| Автор |
Съобщение |
|
mitkofitnesa
|
|
Тотал Кварц 5*40 и го сменям на 10 х.км и изтича кафеникаво а не черно и се досетих че не мие добре.Мотора нали ми е редови и е надлъжно разположен и единия вал на изпускателните клапани е по ниско там черупките дето го държат са захванати с еврейски болт...не се вижда кой е размера от натрупано нещо като грес.
|
|
|
|
| Вто Авг 12, 2014 5:29 pm |
|
|
|
GIvanov_1975
Автомобил: Subaru Outback 2.2 4WD '98
Рейтинг: 4
|
mitkofitnesa написа: Да попитам и аз,въпреки че изчетох цялата тема 2 пъти все още се колебая в избора си на масло поради ниския бюджет който търся.Карам Мерцедес 230 компресор който е на 30 х.км след основен ремонт.Газифициран е като го карам понякога мъжката и съм с масло Тотал 5*40 но като свалих капака на клапаните видях много отлагания...Поразгледах и въз основа на прочетеното тук се спрях на някои масла като Маннол естер 0*40 и Равенол 10*40 за газ.Имаше и Равенол 5*40 ПАО но се чудя заради газта какъв да ми е изборът.Разбирасе ще промия мотора преди смяна с Лики Моли добавка за промивка и тогава ще наливам.В момента маслото ми е на 5 х.км и не е мръднало но си ценя мотора.Моля за съвет за бюджетното ми решение. Колега, при бензиките ни на Subaru се изискват стандартите по API. Вида на формулата (отговаряща на API Sx) full или mid saps е въпрос на допълнителна преценка и избор. Твоя бензинов двигател обаче изисква определени стандарти по MB, които се срещат само във full saps масла. Премиум стандарта е MB 229.5, а бюджетния (но правилен) е MB 229.3 (който го поддържа и цитираното масло на Тотал). Избереш ли масло с друг стандарт по MB (освен ако не е архивния MB 229.1 и колата е преди 1999г), или друга формула, аз лично смятам че сваляш сериозно гарда на защитата. Поздрави
|
|
|
|
| Вто Авг 12, 2014 7:40 pm |
|
|
|
=Alex=
|
Той няма много избор заради газовата. Въпреки това, в този случай аз бих го посъветвал да се придържа към 229.5  Моята препоръка е да си избереш нещо от този списък, което се вмества в бюджета ти, а ако остане финансов ресурс, можеш да комбинираш с една от нано-бороновите добавки на Archoil, и не го мислиш. Резултатите с тях са брутални.
|
|
|
|
| Сря Авг 13, 2014 1:51 am |
|
|
|
mitkofitnesa
|
|
| Сря Авг 13, 2014 8:36 am |
|
|
|
=Alex=
|
От тези, които си изброил по-горе, правилното е RAVENOL VST VOLLSYNTH TURBO 5W-40. Но отново ще припомня, че ако караш на газ, би трябвало да караш с MID-SAPS масло. Ако все пак държиш на някое от тези масла, ето ти рецепта за моторно щастие с този Равенол: 1. VST Vollsynth Turbo 5W-40. 2. Към маслото - Archoil AR9100 AW/EP Friction Modifier ("подменя" пакета от Anti-Wear & Extreme Pressure добавки с възможно най-високотехнологичните и качествени такива) 3. Към горивото - Archoil AR6200 Fuel Modification Complex. Първите 3 зареждания караш в съотношение 1:5000 (1мл добавка на 5л гориво). След това преминаваш на поддържаща доза от 1:10000 (1мл добавка на 10л гориво). 4. Караш с поне 30-50% повече от предписания интервал на смяна на маслото. Разбира се, това не е задължително, ако те дразни мисълта за удължен пробег  Ето ти малко инфо за AR9100 & AR6200 Вариант 2: 1. VST Vollsynth Turbo 5W-40. 2. LubeGard Bio-tech engine oil protectant 3. Lube1 DIG & PIG Fuel System treatment & cleaner 4. Същото като т. 4 от вариант 1 Който и от двата варианта да пробваш, ще се хареса и на теб, и на колата. 
