Здравейте,
Покрай
ей тоя пост дойде въпроса работи ли AWD-то на мойто Фори както трябва. То е най-простата версия на AWD с ръчка и ми се струваше сравнително лесно за проверка, понеже имам вискозен централен диференциал със съотношение на момента 50/50 и отворени преден и заден диф. Какви тестове направих до сега:
1. Колата е повдигната от шофьорската страна, така че лява предна и лява задна гума са във въздуха. Тук очаквам като завъртя предна висяща гума да се върти и задна висяща със същата скорост, понеже централният диф предава въртящия момент от предния диференциал към задния.
Резултата е положителен.
2. Колата е на равно и се качва задна гума върху поставка с ролки за да се върти свободно и да разтовари
задния диференциал от въртящ момент. Тук очаквам от напълно спрял автомобил качен върху поставката въртящият момент предаван към предния мост от централния диф да завърти предните колела и автомобила да слезе от поставката като автомобил с предно предаване.
Резултата е положителен.
3. Колата е на равно и се качва предна гума върху поставка с ролки за да се върти свободно и да разтовари
предния диференциал от въртящ момент. Тук очаквам от напълно спрял автомобил качен върху поставката въртящият момент предаван към задния мост от централния диф да завърти задните колела и автомобила да слезе от поставката като автомобил съз задно предаване.
Резултата е положителен.
4. Колата е на равно, предните гуми се качват върху валяци за измерване на спирачното усилие, а една задна гума се качва върху поставка с ролки за да се върти свободно и да разтовари
задния диференциал от въртящ момент. Валяците са разположени така, че реално предните гуми са като попаднали в дупка с дълбочина около 10-на сантиметра и цилиндър пред и зад всяка предна гума.
Тук очаквам ситуация подобна на точка 2, понеже валяците, върху които са предните гуми са застопорени и въртящият момент в предният мост би трябвало да задвижи предните гуми и колата да се придвижи напред, а задната гума въху ролките ще се върти свободно докато движението на автомобила не я премести от поставката с ролките и тя не получи сцепление.
Резултата в този случай е отрицателен. Колата се поклаща напред, но няма достатъчно въртящ момент за да излезе от дупката на валяците, докато задната гума се върти свободно според очакванията.
Допълнително:
- Дупката, образувана от валяците за спирачното усилие е достаъчно сериозна за да изисква внимателно влизане и излизане с гумите на колата.
- Централният диф е рециклиран, но до момента за около 2 години не съм усещал разлика в поведението на колата само по себе си или спрямо когато дифа беше зацепен винаги
- В случаите на точки 2 и 3 буквално не усещам кога минавам през поставката с ролките дори и при много ниска скорост (пълзейки) и трябваше да ми казват кога съм застанал правилно.
Въпроса е - прав ли съм според вас при точка 4 да очаквам поведение като в точка 2 или нямам основание за това?Ще се радвам на вашите мнения.