Ще си позволя да се включа в дискусията, като предварително заявявам, че се опитвам да помогна и не искам нищо да продам.
xander написа:
Има една доста евтина китайска дето е що годе добра (трябва да видя как се казваше -
Mobius).
П.С. Това Мобиус го има един мой приятел и е доста доволен, ама му трябват много аксесоари и не е много водо и ударо устойчиво.

Този Mobius на първо място не е влагозащитен в оригиналния си вид. Погледнете Micro USB входа на гърба и си представете какво ще се случи, когато там проникне вода.
Извън това, че в Bangood се продават
най-евтините продукти от Китай мисля, че и сами може да си направите извод за качеството. Преди време искаха да им ставам представител в България и отказах именно поради тази причина. Качеството е далеч от желаното (поне за мен), гаранционният срок е
максимум година, а
предявяването на рекламация граничи с абсурда.
xander написа:
ГоПро пуснаха нов бюджетна камера, която е около 300лв.
Този модел е сериозно орязан откъм опции и окомплектовка. Преди да си го купите, проверете какво съдържа комплекта и от какво още ще имате нужда и току виж се окаже, че цената е доста по-различна.
Това е един от най-копираните модели и е пълен тото шанс да се попадне на добър производител. Ако обаче се намери такъв (имам контакти с фабрика в Китай, която го произвежда), цената изобщо не е 150лв., особено с транспорт, мито и ДДС. Дори и да си я купите от чужбина, не забравяйте да си проверявате фиша.
Моделът има проблеми при рязка промяна на светлината, а батерията рядко издържа над 40 минути.
Тази е още по-зле от предишната и използва интерполация (какво е интерполация може да разберете в
тази кратка статия, която аз съм писал).
Това е най-лошото ти предложение дотук и изобщо не става за целта, която си е поставил колегата. За съжаление няма да върши работа и на теб.
За SJ4000 вече писах по-горе, а тук ще обясня още някои важни подробности.
Нека започнем от така титулуваното
HD и
Full HD. Повечето потребители, а и доста търговци смятат, че това е единствено размера на картината (съответно 1280х720 и 1920х1080). Много по-важни са обаче
матрицата, обектива и
как точно е постигнат този размер (примера с интерполацията по-горе).
Без значение кой е вносителят и какъв е продукта, готов съм да се обзаложа, че
не е възможно камера, която е със стъклемна леща и заснема на истинско Full HD например да струва 100лв в България, дори и да заобиколите митницата, дори и транспорта да е фрий.
Гаранцията е следващият фактор, който изобщо не е за подценяване. Когато работите с китайски стоки трябва да имате предвид, че два продукта, които изглеждат еднакво на външен вид (реално, а не на снимка) често са с различни "карантии". Когато си поръчвате стока на производител в Китай той Ви пита за цена и качество. Може да си изберете "карантии" за 20 долара, може да си изберете и за 200$. Естествено, в двата случая записът ще изглежда според
първоначалната Ви инвестиция.
Надеждността и рекламацията са третият фактор, с който се сблъскват нормалните купувачи като Вас и мен. Нали знаете поговорката "Не съм толкова богат, че да купувам най-евтиното"? Тя не е оправдание за някой лаком търговец, а проста житейска истина, която важи и тук с пълна сила.
Представете си, че купувате камера за 100лв, която пътува с "китайски народни пощи" около 30 дни или с друга куриериска фирма 7 дни. Представете си, че на снимката е изглеждала различно, а и функциите не са като описаните (често срещано при bangood например). Представете си, че преглътнете и работи добре, но изгори след седмица, месец или два. Хайде сега пресметнете колко транспорт ще заплатите в двете посоки, какви документи за експорт и импорт ще попълните и колко мито и ДДС ще платите, когато Ви я върнат.
Проблемите са, че бай Хой вече изобщо не Ви помни и не му пука за Вас. Ни КЗП го лови, нито EU, нито никой. Хората там търгуват със десетки и стотици бройки дневно и никой не се интересува от човек, който е купил 1 камера някога си (дори не пазят и хронология на документите).
Експорта и импорта трябва да ги направите за да имате някаква защита, ако бай Хой реши да Ви покаже един дребен китайски среден пръст. Въпреки тях това може отново да се случи (аз имах такъв случай) и тогава може да се оплачете на мама и татко. В интернет ще намерите информация за "Бюро за борба с измамите", което реално не съществува от години.
Отклоних се от темата, но винаги съм се учудвал колко много хора са готови да бъдат лъгани и манипулирани. Това ми напомня на един лаф на продавач на автомобили от Горубляне. Той каза "Цяла България знае, че
винаги връщаме километражите на колите, но като дойдат и видят как е измита започват да вярват, че
точно на тяхната не е връщан!".
На конкретното запитване колега и при бюджет около 500лв:Sony заснема наистина добре, но аз лично бих ти препоръчал Garmin Virb Elite пред Sony & GoPro (пак казвам, аз няма да ти го продам!).
Причините за това са няколко:
- Garmin Virb Elite има вграден chroma цветен дисплей, на който можеш да видиш какво заснемаш или какво настройваш;
- Разполага с вграден GPS, който освен за скорост и рисунка на маршрут може да се използва и при заснемане. Качваш се нагоре - камерата не снима, спускаш се - тя започва автоматичен запис;
- Влагозащитена е
без калъф на дълбочина 1 метър до 30 минути;
- Батерията и достига до 1.5 часа работа при включени "всички екстри" и GPS и повече с изключени;
- Управлява се през мобилен телефон (iPhone или Android), като интерфейса е достатъчно богат и лесен за управление;
- Софтуера за обработка на видео разполага със завидни "темплейти", що се касае до километражи и карти.
За мен лично има и други преимущества, но ще звучи като реклама даже и на скептиците.
Ако имаш конкретни въпроси за модела, попитай
Alex, той има такава камера и си е поиграл бая с нея.
Аксесоарите като допълнителен влагозащитен калъф, вакуумна стойка и т.н. се заплащат отделно (както при повечето производители от този ранг).
Ето ти и примерни видеа:
Първото видео на AlexПод вода (аз съм снимал)Сравнение с GoPro Hero 3Ако се насочиш към този модел имай предвид, че наличността в България в момента е почти нулева (възможно е да има някоя останала бройка в "Техномаркет"), вносителят ("Геотрейд"-представителите на "Garmin" в България) очаква нов внос около 6-7 януари, но не е 100% гарантирано, че ще има Virb Elite в тази пратка.
Надявам се, че съм бил полезен и успех с покупката!