Правила за пускане на обяви в раздела
Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.
| Автор |
Съобщение |
|
BLUE 1
Регистриран на: Нед Яну 13, 2013 10:49 am Постове: 269 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Subaru Outback 2.5, `05, TLC `02
Рейтинг: 59 
|
|
Момчета в момента в Пловдив е 16 градуса, на обяд сигурно пак ще стане 25 като предните дни. Ако беше прието със закон от 1 ноември да сме със зимни гуми задължително, то какво става съсс игурността?! Не защото Петко ми е градски, но напълно го подкрепям, такава регулация в ЗДП е поредната недомислица!
|
|
|
|
| Чет Ное 12, 2015 8:25 am |
|
|
|
tisho
Active AWD
Регистриран на: Нед Май 18, 2008 7:31 pm Постове: 551 Местоположение: покрай морето
Автомобил: Subaru
Рейтинг: 171   
|
|
Че какво и е на сигурността?
_________________ 4x4
|
|
|
|
| Чет Ное 12, 2015 8:34 am |
|
|
|
petko 69
|
В събота ходихме на Белмекен с два Бека Н6 ,на Вълчо със зимни гуми моя с летни,имаше участъци със слана и двете коли еднакво преминаваха участъците без проблем ,и с доста над разрешената скорост.На спускане към Белово по голямата част от пътя беше мокър ,но това не ми попречи да карам на макс,нямам клипове ,но двама колеги бяха в колата които могат да потвърдят .Когато температурите паднат на 6-8гр. веднага и на драго сърце слагам зимните.Преди раздаваха едни стикери за прозорците и там на температура 6гр. се появяваше надпис Зимни гуми. 
|
|
Последна промяна petko 69 на Чет Ное 12, 2015 8:46 am, променена общо 1 път
|
|
| Чет Ное 12, 2015 8:45 am |
|
|
|
BLUE 1
Регистриран на: Нед Яну 13, 2013 10:49 am Постове: 269 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Subaru Outback 2.5, `05, TLC `02
Рейтинг: 59 
|
tisho написа: Че какво и е на сигурността? И аз това питам, какво е поведението на зимните гуми при температури над 20 градуса? От 1 ноември съм с чисто нови зимни гуми на служебния автомобил, и свиренето им в завоите изобщо не ми създава усещане за сигурност, а имам и усещането, че не спират като летните при висока скорост.
|
|
|
|
| Чет Ное 12, 2015 8:45 am |
|
|
|
steling
|
Аз си карам целогодишно със зимните гуми и ми е много добре. Нищо не ме изненадва, ни кал, ни пясък, ни сняг 
_________________ www.karcher-cleanteh.com
Автомобилът е толкова проходим...."колкото го прежалиш!!"
|
|
|
|
| Чет Ное 12, 2015 10:19 am |
|
|
|
Lazarus
Регистриран на: Пет Апр 25, 2014 9:31 am Постове: 416 Местоположение: София
Автомобил: Outback '99 AT, B14, 3.6 Executive
Рейтинг: 79 
|
steling написа: Аз си карам целогодишно със зимните гуми и ми е много добре. Нищо не ме изненадва, ни кал, ни пясък, ни сняг  И аз. За първа и последна година го правя. Просто не исках да сменя зимните с летните и си останаха. Ходих до Гърция и при жеги от порядъка на 38.5 на въздуха (на асфалта смятайте сами) нямаше никакви проблеми. Малко цвилеха, но като при температури от 20 градуса. Зимните ми гуми са набор 08 и нямаше никаква разлика в поведението на автомобила. Е не е като с летните, но никаква промяна в сигурността на спиране, завиване рязко и успорение. Климатика на колата се спря, за да не прегрее, но гумите издържаха. Ако се спазва нормална дистанция и всички ограничения, промени в сигурността няма да има. Поздрави, Лазар P.S. По-опасно е да караш с летните през зимата, отколкото обратното.
_________________ If in doubt.......FLAT 6
Не карам пил и не пия карал.
... важно е да знаеш числата колко са ти...
|
|
|
|
| Чет Ное 12, 2015 10:35 am |
|
|
|
tisho
Active AWD
Регистриран на: Нед Май 18, 2008 7:31 pm Постове: 551 Местоположение: покрай морето
Автомобил: Subaru
Рейтинг: 171   
|

Летни, зимни, пролетни гуми. А във Формула 1 какви са им зимните гуми? Като сте запецнали с тези дефиниции... Няма такова нещо като зимни и летни. Има нормални и високоскоростни. Ако караш с нормални гуми зима и лято под 100 км/ч, няма да имаш проблем. Преди години такива са били скоростите и не е имало нужда от високоскоростни гуми, освен във Формула 1. С развитието на технологиите, откак почнахме да заглеждаме като деца километражите на колите, дали са до 160 или до 180 км/ч, се появи нуждата от по-издръжливи гуми. Всеки е виждал какво се случва с гумите във Формулата за 10-20 обиколки. Почват да се разпадат. Същото ще се случи и с едни нормални(или зимни) гуми ако се бръмчат със 160 км/ч лятото при 50 градуса на асфалта за дълго време. Високоскоростните са с по-твърд каучук и издържат. Само че зимата тоя каучук не понася ниски температури. Нормални(зимни) гуми няма проблем да се сложат от края на септември. Дори и да е 25 градуса навън, асфалта не може да вдигне достатъчно температура за да спече гумата. Обаче, нещото което се подценява е, че едни "летни" гуми с ДОТ от преди 6-7 години при външна температура от 10 градуса може да е доста "хлъзгава". Честно казано не би ми пукало кой с какво кара, ако това не беше директна заплаха за останалите на пътя.
