| Автор |
Съобщение |
|
=Alex=
|
Честито и със здраве да си я търкаляш. Това е здравичко коле  За маслата, при този мултигрейд (0-20) което и от тях да избереш, ще е повече от ОК, но все пак зависи и кой точно модел ще избереш от дадените производители. Аз бих ги приоритизирал така за тази чисто нова кола: 1. Penzoil Ultra Platinum 2. Ams Signature 3. Penzoil Platinum 4. Mobil 1 Extended Performance Valvoline бих го пропуснал, при наличие на горните... 
|
|
|
|
| Вто Юни 17, 2014 2:17 am |
|
|
|
niki8800
Регистриран на: Вто Мар 31, 2009 6:21 am Постове: 312 Местоположение: Boston, USA
Автомобил: Forester 2005 2.5X
Рейтинг: 50 
|
=Alex= написа: Аз бих ги приоритизирал така за тази чисто нова кола: 1. Penzoil Ultra Platinum 2. ......................... 3. Penzoil Platinum 4.......................... Ти ме разби! Аз този Пензоил го имам за нещо като Приста Ойл на фона на останалите Явно ще трябва да се образовам допълнително.
_________________ и парите се предават по полов път...
|
|
|
|
| Вто Юни 17, 2014 3:21 pm |
|
|
|
=Alex=
|
Тези двата Пенза, които ти дадох хич не са Приста, a са им топ моделите, другото не става... А и Приста не е лошо масло  Даже имат и модели с наличие на естерни бази 
|
|
|
|
| Вто Юни 17, 2014 3:35 pm |
|
|
|
nikosaul
Автомобил: nonsubaru
Рейтинг: 12
|
|
Здравейте niki8800, позволявам си да Ви отговоря в тази тема само защото колата, Ви е чисто нова и избора на масло от този момент нататък би бил определящ за надеждността на двигателя в дългосрочен аспект. Държа да отбележа че маслата от тип 0W20; 5W20; 5W30 са енергийно ефективни масла и са разработени за осигуряване на икономия на гориво, запазване на ниски нива на вредни емисии, умерена защита на ДВГ според начина на употреба, като в реда в който съм ги посочил последното е с най-подходяща защита при стила на шофиране който смятам че имате. Знам че вече разполагате с подобна информация за моторните масла, както и всички останали четящи този форум, но допълнително бих Ви насочил да търсите моторно масло, което запазва силата на потока си, не по-малко от 3.5 mPa.s, при достигната работна температура в маслената магистрала на ДВГ(обикновено това е параметър измерван и посочван в т.т. данни според стандарт ASTM D4741).
Доколкото става ясно от описанието за начина на употреба на автомобила, то вие сте с икономичен стил на шофиране с преобладаващо магистрално каране със средна скорост и по-малко градски трафик с интензивни задръствания (посочвате данни за разход от 5.1л/100км), допускам че липсват кратки шофирания от типа спри и тръгни (посочвате употреба на колата за достигане до работното място) т.е. колата не се стартира често през деня, за да достига работна температура и след това да бъде изключвана. При такива условия на експлоатация, както и отчитайки факта че колата е нова, Ви препоръчвам моторни масла от тип 5W30 или 0W40, които по своето естество на технически параметри са синтетични. Предимство при 5W30 е че в зависимост от производителя на маслото можете да ползвате и "Long life" продукти, които ще са дори по-изгодни на цена за изминат километър.
В Бостън има достатъчно голям избор на качествени масла, но все пак бих препоръчал продуктите на AMSOIL, MOBIL 1, CASTROL.
Желая Ви много безаварийни километри с новата кола.
|
|
|
|
| Сря Юни 18, 2014 4:10 am |
|
|
|
rgjb
Автомобил: Outback
Рейтинг: 0
|
|
| Сря Юни 18, 2014 5:02 pm |
|
|
|
Wrofeel
Регистриран на: Чет Сеп 29, 2011 2:37 pm Постове: 85 Местоположение: Видин
Автомобил: Subaru Impreza WRX GT GF8 MY00
Рейтинг: 14
|
Дойде време пак да сменявам масло, понеже го сменявам на 8 000км. Спрял съм се на Motul 5W-40 или 10W-40, какво ще кажете вие аз мисля че за да се види дали е читав мотора да сложа 10W-40? Предложете и модел на маслото  , MOTUL 4100 TURBOLIGHT 10W40? 
