Отговори на тема
 AWD въпрос 
Автор Съобщение

Постове: 469
Рейтинг: 347
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здравейте,

Покрай ей тоя пост дойде въпроса работи ли AWD-то на мойто Фори както трябва. То е най-простата версия на AWD с ръчка и ми се струваше сравнително лесно за проверка, понеже имам вискозен централен диференциал със съотношение на момента 50/50 и отворени преден и заден диф. Какви тестове направих до сега:

1. Колата е повдигната от шофьорската страна, така че лява предна и лява задна гума са във въздуха. Тук очаквам като завъртя предна висяща гума да се върти и задна висяща със същата скорост, понеже централният диф предава въртящия момент от предния диференциал към задния. Резултата е положителен.

2. Колата е на равно и се качва задна гума върху поставка с ролки за да се върти свободно и да разтовари задния диференциал от въртящ момент. Тук очаквам от напълно спрял автомобил качен върху поставката въртящият момент предаван към предния мост от централния диф да завърти предните колела и автомобила да слезе от поставката като автомобил с предно предаване. Резултата е положителен.

3. Колата е на равно и се качва предна гума върху поставка с ролки за да се върти свободно и да разтовари предния диференциал от въртящ момент. Тук очаквам от напълно спрял автомобил качен върху поставката въртящият момент предаван към задния мост от централния диф да завърти задните колела и автомобила да слезе от поставката като автомобил съз задно предаване. Резултата е положителен.

4. Колата е на равно, предните гуми се качват върху валяци за измерване на спирачното усилие, а една задна гума се качва върху поставка с ролки за да се върти свободно и да разтовари задния диференциал от въртящ момент. Валяците са разположени така, че реално предните гуми са като попаднали в дупка с дълбочина около 10-на сантиметра и цилиндър пред и зад всяка предна гума. Тук очаквам ситуация подобна на точка 2, понеже валяците, върху които са предните гуми са застопорени и въртящият момент в предният мост би трябвало да задвижи предните гуми и колата да се придвижи напред, а задната гума въху ролките ще се върти свободно докато движението на автомобила не я премести от поставката с ролките и тя не получи сцепление. Резултата в този случай е отрицателен. Колата се поклаща напред, но няма достатъчно въртящ момент за да излезе от дупката на валяците, докато задната гума се върти свободно според очакванията.

Допълнително:

- Дупката, образувана от валяците за спирачното усилие е достаъчно сериозна за да изисква внимателно влизане и излизане с гумите на колата.
- Централният диф е рециклиран, но до момента за около 2 години не съм усещал разлика в поведението на колата само по себе си или спрямо когато дифа беше зацепен винаги
- В случаите на точки 2 и 3 буквално не усещам кога минавам през поставката с ролките дори и при много ниска скорост (пълзейки) и трябваше да ми казват кога съм застанал правилно.

Въпроса е - прав ли съм според вас при точка 4 да очаквам поведение като в точка 2 или нямам основание за това?
Ще се радвам на вашите мнения.

Чет Яну 29, 2015 5:08 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 226
Автомобил: Субару Импреса 2,0
Рейтинг: 116
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
iion написа:
Здравейте,

Покрай ей тоя пост дойде въпроса работи ли AWD-то на мойто Фори както трябва. То е най-простата версия на AWD с ръчка и ми се струваше сравнително лесно за проверка, понеже имам вискозен централен диференциал със съотношение на момента 50/50 и отворени преден и заден диф. Какви тестове направих до сега:

1. Колата е повдигната от шофьорската страна, така че лява предна и лява задна гума са във въздуха. Тук очаквам като завъртя предна висяща гума да се върти и задна висяща със същата скорост, понеже централният диф предава въртящия момент от предния диференциал към задния. Резултата е положителен.

2. Колата е на равно и се качва задна гума върху поставка с ролки за да се върти свободно и да разтовари задния диференциал от въртящ момент. Тук очаквам от напълно спрял автомобил качен върху поставката въртящият момент предаван към предния мост от централния диф да завърти предните колела и автомобила да слезе от поставката като автомобил с предно предаване. Резултата е положителен.

3. Колата е на равно и се качва предна гума върху поставка с ролки за да се върти свободно и да разтовари предния диференциал от въртящ момент. Тук очаквам от напълно спрял автомобил качен върху поставката въртящият момент предаван към задния мост от централния диф да завърти задните колела и автомобила да слезе от поставката като автомобил съз задно предаване. Резултата е положителен.

