Отговори на тема
 Прегряване на двигател 2.5 ХТ - ремонти и последствия? 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 29
Автомобил: Forester 2.5 XT
Рейтинг: 6
Разчитай на мен
Отговори с цитат
Здравейте,

Наскоро ми се случи да дам малко повече зор на колата по околовръстното - дадох една предавка надолу, за да се изтегля по-ловко от една ситуация и в момента, в който подадох газ(доста рязко) от предната дяснa страна на капака изпръзка розово и изпарения - както и предполагах, спукано съединение(направо спраскано), мисля, че е главното към радиатора, снимка:

Изображение

Грешката ми, според мен, беше, че карах колата още около 10 километра след това(включително и до сервиза), като в един момент долях течност в радиатора директно. Следих температурата според отчитането на таблото - не съм влизал във високите стойности, само малко под и малко над средата, като вече преди да стигна в сервиза светна Check Engine индикатора и замига Cruise индикатора.

От сервиза ми казаха, че съм прегрял колата, нужен е ремонт на гарнитурни глави и ми обявиха една цифра, която не мога да преценя колко е реална. Със сигурност не отговаря на суми, които съм срещал тук във форума за такъв ремонт.

Имам няколко въпроса като лаик по темата...

- Толкова ли бързо се прегрява този двигател до фатални последствия?
Няколко човека ми казаха, че ако му долея течност и следя температурата според таблото, няма да има проблем колата на собствен ход да стигне до сервиза. Освен Check Engine-а накрая, колата не даде никаква индикация, че прегрява.

- Какви са цените за части и работа за такъв ремонт?
Четох всичко от 1000-1500 лв. до един форумец, който си беше купил частите с отстъпка и си беше свършил всичко сам - 200-300 лв.

- Има ли все пак някакъв начин аз да се уверя, че колата е за такъв ремонт и наистина трябва да отделя сериозни пари?
С уважение към всички, които се занимават с авто услуги, включително и хората, при които ми е колата(за малобройните ни срещи нямам лоша дума), аз съм свикнал "майсторите" в България да ме пързалят и да ми обявяват нереални суми за труд, за части - понякога двойно на същинската цена. Просто защото те виждат, че не разбираш, нямаш опит с такива неща и да те пуснат в дълбокото, а да е възможно да се мине с нещо малко.

- Какви са последствията за двигателя от прегряването и най-вече - от този ремонт? Да очаквам ли да няма разлика в разход, динамика, шум и т.н.? Колата е на бензин с идея в някакъв момент да се инсталира газова уредба, чувал/чел съм, че с газифицирането на този двигател трябва да се внимава, за да не "хвърли гарнитури", а ако вече ги е "хвърлил"? :)

Принципно си знам, че като налееш пари всичко се оправя, но не са малко пари и, преди да ги дам, се надявах да получа малко повече информация, включително и от "независими наблюдатели" :giggle:

Пон Май 11, 2015 2:05 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1886
Автомобил: Impreza3.3 Impreza H6T Subaru SVX
Рейтинг: 622
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здрасти колега, като за начало смени маркуча и обезвъздуши системата. След това мисли за гарнитури и ремонти ако все още има нужда.

Пон Май 11, 2015 2:12 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 29
Автомобил: Forester 2.5 XT
Рейтинг: 6
Разчитай на мен
Отговори с цитат
Е, това мисля, че вече е свършено, преди да ми съобщят, че сме за гарнитури.

Пон Май 11, 2015 2:15 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 790
Автомобил: VA STI
Рейтинг: 563
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ако отговориш на няколкото въпроса ще има доста по-голяма вероятност някой да ти каже с по-голяма увереност дали има шанс да пропуснеш тежката процедура:
- Някой в тоя сервиз прочете ли колицата и ако да, то каква беше точно грешката, която е изплюло ECU-то?
- След като е сменен цъфналия маркуч и е долято/обезвъздушено всичко чистихте ли грешки, появяват ли се отново след време и ако да, то какви?
- Засякохте ли в какъв диапазон се движат температурите на ДВГ след като сменихте маркуча и обезвъздушихте (след като загрее ДВГ, на празен ход и под товар)?