_________________ 4x4
|
|
|
|
| Чет Ное 12, 2015 11:06 pm |
|
|
|
ф-008
Регистриран на: Пет Сеп 26, 2008 12:02 pm Постове: 596 Местоположение: София
Автомобил: ПIV'14; ТЛК200'14; SF2,0XT'2017
Рейтинг: 79 
|

tisho написа: Летни, зимни, пролетни гуми. А във Формула 1 какви са им зимните гуми? Като сте запецнали с тези дефиниции... Няма такова нещо като зимни и летни. Има нормални и високоскоростни. Ако караш с нормални гуми зима и лято под 100 км/ч, няма да имаш проблем. Преди години такива са били скоростите и не е имало нужда от високоскоростни гуми, освен във Формула 1. С развитието на технологиите, откак почнахме да заглеждаме като деца километражите на колите, дали са до 160 или до 180 км/ч, се появи нуждата от по-издръжливи гуми. Всеки е виждал какво се случва с гумите във Формулата за 10-20 обиколки. Почват да се разпадат. Същото ще се случи и с едни нормални(или зимни) гуми ако се бръмчат със 160 км/ч лятото при 50 градуса на асфалта за дълго време. Високоскоростните са с по-твърд каучук и издържат. Само че зимата тоя каучук не понася ниски температури. Нормални(зимни) гуми няма проблем да се сложат от края на септември. Дори и да е 25 градуса навън, асфалта не може да вдигне достатъчно температура за да спече гумата. Обаче, нещото което се подценява е, че едни "летни" гуми с ДОТ от преди 6-7 години при външна температура от 10 градуса може да е доста "хлъзгава". Честно казано не би ми пукало кой с какво кара, ако това не беше директна заплаха за останалите на пътя. Е да де, само дето Ф1 на сняг няма и керванът е в дълга зимна ваканция! 
|
|
|
|
| Пет Ное 13, 2015 1:17 am |
|
|
|
Forester2003
Регистриран на: Пон Яну 12, 2015 4:51 am Постове: 351 Рейтинг: 151   
|

При мен днес беше 25 градуса, карам си зимните гуми и съм екстра. Лепят за пътя и не мога да го изрежа форито, ама тва да му е кахъра. Кво ше им стане на тия гуми при 25 градуса ако ще и 2 месеца подред. Тези 25 градуса се държат не повече от 6-8 часа на ден. И вечерта пак студ. За мен лично (ангажирвам всички с мнението си  ) : 1/Който си кара колата зимата с летни гуми - не ме кефи. Ама изобщо. 2/Който си кара колата лете със зимни гуми - и той не ме кефи особено щото зимата пак с тях ще кара. 3/Който е съвестен и кара като нормален човек лете с летни, зиме - със зимни - симпатичен ми е. 4/Който иска да кара с все-сезонни гуми - нека е с DOT не по-стар от 3 години. Логично за толкова време да им направи поне 15-20,000 км. 5/На който не му се дават 6 стотака за зимни гуми (дето ще ги кара 3-4 зими) и ползва обществен транспорт зимата - той ми е най-симпатичен. Има нови зимни гуми за по 150 лв бройката при това качествени. Другото е празни приказки. Предлагам никой да не пише в темата докато не стане 6 градуса. 
|
|
15
|
|
| Пет Ное 13, 2015 3:46 am |
|
|
|
steling
|

Forester2003 написа: При мен днес беше 25 градуса, карам си зимните гуми и съм екстра. Лепят за пътя и не мога да го изрежа форито, ама тва да му е кахъра. Кво ше им стане на тия гуми при 25 градуса ако ще и 2 месеца подред. Тези 25 градуса се държат не повече от 6-8 часа на ден. И вечерта пак студ. За мен лично (ангажирвам всички с мнението си  ) : 1/Който си кара колата зимата с летни гуми - не ме кефи. Ама изобщо. 2/Който си кара колата лете със зимни гуми - и той не ме кефи особено щото зимата пак с тях ще кара. 3/Който е съвестен и кара като нормален човек лете с летни, зиме - със зимни - симпатичен ми е. 4/Който иска да кара с все-сезонни гуми - нека е с DOT не по-стар от 3 години. Логично за толкова време да им направи поне 15-20,000 км. 5/На който не му се дават 6 стотака за зимни гуми (дето ще ги кара 3-4 зими) и ползва обществен транспорт зимата - той ми е най-симпатичен. Има нови зимни гуми за по 150 лв бройката при това качествени. Другото е празни приказки. Предлагам никой да не пише в темата докато не стане 6 градуса.  Зависи колега къде и как си караш колата  Зимната гума има по агресивен грайфер на кал, пясък и мокра трева. Ако си с хубава лятна асвалтова гума с V образни грайфери, ако ще и 5см да са дълбоки, на росна тревичка си дотам. Ще си въртят колелетата и оставаш на място. Ако караш много магистрално да. За това според зависи от експлоатацията на автомобила.
