| Автор |
Съобщение |
|
takev
Автомобил: Subaru Legacy 2.5 GX 00`
Телефон: 0878934770
Рейтинг: 83 
|
Kleber съм карал 195/65/15 , 2 зими на служебния форд транзит. В пресен сняг копаха доста сигурно и дърпаха стабилно . Но на киша не се държаха добре, а и друг недостатък поне за мен беше прекалено мекия борд. От една не голяма дупка мин. година на предна дясна гума и излезе балон а задна дясна направо си се сцепи.
|
|
|
|
| Вто Окт 21, 2014 6:12 pm |
|
|
|
carpmaniac
Регистриран на: Сря Дек 18, 2013 5:30 pm Постове: 63 Местоположение: Пловдив/Норвегия
Автомобил: Subaru Outback,2016
Рейтинг: 74 
|

Здравейте колеги и аз искам да споделя моите впечатления относно зимните гуми Nokian и по специално за модела Hakkapeliita(при мен е варианта с шипове).Това ще бьде 4 зима която ще ги ползвам тук в Норвегия и мога да кажа че гумата си заслужава всяка стотинка.Имал сьм вьзможноста да ги изпробвам и на лед и сняг.Тях ги купих заедно с шкодата фабийка зимата на 2010г от един град които е на 700 км от мен. Аз реших да рискувам когато я купих тьй като беше станало вече 15.00 ч. и реших да мина на пряко през планините и трябваше да карам 5,6 часа предимно планинско което включваше и лед и сняг ама око да ти виде, коловете отстрани на пьтя бяха по по 3,4 метра  .Така и до вериги не опрях!!! Сега като се замисля за тези 4 години така и вериги не сьм слагал независмо че често ходим на ски по различни ски центрове а и за риба доста често  .Колата се дьржа страхотно може да е шкодичка ама по нищо не отстьпвах на другите и до този момент да ви кажа честно не приемах така на сериозно колко е важна гумата да ама НЕ.С тези гуми сьм карал сьс 110 км. по магистралата при 10см сняг!!!Не сьм привьрженик на такова шофиране ама трябваше да хващаме кораб а закьснявахме. В подкрепа на мнението ми ще кажа че за 2012г. Нокиан Хакапелита беше обявена за най добра зимна гума тук в Норвегия.Да ви кажа честно тук Нокиана и Континентала са двете най популярни зимни марки,като пьк Continental Vikingcontact 5 беше на пьрво място за 2013.Субарото XV ми е сьс Cross Contact Viking сьщо много добра гума имам няколко клипчета от миналата зима.Така че ако ми се налага да избирам зимни гуми то ще бьдат между тези две марки.
|
|
4
|
|
| Вто Окт 21, 2014 7:41 pm |
|
|
|
Greg4o
|
Подкрепям горното мнение от личен опит,но тези гуми не са за нашия климат. Водят се Нордик компаунд и не само Нокиан имат такива модели. Но се продават предимно в страните с необходимост от такива гуми и ако не са с шипове имат дупки за тях. А да ги търкаляш по асфалт при 15 градуса си е коштунство. Да не говорим за сцепление и спирачен път. Бих искал да ги пробвам на моята кола някога 
_________________ Продава се 2015 Forester Boxer Diesel Lineartronic
|
|
|
|
| Сря Окт 22, 2014 12:24 pm |
|
|
|
pe6o_bg
Регистриран на: Пон Окт 13, 2014 8:27 pm Постове: 44 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Subaru Outback 3,6 2013
Рейтинг: 21
|
Най-добрите зимни гуми които съм карал(не съм ги тествал на Субаро ,но едва ли ще е лошо) са NOKIAN средна цена,мн виско качество на сцепление и ако ги вземеш чисто нови гарантирам 4-5 зими без проблем да не кажа че ще има грайфер и за 7 ама айде де да на прекаля  А нз какво сте се завайкали за гуми като почти всички сме 4Х4 и особено колегите с Аутбаци и Форчета нямаме проблем и с летни да караме 
|
|
|
|
| Сря Окт 22, 2014 1:07 pm |
|
|
|
paf4eto1
Автомобил: subaru
Телефон: Legacy
Рейтинг: 0
|
|
Здравейте и от мен. Аз лично харесвам Фулда Kristall Montero 2. Много съм доволен от тях. Държат се много стабилно на пътя не само при сняг а при дъжд.