Пон Май 11, 2015 4:39 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2507
Автомобил: Танк EJ22'94; EJ20G ; D15Z3
Рейтинг: 721
Отговори с цитат
Слушай колегите. Може и да се разминеш.
Освен горните.
След като е сменен маркуча, ако имаш възможност спирай някъде на наклон вечер (с радиатора нагоре) и сутрин отваряй на студено да видиш има ли антифриз.
Ако няма - доливай няколко дни. Ако продължава да губи - лошо. (първите пъти може да няма от лошо обезвъздушаване).
По принцип 2.5 (за атмосферка, но мисля, че и за турбото важи?) изплюва навън, не 'пие' антифриза (след '98). Т.е. ако се огледа отдолу ще се види дали има теч от главите.
Ако можеш отиди при няколко човека за диагностика - не боли, хем ще видиш дали им се различават мненията и какво ще кажат. Ако съвпадат... ясно.

Пон Май 11, 2015 4:46 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 117
Автомобил: Toyota Verso 1.8 CVT
Телефон: +359897873851
Рейтинг: -12
Кофти...
Отговори с цитат
Колега погледна ли тук: viewtopic.php?f=7&t=18479&p=225329&hilit=%D0%A1%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%BC+%D1%81+%D0%BC%D0%BE%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%A1%D1%83%D0%B1%D0%B0%D1%80%D1%83+%D0%A4%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80#p225329

И аз бях пукнал мъркуч и писах на автора на горната тема, получих следния отговор:
"Здрасти, ами след като смених воден радиатор ,горен маркуч към радиатора и капачка на металното казанче , беше тръгнала да прегрява ,но проблема беше че небях е обезвъздушил .След като я обезвъздуших добре я карам вече над 600 км. и няма проблеми. интересното е че вече няма и теч (гьол) отдолу под нея. незнам от какво беше този гьол през зимата ,но вече го няма. и така засега се разминах без сериозен ремонт. :)
Дано и при теб да не е нещо сериозно"

Майсторите демонстрираха ли пред теб някакъв тест за духнала гарнитура?

Пон Май 11, 2015 5:37 pm
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Постове: 338
Рейтинг: 20
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Здравейте,
Да споделя моят опит с вас. Първо: Ако добре си гледал, че колата не е във високите стойности на температурата може и да си се разминал (имай предвид, че от коли не разбирам ...), но само при условие, че колата не е прегрявала преди маневрата и пръсването на маркуча!

Лично при мен как стана на предишната ми кола: прегрях я и точно като я карах прегряла (абсолютно малоумна постъпка от моя страна) избухнаха нещата от предния капак и беше доста цветна историята... (но при мен проблема беше, че колата прегреяваше и имаше нужда от основен ремонт, а аз си казвах "ще й мине...". Да но не мина и се простих с едни 1000 лева за озновен ремонт.).

Въпросът при теб е защо този маркуч се е пръснал (лично аз бих се вълнувал от този въпрос): дали колата ти е прегряла и ти не си разбрал (лошият вариант при който основен ремонт не ти мърда) или просто му е дошло времето на маркуча ... (разминал си се). На твое място аз бих проверил дали по двигателя има последствия ...

И най-важното, което разбрах от моята случка (предполагам и ти ще разбереш от твоята) при такива ситуации оставяш колата на аварийни и чакаш пътната помощ без да я караш.

Надявам се, че съм бил полезен с нещичко и горе главата ... Важаното е да сме живи и здрави :)
Поздрави!

Пон Май 11, 2015 7:38 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 223
Автомобил: Subaru Forester 2.5 XT - EX
Рейтинг: 97
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
След като е спукала горния маркуч като ги сменяш смени и останалите по охлаждането. А ремонта малко вероятно да ти се размине. Като цяло си си взел най-кекавия мотор. На много хора ни скъса нервите ej255цата... Почнат ли проблемите като съвет го приеми, направо в мобилето, колкото можеш да и вземеш все си на кяр, защото няма да наливаш от пусто в празно и все да не е наред.

Сря Май 20, 2015 11:14 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Отговори на тема