_________________ www.karcher-cleanteh.com
Автомобилът е толкова проходим...."колкото го прежалиш!!"
|
|
|
|
| Пет Ное 13, 2015 10:07 am |
|
|
|
petko 69
|
Нека темата се върне на място !а тя е зимни гуми и споделяне от опита кои марки са дори .а кои не. 
|
|
|
|
| Пет Ное 13, 2015 12:01 pm |
|
|
|
quietriot
|
веднага , това е за мен зимната гумата! 
_________________ SUBARU LEGACY 2,5 AT 2001 GX limited
|
|
|
|
| Пет Ное 13, 2015 12:33 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
Прикачени файлове:
12250036_1075513812468035_7921542599123975128_n[1].jpg [ 47.6 KiB | Прегледано 7051 пъти ]
|
|
5
|
|
| Вто Ное 17, 2015 8:23 pm |
|
|
|
Forester2003
Регистриран на: Пон Яну 12, 2015 4:51 am Постове: 351 Рейтинг: 151   
|
|
Съветвам всички колеги които са решили да наблегнат на марката Vredestein да НЕ купуват новия модел Snowtrac5. Аз съм малко разочарован след изхабени 2 резервоара. Колата върви много бавно, стои като засмукана за асфалта и като че ли липсва комфорта на предишния модел Snowtrac3. Дори познати усетиха че колата друса малко повечко хем са на 2 атмосфери а не 2.2.....
Тези гуми са направени за екстремни снегове (най-вероятно) каквито в BG нямаме и в най-тежките зими. Вероятно за планинските райони ще бъдат ок, но колеги от равнините - не повтаряйте моята грешка!
Очаквам по-обстойни ревюта от колегите с Michelin Cross Climate и евентуално за другата зима... Живи и здрави, ако успея да попадна на сняг тази година - пак ще пиша!
|
|
|
|
| Вто Ное 17, 2015 9:45 pm |
|
|
|
quietriot
|
|
Ти в Ямбол ли беше?
|
|
|
|
| Сря Ное 18, 2015 6:38 am |
|
|
|
petko 69
|
Forester2003 написа: При мен днес беше 25 градуса, карам си зимните гуми и съм екстра. Лепят за пътя и не мога да го изрежа форито, ама тва да му е кахъра. Кво ше им стане на тия гуми при 25 градуса ако ще и 2 месеца подред. Тези 25 градуса се държат не повече от 6-8 часа на ден. И вечерта пак студ. За мен лично (ангажирвам всички с мнението си  ) : 1/Който си кара колата зимата с летни гуми - не ме кефи. Ама изобщо. 2/Който си кара колата лете със зимни гуми - и той не ме кефи особено щото зимата пак с тях ще кара. 3/Който е съвестен и кара като н 5/На който не му се дават 6 стотака за зимни гуми (дето ще ги кара 3-4 зими) и ползва обществен транспорт зимата - той ми е най-симпатичен. Има нови зимни гуми за по 150 лв бройката при това качествени. Другото е празни приказки. Предлагам никой да не пише в темата докато не стане 6 градуса.  Както предложи ,така и правим,чакаме 6-8гр. ,а защо не и сняг и тогава да коментираме поведението на зимните гуми.
|
|
|
|
| Сря Ное 18, 2015 6:30 pm |
|
|
|
quietriot
|
|
В Ямбол сняг виждаме и се топи, трудно да се намери пряспа за бухване, имаме си само хълм Бакаджик, местната планина. Така че незнам кога ще ги пробва на сняг.
|
|
|
|
| Сря Ное 18, 2015 7:12 pm |
|
|
|
petko 69
|
След като снегът най накрая е факт,нека темата отново стане актуална.Моля колеги които имат конкретни наблюдения за определена марка да споделят ,за да може темата да е полезна и не разводнена.За успокоение на колегата ФОРЕСТЪР 2003 ,утре ще си монтирам зимните гуми, мисля че времето вече е подходящо ,а не датата. 
|
|
|
|
| Пет Ное 27, 2015 10:35 pm |
|
|
|
quietriot
|
|
Ай време беше и аз те мислех ;-)
|
|
|
|
| Съб Ное 28, 2015 7:12 am |
|
|
|
antropoz
Регистриран на: Вто Окт 14, 2014 5:23 pm Постове: 106 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Legacy '04 2.0 5МТ
Рейтинг: 39
|
Nokian D4 195/65/15 по магистрала Тракия, яко дъжд 140-160 - не помръдва! Ще видим как са на сняг 
|
|
|
|
| Съб Ное 28, 2015 3:06 pm |
|
|
|