Отговори на тема стр <  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  >
 съвет за смяна на радиатор на H6 
Автор Съобщение

Постове: 339
Автомобил: Spec B
Рейтинг: 103
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Специално заради темата вчера си направих експеримент Бургас-София.
Значи в колата 3-ма възрастни и дете, резервоар на макс, газова на макс, багажник на макс - комби. По принцип до сега никога не съм карал толкова натоварен и за това качих приятел с куфар около 20кг, той около 80 и заредих всичко на фул, за да мога да натоваря колата на макс. Външни температури до тунелите 35-37 гр. Радиатори промити преди 70К км или 2,5г.
Експеримент 1 Бургас - Сливен пълен до горе разход около 15/100
180 темпомат на газ с вкл климатик - макс 103гр на байр, нормално около 100-101
180 темпомат на бензин с вкл климатик - макс 102гр на байр, нормално 99-100
180 темпомат на газ без климатик - макс 100гр на байр, нормално 97-99
180 темпомат на бензин без климатик - макс 99гр на байр, нормално 95-97
Експеримент 2 Пазарджик - тунели с около 45-50л олекнал
180-190 газ с климатик - макс 102, средно около 99-100
180-190 бензин с климатик - макс 101, средно 98-99
180-190 газ без климатик - макс 100, средно 97-98
180-190 бензин без климатик макс 99, средно около 95-96
Към тунела изкачването външна Т около 32-33 гр
Ускорение рязко 140-180 (5-та предавка) на бензин с климатик Т макс 101гр
Без климатик 140-190 (5-та предавка) пак на бензин Т макс 100 гр, като започнах от 99.
Значи вижте едни около 45л при една и съща външна Т как свалят Т с 1 градус, въпреки по-високата скорост. Никога до сега не съм пътувал толкова натоварен, не виждам и смисъл в това, пътувам обикновено с макс 2-те ми деца и резервоара на средата, което е с около 100-130кг по-малко и нормално при тази конфигурация карам с около 160 темпомат и Т никога не мърда от средата.
Колата е Легаси комби 6МТ.
Всички максимални стойности на Т са постигнати при байр и едновременно подаване на повече газ.
Всички стойности са мерени с Torque
Аутбека е по-тежък, с по-голямо челно съпротивление, като го натоварите много и му сложите кутия на тавана, според мен с вкл климатик на байр е доста възможно да кипне, без да е нужно да вдигате над 140 км/ч на газ.

Нед Авг 17, 2014 7:40 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 100
Автомобил: H6 02
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Колеги, чета и се чудя, с една инвестиция от около 1000 лева за Мишимото радиатор, преправяне и кулер за автомата при нужда, не се ли решават тези драми при B13?
Все пак 1000лв. за тази кола не са кой знае колко много, пък след това ти е мирна главата.

Пон Авг 18, 2014 9:13 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1249
Автомобил: Legacy 2005 3.0 R Spec B
Рейтинг: 152
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
П отази логика
промивката с еванс е по на далавера,
а и досега колегите не показаха данни колко им грее като си проверят и профилактират системата.
Мога да кажа че ако няма достатъчно течност ( ако е липсва повече от литър ) в системата почват да се наблюдава странно поведение.

Пон Авг 18, 2014 10:44 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 948
Автомобил: Lexus LS 460, 2007
Рейтинг: 354
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Аз не мога да цитирам цифри преди и след промивката. Нямам скенер за Андроид. Моят е на УСБ за лаптопа и не става да карам с компютър на дясната седалка. А и след промивката не съм минал много километри. Сега тръгвам за Истанбул и довечера се прибирам, но днес температурите нямат нищо общо с тези от предишните дни.
Откакто съм налял новия антифриз всеки ден проверявам нивата - в радиатора и в разширителния съд.

Пон Авг 18, 2014 10:48 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2115
Автомобил: Subaru legacy 2,5 АТ 01GX limited
Рейтинг: 384
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
patko написа:
Аз не мога да цитирам цифри преди и след промивката. Нямам скенер за Андроид. Моят е на УСБ за лаптопа и не става да карам с компютър на дясната седалка. А и след промивката не съм минал много километри. Сега тръгвам за Истанбул и довечера се прибирам, но днес температурите нямат нищо общо с тези от предишните дни.
Откакто съм налял новия антифриз всеки ден проверявам нивата - в радиатора и в разширителния съд.

