Здравейте,
Наскоро ми се случи да дам малко повече зор на колата по околовръстното - дадох една предавка надолу, за да се изтегля по-ловко от една ситуация и в момента, в който подадох газ(доста рязко) от предната дяснa страна на капака изпръзка розово и изпарения - както и предполагах, спукано съединение(направо спраскано), мисля, че е главното към радиатора, снимка:

Грешката ми, според мен, беше, че карах колата още около 10 километра след това(включително и до сервиза), като в един момент долях течност в радиатора директно. Следих температурата според отчитането на таблото - не съм влизал във високите стойности, само малко под и малко над средата, като вече преди да стигна в сервиза светна Check Engine индикатора и замига Cruise индикатора.
От сервиза ми казаха, че съм прегрял колата, нужен е ремонт на гарнитурни глави и ми обявиха една цифра, която не мога да преценя колко е реална. Със сигурност не отговаря на суми, които съм срещал тук във форума за такъв ремонт.
Имам няколко въпроса като лаик по темата...
- Толкова ли бързо се прегрява този двигател до фатални последствия?
Няколко човека ми казаха, че ако му долея течност и следя температурата според таблото, няма да има проблем колата на собствен ход да стигне до сервиза. Освен Check Engine-а накрая, колата не даде никаква индикация, че прегрява.
- Какви са цените за части и работа за такъв ремонт?
Четох всичко от 1000-1500 лв. до един форумец, който си беше купил частите с отстъпка и си беше свършил всичко сам - 200-300 лв.
- Има ли все пак някакъв начин аз да се уверя, че колата е за такъв ремонт и наистина трябва да отделя сериозни пари?
С уважение към всички, които се занимават с авто услуги, включително и хората, при които ми е колата(за малобройните ни срещи нямам лоша дума), аз съм свикнал "майсторите" в България да ме пързалят и да ми обявяват нереални суми за труд, за части - понякога двойно на същинската цена. Просто защото те виждат, че не разбираш, нямаш опит с такива неща и да те пуснат в дълбокото, а да е възможно да се мине с нещо малко.
- Какви са последствията за двигателя от прегряването и най-вече - от този ремонт? Да очаквам ли да няма разлика в разход, динамика, шум и т.н.? Колата е на бензин с идея в някакъв момент да се инсталира газова уредба, чувал/чел съм, че с газифицирането на този двигател трябва да се внимава, за да не "хвърли гарнитури", а ако вече ги е "хвърлил"?

Принципно си знам, че като налееш пари всичко се оправя, но не са малко пари и, преди да ги дам, се надявах да получа малко повече информация, включително и от "независими наблюдатели"