|
|
|
|
| Нед Авг 17, 2014 3:04 pm |
|
|
|
GIvanov_1975
Автомобил: Subaru Outback 2.2 4WD '98
Рейтинг: 4
|
За ентусиастите желаещи да прочетат още увлекателен материал относно маслата, както и направените тестове към тях прилагам следният линк (на руски): http://bmwservice.livejournal.com/27699 ... t_expand=1Най-добре е първо да се запознаете с последователните раздели масло I до масло VII като ги отворите в нов подпрозорец. Въоръжете се с поне 1 час търпение  Поздрави
|
|
|
|
| Нед Авг 24, 2014 12:50 pm |
|
|
|
vizor
|
|
А защо теста е на такава температура?
|
|
|
|
| Нед Авг 24, 2014 8:41 pm |
|
|
|
srg
|
Тук е обосновката, а тук в секцията "ВСЕ ПРО МОТОРНОЕ МАСЛО" има линкове към продълженията.
_________________ For every action there is an equal opposite malfunction!
|
|
|
|
| Нед Авг 24, 2014 9:52 pm |
|
|
|
tokata
Пресен - пресен
|
|
Здравейте, ако може един въпрос малко встрани от темата: някой по-запознат може ли да сподели мнение за източването на старото масло? Дали е по-добре от пробката да се източи или с помпа през щеката?
|
|
|
|
| Пон Сеп 01, 2014 5:38 pm |
|
|
|
steling
|
|
От пробката, за това я има.
_________________ www.karcher-cleanteh.com
Автомобилът е толкова проходим...."колкото го прежалиш!!"
|
|
|
|
| Пон Сеп 01, 2014 10:17 pm |
|
|
|
vanko1234
Регистриран на: Пон Окт 07, 2013 4:43 pm Постове: 92 Местоположение: Norge
Автомобил: subaru impreza и legacy twin turbo
Рейтинг: 10
|
tokata написа: Здравейте, ако може един въпрос малко встрани от темата: някой по-запознат може ли да сподели мнение за източването на старото масло? Дали е по-добре от пробката да се източи или с помпа през щеката? По принцип с помпата се източва с около 100-150 мл. повече отколкото с източване през пробката.
|
|
|
|
| Пон Сеп 01, 2014 10:39 pm |
|
|
|
=Alex=
|
|
| Сря Сеп 03, 2014 3:55 pm |
|
|
|
zk.
|
|
Същият автор има интересна статия и за безводните охладителни течности ...
|
|
|
|
| Сря Сеп 03, 2014 4:34 pm |
|
|
|
=Alex=
|
Да, Анди е създателя на Archoil. Доста пише... 
|
|
|
|
| Сря Сеп 03, 2014 4:40 pm |
|
|
|
niki8800
Регистриран на: Вто Мар 31, 2009 6:21 am Постове: 312 Местоположение: Boston, USA
Автомобил: Forester 2005 2.5X
Рейтинг: 50 
|
|
Добре де, кое точно влошава качествата на маслото - времето или пробега? Защо питам ли - защото карам по 15-16 хил.км (10k мили) месечно и сменям масло на 3-4 седмици. Вярвайте ми - външни изменения (освен леко в цвета), не виждам, чак ме е жал да го изхвърля, нищо че при мен е евтино.
_________________ и парите се предават по полов път...
|
|
|
|
| Чет Сеп 04, 2014 12:52 am |
|
|
|
=Alex=
|
И двете, дядо попе, и двете  И времето, и пробега. Разбира се, тези величини са просто ориентировъчни и зависят предимно от стила на шофиране, качествата на горивото и въздуха, вътрешната чистота на мотора и т.н. Защо не караш с Amsoil Signature Series и да го сменяш на 25,000 мили? Така ще изкараш цели 2 месеца и половина с едно масло. 