Ако течностата намалява значи има теч, скоба , маркуч, О-пръстена на едно Г-образно тяло, в което влиза големия маркуч от радиатора ,капачката на раздиатора, дори казанчето прелива понякога когато връща от радиатора като се нагрее, но винаги има теч, в това спор няма, когато пък колата се охлади течността се всмуква от радиатора, следейки преливника според мен е напулно достатъчно да няма ядове, дори аз мисля да си сложа датчик за нивото с лампа на таблото в скоро време и падне под сантиметър два ще светва и спирам и търся драмата, не е драмата моментното казване на температурата не прегрява от нея, а от загубата на охладител, която може да е вследсвие на това качване ка температурата, моята протичаше винаги зимата като се свие всичко от студ и тогава я допрегрях като изтече цялото казанче от една скоба на мачкуч за газта.

Пон Авг 18, 2014 1:41 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
quietriot написа:
Ако течностата намалява значи има теч, скоба , маркуч, О-пръстена на едно Г-образно тяло, в което влиза големия маркуч от радиатора ,капачката на раздиатора, дори казанчето прелива понякога когато връща от радиатора като се нагрее, но винаги има теч,

Напълно прав си, но винаги има "НО". Ако системата ти е разхерметизирана - причини много: скоба, маркуч, в най лошия случай гарнитура. На много места съм писал за старата ми кола "ДАЙХАЦУ"-то. При него системата беше разхерметезирина заради гарнитурата - вдигаше нивото в разширителния съд, но не го сваляше. Смучеше въздух от проблемното място. Когато го хванах за пръв път - имаше течност в преливното казанче, но радиаторът се беше "озъбил" - тръбичките се бяха оголили.
Искам да кажа, че периодична проверка - на 4-5 проверки на преливното казанче, да се отваря и капачката на радиатора няма да навреди.

Вто Авг 19, 2014 5:37 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 339
Автомобил: Spec B
Рейтинг: 103
Отговори с цитат
След експериментите на магистралата, заради вдигането на Т при по-високи скорости в байр с повече газ, вчера реших и аз да си измия отново радиаторите 70К км след като съм купил колата.
Не съм правил снимки, но ще ползвам снимките на колегата "Patko" за ориентир. Климатичния радиатор пълен с инсекти, видимостта през него беше не повече от 40% (100% приемам за чисто нов), водния радиатор много мръсен, вкл и трева по повърхността, по-чист от на колегата видимо, но при свалянето над 50% скрита видимост. Един универсален почистващ препарат на Манол (нещо като Меглио, но съм по-доволен) 2 пъти пръскане по двата радиатора и две промивки с водоструйка, след първия път много чернилка, след втория малко.
Резултата сега климатичния е с около 90-95% видимост има ламели, които са много обърнати и ме беше страх да ги изправя. Водния сега и той е в същото положение и при него има такива ламели, но по-малко. Нов антифриз за -40, с точка на кипене 130 гр при тази пропорция, сменени 2 маркуча на газ-та.
За това според мен 40-50К км е макс пробег без почистване на радиаторите с по-динамично шофиране. Моята е на 70К от както я купих, но я взех зимата и преди да почистя радиаторите със сигурност и бях врътнал поне 10К км, защото до пролетта махнах гадния Мотул X-cess.
За мен климатичния радиатор е много по-важен за смяна от водния, тъй като пак казвам, той е с около 2-пъти повече пречупени ламели, които не позволяват към водния да минава необходимото количество въздух, но тъй като нямам драми с греене при моето нормално каране, може и никога да не го сменя :)

Вто Авг 19, 2014 6:39 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
patko написа:
в най лошия случай гарнитура. На много места съм писал за старата ми кола "ДАЙХАЦУ"-то.
за да се стигне до духната гарнитура вече е имало загуба на антифризи прегряване , така че превенцията на течноста пак е преди яйцето :) , това е моето мнение след като си оправих колата и нямам намерение да си пипам радиаторите , чат пат ги замивам по мивките колкото мога и досега 50 000 нямам ядове, освен зимата когато изби капачката на радиатора , но това няма как да се предвиди, но ако имаше датчик на кзанчето щеше да се спре по рано и да се констатира. Другото което ще ви кажа 2,5 е много по натоварен топлинно мотор от 3,0 защото му се дава мног повече газ за да върви като 3,0, все пак имаме 50 коня разлика и пуснатия климатик го товари много повече отколкото 3,0, заради мощността пак.
Та те това е гледайте си течността перидочино , колкото почесто толкова по добре особено зимата и когато си ръчкате колите, повече превенция по малко ядове после.