|
|
|
|
| Сря Окт 22, 2014 1:11 pm |
|
|
|
mitashki35
Регистриран на: Съб Яну 22, 2011 11:46 pm Постове: 517 Местоположение: Стара Загора
Автомобил: Outback H6 '01
Рейтинг: 66 
|
pe6o_bg написа: Най-добрите зимни гуми които съм карал(не съм ги тествал на Субаро ,но едва ли ще е лошо) са NOKIAN средна цена,мн виско качество на сцепление и ако ги вземеш чисто нови гарантирам 4-5 зими без проблем да не кажа че ще има грайфер и за 7 ама айде де да на прекаля  А нз какво сте се завайкали за гуми като почти всички сме 4Х4 и особено колегите с Аутбаци и Форчета нямаме проблем и с летни да караме 
Прикачени файлове:
гуми.jpg [ 52.85 KiB | Прегледано 900 пъти ]
|
|
7
|
|
| Сря Окт 22, 2014 1:40 pm |
|
|
|
dimy
Регистриран на: Вто Фев 28, 2012 5:11 pm Постове: 207 Местоположение: Самоков
Автомобил: outback2.5 ,lancer sportback
Рейтинг: 7
|
|
Аз имах някъде клипче на ново паджеро с летни гуми на лек наклон как се носи назад .
_________________ http://www.carspending.com/bg/vehicles/5570-subaru-outback
|
|
|
|
| Сря Окт 22, 2014 5:58 pm |
|
|
|
fenix
Регистриран на: Съб Апр 02, 2011 9:36 pm Постове: 356 Местоположение: София
Автомобил: Outback B13,H6
Рейтинг: 105  
|
Който си мисли,че като е 4x4 може да кара с летни гуми доволен ще остане,Пробвано-не става 
|
|
|
|
| Сря Окт 22, 2014 6:58 pm |
|
|
|
tony
|
Вчера по новините (времето на Нова ТВ), Никол Станкулова каза че идва студ и сняг този уикенд, и да сменяме летните гуми със зимни.  И аз изпълнявам, какво да правя.. До днес карах 4 зими с Bridgestone Blizzak LM 25 4X4 (Made in Japan), но ги пенсионирах. Служиха ми вярно, не са ме подвеждали, с две думи много доволен останах от тях.  Какво да направя, като нещо което се е представило добре да го заменя с друго. И днес обух Форко с нови обувки на същата марка, а именно- Bridgestone Blizzak LM 80 EVO (Made in Spain). Ще видя как се представя испано-японския Бридж.  Сега Форко ще се трансформира в Мици Лансър Еволюшън, с това EVO с което завършва модела.  Прикачени файлове:
bridgestone-blizzak-lm80-evo-n.jpg [ 61.05 KiB | Прегледано 829 пъти ]
|
|
4
|
|
| Сря Окт 22, 2014 8:27 pm |
|
|
|
TCH
|
|
Колеги, насочил съм се към зимни гуми Hankook, някой да има мнение за тях ?
|
|
|
|
| Сря Окт 22, 2014 10:27 pm |
|
|
|
snable
Регистриран на: Чет Фев 23, 2012 9:18 am Постове: 229 Местоположение: Sofia
Автомобил: outback 2.5 '00
Рейтинг: 17
|
|
Ето как стоят 215/65/16 на outback, че някой питаше.
Прикачени файлове:
10726449_10152388162696641_1236851220_n.jpg [ 81.51 KiB | Прегледано 785 пъти ]
|
|
|
|
| Сря Окт 22, 2014 10:46 pm |
|
|
|
=Alex=
|
За мен зимната (a и не само зимна) гума е Continental или Dunlop. Тези двете винаги са безопасен избор. На турбо-злобното Суби бях с Конти 850 - великолепна гума! Сега на "немското Субару" ще пробвам Dunlop 4D, да видим какво може на 19 цола. Новия Мишлен дето излезе сега (5-цата) про-батки казват, че бил също много добър. Смятам, че който и да е от добрите брандове /Conti/Dunlop/Goodyear/Michelin/Bridgestone/Yokohama ще даде достатъчно добри резултати за нашата сурова зима от +15С на AWD 
|
|
|
|
| Чет Окт 23, 2014 4:34 am |
|
|
|
paf4eto1
|
съгласен съм с колегата Алекс но не напълно. Нека все пак да не подценяваме и Мишелин. Тези гуми са с традиция и са се доказали през много зимни дни. Аз лично съм сменил 4-ри такива комплекта и мога да кажа че са перфектни гуми за зима. Единствения недостатък е че не могат да изкарат повече от 5 години тъй като каучука си заминава. Затова трябва да се карат а не да стоят в гаража на рафта 
|
|
|
|
| Чет Окт 23, 2014 7:42 am |
|
|
|
Junghans
Регистриран на: Вто Юли 29, 2014 11:14 pm Постове: 110 Местоположение: Варна
Автомобил: Subaru Forester 2.0D
Телефон: 0888238905
Рейтинг: 46 
|
|
Подкрепям колегата за Мишелин, много са добри, само цената не ми допада, при мен не могат да изкарат 3 зими, та за 5 да не говорим. Някой засичал ли е колко хиляди километра карате със зимни гуми. И малко offtopic: Ако в края на годината съберете всички презервативи, които сте използвали и успеете да направите автомобилна гума от тях с гордост можете да я наречете GOODYEAR!