|
|
|
|
| Сря Юни 18, 2014 7:08 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
|
| Сря Юни 18, 2014 9:00 pm |
|
|
|
Vmax
|
Wrofeel написа: Дойде време пак да сменявам масло, понеже го сменявам на 8 000км. Спрял съм се на Motul 5W-40 или 10W-40, какво ще кажете вие аз мисля че за да се види дали е читав мотора да сложа 10W-40? Предложете и модел на маслото  , MOTUL 4100 TURBOLIGHT 10W40?  Слагай направо от тигана, като изпържиш рибата... ПС: Прочети темата от началото, че направо.... 
|
|
|
|
| Сря Юни 18, 2014 9:04 pm |
|
|
|
mitashki35
Регистриран на: Съб Яну 22, 2011 11:46 pm Постове: 517 Местоположение: Стара Загора
Автомобил: Outback H6 '01
Рейтинг: 66 
|
Хайде ,да не е от начало .От 20-та страница насам..... 
|
|
|
|
| Чет Юни 19, 2014 6:47 am |
|
|
|
deadman
|
Vmax написа: Wrofeel написа: Дойде време пак да сменявам масло, понеже го сменявам на 8 000км. Спрял съм се на Motul 5W-40 или 10W-40, какво ще кажете вие аз мисля че за да се види дали е читав мотора да сложа 10W-40? Предложете и модел на маслото  , MOTUL 4100 TURBOLIGHT 10W40?  Слагай направо от тигана, като изпържиш рибата... ПС: Прочети темата от началото, че направо....  Аз мога да предложа подарък 5 л Мобил Mobilgear SHC XMP 320 - по принцип е за редуктори и на студено е като мед (тукмо по-хубаво маже), но с него със сигурност ще се види как е мотора... пък и без пари ще е...
_________________ Не ми казвай колко си учил, кажи ми колко си пътувал
|
|
|
|
| Чет Юни 19, 2014 7:36 am |
|
|
|
prizov
Регистриран на: Сря Апр 30, 2008 1:30 pm Постове: 411 Местоположение: София
Автомобил: XV 2.0i, '12 Lin.; 2 х SVX '93
Рейтинг: 253     
|
|
| Чет Юни 19, 2014 4:06 pm |
|
|
|
render
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 8:18 pm Постове: 89 Местоположение: sofia
Автомобил: impreza
|
внимателно прочетох всичките 55 страници и останах още по объркан отколкото преди да вляза  , днес отворих книжката на субару дето е с колата и там пределно ясно си пишеше : при студен старт от под -30 до 0 градуса масло 5W30 , от -20 до +40 10W30 или 10W40 ,CCMC -G4 ili G5 i ACEA -A1,A2 ili A3, така имам само един въпрос защото тука времето за сменяне е от 7-14 000 по постовете, за инфо колко е точното? Може би -10 000? И още нещо н еразбрах откъде вземате тия оргинални маслени филтри- магазина на Субару на горубляне? И какви са проблемите с другите ?
|
|
|
|
| Сря Юни 25, 2014 8:01 pm |
|
|
|
=Alex=
|
Колегата, често споменавам 10W-30 и 10W-40 като препоръка именно поради температурите в БГ, но всеки сам си преценява. Хората се объркват много от надписа "SAE 5W-30" на капачката Относно интервал на смяна - това вече е строго индивидуално и зависи горе-долу от следното: 1. Стокова ли е колата, или не. 2. Режим на шофиране (градско/stop & go, или извънградско) и натоварване - дава ли се цялата газ на света, или се кара по-умерено? 3. С какво гориво се кара? 4. С какви филтри се кара (маслен и въздушен)? 5. Марка и модел на маслото, и по-специално - базата и TBN индекса му. 6. Флъшван ли е мотора преди последната смяна, или не? 7. Кара ли се редовно колата (разбирай поне 2-3 пъти седмично)? В зависимост от този пъзел по-горе, можеш да го сменяш на интервали между 8,000 и 25,000км.  Затова са добрите механици - да дават насоки, не само да прибират кинти. И независимо дали си минал съответния пробег, маслото трябва да се сменя на всеки 10-12 месеца. Надявам се това да е от полза 
|
|
|
|
| Сря Юни 25, 2014 8:58 pm |
|
|
|
render
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 8:18 pm Постове: 89 Местоположение: sofia
Автомобил: impreza
|
Супер  , благодаря много ,Алекс, точно такъв отговр ми трябва -стегнато кратко и ясно  и от мен
|
|
|
|
| Сря Юни 25, 2014 9:36 pm |
|
|
|
bubaru
|
Алекс , имаш ли инфо за маслата Лотос. Кубица ги рекламираше, макар че се съмнявам такива да наливат в бегачката 
|
|
|
|
| Чет Юни 26, 2014 12:53 am |
|
|
|
=Alex=
|
|
Бойчин, твърди се, че са много прилични, и производителят подхожда сериозно към ОЕМ сертификации, ама знам ли - да се чудиш да вярваш ли на Полска фирма... Трябва да се чете, да им видим характеристики, спецификации, бази, обичайните неща. Поляците имат и друга интересна марка - Orlen oil.
