Отговори на тема
 Покупка на Форестър '98-'02 или '02-'05 
Автор Съобщение

Постове: 6
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Нуждая се от помощ при избирането на Форестър '98-'02 или Форестър'02-'05. Спрял съм се на 2л двигател 125 коня. Двата модела изглеждат доста сходни. Разликата е, че можеш да си намериш по-стария модел с инсталирана ГУ (BRC) от Германия за същите пари както да си вземеш по-новия модел, но разхода за горивото е почти на половина след това.
Моля, дайте някакви съвети какво да очаквам от колата в единия и в другия вариант (ако я взема от Германия). Защо бихте избрали едната спрямо другата? Аз за сега си мисля, че по-стария модел е по-добра оферта. Четох по форума, че някои хора са имали проблеми точно с внос на Фори с ГУ от Германия - тук не ги били подържали.
И още един под-въпрос: болшинството такива Форита са над 200 000км, а един търговец на автомобили ми беше казвал, че коли се купуват до 200К км или след 300К км. Между 200 и 300 хил. били най-големите ремонти на колата. Това според вас валидно ли е за Форито? И има ли такава граница на пробега по принцип?

Между другото съм нов във форума и в Субару света като цяло. Ако темата е обсъждана вече моля за извинение.

Нед Ное 08, 2015 4:34 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 640
Автомобил: Forester 2.5XT '06AT;Outback B13 H6
Телефон: O8985O54I4
Рейтинг: 346
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здравей,

Кой от двата модела не мога да ти препоръчам (мен ми харесва чисто визуално повече 02-05), но моя съвет е определено автомобила да не е с вградена газова още докато се внася. Едно е сигурно, че щом има газова значи е карана много и за толкова годишна кола 200 дори 300к са някакъв блян. Отделно, че и самата газова е износена и дори да намериш някой, който може да помогне с поддръжката, голяма вероятност има да смениш доста части ( и то по скъпите части, като изпарител, дюзи, компютър...) от тази газова, докато я накараш да работи както трябва. Така пак ще ти излезе на почти на цената колкото нова. Ако ти е ограничен бюджета, вземи си по стария (по-евтин вариант), но без газова. Така ще ти останат пари да сложиш хубава газова тук и определено ще си по доволен от колата.

Успех с покупката! :beer:

Нед Ное 08, 2015 9:31 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Напуснал форума
Аватар

Постове: 338
Рейтинг: 20
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Здравей и добре дошъл,
Една година по-рано бях абсолютно пред същата дилема.

Форестър 98-02 -> Лично мое мнение е, че моделът е морално остарял. Само като погледнеш пулта за управление на климатик и температура и ти става ясно за какво говоря ... От гледна точка на екстри, няма какво по-ново да ти предложи Форестър II (като изключим таблото за управление на въздух в колата). И двата модела доколкото знам в най-добрият си случай имат "Зимен пакет" екстри - различните подгреви из автомобила и халогени. Подгрев на страничните огледала също няма при Форестър II, така че ... Лично за мен двата автомобила (125 к.с.) са абсолютно едно и също нещо с разлика единствено във визията.

Форестър 02-05 -> Моят е Форестър II и колкото повече го карам толкова повече му се кефя на формата и вътре на оформлението на таблото и салона. Има и хубави I-ки но тук вече е въпрос на вкус.

Относно газовата уредба смятам, че е винаги по-добре ти сам да си я сложиш в държавата, където си отколкото да си я завариш на автомобила (гаранцията от Германия дали важи в България???). Аз лично също съм чувал, че ГУ поставени в други държави трудно се поддържат у нас (тук не смея да навлизам по-дълбоко в темата понеже нямам газово и не съм голям спец по тази тема).

Офертата според мен е следната (В Германия): можеш да си купиш Форестър I на малко километри за парите, с които ще си купиш Форестър II, но на повече километри.

Реално всяка част в автомобила си има определен живот и примерно ако вземем една ламбда сонда - да речем има живот 200 000 км. (там някъде беше). Т.е. ти на 200 000 км. евентуално имаш смяна на тази сонда (ако е зле работата), а това са си пари ... Реално колкото по-малко километри е навартяно с колата толкова по-добре ... Или ако имаш навартяни повече километри поне да е поддържана колата (про добре поддържана кола може да не се обадят много работи между 200к и 300к км.) както е при моята кола. Пристигна от Австрия на 169 000 км. но първият й собственик (Господ здраве да му дава) се е грижил безупречно за нея и аз сега просто продължавам да се грижа добре за колата си и се кефя.

Да не забравяме и корозията: Добре е колата да е с възможно най-малко ръжда по купето (все пак корозията е необратим процес).