|
|
|
|
| Чет Сеп 04, 2014 1:00 am |
|
|
|
BAlexandrov
|
В случая няма за какво време да се говори - месец-два-три ... По толкова като караш, вероятно на дълги разтояния то направо си в режим ТИР  Нямаш честото изстиване и загряване, конденз и т.н. Щом е добро на вид и ако нямаш проблеми с двигателя - да се разрежда маслото или окислява твърде много, не го вкарваш във високи обороти, мисля че с качествено масло можеш поне 20-30 х мили. Тировете са на 25-50 х мили 
|
|
|
|
| Чет Сеп 04, 2014 8:56 am |
|
|
|
niki8800
Регистриран на: Вто Мар 31, 2009 6:21 am Постове: 312 Местоположение: Boston, USA
Автомобил: Forester 2005 2.5X
Рейтинг: 50 
|
=Alex= написа: Защо не караш с Amsoil Signature Series и да го сменяш на 25,000 мили? Така ще изкараш цели 2 месеца и половина с едно масло.  С такова де, 0w20...ама по сервизна книжка - на 7500мили и вън Сега ще го сменя на 10к, и без това във фирмен сервиз не влизам и няма как да докажат, че не спазвам сервизните интервали, ако се пре.бе нещо в мотор/трансмисия. Моята философия е че на нова японска кола няма какво да й се случи в гаранционния период (100 хиляди мили) още повече че при моята експлоатация той ще изтече преди първата календарна година 
_________________ и парите се предават по полов път...
|
|
|
|
| Чет Сеп 04, 2014 10:16 pm |
|
|
|
=Alex=
|
|
Това е грехота - Сигничъра по принцип е разчетен за доста над 25,000 мили...карай си го 25 и тогава изхвърляй.
Ще ти дам и друга идея - слагай байпас филтърна система на Амсойл и тогава сменяш над 100,000. Масово в САЩ така карат и по 200,000... и дори тогава UOA-тата са им перфектни. Всичко е във филтрацията, приятелю...
|
|
|
|
| Пет Сеп 05, 2014 12:02 am |
|
|
|
nikosaul
Автомобил: nonsubaru
Рейтинг: 12
|
|
В отговор на въпроса на niki8800, моторното масло се изхабява или губи качествата си тогава, когато почистващите му добавки се изхабят. Почиставщите добавки се изхабяват най-много от отпадните продукти вследствие на горивния процес. Това означава, че ако колата се кара достатъчно често маслото ще се изхабява от пробега, а ако не се кара често маслото ще се уврежда вследствие на окислителните процеси, т.е. от времето.
Моторното маслото има три основни функции: да смазва мястото на триене, да отвежда топлината от мястото на триене и да почиства мястото на триене. Когато се поизхабят съставките му (а те се изхабяват най-много от почистващата му функция) тогава спада и динамичният му вискозитет от което страда охлаждането и на последно място смазването. Или казано по просто, когато е изхабено маслото то продължава да има качество на смазване!!!, но маслото не успява да достигне до мястото на смазване и съответно не може да отведе топлината от мястото на триене (какъв порочен кръг). При това положение се натоварва охладителната система. Лошото, е че охладителната система действа индиректно и не може да отмени функциите на маслото.
Следователно, по цвета на маслото не може да се познае дали едно масло е в норма или не е. Ако имаш уред/прибор в колата, с който да се мери температурата му по време на работа на ДВГ, тогава най-правилно ще се ориентираш, кога е дошъл момента за смяна.
Още едно условие за удължаване на пробега между смяната на маслото е стила на шофиране, дали е икономичен или агресивен, с шофиране на къси разстояния, с шофиране на дълги разстояния.
Това масло, което ползваш 0W20, е по-скоро за режим Stop & Go /т.е. градско шофиране/, не е подходящо за магистрални пробези. Според мен 5W30 LONG LIFE ще ти бъде по-добро решение (иконимически и технически). Доколкото имам инфо двигателя ти е 1.5, т.е. общия обем на маслото ти е около 3.5 литра, каквито и филтри да ползваш, това масло няма да остане в норма по-дълго то 7-8 хил.мили. (максимум 10хил., при гарантирано качество на горивото и иконимичен стил на шофиране).
...и още нещо да добавя, принципа на LONG LIFE продуктите е на определен период да се добавя нова порция масло, за да освежи маслото и по такъв начин да спомогне за почистваща му функция. За това и разходанта норма на продуктите тип LONG LIFE е завишена. AMSOIL ограничават пробега до 28000 хил.мили защото смятат че след този пробег новата порция масло не може повече да удължи живота на маслото. Това условие е валидно ако шофьора е с икономичен стил на шофиране на дълги разстояния.
|
|
Последна промяна nikosaul на Вто Сеп 09, 2014 4:30 pm, променена общо 2 пъти
|
|
| Вто Сеп 09, 2014 3:51 pm |
|
|
|