Вто Авг 19, 2014 8:37 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Когато споменах гарнитура на глава имам предвид нещо малко по-различно. Не класическо духване, когато газове от цилиндъра влизат в охладителната система.
Всичко долуописано стана изведнъж, без никакви течове, загуба на антифриз или каквото и да е.
Имах едно Дайхацу Аплауз. След едно магистрално юркане със 160+ през лятото се получи такова нещо. Колата беше с обикновена газова. Започна да прави номера - покачва нивото в компенсационния съд, а не го сваля. Започнах да сменям водни съединения, термостат, капачка на радиатора - все същото. Едни майстори казват - "гарнитура". Други - "ако беше гарнитура да се е окотила отдавана". (Аз я карах така около година). През цялото това време качваше нивото в преливното казанче и не го вземаше обратно.
Накрая свалих главата и всичко лъсна. Гарнитурата беше се сдухала, но не така, че да влизат газове от цилиндъра в охладителната система. Беше се разложила там където са каналите за водата - от блока към главата. Това нещо се яваваше точно под изпускателните колектори. И да е таяло нямаше как да се види, но разхерметизираше системата. Всичко се оправи със смяната и.

Вто Авг 19, 2014 9:28 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
patko написа:
Когато споменах гарнитура на глава имам предвид нещо малко по-различно. Не класическо духване, когато газове от цилиндъра влизат в охладителната система.

Рабрах ти мисълта, и моята изкарваше антифриза навън и той течеше по главата, а не го мешаше с маслото или гореше през цилиндъра, между другото това им е хубаво на субарата, поне на повечето, че късат водна магистрала навън и веднага се вижда че е текло по главата, аз моята я взех прегрята, Венци ми каза при огледа и я допрегрях чак след година и кусур от маркуч на газовата, като свалихме главата имаше съвсем лек канал на гарнитурата от водната магистрала навън, колкото да изхвърля водата.
Радо беше писал накрая и за дефекнта партида гарнитури точно в тези години между 99 и 02 , така че е доста сложно да се определи откъде идва причината, но определно е сметнат без много аванс откъм охлаждане мотор и трябва да се внимава.

Вто Авг 19, 2014 3:22 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Пътуването до Истанбул и обратно мина без абсолютно никакво мърдане на стрелката, но най-високата температура на дисплея беше 28 С. На връщане - около 23 30 часа на КПП-то Малко Търново беше 13 градуса. Със сигурност нещата ще са мнооого по-добре, като се има предвид видимото състояние на радиаторите преди и след почистването, плюс нов термостат, антифриз и добавка за антифриза.

Искам да споделя за обезвъздушаването.
Следвах процедурата в мануалите на Божо.
1. Налях новия антифриз, разширителния съд на ниво МАХ и стартирах двигателя. Форсирах 3-4 пъти до 2000-2500 оборота и изключих двигателя. Отворих капачката на радиатора и искаше доливане - около 200 милилитра.
2. Стартирах отново, климатроника на максимална температура, вентилаторът - на минимална скорост и форсирах до 3000 оборота, докато се включат вентилаторите на радиатора. Оставих я да изстине до околната температура. Нивото в разширителния съд не беше мръднало, нито докато загряваше, нито след като изстина - още много въздух в системата. Отворих капачката на радиатора - беше до тръбичките - може би 1 мм да се оголят. Долях отново.
3. Повторих точка 2, имаше мехурчета в разширителния съд. След като се включиха вентилаторите и се изключиха направих едно кръгче в селото и извън него - около 6-7 км, прибрах се и я оставих.
4. На следващата сутрин нивото в разширителния съд беше същото - без промяна, но в радиатора искаше доливане.
5. Прибрах се в Бургас - изминати 100 км.
6. На следващата сутрин - нивото в разширителния съд - по средата между МИН и МАХ и искаше доливане в радиатора. Долях в радиатора, направих нивото на МАХ и отидох на работа - 6-7 км. Като спрях там при топла кола - нивото в разширителния съд нагоре - почти с разстоянието между МИН и МАХ.
7. На следващата сутрин - студен двигател. Нивото надолу на МАХ и пълен радиатор.
Тогава реших, че системата е объзвъздушена.
Сега е същото - нивото в разширителния съд се движи в еднакви граници при топъл и студен двигател и радиаторът е винаги пълен.

Събрах антифриза, който източих и беше 5.5 литра - мерих го. Разлях, не мога да кажа колко, изхвърлих количеството в разширителния съд - беше на МИН.
Налял съм 6.2 литра. Явно не може да се източи напълно, дори и при изваден термостат.