Поздрави :)

Нед Ное 08, 2015 9:50 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 226
Автомобил: Subaru Forester 2.0 XT 177к.с 2003г
Телефон: 0896107191
Рейтинг: 30
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Километрите много не ги гледай, почти не се среща кола със пълна сервизна история до последно или фалшифицират книжки и т.н. Важно да е поддържана както трябва :)
Харесай си кола, карай колкото може повечко за да прецениш дали ти пасва лично на тебе, слушай двигателя, внимателно усети скоростити дали са наред докато караш, върти кръгове и се ослушвай за шумове от дифовете...
Фори 2 е по красиво от вън и от вътре, усещането като седнеш на седалката и го покараш е малко по добро :)
Дали с газ или без газ е относително да се каже кое е по-добрия вариант. Всичко си зависи от първоначалната цена на автомобила. Както казваш ако вземеш кола без проблеми още с покупката започваш да спестяваш от гориво :) . Дори и да смениш компютър и инжектори пак ти излиза по-евтино отколкото да сложиш изцяло нова уредба.
И все пак при автомобили 2ра или незнайно коя ръка е на късмет :D . Гледай да ти хареса външно и са се чувстваш добре в колата, проверявай на сервиз където разбират от марката и не му мисли много, скачай в клуба. Форестъра е уникална кола, става за всичко :D
Успех

Нед Ное 08, 2015 10:25 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Мерси много за мненията и съветите. :bow: Ще разтръбя тук когато намеря "моя" Forester.

Вто Ное 10, 2015 10:18 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 463
Автомобил: XV 2018 1.6Comfort AT
Рейтинг: 164
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ако вземаш фори 1 генерация гледай поне да е след 2000 год.Между 1-ва и 2-ра генерация разлика в техническо отношение на практика няма.Но откъм дизайн и външен вид е голяма,питай жена си да ти каже :),а ако не си женен е направо задължително да вземеш по нов модел .От гледна точка на наличието на ръжда,пак е по добре да се вземе по нов автомобил особено ако е от Германия.Наличието на газова за мене не е плюс,разбира се ако всичко друго е наред ок,но не би трябвало това да ти е определящо.
Успех .

Вто Ное 10, 2015 6:27 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
:D :D :D Това с жената ми хареса. Почнах да гледам само новия модел - те са доста по-скъпи разбира се - вървят между 1500-2000лв отгоре. Ще трябва да преосмисля бюджета.
Тук намерих една http://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?to ... ink=b91i85 която е сравнително по-евтина от останалите. Това малко ме притеснява, но пък търговеца изглежда стабилен - от 2003 година работи с mobile.bg и вкарва коли от Швейцария изглежда. Не пише колко коня е въпреки, че едва ли има много варианти.

Някой може ли да даде мнение за колата и търговеца? Пишете на лично ако трябва. :)

Сря Ное 11, 2015 1:24 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 22
Автомобил: Forester II 2.0
Нов фен
Отговори с цитат
nyxz написа:
:D :D :D Това с жената ми хареса. Почнах да гледам само новия модел - те са доста по-скъпи разбира се - вървят между 1500-2000лв отгоре. Ще трябва да преосмисля бюджета.
Тук намерих една http://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?to ... ink=b91i85 която е сравнително по-евтина от останалите. Това малко ме притеснява, но пък търговеца изглежда стабилен - от 2003 година работи с mobile.bg и вкарва коли от Швейцария изглежда. Не пише колко коня е въпреки, че едва ли има много варианти.

Някой може ли да даде мнение за колата и търговеца? Пишете на лично ако трябва. :)

Ходих да видя фори-то.
Общо взето много ръжда, то и май си е нормално за внос от Швейцария.
Търговеца е склонен и на бартери разни, колата е на негов приятел, докарана на ход.
Работи тихо, оригинална боя (има леки драскотини), но поне не ми направи впечатление да е пребоядисвана някъде.
Работещ климатик, запазен салон.
Пипнах главите от долната страна и си бяха омаслени.

Тестдрайв е възможен ама нямали транзитни номера.
Питах и за преглед в мой сервиз каза, че няма проблем само с един ден предварителна уговорка.

Съб Ное 14, 2015 11:58 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 3414
Автомобил: wilderness outback
Телефон: 0877 40 43 30
Рейтинг: 613
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Не е нормална ръждата на коли от Швейцария. Последните ми две са от там и нямат точка ръжда :-)

Автомобилът е толкова проходим...."колкото го прежалиш!!"

Съб Ное 14, 2015 12:24 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Имаме тема за въпроси и линкове за конкретни модели. Пишете там

Съб Ное 14, 2015 1:12 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема