Отговори на тема стр 1, 2  >
 Ново попълнение - Forester 2.5 XT MT 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 29
Автомобил: Forester 2.5 XT
Рейтинг: 6
Разчитай на мен
Отговори с цитат
Привет на всички,

Най-после и аз успях да се сдобия със Субару и бих искал да се присъединя към клуба съвсем официално :beer:

Спрях се на Форестър, тъй като многото лица на тази кола ме грабнаха - вярно е, че когато се опитваш да си всичко в едно, не си най-добър в нищо, но от първи впечатления, аз съм съвсем доволен от колата по всички параграфи.

Втора генерация Форестър, модел 2003(преди фейслифта), но пък е произведена 2005-та и има няколко "екстри" от по-новия модел в интериора.

Колата в момента е в сервиза на Любо в Люлин за обслужване и не можах да я покарам, колкото ми се искаше, но от малкото време, прекарано с нея, мисля, че разбирам всеобщия ентусиазъм спрямо марката Subaru :subaru:

Може би ми влияе факта, че предната ми кола е доста по-стара, но все пак си мисля, че като изработка, поведение на пътя, усещане по време на шофиране - Субару са много-много качествени и рафинирани коли. Надявам се това усещане да си остане с течение на времето, тъй като смятам да си карам Форестъра доволно дълго време.

Сега към техническата част - успях да намеря бройка с ръчна скоростна кутия, както предпочитам(някога в далечното бъдеще може и да се замисля за автомат, но няма да е скоро). От автокъщата се съгласиха колата да мине през сервиз преди да я спазарим и, след зелена светлина от Любо, Пламен и компания, я договорих.

Динамиката на колата е впечатляваща, трябва да призная, че е всичко, което се надявах да е. Не бях карал бензинова кола с турбина, но изглежда, поне от гледна точка на удоволствието, съм взел правилно решение. Имам приятел, който кара същото поколение Форестър 2.0 ХТ - разликата е минимална, но я има. Има я и в разхода, естествено, но с този кахър ще се занимая по-късно, най-вероятно когато горивата почнат да поскъпват :giggle:

Снимките са от обявата плюс една, направена от мен след регистрацията. Ако има смисъл от други, те трябва да са някъде на труднодостъпно място, предполагам. Когато ми се отдаде възможност, ще публикувам. До тогава тук.

Така, към по-малко позитивните неща.

Колата няма зимни гуми. Не знам дали 16 цоловите джанти са "оригиналните", но и не знам дали има особен смисъл от по-големи. Според мен поне през зимата няма. Нямам опит в областта, така че приемам съвети за гуми - марка и модел. Не съм офроуд ентусиаст, но бих искал да купя гуми, с които няма да се притеснявам от пресечени терени, кал, сняг и т.н.

Щората над багажника я няма. Това не е належащ проблем, но не бих отказал препоръки от къде и за колко пари мога да си набавя нова или употребявана.

Аудио системата на колата е оригиналната, в режим на радио работи, но CD player/changer-a нещо не иска да тръгва. Показва "error 99" на дисплея при опит да пусна диск. Тепърва ще изследвам проблема, но ако е нещо лесно и някой се сеща - благодаря предварително.

От това, което четох тук и на други места, разбирам, че Субару колите са капризни откъм масло, така че смятам да поръчам на момчетата от сервиза да сменят на двигателя, на скоростната кутия и на диференциала. Останалото е филтри и ремъци предполагам, но ако някой има препоръки за някои тънкости при първоначално обслужване, бих се радвал да ги обсъдим.

Сега остана да мине първия пит стоп, да я взема и да се науча да я карам :-? Не съм карал AWD досега, а и тази турбина тепърва ще ѝ свиквам, в кои ситуации е добре да кача оборотите, в кои да не стигам изобщо до нея.

ПП: Поръчал съм си няколко аксесоари - лепенки за рег. номер, лента за ключове, надявам се да мога да популяризирам фен клуба по някакъв начин. Ако трябва да съм честен, този форум е едно от нещата, които наклониха везната в полза на Субару, когато обмислях каква марка и модел кола ще търся, така че благодаря и за това. :respect:

Нед Яну 18, 2015 5:26 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Честито за избора.

Слушай какво ти се казва в сервиза и не пропускай интервали на обслужване за да те радва колата.
По някои от въпросите ти:

1. Радиото - пълен шит е, потърси си 2 ДИН заместник
2. Гуми - ако няма да се правиш на състезател - карай с ОЕМ размера ( 215/60/16 ) и според бюджета си избери гуми. Щом нямаш зимни внимавай, че колата е бърза и спира слабо. Всичко над от и над среден клас ще ти върши перфектна работа
3. Задна щора - редовният селски номер на търгашите - свалят ги за да ти ги продадат по-късно за 150 лв. Прегледай обявите в карс и мобиле и преслушай моргите от форума. Ще намериш но в въпрос на време.
4. Като сменяш ремъци, водна помпа и т.н. поискай да ти сменят и термостата ( ако не са ти го казали вече ).

Нед Яну 18, 2015 6:59 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 489
Автомобил: LEGACY 2.0 1993/ 2.5 2005
Телефон: 0898550848
Рейтинг: 4
Нов фен
Отговори с цитат
Честито колега и добре дошъл в тима. :good: :good: :good: :good: :good: :good: :good:

Нед Яну 18, 2015 7:53 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Разчитай на мен
Отговори с цитат
Относно спирането на колата. Нещо не ми харесват вибрациите при спиране от по-високи скорости и ми мирише на криви дискове.

Какъв би бил проектобюджета за нови, по-хубави дискове с накладки? :)

Нед Яну 18, 2015 10:06 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 7
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Консултирай се с майстор, този път го минах вече аз.
До колкото знам има опция да ти престържат дисковете, но зависи какви са и колко са криви.

