| Автор |
Съобщение |
|
iion
|

С уговорката, че това важи за моя автомобил - алтернатора има 2 двойки изводи - една за за изходното напрежение и една следяща за регулиране на напрежението. По принцип идеятя е, че втората двойка изводи следи изходното напрежение на алтернатора и се стреми да го поддържа постоянно - около 14-15 V.
Интересният момент е, че по незнайни за мен причини следящата двойка изводи си затваря веригата за следене през лампата с икона "акумулатор" в таблото на колата. Това работи добре с нормални лампи защото от електрическа гледна точка те са нормални съпротивления.
Ако тези лампи се подменят с LED става следното - светодите на мястото на лампата за "акумулатор" имат пад на напрежение около 3 V и оттам следящата верига следи напрежение, което е приблизителко 3V по-ниско от реалното. За да компенсира пада от 3V регулатора на изходното напрежение повишава напрежението до 15+3=18V. От там започва фиесатата - ECU-то дава фира от високото напрежение и на самия алтернатор му заминава регуатора.
Та така...
_________________ Подозирам, че всичко е нарочно...
|
|
|
|
| Нед Май 11, 2014 12:18 am |
|
|
|
quietriot
|

iion написа: С уговорката, че това важи за моя автомобил - алтернатора има 2 двойки изводи - една за за изходното напрежение и една следяща за регулиране на напрежението. По принцип идеятя е, че втората двойка изводи следи изходното напрежение на алтернатора и се стреми да го поддържа постоянно - около 14-15 V.
Интересният момент е, че по незнайни за мен причини следящата двойка изводи си затваря веригата за следене през лампата с икона "акумулатор" в таблото на колата. Това работи добре с нормални лампи защото от електрическа гледна точка те са нормални съпротивления.
Ако тези лампи се подменят с LED става следното - светодите на мястото на лампата за "акумулатор" имат пад на напрежение около 3 V и оттам следящата верига следи напрежение, което е приблизителко 3V по-ниско от реалното. За да компенсира пада от 3V регулатора на изходното напрежение повишава напрежението до 15+3=18V. От там започва фиесатата - ECU-то дава фира от високото напрежение и на самия алтернатор му заминава регуатора.
Та така... Мда не се бях замислил че ще използват лампата за резистор, моето табло е на легаси и ще внимаваме за тая лампа иначе всичко е много логично защот диодите са от 2,8 до към 4 волта пад, така че е станало мазало доста бързо.... Ами ще внимаваме точно с тази....ако веригата минава оттам.
_________________ SUBARU LEGACY 2,5 AT 2001 GX limited
|
|
|
|
| Пон Май 12, 2014 10:56 am |
|
|
|
zaho_baho
Регистриран на: Съб Окт 29, 2011 9:52 am Постове: 102 Местоположение: sofia
Автомобил: Subaru Legacy 2.5 '99 ,АТ
Рейтинг: 109  
|
|
Здравейте, не съм влизал във форума и затова късно допълвам. При смяната на осветлението се сменят само 4 лампи ,които нямат отношение към алтернатора. Въпросната лампа ако я няма колата не зарежда(от личен опит знам) явно пада на напрежение и тока е сметнат и е нормално ако са други да има такива последствия,макар за мен поне да е странно заради една крушчица да не може да запали човек.
|
|
|
|
| Съб Юни 07, 2014 7:16 pm |
|
|
|
swordsman
Регистриран на: Пон Дек 15, 2008 12:14 am Постове: 116 Местоположение: София
Автомобил: Legacy
Рейтинг: -16
|
_________________ BOXER FAN
|
|
|
|
| Чет Юли 17, 2014 4:32 pm |
|
|
|
quietriot
|
|
как са кръстили табло на английски от субару да проверя в ибей какво се продава?
|
|
|
|
| Сря Окт 08, 2014 11:52 am |
|
|
|
martin7937
Регистриран на: Съб Яну 25, 2014 9:52 pm Постове: 212 Местоположение: София
Автомобил: Outback '03 B12 EJ251 E-4AT
Рейтинг: 182    
|
SPEEDO DASH GAUGE CLOCKS INSTRUMENT CLUSTER и т.н., зависи от интерпретацията. Най-много мисля използват Instrument Cluster. Не влизай обаче в детайли - пробвай само Subaru + още една от думите, например: http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_odkw= ... sacat=9884пп - като видя табло със синя подсветка и ми настръхва козината! Аналог ми е за мигащи пръскалки на предния капак..
|
|
|
|
| Сря Окт 08, 2014 1:03 pm |
|
|
|
quietriot
|
намерих мерси. https://www.google.bg/search?q=Subaru+L ... 1024%3B577Няма да го правя синьо хаххахахахах, моето си е есктра вече в бяло, но стрелките малко се загубиха защото не искат да светят в червено защото са стари и прегоряли, а ако се извадят няма наместване повече, Захари който писа по горе си е купил готово което причлича на едно от тези и свети екстра но е за H6 и малко се менят стойностите и трябва да се преизчислява , та исках да видя какви пари са и ако са на поносима цена да си купя едно готово. идеяата е да стане такова  сега е такова без стрелките светещи в червено.
