Привет на всички,
Най-после и аз успях да се сдобия със Субару и бих искал да се присъединя към клуба съвсем официално
Спрях се на Форестър, тъй като многото лица на тази кола ме грабнаха - вярно е, че когато се опитваш да си всичко в едно, не си най-добър в нищо, но от първи впечатления, аз съм съвсем доволен от колата по всички параграфи.
Втора генерация Форестър, модел 2003(преди фейслифта), но пък е произведена 2005-та и има няколко "екстри" от по-новия модел в интериора.
Колата в момента е в сервиза на Любо в Люлин за обслужване и не можах да я покарам, колкото ми се искаше, но от малкото време, прекарано с нея, мисля, че разбирам всеобщия ентусиазъм спрямо марката Subaru
Може би ми влияе факта, че предната ми кола е доста по-стара, но все пак си мисля, че като изработка, поведение на пътя, усещане по време на шофиране - Субару са много-много качествени и рафинирани коли. Надявам се това усещане да си остане с течение на времето, тъй като смятам да си карам Форестъра доволно дълго време.
Сега към техническата част - успях да намеря бройка с ръчна скоростна кутия, както предпочитам(някога в далечното бъдеще може и да се замисля за автомат, но няма да е скоро). От автокъщата се съгласиха колата да мине през сервиз преди да я спазарим и, след зелена светлина от Любо, Пламен и компания, я договорих.
Динамиката на колата е впечатляваща, трябва да призная, че е всичко, което се надявах да е. Не бях карал бензинова кола с турбина, но изглежда, поне от гледна точка на удоволствието, съм взел правилно решение. Имам приятел, който кара същото поколение Форестър 2.0 ХТ - разликата е минимална, но я има. Има я и в разхода, естествено, но с този кахър ще се занимая по-късно, най-вероятно когато горивата почнат да поскъпват
Снимките са от обявата плюс една, направена от мен след регистрацията. Ако има смисъл от други, те трябва да са някъде на труднодостъпно място, предполагам. Когато ми се отдаде възможност, ще публикувам. До тогава
тук.
Така, към по-малко позитивните неща.
Колата няма зимни гуми. Не знам дали 16 цоловите джанти са "оригиналните", но и не знам дали има особен смисъл от по-големи. Според мен поне през зимата няма. Нямам опит в областта, така че приемам съвети за гуми - марка и модел. Не съм офроуд ентусиаст, но бих искал да купя гуми, с които няма да се притеснявам от пресечени терени, кал, сняг и т.н.
Щората над багажника я няма. Това не е належащ проблем, но не бих отказал препоръки от къде и за колко пари мога да си набавя нова или употребявана.
Аудио системата на колата е оригиналната, в режим на радио работи, но CD player/changer-a нещо не иска да тръгва. Показва "error 99" на дисплея при опит да пусна диск. Тепърва ще изследвам проблема, но ако е нещо лесно и някой се сеща - благодаря предварително.
От това, което четох тук и на други места, разбирам, че Субару колите са капризни откъм масло, така че смятам да поръчам на момчетата от сервиза да сменят на двигателя, на скоростната кутия и на диференциала. Останалото е филтри и ремъци предполагам, но ако някой има препоръки за някои тънкости при първоначално обслужване, бих се радвал да ги обсъдим.
Сега остана да мине първия пит стоп, да я взема и да се науча да я карам

Не съм карал AWD досега, а и тази турбина тепърва ще ѝ свиквам, в кои ситуации е добре да кача оборотите, в кои да не стигам изобщо до нея.
ПП: Поръчал съм си няколко аксесоари - лепенки за рег. номер, лента за ключове, надявам се да мога да популяризирам фен клуба по някакъв начин. Ако трябва да съм честен, този форум е едно от нещата, които наклониха везната в полза на Субару, когато обмислях каква марка и модел кола ще търся, така че благодаря и за това.