|
|
|
|
| Чет Юни 26, 2014 2:09 am |
|
|
|
mitashki35
Регистриран на: Съб Яну 22, 2011 11:46 pm Постове: 517 Местоположение: Стара Загора
|
|
| Пет Юли 04, 2014 10:07 pm |
|
|
|
nikosaul
Автомобил: nonsubaru
Рейтинг: 12
|
|
Тази статия е много интересна, защото дава начална информация за света на маслата, написана е на достъпен език от научен сътрудник в Русенския Университет. Безценно предимство, е че има описани и разтълкувани различните стандарти за маслата според API, ACEA, MB, VW.
За информация на четящите има страшно много информация за маслата, която е достоверна и може да се намери свободно в интернет пространствто.
Съществува специлаизиран форум (англоезичен) занимаващ се само с масла (марки и модели от цял свят), където архива от информация е достатъчно всеобхватен и заинтересован човек може безпристрастно да проучи и сподели вълнуващи го въпроси.
Всеки, който прояви желание може да получи допълнителна информация.
|
|
|
|
| Нед Юли 06, 2014 8:53 pm |
|
|
|
GIvanov_1975
Автомобил: Subaru Outback 2.2 4WD '98
Рейтинг: 4
|
nikosaul написа: Тази статия е много интересна, защото дава начална информация за света на маслата, написана е на достъпен език от научен сътрудник в Русенския Университет. Безценно предимство, е че има описани и разтълкувани различните стандарти за маслата според API, ACEA, MB, VW. Оценям труда на колегата написал статията. От множеството правописни грешки се вижда че не е просто copy/paste, а е положен ръчен труд. Това което обаче трябва безпристрастно да се отчете, е че има множество технически грешки, а това вече е недопустимо за труд даващ подробна информация за маслата. С един бегъл прочит открих няколко такива: BMW Longlife-98 - за определени бензинови двигатели след 1998 година. --> Горното е крайно недопълнено. Става и за бенинови и дизелови преди и между 1998-2001г че и малко по-нагоре. BMW Longlife-01 - за определени бензинови двигатели след 09.2001 г. --> Горното е крайно недопълнено. Става и за всички бенинови двигатели произведени ако щете и през 2014, особенно, ако се карат извън EU (ЕС вкл. Швейцария, Лихтенщайн и Норвегия), както и всички дизелови без DPF BMW Longlife-04 - за някои двигатели след 2004 година. --> Горното е крайно недопълнено. Става за всички двигатели които изискват BMW LL-98/01 и всички бензинови в EU (ЕС вкл. Швейцария, Лихтенщайн и Норвегия) и дизелови последните с или без DPF. VW 503.01 – за дизелови двигатели със свръхпълнене --> Горното е грешно. Това е бензинова норма! Автора е пропуснал да упомене че има и множество други автомобило производители със свои стандарти и от 10 такива примерно и обхванал само 3. Коректно е да се разгледат всички. Отностно камионните стандарти по ACEA се вижда че материала е доста, доста стар. Някои стандарти отдавна са отпаднали (ACEA E2/E5/E7) и се заменят от други... Относно стандартите по API (които ни интересуват тук във форума за бензинките на Subaru), автора е отделил едва две изречение в два реда. Това ли е отношението към най-голямата класафикация (след SAE) за маслата валидна в цял свят, че дори и в Европа? Това са факти които няма как да се оборят. Да, материала е полезен донакъде, но е написан през пръсти и виждате е пълен с грешки. Поздрави EDIT: И накрая как тази статия ми помогна да избера масло на Subaru-то ми? С такава оскъдна информация предпочитам да прочета цялата тази тема отначало. Така си е 
|
|
|
|
| Пон Юли 07, 2014 6:57 pm |
|
|
|
mitashki35
|
|
Ако,модераторите преценят по-горният ми пост за объркващ,моля да го изтрият.
|
|
|
|
| Пон Юли 07, 2014 7:36 pm |
|
|
|