Но най-добре е да се види от специалист (може и да не са криви дисковете).

Пон Яну 19, 2015 7:04 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 5
Автомобил: Forester SG
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Честито за Форито! Много и безаварийни километри с него!
От известно време го гледам по обявите и ми радваше окото. Според мен е един от малкото в това изпълнение и в подобно състояние. С едно качествено обслужване ще стане чудесен.

Пон Яну 19, 2015 8:24 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Разчитай на мен
Отговори с цитат
Обслужването мина. Сега почвам първия цикъл каране преди смяна на маслото.

Дисковете ги сменихме, някак си не ми се пестеше точно от това, ВСИЧКИ, с които съм говорил ми разправят да внимавам със спирането при този Форестър.

Следващата дилема е гумите. Спрял съм се на следния модел Bridgestone:

http://diana-ltd.com/tire?880

Някой има ли опит в този ценови диапазон с някоя друга марка? Има ли смисъл за предимно асфалтово каране и лек офроуд да мисля за all terrain гуми от сега?

Вто Яну 20, 2015 6:40 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 782
Рейтинг: 223
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Честито за придобивката,много безаварийни км :good: .
Shir написа:
Има ли смисъл за предимно асфалтово каране и лек офроуд да мисля за all terrain гуми от сега?

Не.

Вто Яну 20, 2015 8:36 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5904
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Честито!

Има голям смисъл от АТ гуми, а и зимни няма за кога тепърва да взимаш. Това са гуми, които са много здрави и надеждни и не ти пука за дупки, камънаци и подобни изненади на градския "офроуд".
Аз карам с такива, но 15 цолови, целогодишно вече 7 години Субару и няма особени проблеми. Не съм имал криви джанти, спукана гума само веднъж спадна бавно през нощта от пирон :giggle:, докато преди съм сцепвал така гума на остър камък на асфалта, че нямаше лепене. Даже не нося резервна, пък и няма място.

Тема по въпроса viewtopic.php?f=1&t=6766

Вто Яну 20, 2015 8:48 am
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 509
Автомобил: Дизелов
Рейтинг: 410
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
На 2,5 ХТ да сложиш АТ гуми за мен си е направо извращение. :lipseal:

Вто Яну 20, 2015 9:34 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
balbeck написа:
На 2,5 ХТ да сложиш АТ гуми за мен си е направо извращение. :lipseal:

И мазохизъм...

Вто Яну 20, 2015 9:36 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Разчитай на мен
Отговори с цитат
Аз си мисля - не са ли много шумни и хлъзгави? А и разхода ще се вдигне, а той на този автомобил не е за подценяване.

Вто Яну 20, 2015 9:43 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2527
Автомобил: Forester Boxer Diesel Lineartronic
Рейтинг: 428
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Shir написа:
Следващата дилема е гумите. Спрял съм се на следния модел Bridgestone:

http://diana-ltd.com/tire?880

Някой има ли опит в този ценови диапазон с някоя друга марка? Има ли смисъл за предимно асфалтово каране и лек офроуд да мисля за all terrain гуми от сега?

Аз от миналата зима съм с 215/65/16 доста по евтини са а не смятам ,че са много по-лоши защото това е СУВ размер.

Вто Яну 20, 2015 9:51 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Разчитай на мен
Отговори с цитат
BF Goodrich AT гумите в това клипче изглеждат забавно:

https://www.youtube.com/watch?v=42eOx4SyYSY

Но пък колко пъти ще се забиеш в такъв сняг, за да им оправдаеш парите.

Каква би била разликата между 215/60/16 и 215/65/16 като поведение на пътя, стабилност, комфорт, разход...?

Вто Яну 20, 2015 10:03 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Абе извращение е да караш кола с половин задвижване - 4х2, а мазохизъм е това особено да го причиниш на Forester.
Изображение

Това е универсална кола и иска универсални гуми :pardon:
BF Goodrich AT са с доста агресивен грайфер, има такива с по-умерено асфалтов - виж темата по-горе.

Вто Яну 20, 2015 10:19 am
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 509
Автомобил: Дизелов
Рейтинг: 410
Отговори с цитат
Божо, универсална кола е твоя Форестър. 2,5 ХТ се кара по малко по-различен начин...поне така си мисля де :D .

Вто Яну 20, 2015 10:45 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Разчитай на мен
Отговори с цитат
Не предполагам, че колата ще се класира за "ниска" с каквито и да е гуми. :)

В момента е с едни сравнително нископрофилни летни на 16-ки джанти и пак стои по-скоро на високо.

Вто Яну 20, 2015 10:50 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Класира се, с ново окачване - има ги тук във форума :bow:

Ей как се кара ХТ :giggle: 2.0 е слабичък за такива изпълнения.
Изображение

Вто Яну 20, 2015 11:04 am
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Разчитай на мен
Отговори с цитат
Добре, да приемем, че идеята ми харесва. Но нямам бюджет и за гуми, и за джанти. :cry:

Ако има на оферта AT гуми за 16-ки джанти, ще го обмисля на място.

Вто Яну 20, 2015 11:54 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
BAlexandrov написа:
Класира се, с ново окачване - има ги тук във форума :bow:

Ей как се кара ХТ :giggle: 2.0 е слабичък за такива изпълнения.

Ей спамер - ти си рибар ве - къде се буташ в 200+ к.с. групата :D

2.5ХТ според мен иска по-ниски гуми от ОЕМ размера ( 215/60/16 ), защото е бърз и окачването е меко за тази кола, особено в завои. За зимата бих останал с ОЕМ размера - лятото 225/55/16, още повече с по-широки джанти

Вто Яну 20, 2015 11:59 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2  >