6

Сря Авг 20, 2014 10:38 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 221
Автомобил: Метрополитен
Рейтинг: 16
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Следя темата и реших да дам малко данни макар и скромни.
От около седмица и аз се сдобих с елм 327 и периодично правя замервания главно в софийските задръствания (от единият до другия край на София,идеален център в по-голяма част от времето).Три пъти съм чистил радиатора тази година един път с Meglio другите пъти само с вода и клечка премахвам дребните камъчета които се набиват в ламелите и поизправям някои от тях.Колата е със стоков термостат,който не съм сменял от както съм я купил миналия август и едногодишен антифриз (някакъв белгийски) 4 литра концентрат и вода.
Повече от 94 градуса не съм видял да се покачва досега температурата това е със средни задръствания (типичните за този месец) и външна температура около 24-27Ц. Уикенда направих малко извънградско до Стрезимировци-Сърбия с двама човека,минимален багаж около 10 кг,пълен резервоар газ,бензина беше на минимум и включен климатик на отиване външна температура 27-29Ц температурите на антифриза се движеха от 88 до 94Ц средна скорост на движение 120-140км. където позволяваше и повече с чести кик дауни,изпреварвания и резки спирания един път видях 95Ц само на влизане в София-Владая където имаше доста задръстване около 20 минити прекарахме там.
Средата на тази седмица се очертава пътуване до Гърция и се надявам да бъда с мойта кола за да направя замерване по пътя Серес-Солун който се оказва,че е лека драма :D
Поздрави

Пон Сеп 01, 2014 1:24 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 478
Автомобил: Subaru Outback, H6, 2005
Рейтинг: 117
Отговори с цитат
freehippie написа:
Колеги, чета и се чудя, с една инвестиция от около 1000 лева за Мишимото радиатор, преправяне и кулер за автомата при нужда, не се ли решават тези драми при B13?
Все пак 1000лв. за тази кола не са кой знае колко много, пък след това ти е мирна главата.

говорих с един от големите сервизи - сти.бг - и човекът ми каза следното - да ние сме представители на Мишимото, но ако нямате проблем с прегряването, ще извършите скъпа манипулация, а едва ли резултатът ще ви хареса - т.е. няма да има драстично сваляне на температурите.

Изглежда, че по-евтината процедура е със същия ,или подобен, резултат на смяна радиатор/кулер: редовно измиване/почистване на радиаторите + добавката за антифриз или еванс. Аз се сдобих с Еванс, но нямам време да я сменя в момента, а и да я сменя, тестовете, които бих направил ще са на достапо-ниски температури, и едва ли ще бъдат достатъчно интересни.

Иначе и аз като колегата SUBR се сдобих с такова блутут устройство ЕЛМ27 и ще започна да следя нещата, за които говорим.

Пон Сеп 01, 2014 2:55 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 454
Автомобил: TDI
Рейтинг: 140
Отговори с цитат
Пътят е Солун - Серес, след като слезеш от Солун и отбиеш по магистралата към Серес има едно мноого продължително изкачване, няма как да го сбъркаш;)

Вто Сеп 02, 2014 9:20 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 221
Автомобил: Метрополитен
Рейтинг: 16
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
За съжаление пътувахме с колата на приятел (Ауди :cry: ) но и да бях с мойта температурите не надхвърляха 26 градуса вчера...едва ли щеше да стане интересно..май ще остане за догодина..

Пет Сеп 05, 2014 9:24 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1249
Автомобил: Legacy 2005 3.0 R Spec B
Рейтинг: 152
Отговори с цитат
Колеги а в тоя ред на мисли може ли някой да каже дали може да се установи теч на радиатора
ако се надуе системата някак си и колко налягане трябва да направи безпроблемно ? 2 бара ( ако капачката е на 1 ) или не е меродавна цялата процедура ?

Сря Сеп 17, 2014 9:42 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5904
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Теч на антифриз се вижда като побеляване на мястото - от изпарения антифриз остава бял налеп.
Има някакви начини и с оцветяване и после с УВ лампа ама чак пък...