|
|
|
|
| Сря Окт 08, 2014 2:19 pm |
|
|
|
zaho_baho
|
Здравейте, в английския ибей сега! се продава като моето( за 6 цилиндров двигател, и 7к оборота).Струва около 100 лева с куриера в Англия.Проблема с тези табла е ,че трябва да се пренаредят буксите( не е сложно ) и ,че показват в мили изминатите километри.Конкретно за табло за 6 цилиндровия (моя е 4 цилиндров) двигател особеното е ,че показва 2/3 от реалната стойност на оборотите например показание 500 об/м = 750, 2000 = 3000,3000= 4500 и т.н. ако се слага на 6 цилиндрова машина няма да има грижи. Линк точно сега не мога да дам ,понеже ремонтират сайта на ebay Куриера от Англия до тук трябва да си го осигурите вие.Аз ползвам услугите на еконт ,понеже имат офис в лондон но има и други куриери . за търсене в нета ключовата дума е BFM ( BLACK FACED METER) От тази тема се ръководих докато борех моя: http://sl-i.net/FORUM/viewtopic.php?t=25730
|
|
14
|
|
| Съб Окт 11, 2014 3:23 pm |
|
|
|
zaho_baho
|
|
| Съб Окт 11, 2014 9:38 pm |
|
|
|
quietriot
|
но свърши търгът и табла за H6 има бол тука, аз сега ще взема едно и ще оправиме стрелките по него.
|
|
|
|
| Пон Окт 13, 2014 10:05 am |
|
|
|
zaho_baho
|
Ако мислиш да слагаш от черно табло на твоето 99% съм сигурен ,че няма да стане.Размерите на циферблатите са различни,на някои часовника е от ляво на други не, на някои има одометър с един ред на други с два, и като за капак осите за настройка на часовник и ресет на одометър са на различни места. И полезно инфо за тези ,които се страхуват да сменят ламБи по таблото:  Накратко за схемата :От контактния ключ се подават 12 волта към таблото на изводи C3 и А8, после през лампа с нажежаема жичка и излизат през извод С5 към електрониката на алтернатора.Т.е ако не се смени тази крушка с диод то алтернатора си получава необходимото напрежение и/или ток и зарежда.Макар да има един диод от извод А27 (лампата на ръчната) към С5 и би следвало да зарежда дори и при изгоряла крушка за алтернатора.Няма да зарежда ако са заминали и двете. Та извода е :Сменяйте на воля .
Прикачени файлове:
Коментар на файл: 1
Неозаглавено.jpeg [ 31.6 KiB | Прегледано 799 пъти ]
|
|
|
|
| Пон Окт 13, 2014 12:51 pm |
|
|
|
quietriot
|
|
Не, ще го използвавам за части да видим как да осветим стрелките на моето ли да ползваме неговоте ако светят по-добре от моите , намерих едно за 30 лв. така ще го разкостя с кеф. Сигурен съм че иначе няма да стане защото е и от англичанка , но за тестер става идеално. Ти моето го направи достатъчно добре и на мен ми харесва ,остава само още малко да се пипне и е екстра. И да, твоето е по-хубаво, но няма да се втелясвам чак отлкова , ако изпадне някое подобно на твоето до 100 лв но да компетубъл с моята кола, бих го взел , но да го преправям ми е сложнотия на мен.
|
|
|
|
| Пон Окт 13, 2014 1:09 pm |
|
|
|
zaho_baho
|
Добре си направил , че като вземеш черно ще ти трябва това-онова.Според мен който и да седне за 10 мин. особено на тъмно пред такова табло няма да иска да го смени та ако ще скороста да я показва в морски левги а одометъра да е в лакти. За часовника нищо не измислих  .
|
|
|
|
| Пон Окт 13, 2014 1:25 pm |
|
|
|
quietriot
|
трябва да го докараме до такова 
|
|
|
|
| Пон Окт 13, 2014 2:03 pm |
|
|
|
quietriot
|
zaho_baho написа: Добре си направил , че като вземеш черно ще ти трябва това-онова.Според мен който и да седне за 10 мин. особено на тъмно пред такова табло няма да иска да го смени та ако ще скороста да я показва в морски левги а одометъра да е в лакти. За часовника нищо не измислих  . черно ще трябва вардене в ибейката постоянно, пък и аз искам да си е като за 2,5 , ма в краен случай става и 3,0 , но ако е на тънка цена, щото моето ще седи ако седна да продавам колата аз и без това ще се кача на 3,0 бек.
|
|
|
|
| Съб Окт 18, 2014 8:37 am |
|
|
|
quietriot
|
|
Захари, кой ги произвежда иначе черните табла?
|
|
|
|
| Нед Окт 19, 2014 5:06 am |
|
|
|
zaho_baho
|
|
Мисля ,че са си оригинални на субару .Маркировката е като на старото ми табло .А и Blitzen i s401 са си заводски с такива табла.
|
|
|
|
| Нед Окт 19, 2014 8:24 am |
|
|
|
quietriot
|
|
Да е като екстра ли?
|
|
|
|
| Нед Окт 19, 2014 9:05 am |
|
|
|
quietriot
|
|
Щото моето е лимитед едишън и си е с нормално табло
|
|
|
|
| Нед Окт 19, 2014 9:06 am |
|
|
|
bozzerreaneux
Автомобил: Outback '10 2.5CVT,Outback '02 H6
Рейтинг: 252     
|
|
Тези тъмните LED табла мисля, че се монтират заводски на всички бек-ове 3.0 от фейслифта (2002-2003) както и на следните легасита от тези години - 2.0L H4 twin turbo (EJ208/206); 3.0L H6 (EZ30); 2.0L H4 twin turbo (EJ20) включително STi S401 и Blitzen
|
|
|
|
| Нед Окт 19, 2014 11:35 am |
|
|
|