне 2-3 пъти седмично)?

В зависимост от този пъзел по-горе, можеш да го сменяш на интервали между 8,000 и 25,000км. :pardon: Затова са добрите механици - да дават насоки, не само да прибират кинти. И независимо дали си минал съответния пробег, маслото трябва да се сменя на всеки 10-12 месеца.

Надявам се това да е от полза :)
:beer:

Сря Юни 25, 2014 8:58 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Постове: 89
Автомобил: impreza
Нов фен
Супер :),
благодаря много ,Алекс, точно такъв отговр ми трябва -стегнато кратко и ясно :beer: и от мен

Сря Юни 25, 2014 9:36 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2311
Автомобил: EA839,MA1.20
Рейтинг: 506
Алекс , имаш ли инфо за маслата Лотос. Кубица ги рекламираше, макар че се съмнявам такива да наливат в бегачката :)

Чет Юни 26, 2014 12:53 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Бойчин, твърди се, че са много прилични, и производителят подхожда сериозно към ОЕМ сертификации, ама знам ли - да се чудиш да вярваш ли на Полска фирма... Трябва да се чете, да им видим характеристики, спецификации, бази, обичайните неща. Поляците имат и друга интересна марка - Orlen oil.

Чет Юни 26, 2014 2:09 am
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Търсейки нещо друго ,попаднах на това : http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=6267

Пет Юли 04, 2014 10:07 pm
Върнете се в началото
Профил

Автомобил: nonsubaru
Рейтинг: 12
Приятел всеки ден
Тази статия е много интересна, защото дава начална информация за света на маслата, написана е на достъпен език от научен сътрудник в Русенския Университет. Безценно предимство, е че има описани и разтълкувани различните стандарти за маслата според API, ACEA, MB, VW.

За информация на четящите има страшно много информация за маслата, която е достоверна и може да се намери свободно в интернет пространствто.

Съществува специлаизиран форум (англоезичен) занимаващ се само с масла (марки и модели от цял свят), където архива от информация е достатъчно всеобхватен и заинтересован човек може безпристрастно да проучи и сподели вълнуващи го въпроси.

Всеки, който прояви желание може да получи допълнителна информация.

Нед Юли 06, 2014 8:53 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 21
Автомобил: Subaru Outback 2.2 4WD '98
Рейтинг: 4
Нов фен
nikosaul написа:
Тази статия е много интересна, защото дава начална информация за света на маслата, написана е на достъпен език от научен сътрудник в Русенския Университет. Безценно предимство, е че има описани и разтълкувани различните стандарти за маслата според API, ACEA, MB, VW.

Оценям труда на колегата написал статията. От множеството правописни грешки се вижда че не е просто copy/paste, а е положен ръчен труд. Това което обаче трябва безпристрастно да се отчете, е че има множество технически грешки, а това вече е недопустимо за труд даващ подробна информация за маслата. С един бегъл прочит открих няколко такива:

BMW Longlife-98 - за определени бензинови двигатели след 1998 година.
--> Горното е крайно недопълнено. Става и за бенинови и дизелови преди и между 1998-2001г че и малко по-нагоре.

BMW Longlife-01 - за определени бензинови двигатели след 09.2001 г.
--> Горното е крайно недопълнено. Става и за всички бенинови двигатели произведени ако щете и
през 2014, особенно, ако се карат извън EU (ЕС вкл. Швейцария, Лихтенщайн и Норвегия), както и всички дизелови без DPF

BMW Longlife-04 - за някои двигатели след 2004 година.
--> Горното е крайно недопълнено. Става за всички двигатели които изискват BMW LL-98/01 и
всички бензинови в EU (ЕС вкл. Швейцария, Лихтенщайн и Норвегия) и дизелови последните с или без DPF.

VW 503.01 – за дизелови двигатели със свръхпълнене
--> Горното е грешно. Това е бензинова норма!

Автора е пропуснал да упомене че има и множество други автомобило производители със свои
стандарти и от 10 такива примерно и обхванал само 3. Коректно е да се разгледат всички.

Отностно камионните стандарти по ACEA се вижда че материала е доста, доста стар.
Някои стандарти отдавна са отпаднали (ACEA E2/E5/E7) и се заменят от други...

Относно стандартите по API (които ни интересуват тук във форума за бензинките на Subaru), автора е отделил едва две изречение в два реда. Това ли е отношението към най-голямата класафикация (след SAE) за маслата валидна в цял свят, че дори и в Европа?

Това са факти които няма как да се оборят. Да, материала е полезен донакъде, но е написан през пръсти и виждате е пълен с грешки.
Поздрави

EDIT: И накрая как тази статия ми помогна да избера масло на Subaru-то ми? С такава оскъдна информация предпочитам да прочета цялата тази тема отначало. Така си е ;)

Пон Юли 07, 2014 6:57 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Ако,модераторите преценят по-горният ми пост за объркващ,моля да го изтрият.

Пон Юли 07, 2014 7:36 pm
Върнете се в началото
Профил
Темата е заключена, не можете да променяте постове.  стр <  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 47  >