Сря Сеп 17, 2014 10:02 am
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 422
Автомобил: Subaru B9 Tribeca 2006
Рейтинг: 164
Отговори с цитат
eddy написа:
Моята е МТ, с това започвам. Изкачването от Серес към Солун и обратното, го карам вече 4-5 пъти, почти през цялото време съм с включен ляв мигач, малко преди върха винаги връщам газта и никога не ми е вдигала темп. Сега според мен нещата са комплексни.
1.МТ не натоварва топлинно толкова мотора (може би)
2. МТ се кара обикновено в по-високи обороти, което означава повече обороти за водната помпа - по-добро охлаждане, да не говорим, че при 3000об колата е със 130 на 6-та, а по спомен при автомата е около 140-145 при 3000 об (може и да бъркам).
Според мен, ако преправяте радиатори, преправете и перките, количеството въздух, което преминава през клим. радиатор е константа, както и дебита на перката, та ако само смените радиатора, количеството въздух, което ще го обдухва би останало същото, а площта(обема) значително по-голяма и не знам дали би имало смисъл, тъй като по-голямото количество вода, без повече въздух, няма да се охлажда по-добре. (Пример: В микровълнова на макс слагате 1, после 2 еднакви чаши и ги пускате на 30 сек, ще видите голяма разлика в затоплянето)
Единствения път, когато стрелката тръгна, се бях подгонил с някаква кола, по някакъв баир, мисля беше Предела и бях забравил да изкл климатика, но и тогава бая зор видя :)

@eddy е адски прав - с по-дебелите радиатори се увеличава обема на радиатора, а топлообменната площ остава същата, т.е. температурния градиент намаля - обема е по-голям и не може да се охлади така, както ако е по-малък. Има смисъл в по-горе посочените тунинг радиатори, когато охладителя на АСК е изведен от тях - повече обем, но и повече площ - ако някой е сложил, моля да сподели! Предполагам има някакъв ефект иначе нямаше да се предлага. Смятам превантивно (както и на другата ми кола) да измия радиатора на климатика - тогава ще се почисти и водния, на който допълнително ще направя и промивка. Така или иначе ще сменя термостата и водната помпа. И дано да няма проблеми! :beer:

Съб Апр 18, 2015 5:45 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 394
Автомобил: Subaru Legacy H6 2004
Рейтинг: 244
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Нещата са доста комплексни.
Зависимостите, които поне аз виждам са:
- Дебит на флуида, скорост на флуида. (охл. течност)
- Площ на топлообмен свъздуха. (Това трябва да е специфицирано на радиатора за да можете да правите сравнение)
- Скорост на въздуха, респ на автомобила.
- Топлопредаване (топлоотдаване , поглъщане и коефициенти разни) на флуида ( в нашия случай съотношение антифриз /вода )
- Температура на въздуха.
- Температура на отваряне на термостата.. и температура на затваряне също.
(Термостата е поставен на място , където се влияе доста от потока на вода от парното и от там идват още неизвестни..т.е температура в малкия кръг )
- Дизайн на обдухването: - Перките на легаси 3.0 2004 по описание в дебелите книги не се включват на бърза скорост при надвишаване на 19 мили в час.
(Т.е над тази скорост се приема, че не могат да окажат съществено влияние на количеството въздух което минава през радиатора)
- Помпа - при радиален тип с прави пера (по спомени) се цели минимална промяна в налагането в зависимост от оборотите (искат само дебита да се променя)... не че винаги се получава но мисля това е целта. При огънати перки , става по друго.
(това с помпите си е отделна наука.. и не я знам много )
- Коя температура виждаме през датчиците???
- Обем на охладителната течност. ( инертност на температурните промени )

Решението е с инженерна сложност от доста висок клас. както и да го правим , идеално решение няма да има.
Мислил съм за Мишимото, за 2 допълнителни малки радиатора от парно с клапани паралелно на големия, какво ли не. ... задачата наистина е гадна и почва да се свежда до
проби и грешки... т.е до разходи.
Ако споделяме тук.. поне грешките можем да отстраним. :)

Та точно по темата.. сменяйте с качествени радиатори еквивалентни на оригиналния.. и не мисля, че ще има грижи.
Спазвам някои правила и това е: Чистя радиаторите .. понякога, не я товаря много , не влача ремаркета. И когато е натоварена.. не и изкарвам душата.
Ако се наложи да ме спасява от ситуация.. изобщо не ми дреме дали ще загрее. До момента максималната регистрирана температура на ОБД логера е 106 градуса.
(100-180 на кикдаун между едни тунели през лятото)

Чет Апр 23, 2015 4:11 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 454
Автомобил: TDI
Рейтинг: 140
Отговори с цитат
Времето се позатопли и темата изплува отгоре :D

Вто Апр 28, 2015 9:38 am
Върнете се в началото
Профил