_________________ Junghans - Die deutsche Uhr www.junghanswatches.bg
|
|
|
|
| Чет Окт 23, 2014 8:23 am |
|
|
|
=Alex=
|
Aми аз за Мишлена съм по-скоро с неутрално мнение. Прекалено пластмасови взеха да ги правят през последните 10-на години. Вярно, няма свършване тая гума, но това е готино само за летни гуми, че държат на пробег (за разлика от по-ниския клас, които просто нямат ресурс в тях и свършват бързо). За зимните им нямам кой знае колко добро мнение. Аз и 3 зими не можах да изкарам с Pilot Alpin - просто се одървиха и не държат, въпреки, че изглеждаха без особено износване, а за 5 е абсурдно да си помисля за която и да е зимна гума... 
|
|
|
|
| Чет Окт 23, 2014 10:33 am |
|
|
|
tony
|
Junghans написа: Някой засичал ли е колко хиляди километра карате със зимни гуми. По много груби сметки, моите зимни гуми изкарах около 35-40к км.(4 зими). Нормално, тук в Бургас снегът е рядкост,температурите са по-високи и бързо-бързо се изпиляват. За тези км я имам 2-3к на сняг. 
|
|
Последна промяна tony на Чет Окт 23, 2014 10:53 am, променена общо 1 път
|
|
| Чет Окт 23, 2014 10:47 am |
|
|
|
tony
|
|
...Моля модераторите да изтрият това мнение че натиснах нещо на криво....
|
|
|
|
| Чет Окт 23, 2014 10:49 am |
|
|
|
bubaru
|
|
Мишлен летни - Енерджи сейвър, които се водят нисък клас карах 50000 км на една кола и после друга изтъркаля още 25000 км с тях и все още изглеждат добре. Противно на логиката по-скъпия модел Пилот Спорт 3 заминава доста по-бързо и не виждам нищо спортно в него. Доста средна като качества гума. От зимните съм горе-долу доволен от Алпин 4 , но Дънлоп и Континентал, Ултрагрип 8 и дори Пирелата Сотозеро са класа над тях. Засега най-ужасните зимни гуми, които съм карал са Фалкен, супер боклук е това, а заляха масово пазара с него...
|
|
|
|
| Чет Окт 23, 2014 10:52 am |
|
|
|
paf4eto1
|
|
За вдървяването на една гума влизат много фактори, така че нека все пак да бъдем по сериозни. За мишелин можем да поспорим доста дали са пластмасови, дори обратното, това са гумите с най-голямо процентно съдържание на каучук и не знам до колко сте на ясно с това че сам по себе си каучука е летлив. Така че е нормално след като каучука изчезне гумата да стане дървена. Затова и казах че една такава гума издържа до 5 години в зависимост от годината на производство.
|
|
|
|
| Чет Окт 23, 2014 11:26 am |
|
|
|
=Alex=
|

Бате, няма за какво да спорим - те нещата са очевидни за всеки, който е карал с всичките "премиум марки" (виж и поста на Бубару по-горе) па ти си робувай на брошурите с много високото % съдържание на каучук... само не ни казвай, че не сме сериозни  И ние знаем някои неща за гумите, outgassing и прочее. Просто не стават спрямо Конти и Дънлоп. Пробвай и пак ще си говорим. bubaru написа: Мишлен летни - Енерджи сейвър, които се водят нисък клас карах 50000 км на една кола и после друга изтъркаля още 25000 км с тях и все още изглеждат добре. Противно на логиката по-скъпия модел Пилот Спорт 3 заминава доста по-бързо и не виждам нищо спортно в него. Доста средна като качества гума. От зимните съм горе-долу доволен от Алпин 4 , но Дънлоп и Континентал, Ултрагрип 8 и дори Пирелата Сотозеро са класа над тях. Засега най-ужасните зимни гуми, които съм карал са Фалкен, супер боклук е това, а заляха масово пазара с него... Е, за тази Мария говоря и аз. Мишлен са били нещо някога, назад във времето... А това за Фалкен е абсолютно вярно - crap тотален. Даже Тони@Бистришко се е прехласнал яко по тия боклуци и само за тях говори. Безплатни ли им ги дават на гуми центровете, идея нямам, но не е случайна тая агресия към "колосалното качество" (точно па) на Фалкен, да ме прощават. Тази гума освен в другите ужасни дисциплини, може да спечели 1-во място и за най-шумната такава...
|
|
|
|
| Чет Окт 23, 2014 12:20 pm |
|
|
|