4. Колата е на равно, предните гуми се качват върху валяци за измерване на спирачното усилие, а една задна гума се качва върху поставка с ролки за да се върти свободно и да разтовари задния диференциал от въртящ момент. Валяците са разположени така, че реално предните гуми са като попаднали в дупка с дълбочина около 10-на сантиметра и цилиндър пред и зад всяка предна гума. Тук очаквам ситуация подобна на точка 2, понеже валяците, върху които са предните гуми са застопорени и въртящият момент в предният мост би трябвало да задвижи предните гуми и колата да се придвижи напред, а задната гума въху ролките ще се върти свободно докато движението на автомобила не я премести от поставката с ролките и тя не получи сцепление. Резултата в този случай е отрицателен. Колата се поклаща напред, но няма достатъчно въртящ момент за да излезе от дупката на валяците, докато задната гума се върти свободно според очакванията.

Допълнително:

- Дупката, образувана от валяците за спирачното усилие е достаъчно сериозна за да изисква внимателно влизане и излизане с гумите на колата.
- Централният диф е рециклиран, но до момента за около 2 години не съм усещал разлика в поведението на колата само по себе си или спрямо когато дифа беше зацепен винаги
- В случаите на точки 2 и 3 буквално не усещам кога минавам през поставката с ролките дори и при много ниска скорост (пълзейки) и трябваше да ми казват кога съм застанал правилно.

Въпроса е - прав ли съм според вас при точка 4 да очаквам поведение като в точка 2 или нямам основание за това?

Според мен на въпроса който задаваш в края на поста отговора би трябвало да бъде:
Да трябва да очакваш резултата от експеримент 4 да бъде както в експеримент 2.
Защо обаче не се случва.Отговора е че виско- муфата в централния диф не е в състочние да преведе необходимия въртящ момент от двигателя до задния мост за да излезе колата от валците.Споменаваш че централния диф е бил рециклиран,това значи ли че и вискомуфата е рециклирана,зашото тя се намира в центр диф.Явно проблема е в нея.В момента колата ти е с 4х4 но фактически без възможност за вискоблокаж на центтрални диф или по точно казано с възможност да блокира толкова че да прехвърли въртящ момент от единия до другия мост колкото да потегли колата на равен терен.При по голямо съпротивление вискомуфата буксува,но не предава въртящ момент или предава много малък т.е. не е в състояние да блокира.

Чет Яну 29, 2015 10:07 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Кимон написа:
iion написа:
Здравейте,

Допълнително:

Според мен на въпроса който задаваш в края на поста отговора би трябвало да бъде:
Да трябва да очакваш резултата от експеримент 4 да бъде както в експеримент 2.
Защо обаче не се случва.Отговора е че виско- муфата в централния диф не е в състочние да преведе необходимия въртящ момент от двигателя до предния мост за да излезе колата от валците.Споменаваш че централния диф е бил рециклиран,това значи ли че и вискомуфата е рециклирана,зашото тя се намира в центр диф.Явно проблема е в нея.В момента колата ти е с 4х4 но фактически без възможност за вискоблокаж на центтрални диф или по точно казано с възможност да блокира толкова че да прехвърли въртящ момент от единия до другия мост колкото да потегли колата на равен терен.При по голямо съпротивление вискомуфата буксува,но не предава въртящ момент или предава много малък т.е. не е в състояние да блокира.

Пет Яну 30, 2015 7:47 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1886
Автомобил: Impreza3.3 Impreza H6T Subaru SVX
Рейтинг: 622
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Според мен колегата под рециклиране на централен диференциал имаше предвид точно рециклиране на виското.

Пет Яну 30, 2015 9:21 am
Върнете се в началото
Профил ICQ

Отговори с цитат
1040 написа:
Според мен колегата под рециклиране на централен диференциал имаше предвид точно рециклиране на виското.

Ако наистина това е имал в предвид-че е рециклирана фактически вискомуфата,то явно ремонта не е добре извършен.За да не е успешен ремонта на вискомуфата обикновено причина може да бъде:
-не е заредена със силикон с необходимите качества
-количеството добавен силикон е по- малко от необходимото
-херметизацията след ремонта не е била добра и част от силикона е изтекъл извън вискомуфата впоследствие
Този тест номер 4,колегата е трябвало да го направи непосредствено след рециклирането.По принцип рециклирането на вискомуфата е рискова операция,която даже в първия момент да даде приемливи резултати няма гаранции колко време ще издържи.Най добре е подмяна с нова.
Добре е колегата да каже все пак,кое е наложило да се прави рециклиране и къде е извършен ремонта.

Пет Яну 30, 2015 9:47 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 469
Рейтинг: 347
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здравейте и благодаря за отговорите :beer:

Ремонтирана наистина е вискомуфата, наложи се поради това, че беше непрекъснато зацепена и при остри завои с малък радиус се чуваха от почуквания до удари от ходовата част.
Ремонта е правен при Митака, по това време знаех само за него че прави подобни манипулации. Явно пак ще трябва да се занимавам с муфата, в момента обмислям точно какъв подход да предприема - имам опцията за нова, ползвана не-блокирала и рециклирана с гаранция.

Пет Яну 30, 2015 11:07 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема